Lipo-Connector vraag

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door Nebukadzir, 22 mei 2016.

  1. Nebukadzir

    Nebukadzir

    Lid geworden:
    15 jun 2011
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Amsterdam
    Ik ben niet zo goed met aansluitingen, dus bij deze mijn vraag:



    De lipo die in mijn Quadcopter gaat is een 2 S 1000 maH

    Nu zijn mijn lipo's die erin passen met de bekende JST connector.

    Foto 1: is deze connector alleen geschikt voor een paralel aansluiting?

    Zoja, kan ik deze eraf halen en vervangen voor een JST connector.

    Foto 2: Kan ik deze lipo omzetten naar serie en hoe bevestig ik een balance kabel eraan?

    Mvg. Bernard









    IMG_7320.JPG


    IMG_7317.JPG
     
  2. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Hier moet ik heel voorzichtig zijn maar het lijkt er op dat er twee losse cellen in dat accupack zitten die doormiddel van die connector met de doorverbinding in serie worden gezet. Een beetje vreemde manier van werken maar dat is de keuze van die fabrikant geweest. Waarschijnlijk heeft men daar voor gekozen omdat er dan een extra balans connector nodig is. De bijbehorende lader zal elke cel apart laden via de eigen draden.
    Nogmaals ik ben er niet 100% zeker van dus weest voorzichtig!

    Wat je het beste kunt doen is meten! Zoals het gezegde gaat: "Meten is weten". (Maar je moet wel weten te meten. ;))
    Meet met een multimeter op de zichtbare metalen delen van de connector. Als het twee losse celen zijn zal je tussen de onderste rode draad en de daar boven zittende zwarte draad tussen de 3,6V en 4,2V moeten meten. Tussen de eerste zwarte draad van onder gezien en de rode draad daar boven moet je 0V (niets) meten. Tussen de tweede rode draad van onder en de bovenste zwarte draad moet je ook weer tussen de 3,6V en 4,2V moeten. Tussen de bovenste zwarte draad en de onderste rode draad moet je weer 0V (niets) meten
    .
    Als het zo is zal je de connectors kunnen vervangen door een JST connector mits je alles op precies dezelfde manier aan sluit! Ga het niet anders doen want dan kan het makkelijk fout gaan en kost het je in het minst erge geval een accu.

    En weest zeer voorzichtig! Een accu bevat een behoorlijk hoeveelheid energie welke hij in een heel korte tijd kan afgeven. Als je kortsluiting maakt kan je heel snel en heel makkelijk brand krijgen. Pas daarnaast op dat je de juiste volgorde van de draden aanhoudt. Doe je dat niet dan kan dat ook vervelende gevolgen hebben.
    Accu's zijn geen dingen om mee te knoeien, ze kunnen gemeen "bijten". Ook deze accu's!!! ;)
     
  3. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    2.273
    Locatie:
    Boskoop
    Ernst, ik begrijp de vraag iets anders dan jij. Bernard wil de aansluitingen op de foto's veranderen zodat hij er ook een "gewone" 2s Lipo aan kan hangen, dus eentje met + en - power aansluitingen en een aparte JST balanceer stekker. Als dat inderdaad de vraag is wordt het moeilijk, de accu op de foto heeft immers geen aparte balanceer draden op de 0 en 7,4V. Nou kan je die wel weer aftakken van de power aansluitingen, maar dat geeft een foute balanceer meting, en zou ik dus niet doen.

    Max.
     
  4. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Wat Max daar zo schrijft zou ook kunnen en dan is dus de vraag aan Bernhard, wat is precies je bedoeling?
    Als je er dus een andere LiPo met een JST connector op wilt aansluiten zou ik niets veranderen aan de bestaande situatie maar een verloop kabeltje maken. Dan maak je een kabeltje met een JST connector aan de ene kant en een connector zoals aan de bestaande accu zit aan de andere kant. De middelste twee draden, de doorverbinding, gebruik je dan niet!!! Die laat je dus gewoon leeg.
     
  5. Nebukadzir

    Nebukadzir

    Lid geworden:
    15 jun 2011
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Amsterdam
    Heren, bedankt voor de input.
    Heb nu vastgesteld wat Ernst al zei, het zijn twee lipo's, zie foto's.
    De lader ( zie foto ) is bagger, doet er ongeveer 180 minuten over en dan heb ik 5 a 6 minuten vliegtijd. Dus veranderen zodat ik met mijn lipolader dit ga doen verdient wel aanbeveling.
    Ik zelf wil de connector van de drone eraf halen en deze naar JST omsolderen.
    Blijft over de lipo die van een naar twee moet gaan. Zoals ik nu begrijp raden jullie mij aan om deze met een connenctor verloopje naar JST te gaan gebruiken. Ik verander dus niets aan de bestaande kabels.
    Heb ik dit juist?

    Mvg. Bernard

    Lipo 2.JPG

    lipo3.JPG

    image1.JPG
     

    Bijgevoegde bestanden:

    • lipo4.JPG
      lipo4.JPG
      Bestandsgrootte:
      105,2 KB
      Weergaven:
      179
  6. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.094
    Begrijp dat Nebukadzir andere Li-Po's wil gebruiken waar een JST connector aan zit. Neem even aan dat dit van die kleine orange connectoren zijn.

    Probleem is dat de bij de drone meegeleverde Li-Po een bijzondere connector heeft waar beide cellen van de Li-Po op zijn aangesloten. Deze wordt ook gebruikt voor het laden met een speciale, meegeleverde lader. Deze Li-Po heeft geen aparte balanceraansluiting.

    Zou het probleem als volgt oplossen:

    Koop twee JST connectoren. Eén gewone en één contra.

    Knip de de connector aan de drone er af op 1 à 2 cm van de connector, maar doe niets met de rode draad die de middelste contacten verbindt.Laat die dus gewoon zitten aan de connector.

    Soldeer de nieuwe JST contra-connector op de aansluitdraden die uit de drone komen. Normaal is zwart min en rood plus. Dan rood op rood solderen en zwart op zwart. Niet vergeten de solderingen met krimpsok te isoleren en onbeweeglijk te maken. Draden willen nog wel eens op den duur kort achter de soldering breken.

    Nu passen de Li-Po's met de JST connector op de connector van de drone.

    Dat blijft de meegeleverde Li-Po over die moet je kunnen laden. Dat gaat, de originele connector zit er nog aan. Maar hij past niet meer in de drone. Daar gaan we wat aan doen.

    Neem de afgeknipte connector. Soldeer een JST connector op de afgeknipte draden van de connector. Zoals aangegeven gebruikelijk rood op rood en zwart op zwart. Solderingen weer isoleren en onbeweeglijk maken.

    Je hebt nu een verloopsnoer gemaakt. Aan de ene zijde een JST connector die op de JST contra connector op de drone past en de connector aan de andere zijde past op de originele Li-Po.

    Probleem opgelost.

    Succes!
     
  7. Nebukadzir

    Nebukadzir

    Lid geworden:
    15 jun 2011
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Amsterdam
    Gefixt!

    JST2.JPG


    JST.JPG
     
  8. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.463
    Locatie:
    Sassenheim
    Ze hebben gewoon voor deze constructie gekozen om zo via 2 simpele laadchipjes op een enkele 5v USB spanning de 2 cellen geheel appart (en dus veilig) te laden. Prik je hem in het model zal via de connector de accu als een 2S accu geschakelt worden.
     
  9. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    2.273
    Locatie:
    Boskoop
    Blijft nog steeds Bernard's probleem om de originele batterij gebalanceerd met een andere dan de originele lader te laden (zoals ik tenminste uit bovenstaande zin begreep).
     
    Laatst bewerkt: 23 mei 2016
  10. Nebukadzir

    Nebukadzir

    Lid geworden:
    15 jun 2011
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Amsterdam
    Nu heb ik wel de mogelijkheid om mijn andere lipo's te gebruiken, maar ik zit nog wel met het lange laden van die 2 X 1 S 1000 maH. De usb lader is crap, maar zolang ik geen balanceer kabel aan de lipo heb zal ik wel de lader moeten gebruiken.
     
  11. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.094
    Op zich is het aanbrengen van een balancerkabel niet zo heel ingewikkeld, maar de Li-Po moet open en je moet solderen op de aansluitlippen van de Li-Po waarbij er een reeel risico op het maken van kortsluiting is.

    Wil je geen risico's lopen gebruik de Li-Po dan niet meer een koop een nieuwe met balancerkabel. Zo duur is dat nou ook weer niet. Voor de bestaande Li-Po moet je ook een balancerkabel en gewapend tape kopen. Dat kost je ook geld.

    Wil je toch een balancerkabel plaatsen, dat kan alsvolgt:

    Vooraf nog een waarschuwing, bij kortsluiting komt er veel energie vrij dat kan leiden tot rondvliegend gesmolten metaal van het gebruikte gereedschap. Maak je fouten in het aansluiten dan blaas je met 100% zekerheid je lader op.

    Wil je toch verder gaan, verwijder het gewapende tape rond de Li-Po. Knip de middelste rode en zwarte draad 1a 2 cm van de Li-Po door en soldeer de uiteinden aan elkaar.

    Koop een balancerkabel met een connector naar je keuze. Een balancerkabel voor een tweecellige Li-Po heeft drie draden. Soldeer de middelste draad van de balancerkabel bij de al aan elkaar gesoldeerde middelste roode en zwarte draad van de Li-Po en isoleer de las.

    De buitenste rode draad zit ergens op de Li-Po gesoldeerd. Soldeer daar de plus aansluiting van de balancerkabel bij.

    De buitenste zwarte draad zit ook ergens op de Li-Po. Soldeer daar de min aansluiting van de balancerkabel bij.

    Pak tot slot de Li-Po weer in gewapend tape en klaar is de klus.
     
  12. Nebukadzir

    Nebukadzir

    Lid geworden:
    15 jun 2011
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Amsterdam
    Bij onze nasi vrienden koop ik voor nog geen 4 euro nieuw. Nadeel van deze lipo's is de maatvoering, die is behoorlijk groter dan de meegeleverde lipo.
    Vandaar mijn wens om deze lipo te behouden.
     
  13. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Die lader is op zich geen bagger maar omdat het een lader is die via een USB poort laad is de laadstroom beperkt tot ongeveer 0,5A. Vandaar die lange laadtijd.
    Als die kleine chipjes die op de print zitten van het type TP4056 zijn kan je de laadstroom redelijk simpel verhogen tot ongeveer 1A. Dan duurt laden van een lege LiPo nog "maar" ongeveer 5 kwartier.
    Die wijziging is het weerstandje dat met poot 2 is verbonden verlaagt moet worden naar 1k2. Als je dat doet moet je wel zorgen dat de voeding van de lader die hoge stroom kan leveren. Die voeding moet dus 2A bij 5V kunnen leveren!
     
  14. Nebukadzir

    Nebukadzir

    Lid geworden:
    15 jun 2011
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Amsterdam
    Toch maar veranderd.... en nu naar mijn zin:yes:

    lipox.JPG
     

Deel Deze Pagina