Bouw karel doorman r81 vliegkampschip

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door jaaps, 5 aug 2015.

  1. jaaps

    jaaps

    Lid geworden:
    1 jul 2011
    Berichten:
    187
    Locatie:
    Utrecht
    Laatst bewerkt: 17 dec 2015
  2. jaaps

    jaaps

    Lid geworden:
    1 jul 2011
    Berichten:
    187
    Locatie:
    Utrecht
    Ik ben nu druk bezig met het afmaken van de achterkant. Ik heb inmiddels de schroefassen gemonteerd in de romp. Dat was nog wel even een klusje, om de assen er goed en uitgelijnd in te krijgen moest ik een aardig groot gat boren/frezen aan beide kanten. Maar ik zeg altijd maar zo twee componenten houtvulling doet wonderen om gaten te dichten:thumbsup:
    Bij de Doorman liggen de schroefassen in een externe behuizing. Deze ben ik nu aan het maken met behulp van balsahout. Verschillende blokken hout om de schroefassen gelijmd met constructielijm (lijmt ook vast aan de metalen assen).
    Om het laatste stuk van de as heb ik een blokje vurenhout gemonteerd. Dit is een stukje sterker dan balsa en ik denk dat er best wat kracht op het laatste stukje komt als het schip vaart. Ik wil niet het risico lopen dat er stukjes hout afbreken van de as.
    Het mooie van het balsahout is dat het in zeer makkelijk in alle vormen is te schuren. Daar ben ik nu druk mee bezig.
     
  3. hms kortenaer

    hms kortenaer

    Lid geworden:
    28 mrt 2006
    Berichten:
    170
    Locatie:
    delft
    beste jaap
    ik ben de jss zr ms karel doorman A833 aan het bouwen schaaal 1/100 205.00 cm lang en 32 cm breed 54.5 cm hoog
    en wat een mooie project vriend ik blijf je volgen met je project
    www.marinemodelbouw.nl

    met vr gr marco de koster van marine modelbouw nl de be
     

    Bijgevoegde bestanden:

  4. jaaps

    jaaps

    Lid geworden:
    1 jul 2011
    Berichten:
    187
    Locatie:
    Utrecht
    Dag Marco
    Gaaf de om de JSS te bouwen. Ik vind het een zeer mooi schip om te zien. Zag het laatst in de haven van Den Helder liggen. Wat een bakbeest.
    Ik ben zelf de afgelopen tijd bezig geweest met het verder afmaken van de romp, aandrijfassen en roer.
    Onderste deel van de romp is vrijwel af en zit nu in twee lagen primer. Moet alleen hier en daar nog wat oneffenheidjes bijwerken.
    Ik had de behuizing van de schroefassen eerst gemaakt van balsahout, maar dat was mij toch te kwetsbaar en ik kreeg het niet goed rond geschuurd. Ik heb de boel weer gesloopt en vervolgens een ronde stok bij de bouwmarkt gekocht. Deze uitgeboord, op maat geschuurd om de schroefassen geschoven en af geplamuurd.
    Het roer heb ik uit een stuk aluminium van 5 mm dik gefreesd. Dit was mijn eerste ervaring met mijn nieuwe Proxxon MF70 freestafel. Leuk om te doen, helaas had ik een klem gebruikt van 3,2 voor een boortje van 3 mm. Gevolg was dat de frees ging zakken en tot mijn groot verdriet een gat in mijn nieuwe kruistafel boorde :(.
    Maar goed ik ben super trots op het eindresultaat. Nu nog wat bijvijlen en polijsten en dan in de primer.
     
  5. hms kortenaer

    hms kortenaer

    Lid geworden:
    28 mrt 2006
    Berichten:
    170
    Locatie:
    delft
    jaap welk schaal bouw je de karel doorman R81
     
  6. jaaps

    jaaps

    Lid geworden:
    1 jul 2011
    Berichten:
    187
    Locatie:
    Utrecht
    Dag Marco,

    De schaal waarop ik bouw is 1:125. Ik had eerst het plan om het schip 1:100 te bouwen. Totdat ik mij realiseerde dan het ding dan meer dan 214 cm lang zou worden. Zoveel bouwruimte heb ik ook weer niet. Ik heb de tekeningen vervolgens ingescand en verkleint naar 80% (1:125). Het schip is nu 171 cm lang (nog best fors moet ik zeggen ;))
     
  7. jaaps

    jaaps

    Lid geworden:
    1 jul 2011
    Berichten:
    187
    Locatie:
    Utrecht
    De onderkant van de romp is grotendeels af, het zit nu in 2 lagen primer. Moet hier en daar nog een onevenheid weg werken, maar dat komt later wel. Ik ben nu begonnen het bouwen van de bovenkant van de romp. Dat wordt nog een leuke uitdaging met veel uitsparingen frezen en diverse soorten en maten aanbouw met schuine hoeken en kanten.
     
  8. Wimo

    Wimo

    Lid geworden:
    16 mrt 2008
    Berichten:
    217
    Locatie:
    Eindhoven,Holland
    Mooi werk Jaap, ik ben zelf met de Enterprise bezig. ik zie dat jouw schip ook openingen heeft ter hoogte van het hangardek. Laat jij die ook open zoals ik van plan ben?

    Gr,
    Willie
     
  9. jaaps

    jaaps

    Lid geworden:
    1 jul 2011
    Berichten:
    187
    Locatie:
    Utrecht
    Dag Willie.
    Ik laat ze alleen open aan de achterkant, daar heb je het halfdek. Dit dek ga ik wel monteren. Bij de rest van de openingen bouw ik aan de binnenkant er een soort van bak er omheen, zodat de openingen waterdicht zijn.
     
  10. Wimo

    Wimo

    Lid geworden:
    16 mrt 2008
    Berichten:
    217
    Locatie:
    Eindhoven,Holland
    Dag Jaap, ik had de openingen liever allemaal dicht gemaakt, door rolluiken te imiteren, maar omdat de vliegtuigen straks startklaar op her vliegdek komen te staan, moet ik ze wel open laten, er is actie aan boord. ik was ook van plan om mijn schip te maken zoals het in de periode juni 1942 tot juli 1943 eruit zag. maar ik heb zo'n ontzettende mooie Bofors kanonnen laten printen, die staan zo mooi op de 1943-1945 versie. Dus ik maak hem van de laatste periode.

    gr,
    Willie
     
  11. hms kortenaer

    hms kortenaer

    Lid geworden:
    28 mrt 2006
    Berichten:
    170
    Locatie:
    delft
    Jaaps hoe ver ben je met de R81 karel doorman
    Vr gr marco de koster van marine modelbouw nl de be
     
  12. Wilgo

    Wilgo

    Lid geworden:
    17 jul 2019
    Berichten:
    4
    Locatie:
    Zweden
    Hallo, ik heb interesse om de Karel Doorman te bouwen op schaal 1:100. Waar kan ik de tekeningen bestellen?
     
  13. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.040
    Locatie:
    Oostvoorne
  14. jaaps

    jaaps

    Lid geworden:
    1 jul 2011
    Berichten:
    187
    Locatie:
    Utrecht
    Het is inmiddels 5 jaar gelden zag ik, dat ik mijn laatste bericht had gepost. 4 jaar heb ik niet aan de Karel Doorman gebouwd vanwege diverse redenen, ander werk, motivatie, gezinsuitbreiding etc. Wel in die periode wat plastic dozen in elkaar gezet en diorama's gemaakt en wat aan mijn allereerste schip lopen prutsen Zr.MS. De Ruyter. Zie de foto hieronder


    Afgelopen januari kwam ik de romp van de Doorman weer tegen toen ik op zolder achter het luik bezig was. Deze heb ik toen in een impuls er achter vandaan gehaald en heb de draad weer op gepakt waar ik was gebleven. Het was even zoeken en puzzelen met tekeningen en foto's. Maar inmiddels 10 maanden verder in de bouw en de romp is grotendeels af, het dek is geïnstalleerd de zijstukken en uitsparingen gereed. De onderkant zit in de rode verf en ook de stuurboord kant heb inmiddels in de lak gezet. De bakboord kant moet nog verder afgemaakt worden met regenpijpen, railssystemen om sloepen en motorboten te water te laten en ook de reddingsvlotten op de romp moeten nog.
     
    Laatst bewerkt: 18 dec 2020
  15. jaaps

    jaaps

    Lid geworden:
    1 jul 2011
    Berichten:
    187
    Locatie:
    Utrecht
    hier onder even wat foto's van bouw van afgelopen jaar
    Hier ben ik verder gegaan met de romp opbouw. Vooral de achterkant was een lastige klus met de ronding en de open 'ramen' er in. Dit is uiteindelijk na een aantal pogingen en wat gebroken stukken hout gelukt. Het hout heb ik een nacht in water laten liggen om het flexibeler te maken. Uiteindelijk heb ik het opgebouwd uit 3 lagen van 1,5 mm elk.
    De zijkanten van de geschutsplatforms, als ook de bevestiging voor de antennes heb ik gemaakt uit aluminium en vast gelijmd met 2 componentenlijm
    De uitbouw van het vliegdek aan bakboord was ook een puzzel. Ik heb geen tekeningen van bakboordzijde, vooral op basis van foto's uit de jaren 50 en zestig en met behulp van het spantenplan is het goed gelukt. Realisatie van de typische getande randen van het dek aan deze zijde van het schip was vooral een kwestie van uitproberen en waar het fout ging de boel herstellen en veel plamuren.
    De ronde kont met het halfdek. de uitstulpingen zijn gemaakt van balsahout
    De hele romp in de primer en daarna de oneffenheden vullen en heel veel schuren en opnieuw plamuren. Het was gelukkig mooi weer waardoor ik het buiten kon doen.
    Dit is een foto van de achterkant van het dek. Het achterste stuk was een bijzondere klus om te doen, waar ik geen ervaring mee had. Ik heb lang nagedacht hoe ik dit moest doen. Zoals je ziet heeft het vliegdek achter afgeronde randen en loopt het wijdt uit. Ik was eerst was ik van plan het te maken van balsahout, maar dat vond ik te kwetsbaar en aangezien er ook nog heel veel vlechtwerk van buizen voor het vangnet op gemonteerd moest worden, heb ik gekozen voor een andere aanpak. Van balsahout heb ik eerst een mal gemaakt en daarna dit met polyester bekleed en zo een stevig achterdek gemaakt. Dit polyester is supersterk spul en prima bij te schuren. De mal heb ik deels laten zitten om meer volume te hebben voor het plaatsen van de buizen. Wel heb ik de mal aan de onderkant hol gemaakt door een deel weg te snijden/vijlen.
    De vlechtwerk/buizenwerk is gemaakt van 2 en 1,5 mm messing draad die ik aan elkaar heb gesoldeerd. de beide randjes aan de bovenkant van de 2 uitstulpingen heb ik gemaakt van 0,5 mm dik messingen en deze vastgelijmd op het balsahout
    De bakboordzijde is zo goed als klaar. De reddingsvlotten moeten nog. De regenpijpen zijn gemaakt van Evergreenplastic van 1,5 en 2.5 mm. De stukjes onderaan de regenpijpen zijn stukjes aluminium. Het railssysteem om de boten te maken heb ik gemaakt van messing T en H balkjes die ik bij een metaalwinkel heb gekocht. Daar vervolgens de draagbalken aan vast gesoldeerd.
    De romp is eerst met de hand in de juiste kleur geverfd. Als de hele romp klaar is ga ik die ligt opschuren met korrel 600 en daarna met airbrush spuiten. Dit heb ik ook met de onderkant gedaan en levert het beste gedekte resultaat op.
     
    Laatst bewerkt: 18 dec 2020
    AvdH, Cnn, Marc w en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  16. jaaps

    jaaps

    Lid geworden:
    1 jul 2011
    Berichten:
    187
    Locatie:
    Utrecht
    wimo100 vindt dit leuk.
  17. jaaps

    jaaps

    Lid geworden:
    1 jul 2011
    Berichten:
    187
    Locatie:
    Utrecht
    Inmiddels begonnen aan de bakboordkant met de regenpijpen en dan kom je er achter dat sommige verhoudingen van de uitbouw van het vliegdek niet correct zijn, de schuine hoek was te klein, deze heb ik inmiddels vervangen door een groter exemplaar. Doordat ik geen tekeningen heb en ook geen goede detailfoto's van de bakboordkant is het vooral een beetje gissen hoe dit er nu precies uit ziet. Gelukkig ben ik een paar maanden geleden gestuit op een 24 tekeningen van de Karel Doorman binnen het Nationaal Archief. Deze waren online te downloaden. Daar kwam ik er achter dat de schuine hoek van het dek ook meerdere luchtroosters bevat. deze heb ik er later in moeten monteren. Zie eerste foto met de 2 rijen luchtroosters

    Het oude stuk inmiddels verwijderd

    Dit wordt het nieuwe stuk, daar maak ik direct twee gaten in voor ventilatie kanalen.
     
    Laatst bewerkt: 21 dec 2020
  18. jaaps

    jaaps

    Lid geworden:
    1 jul 2011
    Berichten:
    187
    Locatie:
    Utrecht
    In het schip heb ik inmiddels alles ingebouwd om straks de motoren, regelaars en accupakken te kunnen plaatsen. Om toegang te krijgen tot dit deel heb ik twee stukken uit het vliegdek gezaagd. Deze zitten vast middels mini magneten die ik in de platen en het dek heb gemonteerd
     
    Laatst bewerkt: 21 dec 2020
    wimo100 en k-k vinden dit leuk.
  19. jaaps

    jaaps

    Lid geworden:
    1 jul 2011
    Berichten:
    187
    Locatie:
    Utrecht
    Inmiddels ook de bakboordkant verder afgemaakt. de railsystemen geplaatst voor de sloepen. Verder de regenpijpen met aluminium kap gemonteerd en een aantal luchtsystemen in de uitbouw geplaatst.
    Nu de boel nog even hier en daar wat bijwerken, ontvetten en dan ook deze kant voor de eerste keer in de lak met behulp van de kwast.
     
    ron alders en k-k vinden dit leuk.
  20. Marc w

    Marc w

    Lid geworden:
    10 feb 2013
    Berichten:
    3.277
    Locatie:
    Turnhout belgie
    je bent er een schitterend schip van aan het maken
     

Deel Deze Pagina