Bouwverslag Occre Ulises

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door Bob Hagendijk, 27 aug 2017.

  1. Bob Hagendijk

    Bob Hagendijk

    Lid geworden:
    21 aug 2017
    Berichten:
    7
    Locatie:
    Almelo
    Mijn zoon van 9 is in het bezit van een RC boot. Geen speelgoedbootje, maar een Robbe Cascade. Deze heeft hij voor zijn verjaardag gekregen van mijn vader. In de tijd dat hij met de boot vaart sta ik er maar werkeloos naast, dus ik heb besloten dat er voor mij ook een boot moet komen.

    Maarja, wat voor boot? Een dagje op de vaarclub bij mijn vader gaf meer duidelijkheid. Een klassieke boot, het liefst een sleper. Op internet op zoek gegaan naar boten die pasten bij wat ik zocht. Uiteindelijk uitgekomen bij de Occre Ulises vanwege de (voor mij) mooie lengte en uitstraling. Dit is een volledige houtbouw boot, ook de romp. Gelijk in het diepe dus, maar ik heb er (nu nog) vertrouwen in dat het goed komt. Zelf heb ik veel ervaring met het maken van houten speelgoed (www.despeelgoedschuur.nl) en mijn vader bouwt al vanaf zijn 16e RC houtbouw boten, dus dat is een ideale hulplijn.


    Het bouwpakket is al binnen, in grote lijnen ziet het er kwalitatief goed uit, voor zover ik kan inschatten. Wel ben ik niet helemaal tevreden over sommige delen van het beslag, maar dat is een probleem waar ik me later zorgen over ga maken. Ik wil er in ieder geval werkende verlichting in maken en twijfel over een rookgenerator. Dat laatste is leuk, maar zal waarschijnlijk niet veel gebruikt worden en geeft een extra uitdaging bij het bouwen, die er voor mij als beginner al genoeg zullen zijn.

    Ik heb het topic van @piet , waarin hij een Ulises bouwt, al gevonden en zal daar regelmatig op kijken. Wat in mijn korte zoektocht op dit forum ook op is gevallen is het bouwverslag van @Bert V zijn Victoria, ik zal daar nog weleens doorheen spitten voor wat tips rondom het afwerken van de boot. Niet dat ik op dat niveau zal komen, maar praktische tips zoals in dat draadje helpen een nieuwe modelbouwer! Als er meer van dat soort topics zijn dan verneem ik het graag.

    Tot zover de introductie, nu bouwen!
     
    Bert V en MikeMohawk vinden dit leuk.
  2. Bob Hagendijk

    Bob Hagendijk

    Lid geworden:
    21 aug 2017
    Berichten:
    7
    Locatie:
    Almelo
    Inmiddels al begonnen, zoals te zien op bijgevoegde (niet al te beste) foto. Volgens de instructies de kiel verlijmd, die uit 3 delen bestaat. De bouwbeschrijving geeft daarna aan dat de spanten er uit de losse hand op gelijmd moeten worden, maar wel haaks uiteraard. Het leek mij een goed idee om de romp te gaan fixeren op een plank zodat deze recht en haaks blijft. Daarnaast wil ik alle onderdelen tot en met het dek eerst volledig klaarmaken en qua pasvorm uitproberen. Als dat allemaal goed past heb ik vertrouwen in de pasvorm en mijn kunnen, en ga ik 1 voor 1 de spanten vastlijmen, terwijl ik daarna het dek weer aanbreng. Daarin zitten uitsparingen waarin de spanten vallen, dus als dat past dan zal het wel goed zitten :). Ik wilde wel de spanten al volledig hebben, die bestaan uit 2 delen (het deel waar het dek op rust wordt apart verlijmd). Vandaar dat die op de onderzijde van bijgevoegde foto met lijmklemmen zijn vastgezet. Verlijmd met PU lijm, de tafel beschermend met bakpapier, waar de lijm niet op hecht en dus gemakkelijk te verwijderen is.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  3. Marc w

    Marc w

    Lid geworden:
    10 feb 2013
    Berichten:
    3.281
    Locatie:
    Turnhout belgie
    Mooie start genomen, lijkt me een project om te gaan volgen.
    Succes met de bouw,
    Vgr Marc
     
    Erik57 vindt dit leuk.
  4. piet

    piet

    Lid geworden:
    29 jul 2004
    Berichten:
    1.534
    Locatie:
    zaandijk
    Veel succes Bob, blijf het volgen
     
  5. Bert V

    Bert V verslagschrijvers

    Lid geworden:
    7 apr 2009
    Berichten:
    1.199
    Locatie:
    Steenbergen
    Bob,
    Allereerst welkom op het Modelbouwforum en bedankt voor het bovenstaande compliment met betrekking tot de bouw van mijn Victoria.
    Over de bouw en afwerking van mijn Victoria kan en hoef ik je niet veel meer te vertellen, dit heb je inmiddels allemaal al gezien en gelezen.
    Wat ik er nog wel over kan vertellen is dat een belangrijk deel van de afwerking ook in de rust en de tijd zit die een bouwer voor zijn project neemt of wilt nemen.
    Als je deze opmerking of raad ter harte kan nemen win je m.i. al heel veel.
    Neem de tijd om je scheepje, de onderdelen, de tekening(en) en bouwbeschrijving te bestuderen en te leren kennen.
    Bekijk de boel voor je ze op elkaar bevestigt en probeer daarbij een paar stappen vooruit te denken of te kijken.
    Mijn gedachte bij het werken aan projecten zoals deze is dat je het maar één keer goed kan doen.
    Niet naar je zin betekent dan gewoon; (nog) niet doen en eerst nog eens goed meten, schuren of desnoods een onderdeel opnieuw maken.
    Denken dat je later nog wel iets kunt corrigeren werkt zelden of nooit en die fout neem je dus gewoon de rest en voor altijd in de bouw met je mee.
    Ook in de beste bouwpakketten zit wel eens een "onzuiverheidje" en als iets in het pakket je niet helemaal aanstaat bekijk dan of je het naar je zin kan maken of desnoods maak je het van ander hout of materialen opnieuw en beter.
    Op die manier komt er ook iets van je eigen ziel in het schip te liggen en wordt de waarde er - zeker voor jezelf - alleen maar groter van.

    Het schip wat op je (eerste) foto staat is echt een heel prachtig schip en verdient het om met veel liefde, zorg en aandacht (af)gebouwd te worden.

    Succes, neem de tijd en ik ga je verslag zeker volgen :koud:.

    Ps. als je foto's plaatst, probeer ze dan gelijk op groot formaat te plaatsen en niet als bijlage postzegel. Een grote foto direct in het bouwverslag kijkt voor de meeste hier zoveel prettiger ;).
     
  6. Marco_Polo

    Marco_Polo

    Lid geworden:
    20 aug 2010
    Berichten:
    400
    Locatie:
    Papendrecht
    3 generaties in de modelbouw sfeer....
    Heel leuk.
    Veel succes met de bouw.
     
  7. Bob Hagendijk

    Bob Hagendijk

    Lid geworden:
    21 aug 2017
    Berichten:
    7
    Locatie:
    Almelo
    Naar aanleiding van een ander topic dat ik heb gestart over het rechtop of ondersteboven bouwen van een boot heb ik besloten dat ik deze ondersteboven ga bouwen. Het geheel is dan volgens mij veel stabieler tijdens de bouw van de romp, met minder kans op vervorming tijdens het verlijmen van de spanten/beplanking. Maar, het is een bouwpakket, niet gemaakt om op de kop te bouwen. Er zitten geen overlengtes op de spanten om op de bouwplank te bevestigen.
    Na wat nadenken heb ik het volgende verzonnen: Ik heb een rechte balk genomen en hier een gleuf in gezaagd waar de kiel precies in klemt, een soort kielklem. Hiermee voorkom ik dat het schip gaat doorhangen. Deze heb ik vervolgens ondersteboven gehangen en aan 2 kanten ondersteund. Het begin van ondersteboven bouwen:).
    [​IMG]
    De spanten wiebelen nu nog alle kanten op. De middelste spanten zitten allemaal precies 7 cm uit elkaar, en tussen de dekondersteunende delen die in de spanten vallen zit precies 9 cm. Snel wat houten blokken precies op maat gezaagd en de buitenste 2 vast op de bouwplank geschroefd. Het past bijna allemaal. 1 van de dekondersteunende delen krijg ik niet meer op zijn plek, maar bij nameten blijkt dat een spant 0,5 mm smaller is uitgelaserd dan de rest, klein beetje bijschuren en het probleem moet weg zijn dus.
    [​IMG]
    Hiermee de beweging in de lengterichting van het schip eruit gehaald, en omdat ze precies tussen de dekondersteunende delen vallen ook 90% van de zijdelingse beweging. Met opvullatjes onder de spanten wil ik de laatste 10% eruit halen, en voorkomen dat de spanten naar beneden zakken tijdens het verlijmen. Daarna moeten de laatste spanten worden gefixeerd, en wil ik bovenop de houten blokken steunen maken die de kiel ondersteunen en centreren zodat de kielklem weg kan en ik meer ruimte heb tijdens het bouwen.

    Opbouwende kritiek en suggesties zijn altijd welkom!
     
    Erik57, wanegekzeg en Johnny Lloyd vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina