Trimprobleem met Futaba FF10 ( T-10CP) zender

Discussie in 'Model elektronica' gestart door JOSKEWATT, 27 jun 2011.

  1. JOSKEWATT

    JOSKEWATT

    Lid geworden:
    7 jun 2010
    Berichten:
    58
    Locatie:
    Brugge
    Een vliegcollega heeft een probleem met de trimtoetsen van zijn Futaba FF10-zender, namelijk de beide van de rechter stick ( rol en motor), en wanneer men wat harder drukt lukt het wel !! blijkbaar een kontaktprobleem.
    Graag willen we weten of er nog mensen dit hebben gehad, hoe ze het opgelost hebben (zijn de kontakten bereikbaar ? ) en/of het een servicebeurt zal worden !! ( corrien...) mvg josse
     
  2. hawk 1500

    hawk 1500

    Lid geworden:
    18 jul 2009
    Berichten:
    38
    Locatie:
    Hasselt(Belgie)
    Hallo Joskewatt,

    Ik heb net dezefde zender en is nu 1jaar1/2 oud .
    Toen de zender 4maand was ging de eerste trim stuk ,opgestuurd naar een erkende hersteller van Robbe en terug in orde.
    Na twee maand een andere trim stuk ,opnieuw opgestuurd en hertseld.
    Na twee maand een andere trim ,heb toen de zender bij Robbe rechtstreeks gaan afgeven,ze hebben hem hersteld en thuis laten bezorgen
    Na enkele maanden nummer 4 stuk ,opnieuw naar de enkende hersteller gestuurd en terug was hij weer in orden.
    Nu 3weken geleden was ik voor 10dagen op de Wasserkuppe en geloof het of niet maar voor de VIJFDE maal ging die rottrim stuk ,Ik ben nog maar eens rechtstreeks naar Robbe gegaan in Duitsland en ben nu aan het wachten tot ze hem thuis zullen bezorgen,
    Mij vliegmaat heeft net dezelfde zender in is ook al binnen geweest voor een trim te laten herstellen .
    Op de Wasserkuppe is een van de vluchtleiders die me vertelde dat zijn trim ook al stuk aan het gaan is en wist me ook nog erbij te zeggen dat er nog personnen zijn met hetzelfde probleem.
    Ik wil je collega niet ontmoedigen maar dat hij er maar zijn besluit uit trekt hé
    Je mag me altijd eens bellen als er een andere oplossing is of als je nog raad nodig hebt
    Indeherberg Stephan 0032477996732
    Groeten Stephan,
     
  3. bphilips

    bphilips

    Lid geworden:
    1 dec 2008
    Berichten:
    22
    Locatie:
    Heemstede
    Dit draadje is al een beetje op leeftijd maar ik heb sinds kort een soort gelijk probleem op mijn hoog/laag trim. Heeft iemand nog een idee wat te doen met dit probleem?
     
  4. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.094
    Even contact opnemen met forumlid "Corrien" ofwel Jan van de Futaba servicedienst in Nederland.
     
  5. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Tja, dat wordt een bezoekje aan de servicedienst. Mijn adresgegevens staan achterin de Duitstalige handleiding en kunnen uiteraard ook via een conversatie worden verstrekt.
    Bij reparatie worden alle acht trimschakelaars vervangen door een nieuw type. Vervangen van deze schakelaars en een controlebeurtje kost zo'n € 30 (excl. porto).

    Langsbrengen kan ook, dat bespaart twee keer portokosten. Je wordt dan echter wel drie kwartier uit wandelen gestuurd voordat je de zender weer mee mag nemen.
     
  6. Lunuxrc

    Lunuxrc

    Lid geworden:
    13 jan 2005
    Berichten:
    300
    Locatie:
    Belgie- Kapellen
    Allen,

    Toen een hele tijd geleden mijn vriend zijn FF10 dit mankement begon te vertonen dacht ik aan een alleenstaand geval.
    Ondertussen had mijn zender het ook gekregen en na wat rondneuzen op de internationale forums toch geprobeerd met een goede contactspray, zoals daar ook als oplossing aangeboden werd.
    Ik heb mijn zender onlangs wel vervangen door een nieuwe sz18, maar ik kan zeggen dat beide met contactspray bewerkte zenders al maanden feilloos werken.
    Als je de printplaat verwijderd kan je de microswitches inspuiten met een spuitbus met een fijn rietje.

    Grtz, Luc
     
  7. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.094
    Contactspray is nooit een definitive oplossing. Het verplaatst vuil en de problemen komen gegarandeerd terug. Wil je een degelijke oplossing, laat dan de switches vervangen.
     
    Laatst bewerkt: 15 nov 2016
  8. Lunuxrc

    Lunuxrc

    Lid geworden:
    13 jan 2005
    Berichten:
    300
    Locatie:
    Belgie- Kapellen
    Tja, dat hebben we hierboven en op al die andere forums gezien .....
    We spreken over een microswitch, geen vermogenschakelaar hè. Ben er van overtuigd dat je met de juiste producten kan reinigen en langdurig beschermen. Verder ga ik er niet over discussiëren.
     
  9. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    16.352
    Locatie:
    Groningen
    De opmerking over contact spray is zeker terecht en dient als waarschuwing. Contact spray werkt prima op voor korte duur maar vreet in op de contacten wat ze slechter maakt. Het beste gebruik je deze om te reinigen en maak je daarna de contacten weer schoon en vet je ze in met zuurvrije vaseline. Dat geldt ook voor kleine schakelaren al kom je daar nooit bij.... Contact spray werkt zeker een paar maanden prima, misschien wel 1 jaar maar daarna ga je toch de problemen weer krijgen.
     
  10. Lunuxrc

    Lunuxrc

    Lid geworden:
    13 jan 2005
    Berichten:
    300
    Locatie:
    Belgie- Kapellen
    In de industrie worden hoogspanningsschakelaars ook niet ingespoten. Deze worden inderdaad met andere producten professioneel onderhouden. Dat zie ik alle dagen, maar daar spelen uiteraard andere factoren. Mij krijg je echter niet overtuigd van het feit dat je in dit geval de contacten versneld gaat beschadigen/opvreten alvorens de rest van de componenten of zelf heel de zender aan vervanging toe is. Bewijs dat maar eens. En ja, als deze na een jaar weer haperen, dan spuit ik ze opnieuw in. Vervangen door componenten die na dezelfde periode dezelfde problemen opleveren lijkt mij ook geen duurzame oplossing. Voorbeelden genoeg. Maarja, wat maakt het uit, ieder doet wat hij wil.

    groeten, Luc
     
  11. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    16.352
    Locatie:
    Groningen
    Als je nu even leest wat corrien schrijft dan zie je dat er een nieuwer type schakelaar in wordt gezet. Dat is dus een goede oplossing voor de lange termijn.

    En kijk maar eens goed hoe contact spray werkt. Ik merk het in de praktijk ook. Het is prima spul maar de waarschuwing zie je op diverse plekken: http://www.mfbfreaks.com/reinigingsmiddelen-kiezen-en-gebruiken/
     
  12. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    De draadstarter heeft inmiddels al contact opgenomen, dus we kunnen wel even verder :offtopic:.

    Het is altijd verrassend als niet-elektronici het beter denken te weten, zelfs als ze op diverse fora het zelfde kunnen lezen. Nu zijn modelbouwers per definitie eigenwijs, maar er zijn natuurlijk grenzen. Elk spuitmiddeltje en zeker contactspray laat een residu achter. Hierdoor komt het probleem altijd terug en dan in verhevigde mate.

    Contactspray wordt hier bij de servicedienst al meer dan 30 jaar (en vermoedelijk ook de 20 jaar daarvoor) wel eens gebruikt waarvoor het bedoeld is: het reinigen van contacten. Geoxideerde contacten krijg je er uiteraard niet mee schoon, maar opgedroogde brandstofrestanten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Na het reinigen wordt vervolgens alcohol of aceton gebruikt om het overblijfsel van de spray te verwijderen. Doe je dit niet, dan heeft de spray een averechts effect en treedt er versnelde vervuiling op. Daarnaast werkt contactspray ook prima om je zenderbehuizing en/of het displayvenster schoon te krijgen. Hierbij volstaat het om daarna e.e.a. met een doek schoon te wrijven.

    Het probleem van de trimschakelaars van de T10C is vervuiling, vermoedelijk mede veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid. Opmerkelijk daarbij is, dat in andere zenders dezelfde zitten en daar zelden of nooit problemen leveren, terwijl dit bij de T10C nogal eens voorkomt. Vermoedelijk komt dat door de manier, waarop de trimhevel de schakelaar indrukt (ietwat schuin, zodat slechts een klein deel van het contactvlak wordt benut). Inmiddels wordt er een ander type schakelaar gebruikt en worden ze meteen allemaal vervangen om te voorkomen, dat er herhaling optreedt.
     
    Bruno van Hoek vindt dit leuk.
  13. Lunuxrc

    Lunuxrc

    Lid geworden:
    13 jan 2005
    Berichten:
    300
    Locatie:
    Belgie- Kapellen
    Als je product vuil verwijdert, anti- oxiderend werkt en geen restanten achterlaat, wat wil je dan nog meer ?
    Staat duidelijk op het product en in de literatuur die erover te vinden is.

    Anyway, tevreden dat het voor de topic-starter opgelost is. :thumbsup:

    Luc
     
    Laatst bewerkt: 15 nov 2016
  14. P.L.

    P.L.

    Lid geworden:
    14 feb 2015
    Berichten:
    944
    100 mensen 100 opinies
     
  15. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Helaas trekken praktijkervaringen zich maar weinig aan van opinies :confused:.

    Ook niet van reclameboodschappen, die fabrikanten op hun producten loslaten. Zoiets vind je in de literatuur dan ook niet terug, wel altijd dat je contactspray kunt gebruiken als een noodoplossing, die slechts voor korte tijd werkt.

    Een contactspray is een reinigingsolie, die vuil en oxidatie niet verwijdert, maar losweekt. Zulke verontreinigingen veeg je misschien naar een andere plek, maar verdwijnen uiteraard niet in het niets. Je zult dus na het sprayen nog echt moeten poetsen. Als de spray ook nog anti-oxiderend werkt (wat bij de meeste doe-het-zelf sprays het geval is) blijft er een oliefilmpje achter, want zonder werkzame stoffen kan dat natuurlijk niet. Dat oliefilmpje is helemaal beroerd, want daardoor blijft stof en vuil gemakkelijker plakken.

    Nu beroep ik me niet graag op autoriteit, maar meer dan 30 jaar reparatie-ervaring in rc elektronica en het uitwisselen van deze ervaringen met m'n buitenlandse collega's laat ik niet wegzetten als 'een opinie'. Ik heb namelijk ook al veel te veel apparatuur gezien, die is verknoeid door allerlei sprays. Uiteraard niet een onnozel schakelaartje, maar bijvoorbeeld wel ontvangerprinten of stuurknuppels, waarvan zowel de potmeters als de kunststof delen zijn aangetast. Zoiets is zonde en levert onnodig veel reparatiekosten. Dat zulke apparaten bij een servicedienst terechtkomen is trouwens al veelzeggend genoeg, want als het middeltje had geholpen was dat niet nodig geweest.
     
    ron van sommeren en Bruno van Hoek vinden dit leuk.
  16. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    16.352
    Locatie:
    Groningen
    Er zijn ook verschillende soorten contact spray uiteraard maar de meesten zijn toch wel schadelijk. Ieder zijn eigen keus :)
     
  17. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Wel, contactspray wordt in vrijwel geen enkel professioneel elektronica bedrijf gebruikt. Nagenoeg niet één van die bedrijven heeft dat spul zelfs in huis! De reden is al meer dan eens gegeven. Het middel is vaak erger dan de kwaal. Dat is geen mening maar een feit!
    Dit dus duidelijk in tegenstelling tot de reclame die op allerlei manieren wordt gemaakt.

    Zoals Jan al schreef je moet die producten gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn. Die contactsprays zijn bedoeld om stevige schakelaars met flinke contactvlakken en relaiscontacten schoon te maken.
    Een groot voordeel is dat er bij dat soort schakelaars en relais (veel) ruimte is rond de contacten waardoor je de spray er goed tussen kunt spuiten. Even laten inwerken zodat de vervuiling kan oplossen en dan nog een keer "doorspoelen" om alles weg te spoelen. Er moet dan natuurlijk ook wel een mogelijkheid zijn om door te spoelen. Alleen die spray er in spuiten helpt niets. De opgeloste vuildeeltjes moeten er wel uit kunnen!
    Dan is er ook een tegenstelling in de bewering die je hierboven schrijft. Als dat ook op de verpakking staat spreekt de fabrikant zichzelf tegen.
    Er staat "werkt antioxiderend en laat geen restanten achter". Als het antioxiderend werkt zal het toch echt iets op de contacten achter moeten blijven om de contacten tegen oxidatie te beschermen. Of dat "antioxiderend" klopt niet of er wordt wel degelijk iets achtergelaten!

    In veel van die drukknopjes zoals die voor de trims worden gebruikt zijn de "contacten" van een soort koolstof gemaakt. De weerstand van die contacten is in verhouding tot metalen contacten relatief hoog. Omdat de stroom die door die contacten loopt maar microampères zijn heeft die relatief hoge weerstand geen enkel negatief effect. Het probleem is dat vervuiling die weerstand heel snel groter maakt en dan levert het wel problemen op.
    Het hoeft overigens geen vuil te zijn van buitenaf. Het koolstof van de contacten "slijt" waardoor het laagje steeds dunner wordt. De weerstand wordt daarmee hoger. Denk hierbij maar eens aan de toetsen van de TV afstandsbediening. Je moet steeds harder op de toetsen drukken om het geluid harder of zachter te zetten, of je favoriete kanaal te kiezen. ;)
    Vocht van buiten dringt vrijwel overal in. Trillingen versnellen de slijtage. Als er iets anders dan vocht de schakelaartjes binnen komt kan dat mogelijk de koollaag "oplossen". Dat geldt ook voor contactspray!
    Spuit dat spul in zo'n schakelaartje en je loop een gerede kans dat je de koollaag oplost waardoor je het knopje helemaal molt.
    Het kan nog "erger". Die schakelaartjes zijn vaak vrij klein en er is heel weinig ruimte in. Die spray er rechtstreeks in spuiten zal meestal niet lukken. Wat wel lukt is dat het door de capillaire werking langzaam naar binnen dringt. Dat zal te weinig zijn om de koollaag helemaal op te lossen. Wat dan wel gebeurt is dat de koollaag "zacht" wordt. Dan heb je ook de problemen binnen want dan wordt de contactzekerheid steeds kleiner. De ellende is dat dit een vrij langzaam proces is en je komt er pas dagen, soms weken, later achter dat je problemen steeds groter worden.

    Nogmaals dit is geen mening maar de jaren lange ervaring uit de praktijk.
     
    ron van sommeren en Bruno van Hoek vinden dit leuk.
  18. P.L.

    P.L.

    Lid geworden:
    14 feb 2015
    Berichten:
    944
    Maar geheel onduidelijk en ongetwijfeld ongelukkig door mij geformuleerd was het meer een klassiek voorbeeld van lezen wat iemand wilt lezen.
    Jij schrijft 3 of 4 keer dat een laagje achterlaat.
    En de andere haalt het aan maar leest juist dat het geen laagje achterlaat.
    Dan kun je er 1000 woorden en plaatjes op los laten maar in het eigen wereldje van de andere persoon veranderd zijn opinie niet. Het gras blijft daar blauw.
    En het o zo grote en wijze internet voorziet makkelijk in nog 99 opinie-genoten.
     
  19. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Tja, daar mag je dan voortaan wel ondertiteling bij geven ;). Ik vatte het in ieder geval verkeerd op.

    Om er echter op in te haken: ik ga er van uit, dat er ook altijd meelezers zijn en dat een forum daarmee ook een voorlichtende taak heeft. Daarom krijg ik ook spontaan lange tenen als men probeert vaststaande ervaringsfeiten onderuit te halen.
     
    ron van sommeren en Bruno van Hoek vinden dit leuk.
  20. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    10.694
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/ PH-SAM/F23D
    Voor mij de gewoonste zaak van de wereld, er groeit bij mij zelfs Bluegrass in de voortuin....:yes:
    Om bij de kleuren te blijven: 'Bluegrass is de rode draad in mijn leven....' :D
    [​IMG]


    Maar contactspray....? :confused::mad:
     

Deel Deze Pagina