UAV vliegen

Discussie in 'Algemeen modelvliegen' gestart door Binkey01, 10 feb 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Binkey01

    Binkey01

    Lid geworden:
    14 dec 2010
    Berichten:
    205
    Hoi,

    Ik wil wel vliegen maar niet zelf sturen. Om deze reden wil ik een fixed wing uitrusten met een autopilot en dan vervolgens wil ik alleen vliegplannen laden en gaan maar.

    Nou dit klinkt natuurlijk lekker simpel en vele zullen zeggen "sukkel leer toch vliegen" maar dat is niet mijn doel. Reden dat ik het wil is puur omdat ik programma's maken met de computer leuk vind enz.. en vliegen geeft een leuke extra dimensie en wil zou via de GPS leuke filmpjes maken en evt land-mappings maken met div sensoren.

    Nu wie zou mij kunnen/willen helpen bij het afstellen van de auto-pilot en het vliegend krijgen van mijn vliegtuigje? Ik ben nog aan het kijken naar een goede auto pilot en als mensen daar ervaring mee hebben hoor ik het ook graag.

    Vliegtuigje is een Skywalker X-8 wing. waarom deze? handstart is makkelijk en hij is licht en kan een redelijke pay-load vervoeren aan electronica.

    Lees graag jullie ervaringen en tips...

    p.s. liever niet alleen maar negatieve dingen over zelf vliegen, het mag niet enz... want dat weten we allemaal wel :)
     
  2. TC01

    TC01

    Lid geworden:
    17 jun 2010
    Berichten:
    3.071
    Voordat je hier veel geld in gaat steken kijk eerst eens of dit wettelijk toegestaan is. zo niet dan zorg eerst voor de nodige vrijstellingen.
    Die drones en die FPV vliegers hebben al heel veel voor ons serieuze modelvliegers verpest en kapot gemaakt, en dit zou dan wel eens de druppel kunnen wezen om onze hobby helemaal te verbieden.

    Ga dit doen met bootjes of auto's, dan kun je ze via Google earth de routes laten rijden die jij wil.
     
  3. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.622
    Locatie:
    Betuwe
    Sorry, maar dat gaat toch gebeuren. Het is simpelweg niet toegestaan. Redenen zijn te vinden in de regeling modelvliegen, die je hier vindt:
    http://wetten.overheid.nl/BWBR0019147/geldigheidsdatum_10-02-2016#



    Als jouw vliegtuigje autonoom vliegt, kun je hieraan niet voldoen.


    Als jouw vliegtuigje autonoom vliegt, is de kans groot dat je hieraan niet gaat voldoen, tenzij dat je hem binnen zichtafstand houdt. En hou jezelf niet voor de gek: op een gegeven moment ga je vliegen buiten zicht, want dat is veel spannender...

    Waarom ik dit, ondanks jouw verzoek, toch neerzet is het volgende:
    Jij wilt (bewust!) een extra risico toevoegen aan de modelvliegsport:
    Autonoom vliegen. En waarschijnlijk (ooit) ook zonder zicht op je model.

    De afgelopen jaren is de hobby "Modelvliegen" in een uiterst kwalijk daglicht komen te staan. Bepaalde typen vliegers namen het niet zo nauw met de regels, met als gevolg dat er een hetze is ontstaan tegen modelvliegtuigen, UAV's, drones hoe je ze maar wilt noemen. Onderwerpen als: geluidsoverlast, "het milieu", fysiek gevaar voor derden en privacy werden gebruikt om de modelvliegerij als hobby en als sport de nek om te draaien.
    De KNVvL is hard bezig om de schade te beperken. Als jij (en anderen met jou) autonoom gaan vliegen, wordt er weer een extra risico aan de modelvliegsport toegevoegd.
    De rest van modelvliegend Nederland neemt het je vast in dank af als, mede hierdoor, de modelvliegerij nog verder aan banden wordt gelegd.

    Je "vliegtuigje" heeft de respectabele spanwijdte van 2,12 meter en straks, met alle "payload" het bijbehorend gewicht. Dat heeft nogal wat impact als het een keer fout gaat.

    Er is mij (en anderen) meerdere keren verweten dat we "regelneukers" zijn (en dat was nog een van de beleefdere termen) maar hoe je het ook wend of keert: we zitten met vrijwel 17 miljoen mensen op de postzegel die "Nederland" heet.
    Iets willen "omdat het kan" is soms niet handig en verziekt zaken voor mede-hobbyisten.
     
  4. Paul Siemons

    Paul Siemons

    Lid geworden:
    16 sep 2002
    Berichten:
    1.056
    Locatie:
    Wommelgem, Antwerpen, Belgie
    En of de heren daar zich ook maar iets gaan van aantrekken !
     
  5. Binkey01

    Binkey01

    Lid geworden:
    14 dec 2010
    Berichten:
    205
    Toch wel leuk dat mensen juist alleen reageren of wat niet interessant is. Ja ik weet dat het niet is toegestaan, en nee inderdaad ik trek me daar niks van aan. Ik zit veel in het buitenland tussen verlaten bergen en daar kan ik prima vliegen zonder in de problemen te komen.

    Ja uiteraard zal ik ook in Nederland best een keer vliegen (of 2 of 3)....

    dus spaar je de moeite om negatief te reageren ..... dat is allemaal bekend...
     
  6. onno10

    onno10 PH-SAM

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.969
    Locatie:
    Rosmalen
    Afgezien van het feit dat het niet mag zal je toch eerst zelf moeten leren vliegen om dit te gaan doen.
    Een autopilot systeem vergt nogal wat af en instelling voor het goed vliegt en dat moet je testen.
    Tijdens het testen moet je ingrijpen als het fout gaat en daarvoor moet je zelf kunnen vliegen.
    Als je zelf kan vliegen weet je wat het model wel en niet kan en dat is zeker belangrijk als je met de autopilot gaat vliegen.
    Tevens zijn er nog geen autopilot systemen die zelf landen. Dit zul je dus ook zelf moeten doen dan wel moeten overnemen als het niet goed gaat. De regelgeving is dus niet de enige reden om zelf te gaan leren vliegen.
    Op mijn lijstje staat ook het plan om een zelf vliegend model te maken. Puur om de techniek uit te proberen en te kijken of het werkt.
    Echter ik vlieg dan wel op het veld van de club en hou goed zicht op het model.
     
  7. Thieu

    Thieu Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    6 jan 2008
    Berichten:
    1.440
    Locatie:
    Boxtel (MVC Boxtel) www.mvcboxtel.nl, al 60 jaar!
    En in Nederland is daarvoor niet zo heel veel plaats.
    http://www.veiligvliegen.nl/no-fly-zones

    Trek je er vooral niets van aan dat je (ernstige) ongelukken kunt veroorzaken en de hobby voor serieuze mensen kunt verpesten...
     
  8. TC01

    TC01

    Lid geworden:
    17 jun 2010
    Berichten:
    3.071
    Je gaat dus willens en wetens de modelvliegers het vliegen onmogelijk maken. Ook in andere landen hebben ze regelgeving hieromtrent, en die is ook gebaseerd op het terrorisme en de bestrijding ervan. toch maar eens gaan kijken of hier nu al maatregelen zijn te nemen om jou en eventueel anderen dit onmogelijk te maken.
    We kunnen ook kijken om nu al aangifte te doen met betrekking tot activiteiten in de richting van terrorisme, zou me niet verbazen dat men dan heel snel bij jou op het stoepje staat in deze tijd van terrorisme dreiging.
     
  9. MicropropSport

    MicropropSport PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    12.171
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Voordat jullie erg boos en driftig worden, totaal ontsloffen geschoten raken... :rolleyes:

    "A.I." Toverwoorden zijn 'Artificial Intelligence'... voor het autonome transport...

    Know how ontbreekt het hier totaal nog. De interesse is echter niet vreemd. Het is maatschappelijk aan de hand aan het worden, de technologie is aan het uitrijpen, of je het wilt of niet. Zeker? Het 'pad' er naar toe is interessant, krijg het zelf eens met wat gesoldeer en geprogrammeer aan de praat op je 3-hoog achterzolderkamertje.

    Eenmaal A.I. aanwezig? 'Boring', althans voor mij. Voor een veel jonge I-generatie is het een uitkomst! Je bent immer kind van je tijd (of de rekening)
    Materie is voer voor hoogbegaafden, onderwerp van onderzoek bij honderden universiteiten, gehele teams tot hoofdbrekens toe.

    Lees vooral eens over Gearge Holz ontwikkelingen. 1 man met een hyper scherp brein. Het is al lastig voor een auto, maar het zal deze man lukken...
    Op Google kan je je suf zoeken. Stond een goed opiniestuk in Auto Week van een paar weken terug.

    Gelukkig is zelf leren vliegen geen onderwerp voor een hoogbegaafde universitaire studie, het slaan van een spijker op z'n kop ook niet. Het vliegen en bouwen een genoegelijke sociale bezigheid.

    De weg uitstippen voor A.I. een weg voor de getalenteerde bollebozen. Is Binkey dat? Dan heeft hij op het verkeerde forum z'n vraag gesteld, dat mag. Wetshandhaving is nog niet aan de orde.
    Dat wat hij wil, zal bijkans binnen twee jaar te koop zijn bij HobbyKing, dan krijgen we te maken met wetmatigheden, vrees ik. En in het buitenland? Vrees dat je daar niet naar toe kan vluchten. Wetgeving ook daar niet mals aan het worden, dus dat is te kort door de bocht gedacht. Op een dag dan programmeer je van "A naar C, via B" door dat via een helmpje of chip 'in te denken'. En dan nu maar een kopje koffie... ach het staat al klaar... telepathie van m'n vrouw...

    Gr Bas
     
    Laatst bewerkt: 10 feb 2016
    Binkey01 vindt dit leuk.
  10. Peter Den

    Peter Den PH-SAM

    Lid geworden:
    2 dec 2005
    Berichten:
    1.677
    Locatie:
    Voorburg
    Lief forum, ik heb net een schaalmodel van een V1 gemaakt inclusief 2 kg springstof: kan iemand me even helpen met afstellen?
    Je vraagt dus serieus aan mensen op een forum hulp om de wet te overtreden.
    Naiviteit had gekunt maar de gequote zin zegt meer dan genoeg.
     
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina