wat te doen bij slechte pasvorm

Discussie in 'Plastic Modelbouw' gestart door 120134, 19 jul 2016.

  1. 120134

    120134

    Lid geworden:
    22 sep 2012
    Berichten:
    124
    Locatie:
    Assen
    Hallo,
    Ik bouw vaak modelvliegtuigen schaal 1/72. De meeste vliegtuigen zijn van revell. Alleen soms lijkt het alsof onderdelen gewoon echt niet goed op elkaar aansluiten, is dit bij meer merken zo?(tamiya, hasegawa, italeri)
    En wat kun je er aan doen als de pasvorm niet goed is? Door dit probleem kun je bij het uiteindelijke model soms de lijmnaden zien ook al zit er verf overheen.
     
  2. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.622
    Locatie:
    Betuwe
    Bij oudere bouwkits zijn de mallen soms versleten. Dat kun je zien aan "flash" (platte lapjes plastic aan de onderdelen). Die kun je makkelijk wegsnijden met een scalpel.
    Soms komen de onderdelen niet goed uit de vorm of is de vorm niet warm genoeg geweest. Dan is het onderdeel verwrongen of zitten er bochten in die niet horen. Dat is soms op te lossen door het onderdeel in heet water te leggen, af te drogen, lijmen met secondenlijm en daarna een paar uur klemmen.

    Tamiya, Italeri en Hasegawa zijn over het algemeen prima merken die zeer veel zorg besteden aan hun modellen.
    De nieuwere kits van Revell hebben ook weinig tot geen problemen, de oudere kits soms wél.
     
  3. ejk

    ejk

    Lid geworden:
    25 jun 2011
    Berichten:
    72
    Als onderdelen niet goed passen, maak ze dan eerst passend. Plastic is bijzonder gewillig dus je kunt er behoorlijk aan buigen voordat het breekt. Zoals Roel al schrijft kun je het nog wat buigzamer maken door het plastic met heet water wat zachter te maken. Ik heb al echt slecht passende kits gemaakt (oude Airfix, oude Revell etc) en dat vergt soms bijzonder veel buigen en wrikken.

    Nog een paar trucs:
    - Lijm plastic bruggetjes achter lijmnaden zodat ze beter uitlijnen en goed blijven zitten. Dat heb ik bijvoorbeeld gedaan bij de Airfix Dakota (slecht passende kit) aan de binnenkant van de romp. http://ipms.freeforums.org/viewtopic.php?f=7&t=2533&hilit= Dakota De bruggetjes zijn gemaakt van de nummberplaatjes die bij de onderdelen zitten.
    - Verwijder de bevestigingspennetjes. Vooral bij oude kits zitten die meer in de weg dan dat ze goed doen.
    - Maak voor het verlijmen contactvlakken vlak door ze over een schuurpapiertje te halen. (ook te zien in de link)
    - Een beetje een slinkse truc: Als het model echt slecht past, concentreer je op de zichtbare passingen. Vooral de bovenkant is dus belangrijk. Een mooi voorbeeld zijn de rolroeren van deze Airfix Friendship: http://ipms.freeforums.org/viewtopic.php?f=7&t=3092&hilit= Friendship Die waren veel te dun voor de vleugels dus heb ik ze aan de bovenkant netjes vlak met de vleugels gemaakt maar aan de onderkant zit er een enorme stap in. Maar dat ziet niemand. :) Bij de Friendship zie je ook nog wat voorbeelden van bruggetjes en buigwerk. Ook dat is geen moderne en goed passende kit (zoals de nieuwe Airfix kits).

    Succes.

    Erik
     
  4. Fuoco500

    Fuoco500

    Lid geworden:
    24 jul 2016
    Berichten:
    4
    Locatie:
    Terneuzen
    Gebruik vaak Plasto van Revell. Onder andere ook om lange naden van bijvoorbeeld scheepsrompen dicht te werken en glad te maken. Beetje pasto, beetje schuren, beetje verven en je bent het mannetje!!
     

Deel Deze Pagina