Jeti zenders

Discussie in 'Electronica' gestart door Lars, 1 apr 2015.

  1. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.096
    Mooi! Dan is er een begin. Verwachtte eigenlijk ook dat het moet kunnen werken. Heb nooit (op een snel gecorrigeerd foutje in een update na) problemen met Jeti apparatuur gehad.
     
  2. e.rukkers

    e.rukkers

    Lid geworden:
    24 mrt 2005
    Berichten:
    1.263
    Locatie:
    wichmond
    Even ander vraagje. Wat is het voordeel van je ontvanger programmeren. En wat kan je programmeren?
     
  3. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.096
    Er zit wat verschil tussen de oude EX en de nieuwe REX ontvangers, maar in hoofdlijnen gaat het hier om: wat bij een gewone ontvanger een kanaal is, heeft bij Jeti meerdere functies.

    Natuurlijk een gewoon servokanaal, maar het kan ook een digitaal kanaal zijn. Inpuls kleiner dan 1,5 msec en de uitgang is een logische 0. Groter dan 1,5 msec en het is een logische 1. Dat is handig voor b.v. het schakelen van verichting. Dat kan dan met slechts een transistor.

    Een kanaal kan ook een ingang zijn. Verbindt deze met een microswitsch en op de zender is de stand van de microswitch is op de zender te zien. Kan zelfs als ingang voor een mixer worden gebruikt.

    Verder kunnen twee kanalen ook gebruikt worden voor telemetriesensoren dat zijn de oude EX sensoren, b.v. voor stroommeting, GPS, toerenmeter e.d. Dan is het ook mogelijk deze twee kanalen te gebruiken (in te stellen) voor de nieuwe EX-bus. Deze wordt bij voorbeeld gebruikt voor de nieuwe vario sensor en de Central Boxen en de Spirit helicontroller.

    Verder is het mogelijk een serieel signaal voor flight controllers te genereren, maar daar kan in weinig over zeggen. Heb daar geen ervaring mee.

    Elk kanaal van de ontvanger kan gekoppelt worden met een willekeurig zender kanaal. Twee ontvangerkanalen koppelen aan een zenderkanaal is mogelijk, maar een 4 kanalen ontvanger koppelen aan zenderkanaal 1,2,3 en 5 gaat ook.

    Een aardige optie is het instellen van een output group. Alle ontvangerkanalen die behoren tot dezelfde outputgroep worde precies tegelijk aangestuurd. Iets waar ik geen voordeel bij heb, maar goede helivliegers zweren dat ze het verschil merken als alle servo's die de swashplaat aansturen, dit gelijktijdig doen.

    Ook de fail safe wordt in de ontvanger geprogrammeerd.

    Tot slot, de herhalingtijd tussen de servo-impulsen kan tussen de 5 en de 30 msec worden ingesteld. Dit is onder meer van belang bij het gebruik van digitale servo's die een hoge pulsrate kunnen verwerken.

    Als dit programmeren van de ontvanger gaat draadloos via de zender. Je merk eigenlijk niet dat je iets in de ontvanger instelt.

    Zal vast nog het een en ander vergeten. Een handleiding voor een REX ontvanger is hier op de Jeti site http://www.jetimodel.com/en/katalog/Duplex-2-4-EX/Receivers-EX/@produkt/Duplex-REX10/ te vinden.

    De REX ontvanger staat aan het begin van zijn ontwikkeling. Er zal nog veel bij komen. Zo wordt het naar verwachting ook mogelijk Futaba S-bus apparatuur te gebruiken.
     
    Laatst bewerkt: 26 okt 2015
  4. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    16.875
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Als je eenmaal begint met ontvangers programmeren wordt het lastig.
    Het is (nog) niet zo duidelijk dat je in 1 oogopslag kan zien wat je ingesteld hebt.
    Ik ben er ooit eens mee begonnen maar heb alles weer snel naar fabrieksinstellingen gezet omdat je hele rare dingen kan creeren.
    En als je meerdere ontvangers hebt dan moet je er zeker een sticker opplakken wat je veranderd hebt.

    GJ
     
  5. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.096
    Als je instellingen wijzigt via de Device Manager kan je de wijzigingen opslaan in een file en als dat nodig is deze naar een andere ontvanger overbrengen.

    Door de vele opties, zowel in de zender als in de ontvanger, hou ik in een Excel sheet bij welke specifieke instellen er bij een bepaald toestel zijn gebruikt. Bij voorbeeld voor de telemetrieschermen, de spraaksynthese en de ontvangerinstellingen.. Dat maakt het leven iets eenvoudiger...
     
  6. Lars

    Lars

    Lid geworden:
    7 dec 2006
    Berichten:
    276
    Locatie:
    Hoogerheide
    Inmiddels heb ik alles geinstalleerd zoals het hoort. De heli is bijna vliegklaar. Er is al veel gedaan, maar er zijn nog een paar dingen die ik moet installeren.
    O.a. de Jlog in combinatie met de Jive moet ik nog installeren, helaas heb ik nog geen 6s LiPo's dus ik kan de Jive nog niet aanzetten, dat moet dus nog even wachten.

    Wel heb ik een ontvangeraccu, waarmee ik dus de Spirit, Rex7, de servo's en de MUI30 mee aan kan zetten. Over die laatste (MUI30) heb ik nu even een vraag.
    De MUI30 is geinstalleerd volgens de gebruiksaanwijzing, maar nu heb ik nog niet controlleerd of deze telemetrie ook daadwerkelijk word opgepakt door de Jeti DS-16. Ik heb de ontvangeraccu nog niet aangesloten namelijk, aangezien ik niet wist of er iets fout kan gaan.
    Mijn vraag aan jullie is of ik ergens rekening mee moet houden, alvorens ik alles voorzie van stroom. Ik werk niet met een Jetibox, dus instellingen wijzigen e.d. gaat niet. Pakt de DS-16 gewoon direct de MUI30 gegevens op zodra deze aangezet word, of moet ik hier nog eea mee doen? Ik denk bijvoorbeeld aan gegevens in de device manager plaatsen, of de MUI30 op een andere wijze installeren alvorens deze gegevens gaat versturen naar de DS-16? Of is het een soort 'plug and play' systeem, en kan ik er dus direct mee aan de slag?
     
  7. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.096
    Als de ontvanger wordt aangesloten op de accu zal de MUI zich "melden" bij de zender. Dat is te zien onder het menupunt "Timers/Sensors", "Sensors/Logging Setup" Eventueel door te drukken op de toets "Auto" het proces starten. Kan een paar minuten duren voor alles is herkend.

    Vervolgens moet worden ingesteld welke waarden op het display geplaatst moeten worden en in welke vorm. Hetzelfde geldt voor de spraaksynthesize.

    Dit alles is uitgebreid in de handleiding vanaf hoofdstuk 9.4 Timers/Sensors terug te vinden.

    Een Jeti zender leren kennen betekent lezen in de handleiding en nog meer lezen.om de gedachte achter het Jeti-systeem te begrijpen.

    Verwacht niet dat er meetwaarden worden verzonden al er geen accu op de MUI is aangesloten.
     
    Laatst bewerkt: 10 nov 2015
  8. jorrie

    jorrie

    Lid geworden:
    2 jul 2009
    Berichten:
    649
    Heb m vandaag binnen gekregen.
    Prachtig prachtig. Alu voelt nog beter dan ik had verwacht samen met n vario en gps sensor wn de usb updater.

    Laatste software versie staat op 3.02 december 2014. Naar de nieuwste versie van de sensors nog niet gekeken.
    Het was een flinke investering maar dan toch de hobby naar jaren weer perfect voor elkaar. Ga er een maxa 4e mee vliegen.
     
  9. e.rukkers

    e.rukkers

    Lid geworden:
    24 mrt 2005
    Berichten:
    1.263
    Locatie:
    wichmond
  10. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.096
    Dat is wel erg mooi...

    Hoe wordt de houten plaat bevestigd? Is die zelfklevend?
     
  11. FransvH

    FransvH

    Lid geworden:
    4 dec 2011
    Berichten:
    589
    Locatie:
    Amsterdam
  12. _Dekker

    _Dekker

    Lid geworden:
    10 apr 2006
    Berichten:
    660
    Locatie:
    Delft
    Nieuwe V4 firmware is uit!
    http://www.jetimodel.com/de/Downloads-1/DC-DS-Firmware-Update-Version-4-00-1/
    24 kanalen nu en heel veel meer leuks :)

    Ik ben ook wezen shoppen bij Pimpyourjeti:
    [​IMG]

    Het is echt hout en het wordt met dunne dubbelzijdige tape (over het gehele vlak) op de voorkant geplakt.
     
    Laatst bewerkt: 11 dec 2015
  13. Lars

    Lars

    Lid geworden:
    7 dec 2006
    Berichten:
    276
    Locatie:
    Hoogerheide
    Super mooi dat hout op de Jeti! Staat bij mij ook nog op mijn verlanglijstje, alhoewel ik de DS16 standaard ook al heel mooi vind.

    Het hoort hier misschien niet helemaal in thuis, maar om nu helemaal een nieuw draadje te openen voor deze vraag vind ik ook wat ver gezocht.

    Mijn heli is bijna hekemaal ingesteld middels de Jeti. Nu loop ik alleen tegen het probleem aan dat de tail mechaniek links van de tail boom zit. Dit is ander als dat ik gewend ben, aangezien bijna bij iedere heli de mechaniek rechts zit.

    Mijn vraag is nu, kan iemand mij goed uitleggen hoe ik het beste te tail kan instellen. Welke kant moet de tail slider op gaan als hij corrigeert?

    Tevens vraag ik mij af ik altijd uit moet gaan van het middelpunt, aangezien de slider niet geheel neutraal lijkt te staan op het moment dat ik mijn tail servo op 0 ofwel neutraal zet. Het lijkt of de tail blades net een beetje uit het neutraal staan zodra ik de tail servo op het midden heb staan. Hoort dit?
    Ik zou natuurlijk de tail blades middels de tail rod naar neutraal kunnen verstellen, maar dan krijg ik weer dat ik naar de ene kant sturen meer uitslag krijg als naar de andere kant. Wat is jullie advies hierin? Hoe stellen jullie de staart meestal in voordat je de maiden doet?
     
  14. Heli-Uwe

    Heli-Uwe Forum veteraan

    Lid geworden:
    9 apr 2012
    Berichten:
    9.940
    Locatie:
    Leidschendam Zuid-Holland
    ... voor de mechanische instelling van de heckrotor moet je kijken voor:

    1) de koppel (draairichting van de hoofdrotor)
    2) de draairichting van de heckrotor (het maakt nu niks uit, of de rotor links of rechts is !)
    3) de beweging van de slijder bij stick-input
    4) de beweging van de slijder bij reactie van de gyro

    tip:
    als de slijder in het midden staat, zijn de heckbladen in jou geval rond de 7 tot 9 graden en werken nu al de koppel van de hoofdrotor tegen, zonder dat de gyro en de servo wat moeten doen !

    - bij een rechtsdraaiende hoofdrotor wil de staart naar rechts, dus de heckrotor moet nu tegen 'blasen'
    - bij een linksdraaiende hoofdrotor wil de staart naar links, dus de heckrotor moet nu naar links blasen om de staart weer naar rechts terug te brengen.

    De instelling in jou zender zou nu ook geen probleem meer zijn, succes !

    Groet
    Uwe
     
  15. Lars

    Lars

    Lid geworden:
    7 dec 2006
    Berichten:
    276
    Locatie:
    Hoogerheide
    Dank je Uwe. Het is gelukt! Eigenlijk had ik alles al goed staan merkte ik, maar aangezien het al lang geleden was, begon ik aan mezelf te twijfelen. De staart is goed ingesteld nu, verder staan de idle's, de rescue en de throttle hold keurig ingesteld.

    Vorige week heb ik de stickgevoeligheid van de DS16 aangepast naar mijn voorkeuren. Inmiddels ben ik al wat meer gewend aan deze zender, en ik kan met zekerheid zeggen dat hij me tot nu toe geen enkele keer heeft teleurgesteld. Ik vind het een super inventief ding, waar ik nog heel lang mee vooruit kan.

    Binnenkort de maiden van mijn heli, en tevens de vuurdoop voor mij wat betreft het vliegen met Jeti.
     
    Heli-Uwe vindt dit leuk.
  16. Heli-Uwe

    Heli-Uwe Forum veteraan

    Lid geworden:
    9 apr 2012
    Berichten:
    9.940
    Locatie:
    Leidschendam Zuid-Holland
    leuk om te horen, @Lars:
    helaas heb ik 7 heli's op een futaba zender staan,
    bij ruilen naar Jeti moet dan alles verandert worden,
    dat misschien over 5 jaren of zo, ha ha

    veel plezier !

    Groet
    Uwe
     
  17. chrisdv

    chrisdv

    Lid geworden:
    15 jan 2010
    Berichten:
    1.807
    Locatie:
    zuidwest friesland
  18. Lars

    Lars

    Lid geworden:
    7 dec 2006
    Berichten:
    276
    Locatie:
    Hoogerheide
    Ik heb weer een vraag. Ik mis nog één functie in mijn setup en dat is een OFF functie. Ik zou graag een switch willen waarmee ik de complete heli stil houd. Dus geen stick bewegingen en zeker geen throttle zichtbaar als ik deze op de zender beweeg. Hij moet echt off zijn dus, terwijl hij wel power heeft.
    Eigenlijk net zoals in onderstaand filmpje. Ik wil het 'off' ook graag in het schermpje links onderin krijgen, zodat ik (net als in het filmpje) de flight modes nog wel kan zien.



    Wie kan mij vertellen hoe ik dit voor elkaar kan krijgen? Ik heb de handleiding doorgespit en heb al flink gegoogled, maar ik krijg het niet voor elkaar. Volgens mij is het namelijk ook geen flight mode, zoals je in het filmpje kan zien. Maar wat het dan wel is, of hoe je dit voor elkaar krijgt is voor mij een raadsel.
    Wie kan me helpen met een goede uitleg?
     
  19. helihenk

    helihenk

    Lid geworden:
    4 apr 2004
    Berichten:
    443
    Locatie:
    Etten-Leur
    Lars ,
    Is een throttle cut , meer niet .
    Waarom zou je alles funkties uit willen zetten ???
    Henk
     
  20. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.096
    Sofrware versie 1.02 voor de Jeti REX ontvangers is beschikbaar op de downloadpagina van de Jeti site.

    Let op! Deze software niet gebruiken voor de EX ontvangers Is uitsluitend bedoeld (en geschikt) voor de REX ontvangers.

    De software zorgt onder meer voor een snellere start van de ontvanger, beperkt servobewegingen tijdens de start van de ontvanger en de aansturing van FBL systemen is verbeterd.
     

Deel Deze Pagina