Arduino in duikboot?

Discussie in 'Duikboten' gestart door pompebled, 16 dec 2015.

  1. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    9.689
    Locatie:
    Sneek
    Ik heb een vraag; onlangs kwam mijn neef langs met z'n laptop en een Arduino bordje, om zijn oom te laten zien waar ze op school mee bezig waren in de techniek les.

    De programmaatjes, die ze gemaakt hadden, beperkten zich tot het laten branden en knipperen van een aantal Leds in een bepaalde volgorde, dus voor de modelbouw zag ik er niet zoveel potentie in.

    Nu gaf hij aan, dat hij het wel leuk zou vinden om samen met mij een projectje te doen waar het programmeren van Arduino aan te pas zou komen.

    Is het voor een 17 jarige, samen met z'n oom, die nog nooit meer programmering dan wat DOS regels heeft gedaan, haalbaar (en betaalbaar) om iets te 'maken' dat bruikbaar is in mijn duikboot bouwsel?

    Waar ik aan denk is iets om het 'dolfijngedrag' onder water te dempen (een Lageregler, dus), of een failsafe, die bij het overschrijden van een vastgesteld Voltage (of diepte) de ballastpomp aanzet (of de roeren op opduiken zet) vóór de lipo leeg is en de boel permanent onder water blijft...

    Ik heb geen idee welke zaken er naast een Arduino bordje nodig zijn om zoiets te realiseren (sensoren en relais, denk ik zo).

    Jullie gedachten graag.

    Groeten, Jan.
     
  2. John33

    John33

    Lid geworden:
    13 sep 2005
    Berichten:
    1.214
    Locatie:
    Geldrop
    Ik denk wel dat zo iets mogelijk is.
    In ieder geval een 1 assige accelero sensor er op en als uitvoer een servo signaal laten komen.
    Lastig is om het samen te laten werken het signaal wat uit de ontvanger komt welke de duikroeren aanstuurt.

    Ik heb er verder totaal geen verstand van, enige wat ik kan bedenken is dat een dergelijke lageregler behoorlijk veel groter is dan 1 van Norbert bruggen.

    Als project is het natuurlijk wel leuk, zeker als het werkend te krijgen is.
    Ook in de zeil wereld kan zo iets handig zijn, mocht de boot te schuin gaan dat de schoot dan wordt gevierd.
     
  3. bwi

    bwi

    Lid geworden:
    17 jun 2008
    Berichten:
    71
    Locatie:
    België, Antwerpen
    Hi Jan,

    Deze reeks van video's zal je zeker interesseren.







    Grtz,
    Bart
     
  4. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    9.689
    Locatie:
    Sneek
  5. bwi

    bwi

    Lid geworden:
    17 jun 2008
    Berichten:
    71
    Locatie:
    België, Antwerpen
    Als je de video's bekijkt denk ik dat je een redelijk goed beeld krijgt van wat je nodig hebt.
    Ik heb mij nog niet verdiept in arduino (eerst mijn Akula afwerken) dus ik heb absoluut geen idee of je dat printje hiervoor kunt gebruiken.

    Via een ander forum ben ik deze video nog tegengekomen

    Kwestie van een uitdaging te hebben :)

    Grtz,
    Bart
     
    Laatst bewerkt: 17 dec 2015
  6. raalst

    raalst

    Lid geworden:
    16 mei 2005
    Berichten:
    1.070
    Locatie:
    onder water
    leuke filmpjes ! die boot duikt echt prachtig.
     
  7. Gravity

    Gravity

    Lid geworden:
    6 jan 2015
    Berichten:
    18
    Hoi Jan,
    Dat is geen probleem, dit soort circuitjes zijn makkelijk voor de Arduino te programmeren (volgens mij in C). Ik heb zelf een Arduino in mijn duikboot om de Lipo bij te houden en een recoverymode te starten. Binnenkort voeg ik daar een dieptemeter aan toe (MS5803-05B). De servo's kun je direct aansturen vanuit de arduino (de arduino ondersteunt lezen en schrijven van PWM signalen). Daarvoor heb je dus geen relais nodig, al kan je met een relais (+driver) ook makkelijk grote stromen sturen. Ik gebruik er een voor de verlichting. Ik stuur bijvoorbeeld mijn ESC aan met een Raspberry pi, maar dat kan dus ook makkelijk met een Arduino. Voordeel is de maat: ik gebruik een arduino pro mini, die is kleiner dan een klein luciferdoosje. Let er wel op dat je er een serial naar usb bij besteld of de mini besteld met een micro USB aansluiting. Ik heb mijne trouwens bij DX besteld, dan heb je de converter erbij voor minder.
    Blijft alleen de lastigheid om een override op je afstandsbediening te krijgen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door het signaal af te tappen van de ontvanger en de arduino alles laten besturen. Dit kost wel iets meer experimenteer werk. Google "hack PWM signal Arduino" en dan zijn er legio voorbeelden. Geen probleem voor een leek, maar wel wat solderen op een klein ontvanger PCB.
    Groeten,
    Niels
     
  8. Talsma

    Talsma

    Lid geworden:
    11 sep 2013
    Berichten:
    56
    Locatie:
    Almelo
    Jan,

    Ik zou je de arduino micro willen aanraden, deze heeft een eigen USB aansluiting. Je hoeft zelfs geen driver te installeren alleen de arduino IDE. En zolang de USB is aangesloten heb je ook meteen 5 V beschikbaar voor de rest van de aangesloten elektronica.
    https://www.arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardMicro

    De programmeertaal is C++, maar de Arduino libraries zijn zo opgezet dat je daar niet zoveel last van hoeft te hebben tot je wat geavanceerdere eisen gaat stellen aan je project.

    Wat betreft het aansturen van servo's, hiervoor is een speciale servo library die je in je sketch kunt includen. Hiermee kun je in graden aangeven wat de stand van de servo moet zijn. Persoonlijk heb ik hier nog niet mee gewerkt, maar dat gaat vast nog wel komen. De standaard PWM functionaliteit van de arduino is niet bedoelt en eigenlijk ook niet geschikt voor het aansturen van servo's.

    Zelf heb ik recent een library geschreven voor het nabootsen van een Robbe F1513 multiswitch decoder. Deze werkt probleemloos, voorlopig echter nog alleen in testopstelling. Ben momenteel bezig met het maken van een prototype op gaatjes print.

    Met vijf onderdelen kun je ook een arduino op een breadboard maken, al ben je dan nog wel een FTDI USB naar serieel omzetter nodig:
    http://hackerstore.nl/Artikel/195
    http://hackerstore.nl/Artikel/534
    Dit geeft wel leuke mogelijkheden voor je eigen custom print met Arduino control.
     
  9. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    9.689
    Locatie:
    Sneek
    Bedankt Wietze,

    Ik zal de info doorgeven aan m'n neef, die zal de programmering voor z'n rekening moeten nemen, ik bouw alleen de sub.

    Groeten, Jan.
     

Deel Deze Pagina