Poor Mans Infrared Combat

Discussie in 'Model elektronica' gestart door hmeijdam, 5 sep 2016.

  1. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.884
    Locatie:
    Barneveld
    Onlangs heb ik een plannetje waar ik al maanden de onderdelen voor had liggen eens uitgewerkt. Ik werd getriggerd door een vraag van één van de MBF leden, die met een soortgelijk idee rondliep. Het gaat in dit geval om een moduletje die je in een vliegtuig stopt zodat je met elkaar aircombat kunt doen. Ik meen dat dit soort systemen ook wel als kant en klaar product verkocht worden, maar om eerlijk te zijn heb ik daar niet eens naar gekeken, omdat ik zelf maken leuk vind.

    Hoe werkt het?
    De module komt tussen je ontvanger en de ESC te zitten, waardoor hij je gas uitschakelt als je getroffen wordt.

    Om het zo te kunnen laten werken monteer je de infrarood leds voorop je vliegtuig en monteer je de infrarood ontvanger naar achteren kijkend op je vliegtuig. Wordt je dan van achteren succesvol aangestraald door een tegenstander, dan schakelt de module je gas uit en mag je een noodlanding maken. Door je accu even los te maken reset het systeem zich weer.
    De IR leds hebben een redelijk smalle bundel, dus ik ben er inmiddels achter dat je goed moet mikken.

    Hieronder zie je twee setjes, waar we nu mee aan het testen zijn.
    Onderin de module zelf met de microprocessor, daaraan gekoppeld met de rood/oranje/gele draad de IR ontvanger en aan de andere draad zit de infrarood zender.
    IR combat setje.jpg

    Om ervoor te zorgen dat je het ook bij zonlicht kunt gebruiken, wordt er gebruik gemaakt van 38KHz draaggolf IR ontvangertjes, die ook in je apparaten thuis zitten. Echter hoe meer zon, hoe minder bereik. Met deze setup met 3 standaard leds is het bereik in de volle zon een meter of 10 en bij bewolkt weer 25 meter. Voor slowflyer combat is dat denk ik voldoende, maar wil je bijvoorbeeld met Teksumo's aan het combatten, dan zullen er denk ik leds bij moeten of er moeten IR powerleds gebruikt gaan worden. Doordat de leds met een kleine FET worden geschakeld is het systeempje daar wel op voorbereid. Het aantal leds en/of het vermogen van de leds kan zo worden vergroot.

    Momenteel zit ik in de fase van het doen van aanvallen op gronddoelen om de gevoeligheid van de ontvangers in te regelen en het bereik van de leds te testen

    Hieronder de gronddoelen. Links met een led die oplicht en rechts een doel wat een pieptoon uitzend naar mijn (vario) ontvanger als hij getroffen wordt.
    gronddoelen.jpg

    Vervolgens gaan we een "infrarood pistool" maken, waarmee vanaf de grond een kist uit de lucht kan worden geschoten, om te kijken hoe moeilijk het is om een bewegend vliegtuig te raken.

    Wordt vervolgd.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  2. Sleurhutje

    Sleurhutje Forum veteraan

    Lid geworden:
    2 jun 2006
    Berichten:
    25.207
    Locatie:
    Beverwijk
    Om een beter rendement uit de LEDs te halen, kun je ze PWM moduleren. Bij een puls-pauzeverhouding van 1:4 kun je de stroom door de LEDs ruim verdubbelen zonder dat ze stuk gaan (tot 100mA is mogelijk op 200Hz). De lichtopbrengst van de puls is echter enorm veel meer terwijl het gemiddelde stroomverbruik hetzelfde blijft of minder wordt. Daarnaast kun je kijken om een lensje voor de LEDs te plaatsen om het licht wat meer te bundelen.
     
  3. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.884
    Locatie:
    Barneveld
    De FET laat de leds pulseren op 38KHz, want met die frequentie werken de IR receivers van afstandsbedieningen. Zonlicht en (halogeen) gloeilampen geven ook een boel IR licht, maar ongepulseerd. Vandaar dat dit setje het in het zonlicht toch nog doet.
     
  4. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.633
    Locatie:
    Betuwe
    Mooi idee!
    Lijkt op het "Miles" (Multiple Integrated Laser Engagement System) was Defensie gebruikt voor gevechtstrainingen.

    Ehhh.... Ik heb nog een paar oorlogsschepen op schaal...
    Via een relais zou je aan de ontvangerzijde wellicht een systeem aan kunnen hangen wat een waterpomp inschakelt, om zo een tegenstander te laten zinken...:yes:
     
    pieter_oudenhoven vindt dit leuk.
  5. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.368
    Locatie:
    Woerden
    Al enige tijd geleden (2 jaar?) zijn een aantal leden bij ons op de club met dit idee bezig geweest voor indoor modellen. ook buiten hebben ze het uitgetest maar dat werkte toch minder goed dan gehoopt. Bij veel zonlicht werkte het systeem nauwelijks omdat de IR sensor dan nagenoeg "verzadigd" is en het zwakke signaal van de "schutter" nauwelijks meer kan detecteren. Bij bewolkt weer en weinig zonlicht werkte het best leuk.
    Al met al was het toch een behoorlijk bewerkelijk systeem en zijn ze er toch mee gestopt.
     
  6. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.884
    Locatie:
    Barneveld
    Ernst, heb jij weet van het soort IR leds wat ze toen gebruikten? Standaard leds of powerleds? Ik gebruik nu 3 standaard IR leds, waar ik zoveel mogelijk vermogen gepulseerd door heen jaag.
     
  7. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.368
    Locatie:
    Woerden
    Voor zover ik weet waren het gewone IR led's. Het waren van die "paarse" led's. Er werden er 2 in serie gebruikt. Om zo veel mogelijk opbrengst te hebben stuurden ze er de maximale stroom doorheen en werden er reflectors gebruikt.
     
  8. Luuk Steitner

    Luuk Steitner

    Lid geworden:
    3 feb 2008
    Berichten:
    42
    Locatie:
    Vianen
    Het is intussen al weer zes jaar geleden. Bij mij is het project onder een laag stof verdwenen. Na een hoop experimenteren werkte het uiteindelijk best goed, ook buiten voor parkflyers. We haalden een bereik van ongeveer 40m in de zon. Als we indoor vlogen moesten we het vermogen van de IR LED begrenzen, anders pikte de ontvanger elke reflectie via muren e.d. op en schoot je altijd 'raak', ook als je compleet mis mikte. Het is dus zeker haalbaar.
    Voor mijn systeem gebruikte ik een enkele 38kHz IR ontvanger met daaromheen een dun cylindertje van depron. Die werkte als diffuser zodat hij ook het signaal oppikte als je op de achterkant van de sensor schoot, al was het bereik dan wel een stuk kleiner. Als je een nog groter bereik wilt hebben kan je beter meerdere ontvangers gebruiken die samen in alle richtingen kijken. Aangezien die ontvangers meestal een open collector output hebben kan je er meerdere op 1 I/O aansluiten.

    Ik heb mijn systeem later nog verder geupgrade naar een OSD met dit combat systeem geïntergreerd, zodat je ook bij het FPV vliegen kon combatten en meteen zien hoeveel kogels je nog had en hoeveel virtuele schade je had opgelopen. Ik heb daar al werkende prototypen van liggen maar afgezien van een paar testvluchtjes heb ik daar niets meer mee gedaan. Er was te weinig animo voor om het als een echt product uit te brengen en leverde te weinig op om kleine oplagen in elkaar te willen klussen met de beperkte vrije tijd die ik heb. Misschien dat ik het nog eens oppak als er alsnog voldoende interesse is.

    Zie hier het oude draadje uit 2010 (foto's zijn helaas niet meer online): http://www.modelbouwforum.nl/threads/laser-combat.102277/
     

Deel Deze Pagina