MPX light ontvangers

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Superior, 4 feb 2017.

  1. Superior

    Superior

    Lid geworden:
    6 sep 2003
    Berichten:
    1.890
    Locatie:
    Zierikzee
  2. Richardcj

    Richardcj

    Lid geworden:
    18 jul 2004
    Berichten:
    1.967
    Locatie:
    onder de ruik van amsterdam
  3. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.368
    Locatie:
    Woerden
    Exacte getallen zijn onmogelijk te geven omdat dit van te veel variabele factoren afhankelijk is. Een vuistregel is dat je deze ontvangers in een open en vrije ruimte tot minstens 500 meter kunt gebruiken. Dat zou in een open weiland en natuurlijk in de lucht het geval kunnen zijn.
    In gebieden waar meer obstakels zijn, in een park bijvoorbeeld maar ook boven water kan het beperkt blijven tot maar 200 meter. Water lijkt een open vlakte maar water absorbeert 2,4GHz signalen heel sterk, het bereik van je zender wordt daardoor merkbaar beperkt.
    Als laatste is natuurlijk ook het zendvermogen van de zender en de effectiviteit van de antenne een bepalende factor. De meeste zenders zenden met het maximaal toegestane vermogen dus daar zal niet zo veel te veranderen zijn.
    De antenne kan een ander verhaal zijn. Er worden soms heel "exotische" antennes aangeprezen. Of die werkelijk zoveel beter zijn is twijfelachtig. Over het algemeen is de "standaard" antenne die op de meeste zenders zit echt ruim voldoende en zal je van een andere antenne weinig of geen verbetering kunnen verwachten. Zorg er wel voor dat de antenne nooit recht naar het model wijst. In die richting is namelijk het signaal het zwakste. Dat zal het bereik enorm beperken.
    Over het algemeen heb je het grootste bereik wanneer je de zender antenne onder een hoek van ongeveer 45° naar onderen of naar boven laat wijzen. Recht omhoog kan ook maar dan moet je niet recht boven je vliegen. Daar is het bereik dus echt merkbaar minder.
     
    Laatst bewerkt: 4 feb 2017
  4. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    2.287
    Locatie:
    Boskoop
    Ik heb diverse exemplaren van dat type in gebruik, en nog nooit problemen ermee gehad. Nu vlieg ik alleen maar kleinere (motor)kisten, dus ik blijf inderdaad binnen de afstand die Ernst al noemde, zo'n 500 meter.

    Max.
     
  5. Superior

    Superior

    Lid geworden:
    6 sep 2003
    Berichten:
    1.890
    Locatie:
    Zierikzee
    OK. Dank voor de info.
     
  6. TC01

    TC01

    Lid geworden:
    17 jun 2010
    Berichten:
    3.074
    Dit zijn full range ontvangers, ik heb diverse van deze in gebruik in modellen waar grotere niet passen, en daar zijn ook diverse zwevers bij. Ik heb er nog nooit problemen mee gehad met bereik of wat dan ook.
     
  7. Rick NL

    Rick NL PH-SAM

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    4.054
    Locatie:
    Gouda
    Idem
     
  8. Ton Driessen

    Ton Driessen

    Lid geworden:
    17 jan 2016
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Swalmen
    Ik heb er ook een aantal in gebruik maar zet ze alleen nog maar in bij zwever of langzaam vliegende motortoestellen. Ik heb namelijk problemen gehad. Niet met ver weg vliegen maar juist dichtbij. Het zijn ontvangers met een enkele antenne. Die zij op de korte afstand gevoeliger voor de richting van de zender antenne. Mocht je hem in een snel of groot toestel in willen zetten dan zou ik een ander type kiezen.
     

Deel Deze Pagina