Wat is een goed penseel voor modelbouw

Discussie in 'Plastic Modelbouw' gestart door 120134, 20 jul 2016.

  1. 120134

    120134

    Lid geworden:
    22 sep 2012
    Berichten:
    124
    Locatie:
    Assen
    Hallo,
    Ik gebruik voor het schilderen van mijn revell vliegtuigen vaak de normale revell penselen, alleen zie ik ook vaak dingen over penselen met marterharen, wat heeft dat voor voordelen? En hoe schilder je kleine maar dan ook echt hele kleine details? en bij mijn penseel staan de haren redelijk ver uit elkaar, kun je dit verhelpen? Heeft iemand anders nog een goede aanbeveling voor wat penselen? En wat is het verschil tussen een rond penseel en een brede?
     
  2. ejk

    ejk

    Lid geworden:
    25 jun 2011
    Berichten:
    72
    Globaal heb je twee soorten penselen: Penselen gemaakt van natuurlijk haar en penselen gemaakt van kunsthaar. De natuurharen penselen zijn vaak van marterhaar, vaak staat er kolinski op, dat is ook een soort marter. Dat is gewoon geschikt haar voor penselen. Kunstharen penselen hebben plastic haartjes, vaak beschreven als filament op de penselen. Soms zijn de kunstharen amper te onderscheiden van natuurlijke maar kunstharen zijn vaak wat steviger en gladder. Daardoor kunnen ze wat minder verf vasthouden maar blijven wel beter in vorm. Als je met acryl verft zijn kunstharen vaak iets beter omdat natuurhaar wat meer doorbuigt door het water.

    Voor echt hele kleine details heb je ook hele kleine penselen. Kijk vooral eens bij een kunstvakhandel, daar hebben ze enorm veel penselen. Welke penselen je gebruikt is voor een groot deel persoonlijke smaak maar algemeen geldt dat je voor grote vlakken vaak beter een plat penseel kunt nemen en voor wat kleinere en begrenzingen zoals camouflagepatronen zijn ronde gemakkelijker (met een rond penseel kun je beter "om de bocht").

    Het is heel belangrijk dat je penselen goed onderhoudt. Dan gaan ze jaren mee zonder dat de haren uit elkaar gaan staan. Dat geldt vooral voor natuurharen penselen, die zijn wat onderhoudsgevoeliger dan kunstharen penselen. Enkele tips voor natuurharen penselen:

    - Als je een penseel nieuw gekocht hebt, spoel hem eerst even af onder de hete kraan (stroom met de haren mee) zodat die goed schoon is.
    - Als het penseel goed droog is, strijk hem even over een stukje schuurpapier (met de haren mee). Hierdoor worden de puntjes van de haren wat ruwer en verft het penseel beter. Dat gebeurt automatisch bij veel gebruiken ook wel (een penseel gaat na verloop van tijd beter verven) maar zo gaat het sneller.
    - Dompel de haren niet tot aan het metaal in de verf. Verf die zicht dicht bij het metaal ophoopt en daar opdroogt (door niet goed schoonmaken) doet de haren uit elkaar staan.
    - Altijd heel goed schoonmaken na gebruik. Ik maak ze zelf altijd schoon door er verdunner op te druppelen, ze in een bakje met verdunner nog schoner te spoelen en tenslotte nog in een flesje met Thinner (tolueen) de laatste restjes er uit te spoelen.
    - Zet de penselen nooit met de haren ergens tegenaan. Leg ze neer of zet ze met de punt naar boven in een bekertje.
    - Om de vorm goed te houden kun je voor het wegzetten even een beetje speeksel aan het penseel doen. Even over je tong halen kan, maar beter niet als er verdunner aan zit, dan toch maar even met de vingers aanbrengen.

    Succes
    Erik
     
  3. 120134

    120134

    Lid geworden:
    22 sep 2012
    Berichten:
    124
    Locatie:
    Assen
    En als je het penseel hebt afgespoeld, moet je hem dan laten drogen? Of droogmaken met een doek?
     
  4. ejk

    ejk

    Lid geworden:
    25 jun 2011
    Berichten:
    72
    Ik gebruik witte doekjes (stukjes van oude t-shirts) om penselen af te vegen. Spoelen, vegen, spoelen, vegen.... etc. Net zo lang tot er geen kleur meer op het doekje komt. Als het penseel daarna nog een beetje vochtig is dan kun je wel meteen verder verven maar persoonlijk verf ik het liefst met droge penselen. Bij vochtige penselen kruipt de verf sneller omhoog naar de schacht en krijg je daarna het penseel weer moeilijker schoon.
     

Deel Deze Pagina