Duyfken Kolderstok

Discussie in 'Bouwverslagen historische schepen' gestart door Hans Groenenberg, 23 nov 2016.

  1. Hans Groenenberg

    Hans Groenenberg Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 nov 2014
    Berichten:
    6.065
    Locatie:
    Oud Beijerland
    Leuk Piet, uiteraard niet om te horen dat je bent afgekeurd. Ik had tussen de regels al wel gelezen dat je tobt met je gezondheid. Ik ben Hans Groenenberg en woon in Oud-Beijerland in de Hoeksewaard, net achter Rotterdam. Het ligt er net aan van welke kant je dit ziet;) In het dagelijkse leven verkoper van alluminium terrasoverkappingen en Tuinkamers. In de wintermaanden is het dus rustig en heb ik meer tijd voor modelbouw als in lente en zomer. Getrouwd met Monique en vader van een 6-tal kinderen. Inderdaad veel! en de mopjes van hij heeft hem niet met ... versleten ken ik allemaal al ;) Ik ben van 70 en als ik terugreken bijna 47 dus. Modelbouw doe ik nog niet echt lang en ben hier drie jaar geleden mee begonnen en vindt dit een hele leuke hobby. En als je een hobby leuk vindt dan kijk je ook graag bij een ander mee in zijn verslag wat hij/zij er van bakt. En als je iemands verslag leest is dat vaak een weergave van hoe iemand is als persoon. Althans dat denk ik.....
     
    Pingu57 en pietsan vinden dit leuk.
  2. Hans Groenenberg

    Hans Groenenberg Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 nov 2014
    Berichten:
    6.065
    Locatie:
    Oud Beijerland
    Jou had ik al een keertje gezien aan de keukentafel Peter op een foto..Ver weg hé dat Leeuwarden. Als mijn vrouw een goede bui heeft blijft mijn stalling op de tafel.. Maar dan moet ze een erg goede bui hebben ha ha ha
     
  3. janzwart

    janzwart Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    23 okt 2011
    Berichten:
    2.299
    Locatie:
    Hillegom
    Hans,
    Dan nu iets over mij, Jan Zwart (70 jaar). Werkzaam geweest in de automatisering als informatie analist. Nu al weer een paar jaar gepensioneerd. Dus genoeg tijd voor de modelbouw waar ik ongeveer 57 jaar geleden mee begon. Toen schepen en vliegtuigen van kartonnen bouwplaten. Later rond 1985 mijn eerste houtbouw, de Halve Maen. Toen een hele poos niets (werk hé) en een paar jaar terug weer opgepakt met de Victory van DeAgostini. Ik heb de Victory een paar keer van binnen gezien en na afronding van het Agostini model, wat alleen de buitenkant toont heb ik besloten de Victory van binnen te bouwen.
    En dan zijn we bij het heden belandt.
    Ik bouw de Victory "binnenste buiten" van scratch maar in de schaal 1:72 zodat ik onderdelen van de Caldercraf kit kan gebruiken. (messing voornamelijk). Als leidraad gebruik ik het boek van John McKay en honderden foto's van de Victory zelf.
    Gebruikt gereedschap: twee handjes, een tafel schuurmachine, een dremel met standaard en een hoop vijltjes. Oh ja, ik vergat geduld.
     
    Hans Groenenberg vindt dit leuk.
  4. Pingu57

    Pingu57 Forum veteraan

    Lid geworden:
    14 dec 2014
    Berichten:
    8.197
    Locatie:
    Leeuwarden
    Hans, als jij je boot op de tafel kunt laten staan , dan heb je vast geen 3 katten in huis te banjeren.
    En die afstand valt denk ik nog wel mee, als ik 2 uurtjes aan het toeren ben dan sta ik bijna in je achtertuin denk ik :)
     
    Hans Groenenberg vindt dit leuk.
  5. pietsan

    pietsan Forum veteraan

    Lid geworden:
    10 dec 2011
    Berichten:
    8.209
    Locatie:
    Zeeuws-Vlaanderen
    Ik vind de reacties bijzonder leuk, zo leer je de persoon achter het model toch een klein beetje kennen:thumbsup:
    Uiteraard heeft ook een ieder de mogelijkheid om het één en ander in zijn (of haar) profiel te plaatsen. Je hoeft natuurlijk niet je hele privé leven open en bloot te gooien, maar zo een paar subtiele berichtjes vind ik echt leuk. Nu staat het in je verslag van de Duyfken, misschien iets minder dus als je het één en ander laat verwijderen, dan alle begrip.
     
    Hans Groenenberg vindt dit leuk.
  6. Hans Groenenberg

    Hans Groenenberg Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 nov 2014
    Berichten:
    6.065
    Locatie:
    Oud Beijerland
    @ Piet ik vind dit ook wel erg leuk een voorstelronde en vindt het daarom ook niet erg dat er een pagina daarvoor wordt gearresteerd. Een pagina is snel naar beneden gescrold als iemand het niet intereseert. En ik heb het tenslotte zelf ook een beetje uitgedaagd. dus als er nog meer mensen een zegje willen doen, prima!
    @Peter ha ha ha, ik ga veel zeggen maar niet hier en in een pb mag je het adres van mijn achtertuin wel horen hoor:beer: Er lopen hier dan nog naast een poes twee hondjes rond.
    @jan, je bent wel een echte rot in het modelbouwen zeg! en al voor heel wat jaren. Je manier van bouwen binnenste buiten is denk ik zeer uniek en ik kijk graag naar je gefriemel. Heel bijzonder en het ziet er tot nu toe geslaagd uit!
     
    Laatst bewerkt: 20 jan 2017
  7. TIMBERWOLF

    TIMBERWOLF Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 aug 2008
    Berichten:
    12.575
    Locatie:
    noord-holland
    ik woon in noord holland . 7 km boven de noord zee kanaal.
    ben 51 , als tiener veel plastic en kartonbouw gedaan.
    daarna andere hobbies gedaan, de modelbouw hout begon in 2004 met de deagostini de eendracht, de rest van de modelen kwamen er achteraan , zoals ze in de handtekening staan.

    ik heb een slaapkamer van 3,5 bij 9 meter wat een gemengde functie heeft, , slaapkamer , hobbykamer woonkamer enz, mijn tafel van 1m breed bij 2,50 m lang staat er ook, ik doe ook meerdere dingen op de tafel.

    ik hou van pc s bouwen, voor de broer en zusters , en heb meerdere kasten gebowd van mdf en triplex, de grootste is 1,60 m lang 80 diep en 1,40 m hoog met 7 lades van 1 m breed. enz.

    ben opgeleidt voor electromonteur., en heb ik de laaste 12 jaar meerdere geerdschappen en proxxon / einhell machienes gekocht.
     
    Hans Groenenberg en Pingu57 vinden dit leuk.
  8. *Hans*

    *Hans* Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 okt 2012
    Berichten:
    6.776
    Locatie:
    Dordrecht
    Ik kan hier uiteraard dan niet wegblijven.
    Hans van Nieuwkoop, ik ben van 1962 en wordt dit jaar dus 55. Ik woon in Dordrecht.
    Ik ben werktuigbouwkundig en bouwkundig ingenieur - opleiding gevolgd op de HTS in Dordrecht (die helaas niet meer bestaat) en ben tegenwoordig actief als zelfstandig adviseur voor metalen (lees koper, zink en rvs) daken en gevels voor enkele grote Duitse fabrikanten.
    Al vanaf mijn vroege jeugd een knutselaar geweest (uit houten latjes en lakens b.v. getracht het vliegtuig van de gebroeders Wright te maken en ermee proberen te zweven - ging niet), en daarna de bekende plastic modellen, schepen en vliegtuigen.
    In 1974 (ik was 12) kocht ik mijn eerste Billing Boats model - het Statenjacht, en dat was de start van een oneindige reeks aan diverse houten modellen. Na een switch in mijn loopbaan (beslist geen carriëre) in 2013 heb ik de modelbouw weer wat actiever opgepakt, heb een aantal 1/16 vliegtuigen gemaakt en wat houten modellen. Daarna vanaf tekening de Batavia, wat mijn eerste echte scratch-boot was.
    Deze Batavia was ook de aanleiding om vanuit scratch nog een stap verder te gaan en modelbouwdozen te gaan maken van schepen die nog niet als model verkrijgbaar zijn. Dit is nu sinds 1,5 jaar en het is een leuke aanvulling op het modelbouwen zelf.

    Ik heb op dit moment hier geen verslag lopen. Er is wel een nieuw model in de maak, en binnenkort start ik ook met een 17e eeuws Statenjacht. Het model wat nu gemaakt wordt hoop ik in mei op de modelbouwdag in Delft in een wat verder gevormd stadium te laten zien, en vanaf dat punt zal (waarschijnlijk) ook weer een verslag starten.

    So far me...
     
  9. Hans Groenenberg

    Hans Groenenberg Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 nov 2014
    Berichten:
    6.065
    Locatie:
    Oud Beijerland
    Vandaag is Jan Willemsz uit Barneveld komen aanlopen met zijn kornuiten. Ik zeg.... Wat zie je er bleek en vermoeid uit! Binnenkort zal ik je een gezonder kleurtje geven. Ook was er een zwaargewonde die gelukkig zijn arm wel had meegenomen. Als taak hadden zij, bruineringsmiddel te escorteren en dat hebben ze prima gedaan. Nu kunnen we uitproberen wat ik met dit middel kan wat betreft het zwarten van de kanonnen. masten 002.JPG masten 005.JPG
     
    Laatst bewerkt: 21 jan 2017
  10. durk-jan

    durk-jan

    Lid geworden:
    21 mrt 2016
    Berichten:
    79
    Locatie:
    stadskanaal
    Is niet erg hoor dat je mijn naam even gebruikte;)
    Erg leuk idee, dit geeft toch een beetje een beter beeld van alle bouwers.. Dus ik ga ook even een stukje typen.
    Ik ben Durk-Jan Veenstra, 22 jaar oud en ik woon in stadskanaal (groningen). Na de HAVO, ben ik aan het werk gegaan bij het schildersbedrijf van m'n vader. Daar werk ik inmiddels een jaar of 4. Na 3 jaar lang zelf als schilder werkzaam te zijn geweest (om het vak goed te leren), zit ik inmiddels op kantoor en doe daar voornamelijk calculatiewerk. Ik volg 1 dag per week een opleiding, om zo 'officieel' calculator/ondernemer te worden.
    Verder woon ik nog thuis, samen met m'n moeder, stiefvader en zusje.

    In de winter besteed ik een groot deel van m'n vrije tijd aan modelbouwen. Ook ben ik vaak wel een uurtje per dag achter de piano te vinden, dat al zeker 10 jaar.
    In de zomer heb ik iets meer hobby's, zo rijd ik vaak op de motor, ga regelmatig met de hond het bos in of met een kajak op zoek naar mooie stukjes natuur (helaas komt dat in Nederland steeds minder voor), daardoor hoop ik veel te gaan reizen en veel mooie gebieden door te trekken. De laatste 'zomerhobby' is skateboarden. En die hobby heeft er (mede) voor gezorgd dat ik nu modelschepen bouw. Dat lijkt een hele rare link natuurlijk, dus ik zal het even uitleggen:p 3 jaar geleden ben ik namelijk een beetje ongelukkig terecht gekomen toen ik van een trap sprong met m'n skateboard. Plotseling had ik m'n voet verkeerd om aan mn been staan (letterlijk). In het ziekenhuis aangekomen gelijk op de operatietafel, toen ik weer wakker werd, kreeg ik te horen dat ik minimaal 3 maanden in een rolstoel zou zitten. Dus ik moest iets vinden om me niet te vervelen. In die tijd was de sovereign off the seas steeds op de reclame. Dat leek me helemaal geweldig, dus opzoek naar houten schepen. Ik kwam er na een beetje inlezen achter dat veel mensen afhaken, omdat ze iets heel moeilijks gaan bouwen. Zo kwam ik uit bij de albatros van Constructo. In die tijd zat ik ook aan de keukentafel en moest alles steeds weer opruimen. Dat werkte totaal niet motiverend, dus toen ik weer mocht lopen, is de Albatros in een doos gekomen. Na enkele maanden begon het toch weer te kriebelen. Uiteindelijk de bouw afgerond. Dat was het moment waarop het virus helemaal toesloeg. Het eerste schip afronden gaf zoveel zelfvoldoening, dat ik gelijk een nieuwe heb besteld. Inmiddels staan er 3 op de kast en is de 4e in aanbouw..

    De werkplek aan de keukentafel is inmiddels vervangen door een eigen kamertje in de garage, waarin een proxxon tafelcirkelzaag staat en een boor/frees met een houder waardoor hij als kolomboor gebruikt kan worden. Hier breng ik gemiddeld per week denk ik zo'n 10/15 uur door.

    Ik denk dat ik het hier maar bij laat... Heb alweer een half boek geschreven inmiddels:p
     
    pietsan vindt dit leuk.
  11. Hans Groenenberg

    Hans Groenenberg Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 nov 2014
    Berichten:
    6.065
    Locatie:
    Oud Beijerland
    Kijk mensen we gaan elkaar beter leren kennen.
    @TIMBERWOLF Ik denk dat jij met je 10 boten al je ruimte hard nodig hebt;)
    @Hans. Ik ben zeer benieuwd met wat voor nieuws je komt. Maar gezien wat er nu te leveren is via Kolderstok denk ik dat de verrassing weer iets moois wordt. Misschien als deze boot ( daar gaat dit verslag tenslotte over) klaar is ik aan jou volgende projectje kan starten.
    @durk-jan je hebt al heel wat moois gemaakt op jou leeftijd.. en inderdaad als je ziet wat voor topics hier worden gestart en niet worden afgemaakt is dat best jammer. We kennen de reden natuurlijk niet maar wie weet zien mensen door de bomen het bos niet meer, is de interesse weg of weten ze niet meer hoe ze verder moeten. Jij blijkt een doorzetter te zijn:koud:
     
    Laatst bewerkt: 21 jan 2017
  12. TIMBERWOLF

    TIMBERWOLF Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 aug 2008
    Berichten:
    12.575
    Locatie:
    noord-holland
    `bij mij staat de meeste schepen boven op de groote kast , en de meeste zonder mast , totdat ik er weer verder mee ga , de uss Missouri is voor 95 % klaar en de tram helemaal klaar .
     
    Hans Groenenberg vindt dit leuk.
  13. durk-jan

    durk-jan

    Lid geworden:
    21 mrt 2016
    Berichten:
    79
    Locatie:
    stadskanaal
    Dankjewel groenenberg! Laatst kwam iemand zelfs met de opmerking dat ik niet echt gemotiveerd aan het bouwen was, omdat ik jaar over een schip deed, terwijl de persoon in kwestie in 2 weken een plastic vliegtuigje had gebouwd... Ik denk dat veel mensen dat verschil te erg onderschatten en daarom vastlopen. Maar er zijn natuurlijk helaas ook bouwers bij die door andere omstandigheden moeten stoppen met bouwen...
     
    Hans Groenenberg vindt dit leuk.
  14. TIMBERWOLF

    TIMBERWOLF Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 aug 2008
    Berichten:
    12.575
    Locatie:
    noord-holland
    mijn tafel toen hij nog net een nieuw blad had , 15 mm en 5 mm triplex op elkaar gelijmd/geschroeft, 3 jaar geleden

    CAM00604.jpg
     
  15. Pingu57

    Pingu57 Forum veteraan

    Lid geworden:
    14 dec 2014
    Berichten:
    8.197
    Locatie:
    Leeuwarden
    jammer van die amputatie, liep de chirurgijn met ze mee??
     
  16. Hans Groenenberg

    Hans Groenenberg Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 nov 2014
    Berichten:
    6.065
    Locatie:
    Oud Beijerland
    Laatst bewerkt: 22 jan 2017
  17. *Hans*

    *Hans* Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 okt 2012
    Berichten:
    6.776
    Locatie:
    Dordrecht
    Sorry Hans, daar kunnen wij niks op zien. Staat dat op privé?
     
    Herby63 vindt dit leuk.
  18. Hans Groenenberg

    Hans Groenenberg Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 nov 2014
    Berichten:
    6.065
    Locatie:
    Oud Beijerland
    Nu wel hoop ik?
     
  19. pietsan

    pietsan Forum veteraan

    Lid geworden:
    10 dec 2011
    Berichten:
    8.209
    Locatie:
    Zeeuws-Vlaanderen
    Helaas, ik krijg de pagina ook niet te zien

    Oh, nog eens geprobeerd, nu wel!!
     
    Laatst bewerkt: 22 jan 2017
  20. Hans Groenenberg

    Hans Groenenberg Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 nov 2014
    Berichten:
    6.065
    Locatie:
    Oud Beijerland
    We kunnen weer verder aan de kanonnen en de onderdelen zijn gezwart. Ik ga straks dus de eerste tuigage aanbrengen. Gelijktijdig met mijn werkzaamheden aan de kanonnen zijn er meerdere forumleden hier mee bezig. Dus daar spieken we dan even. Kolderstok heeft overigens ook een duidelijke uitleg.. kanon3 006.JPG
     
    TIMBERWOLF, Pingu57 en pietsan vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina