Sportsman klasse f3k nederland?

Discussie in 'HLG/DLG/F3K' gestart door specialpainter.nl, 1 dec 2017.

?

Sportsman klasse gewenst in de huidige f3k competitie?

Peiling gesloten op 15 dec 2017.
  1. ja

    45,0%
  2. nee

    55,0%
  1. specialpainter.nl

    specialpainter.nl

    Lid geworden:
    24 mrt 2012
    Berichten:
    2.449
    Locatie:
    Elst gld.
    Als wedstrijdleider heb ik enkele malen de vraag gekregen voor een sportsman klasse binnen de huidige competitie.
    Na enkele overpeinzingen ben ik tot de conclusie gekomen dat dit wenselijk kan zijn, graag vernemen wij als wedstrijdleiding jullie mening hierover. Een poll is aangemaakt waar men ''ja'' of 'nee'' kan stemmen.

    Enkele regels die bij voorbaat al genoemd kunnen worden zijn;
    1. top 3 overall is het team voor ek/wk. selectieprocedure blijft ongewijzigd.
    2. je mag zelf aangeven in welke klasse je wil vliegen, ongeacht je ranking. De wedstrijdleiding heeft hierin slechts een adviserende rol.

    Tijdens de algemene ledenvergadering wordt er besloten of en hoe we een eventuele sportsman klasse gaan invoeren.

    Als voornaamste reden voor deze klasse voert de wedstrijdleiding aan dat er een groot belang is voor f3k nederland om de ''veteranen'' langer vast te houden binnen onze competitie, evenals de zogenaamde kloof waartegen de beginners opkijken, kleiner te maken. het mes snijdt dus aan 2 kanten.

    wij hopen dat op deze manier het plezier en gezonde competitie voor iedereen haalbaar is, de beginners, ervaren rotten en de experts, ieder op hun eigen niveau maar wel gezellig samen!

    Graag even de poll invullen wanneer je een mening hebt!

    Groet, Vincent Merlijn
     
    jorn vindt dit leuk.
  2. gert tukker

    gert tukker

    Lid geworden:
    18 sep 2011
    Berichten:
    41
    Wat een mooi initiatief....

    Ik ben voor.

    En wil graag mee denken in de ontwikkeling.
     
  3. MarkP

    MarkP

    Lid geworden:
    21 sep 2012
    Berichten:
    242
    Locatie:
    Hoofddorp/Nieuw Vennep
    Ja, al moest ik even zoeken wat het precies inhoudt. Je hebt dan niet de instap-drempel en kunt doorstromen wanneer je gegroeid bent.

    Ik zocht het via MFNZ. Misschien is er iemand die de Sportsman klasse verder wou willen toelichten. Is het de bedoeling met een puntensysteem en trappen te werken?
     
  4. Niels1275

    Niels1275

    Lid geworden:
    13 jul 2012
    Berichten:
    1.085
    Locatie:
    Limmen (NH)
    Beste drie uit de sportsman klasse stromen automatisch door naar de standaard klasse?
    Onderste drie uit de standaard klasse heeft de keuze om weer sportsman te vliegen

    Zo iets?

    Ik moet zeggen dat ik zelf soortgelijk heb gevlogen afgelopen jaren met een zelf uitgeroepen klasse (bart frank en monique),
    Die laatste wint steeds dus die is nu weg gepromoveerd ;-)
     
    Loet Wakkerman en specialpainter.nl vinden dit leuk.
  5. bieze

    bieze

    Lid geworden:
    17 jun 2014
    Berichten:
    317
    Locatie:
    Ranst
    Ik had nog niet gestemd, juist vanwege deze dingen: Als er niet iets soorgelijks 'verplicht' (bah, regeltjes!) wordt, bestaat de kans dat iemand niet zal willen overstappen omdat hij dan terug lager op de ladder komt. Je zou dan gewoon een tweede competitie binnen de competitie krijgen.
    Misschien is het een optie om in plaats van een aparte klasse in te voeren aan te kunnen geven of je punten wil krijgen of niet. Dus wel een score briefje maar met een vinkje geef je aan (per wedstrijd) dat het niet geteld hoeft te worden. Je doet mee in de wedstrijd, je weet per ronde hoe je presteert, maar je hebt geen stress over een einduitslag of een plaats. Dus je hebt ook geen concurrentie, maar je 'zit' wel in de wedstrijd...
    Minder werk, voor de tellers... (Ik geef ze geen drie wedstrijden en dan willen ze weten hoe ze het doen tov de rest en doen ze gewoon mee met de bende!)

    Degenen die er de laatste tijd zijn bijgekomen moeten zelf hun mening maar geven, maar ik vond het nu niet zo'n drempel om 'in te stappen'. Met de clinics heb je al enkele ' drempelloze instapmomenten'... Het voorstellen van de nieuwkomers (of kijkers) op de wedstrijd, zoals reeds gebeurt is, vind ik ook een sterk punt!

    En zoals Niels aangeeft kan je nog altijd met een groepje onder elkaar sportmanklasse spelen...

    just my 0,02€
     
    tunderman en bgo vinden dit leuk.
  6. bgo

    bgo

    Lid geworden:
    10 okt 2008
    Berichten:
    646
    Locatie:
    Almelo
    Ik ben het helemaal met je eens Chris!

    Wel veel lof voor Vincent om vooruit te kijken en te onderzoeken wat goed is voor de klasse. De instap is door inzet van Jaap en Vincent middels clinics erg leuk en laagdrempelig. Vooral doorgaan zou ik zeggen! Dit doet me er aan herinneren om me snel weer op te geven voor de winter meeting / clinic. Altijd gezellig.

    De andere doelstelling was om de betrokkenen zo lang mogelijk te behouden voor het dlg wedstrijdvliegen. Ik ben zelf geen voorstander van een sportklasse. Die is er informeel al lang zoals Niels zo mooi beschreef.
    Wat ik me wel kan voorstellen is dat de impact van leeftijd een bepalende rol gaat spelen in de eind uitslag. Als je ouder wordt gaat alles nu eenmaal langzamer ......

    Ik kan me dan ook voorstellen dat er wel een klasse voor mensen boven de .. jaar komt. Vliegen gewoon mee met iedereen en de uitslag is niet anders. Hooguit dat je een top 3 hebt voor deze leeftijd.

    De vraag is dan welke leeftijd zinvol is en of dat bijdraagt aan je doelstelling.

    Misschien moet je niets veranderen en het gewoon laten bij wat het is :)

    Groet,

    Brian , op naar de 50
     
  7. Blitske

    Blitske PH-SAM

    Lid geworden:
    2 dec 2011
    Berichten:
    470
    Locatie:
    Kontich / belgie
    Hey Allen
    Tof inderdaad dat er hier toch geprobeerd wordt om het Dlg vliegen voor iedereen aantrekkelijk te maken .
    Maar ik moet als volledige nieuweling en ouderdomsdeken ook wel even meegeven dat iedereen op zich zelf bepaalt wat die uitslag betekent voor jezelf . ?
    Ergens moet iedereen een beetje zelfkennis hebben en ongeveer weten wat kan en wat niet kan .
    ik heb nu een paar wedstrijden meegedaan ( in Belgie ) en ik weet heel goed dat ik helemaal niks beteken tegen over de meeste deelnemers maar ik weet wel dat ik me zonder me ook maar 1 enkel moment zorgen te maken over de uitslag mij enorm amuseer op de wedstrijden ! ( En dan al eens een 1000 vliegen is voor mij al beetje winnen , He Bieze :)
    Als je vooraf deze instelling hebt en je komt na enkele wedstrijden een paar plaatsen naar voor dan voelt dit bijna aan als winnen en zodoende bouw je op tot een niveau wat voor jezelf aangeeft waar je zit .
    Blijf de gedachte behouden meedoen is belangrijker dan winnen en er zal altijd maar 1 winnaar zijn , moeten de andere deelnemers daarom ongelukkig zijn ??
    Zo bekijk ik wedstrijden en zo zal het voor mij altijd een voldoening blijven geven , maar ik zal dan niet de echte winnaars mentaliteit hebben he ( maar dat trek ik mij niet aan :)
    Ieder bekijkt het zoals hij wil maar hou in gedachte dat het een hobby is en in een hobby moet je je vooral amuseren en de beste zullen altijd winnen .

    Have fun , Blitske
     
    tunderman en bgo vinden dit leuk.
  8. RJA

    RJA

    Lid geworden:
    24 dec 2006
    Berichten:
    471
    Locatie:
    Wassenaar
    Ik weet niet of ik het voorstel helemaal begrijp.

    1. Vliegen de standaard klasse piloten en de sportman klasse piloten nog steeds door elkaar op een wedstrijddag?

    2. Of vlieg je OF in een groep van alleen standaard klasse vliegers OF alleen sportman klasse vliegers?

    Bij 1. is het een papieren exercitie. Aan het eind van de dag wordt de balans opgemaakt en krijg je een totaal stand en een stand voor de sportman klasse. Bij 2. moet je kiezen en onstaan er echt twee aparte competities.

    Ik weet dus niet wat het voorstel is. Ik denk dat de eerste optie wordt bedoeld maar dan vraag ik mij af wat de winst is. Zoals anderen reeds hebben aangegeven, er is al een 'wedstrijd in de wedstrijd'. Op zich is het leuk misschien om deze competitie wat meer zichtbaar te maken. Maar ik denk dat dit geen grote gevolgen heeft voor de motivatie van veteranen of de drempel voor beginners.

    Ook bij optie 2 zie ik geen winst. Je kunt je als individuele vlieger niet meer meten ten opzichte van bijvoorbeeld de wereldkampioen. Dat zou ik zelf zeker niet willen en ik kan mij ook niet voorstellen dat je als veteraan niet meer in eenzelfde groep tegen de top zou willen vliegen.Voor een beginner is deze optie misschien iets minder intimiderend maar je staat nog steeds met 6 tot 8 man op een veldje te vliegen en je mist de sterke competitie en coaches die je snel beter doen vliegen.

    Het is moeilijk deze discussie via het forum te voeren maar met bovenstaande denk ik eerlijk gezegd niet dat het invoeren van een Sportsman klasse de oplossing is om veteranen langer te binden of de drempel voor beginners te verlagen.

    Misschien moeten we eens vragen aan beginners die overwegen te gaan wedstrijdvliegen wat hen tegenhoudt. Net zoals we de veteranen zouden moeten vragen wat hen aan boord zou houden of wat hen deed besluiten te stoppen.

    Ik denk zelf dat het meer zit in de intensiteit van de competitie en de intensiteit van de vliegdag. Dat is althans wat ik om mij heen hoor. Er zijn relatief veel wedstrijden in het jaar en een wedstrijdag is serieus hard werken: vroeg op voor een lange rit, snel invliegen, briefing en dan vanaf 10 uur ronde na ronde vliegen. Begrijp me goed, zo hoort competitie misschien wel te zijn. Maar ik kan mij voorstellen dat dat voor een aantal mensen teveel van het goede is.


    Roger
     
  9. jaap27

    jaap27

    Lid geworden:
    15 sep 2008
    Berichten:
    560
    Locatie:
    Arnhem
    Ik denk dat het qua groepsindeling handig is om de 2 klasses samen te laten vliegen.
     
  10. jorn

    jorn

    Lid geworden:
    6 nov 2008
    Berichten:
    1.321
    Locatie:
    Leeuwarden
    Ik denk zelfs dat het essentieel is voor de beleving van de F3K klasse....
     
  11. specialpainter.nl

    specialpainter.nl

    Lid geworden:
    24 mrt 2012
    Berichten:
    2.449
    Locatie:
    Elst gld.
    Jullie begrijpen waarom ik een poll heb aangemaakt;) Het is de bedoeling dat er gevlogen wordt zoals we tot nu toe hebben gedaan, met dat verschil dat de scores achteraf worden bekeken.

    Ik wil benadrukken dat er niks wordt verplicht wat betreft wel of niet willen deelnemen als ''sportsmen''. Kijk als niemand daar op zit te wachten en we zouden het toch invoeren, sterft het een stille dood omdat niemand zich als zodanig in heeft ingeschreven. dan is het probleem dus ook opgelost;)

    Om onszelf de eventuele moeite van het organisatorische gedeelte te besparen heb ik dit draadje aangemaakt. Het ironische is dat de poll vooral aangeeft dat ''men'' het wel ziet zitten, terwijl de antwoorden hierboven toch een meer twijfelachtige indruk geven.
    Veel vragen omtrent de regelgeving ook... wat dat betreft zal men simpelweg vertrouwen moeten hebben in de wedstrijdleiding/subcommissie f3k Nederland. Gelukkig zijn we redelijk bekend met de materie;)

    Ik heb de intentie om alles zo simpel als mogelijk te houden en alles vrijblijvend.

    Simpel gezegd betekent het voor de deelnemers dat er ''sportsmen'' of ''pro'' achter je naam staat op de uitslag. de hoogstgeplaatste deelnemer met ''sportsmen'' achter zijn of haar naam is de winnaar van de sportsmanklasse. Als ''pro'' zijnde is het echter zo dat wanneer je 7e wordt en er zitten 2 sportsman voor dat die er niet tussenuit worden gehaald. Om maar even een voorbeeld te geven.

    Mocht gaandeweg de competitie blijken dat een regel overbodig is of om een andere reden niet handig, dan passen we die gewoonweg aan. Immers blijven de regels voor de ''pro's'' zoals ze zijn en eventuele veranderingen wat betreft de sportsmen klasse hebben geen consequenties voor hen.

    Als wedstrijdleider is dit voorstel een poging om ook voor de niet-frequent-op-het-podium-verschijnende-deelnemer een extra dimensie te geven aan onze wedstrijden. Immers is sponsoring inmiddels een feit binnen de top van f3k nederland, en een soort van ''actie'' om de rest van de deelnemers te stimuleren was onze 1e reactie. Of een sportsman klasse de weg is bepalen jullie!

    Eventuele andere , uitvoerbare ,voorstellen om nieuwe aanwas te interesseren voor onze wedstrijden en mensen langer vast te houden vernemen wij graag en worden zeker ter overweging genomen.

    Vergeet niet de poll in te vullen wanneer je wil dat je mening telt!
     
  12. bieze

    bieze

    Lid geworden:
    17 jun 2014
    Berichten:
    317
    Locatie:
    Ranst
    Het is daarom ook dat ik (nog) niet gestemd heb...

    Het maakt inderdaad niet zo heel veel uit en als hierdoor 3 'nieuwe' de stap zetten om mee te komen vliegen en er blijven 2 'ouwe' nog enkele jaren plakken, is het doel bereikt.
    Haha, wie weet ben ik wel de enige die 'sportsman' wordt en kan ik ook eens winnen :feli:
     
  13. specialpainter.nl

    specialpainter.nl

    Lid geworden:
    24 mrt 2012
    Berichten:
    2.449
    Locatie:
    Elst gld.
  14. Blitske

    Blitske PH-SAM

    Lid geworden:
    2 dec 2011
    Berichten:
    470
    Locatie:
    Kontich / belgie
    Ja maar zo ni he Bieze :) lol Grappie
    Zoals het boven beschreven staat zou ik zeggen proberen baat het niet schaad het niet zeggen we hier . .( zal pol ook ff invullen dan )
    Weet niet of ik ooit in Nederland kom meevliegen ma je weet ma nooit :)

    grtjs
     
  15. Jeroen Kole

    Jeroen Kole

    Lid geworden:
    27 nov 2010
    Berichten:
    302
    Locatie:
    breukelen
    Mijn eerste wedstrijd was met een blaster 2 onder erg lastige omstandigheden in Malden. Theo nam mij die dag onder zijn hoede en ondanks het feit dat ik geen schijn van kans had was het de aanzet om naar meer wedstrijden te gaan en werd het uiteindelijk een verslavende hobby.
    Persoonlijk ben ik niet zo voor het opdelen van de klasse, ook niet in de score. Tenslotte kan er maar een echt winnen. De enige titel die ik wel leuk zou vinden is de “nieuwkomer van het jaar”.
    Iedereen weet zijn prestatie volgens mij zelf wel in te schatten en heeft zo zijn tegenstanders waar hij graag boven wil eindigen.
    In sommige sporten is er een verliezersronde, omdat je anders na een potje bent uitgespeeld. Maar bijnf3k mag je gewoon de hele,dag meevliegen, ook als je de eerste ronde verprutst.
    Belangrijk om nieuwe mensen naar de wedstrijden te krijgen en oude te behouden is volgens mij de begeleiding tijdens de wedstrijd. Zonder goede hulp is zo’n dag best ingewikkeld.
    Ik heb dus tegen gestemd.
     
    bgo en tunderman vinden dit leuk.
  16. bgo

    bgo

    Lid geworden:
    10 okt 2008
    Berichten:
    646
    Locatie:
    Almelo
    Ben het met je eens Jeroen.

    Misschien heel stom, maar ik weet eerlijk gezegd niet waar de poll staat. Of moet dat hier gepost worden ?

    Ik stem tegen een splitsing vd klasse en mijn voorkeur gaat uit om het te houden zoals het nu is.

    Ik kan prima leven met de nuances zoals bijv Jeroen hierboven beschrijft.

    Gr Brian
     
  17. tunderman

    tunderman

    Lid geworden:
    21 okt 2007
    Berichten:
    111
    Locatie:
    Gemert NB
    Bij mij staat boven aan het 1e bericht de poll

    Gr. Richard.
     
  18. bgo

    bgo

    Lid geworden:
    10 okt 2008
    Berichten:
    646
    Locatie:
    Almelo
    Gevonden! Via de computer wel zichtbaar, via mijn mobiel niet. Bedankt Richard!
     
  19. specialpainter.nl

    specialpainter.nl

    Lid geworden:
    24 mrt 2012
    Berichten:
    2.449
    Locatie:
    Elst gld.
    Heel fijn te merken dat de groep ook bereid is feedback te geven en hun mening te motiveren, hier kunnen we wat mee! de tegenstemmers zijn met een opmars bezig, we gaan nu nagenoeg gelijk op. Blijf vooral stemmen en je mening met bijbehorende motivatie posten!
     
  20. Niels1275

    Niels1275

    Lid geworden:
    13 jul 2012
    Berichten:
    1.085
    Locatie:
    Limmen (NH)
    Ohhh rookie van het jaar is idd een top idee!
    Je zou dan bijvoorbeeld de eerste twee seizoennen rookie kunnen zijn en de score van de beste 3 wedstrijden nemen zodat mensen die het eerste jaar halverwege installen ook nog mee kunnen

    Leuk idee jeroen!
     

Deel Deze Pagina