Conrad 2 kanaal schakelmodule

Discussie in 'Model elektronica' gestart door norwin, 17 apr 2017.

  1. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
  2. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.353
    Locatie:
    Woerden
    Dat lijkt misschien hoog maar het is wel de juiste temperatuur! Solderen met een stifttemperatuur van 270°C geeft geen goede verbindingen. In de bijna 40 jaar dat ik ondertussen in de elektronica werk heb ik vele soldeercursussen gevolgd en zelfs ook gegeven. Loodhoudend soldeer vloeit mooi en maakt goede verbindingen bij een soldeerstift temperatuur van 340°C tot 360°C. Loodvrij soldeer vloeit mooi en maakt goede verbindingen bij een soldeerstift temperatuur van 370°C tot 390°C. Dat is altijd al zo geweest.
    Bij het bedrijf waar ik nu werk maken we allerhande elektronica voor klanten. Bij het solderen van SMD onderdelen solderen gebruiken we een stifttemperatuur van minstens 340°C. Bij lagere temperaturen vloeit het tin gewoon veel minder goed en krijg je niet de verbindingskwaliteit die nodig is. Het grootste probleem is dat het dan veel langer duurt om de print en het onderdeel voldoende warm te maken om het tin "aan te nemen" zodat de juiste legeringen kunnen ontstaan. Je moet de zaak dan veel langer warm stoken en daar kan veel meer schade door ontstaan dan je zou denken. Wanneer baantjes loskomen van de print is een te koude soldeerbout heel vaak de oorzaak. Er moet dan veel langer "doorgestookt" worden om de zaak warm genoeg te krijgen. Dan wordt uiteindelijk alles te warm en laat het koper los van de print.

    Loodvrij soldeer bestaat overigens al heeeel lang maar werd "vroeger" alleen voor speciale toepassingen gebruikt. Ik kan me nog (leger) apparatuur herinneren met keramische "dragers" waar de onderdelen in werden gesoldeerd. Er waren holletjes in die strippen gemaakt waar een laagje zilver op was aangebracht. Het pootje van een weerstand of zo werd in zo'n holletje gelegd en werd vast gesoldeerd. Daar mocht absoluut geen loodhoudend tin voor gebruikt worden omdat dan het zilver los komt van de keramische drager en dan komt alles los te zitten. Het soldeer wat daar voor werd gebruikt is feitelijk hetzelfde als wat nu "normaal" is.
     
    Laatst bewerkt: 19 apr 2017
  3. norwin

    norwin

    Lid geworden:
    29 sep 2004
    Berichten:
    761
    Locatie:
    Swifterbant
    Ernst dat was een leerzaam en informatief filmpje.
    Ik heb weer wat opgestoken voor een volgend project.:thumbsup:
    Bedankt in ieder geval.
    Groeten Norwin
     
  4. weijnri

    weijnri

    Lid geworden:
    18 okt 2013
    Berichten:
    4
    Temp. op 370-390 is goed. Gebruik ik ook.
     

Deel Deze Pagina