Eerste nitro auto (Losi 8ight truggy) na ervaring met bigscales (benzine)

Discussie in 'Brandstof auto's' gestart door Tomberland, 21 feb 2018.

  1. Tomberland

    Tomberland

    Lid geworden:
    12 jan 2016
    Berichten:
    108
    Locatie:
    Midden-Limburg
    Hallo allemaal,

    Ik ben in het bezit van twee bigscale brandstof RC auto's en een benzine RC boot. Ik heb mijn eerste ervaringen dus opgedaan met brandstof modellen. De modellen die ik heb zijn een HPI Baja 5SC (29cc) en een Losi MTXL monster truck met 29cc motor. Beiden zijn dus benzine modellen met een tweetakt motor. Ik heb veel plezier van deze brandstof auto's omdat ik het geluid mooi vind, de langere rij tijden fijn vindt, en geen gedoe meer heb met lipo's laden. Echter heb ik ook nog steeds 3 brushless auto's waar ik veel gebruik van maak, en waar ik waarschijnlijk ook niet mee ga stoppen. Voor mij is juist de combinatie tussen enkele brandstof modellen en de elektro modellen leuk voor de afwisseling.

    Omdat ik zoveel plezier heb van mijn benzine bigscales, zat ik te denken aan een nitro 1:8 auto. Nitro is echter heel anders dan een tweetakt benzine motor (Zenoah). De jongens waarmee ik in de bigscale whatsapp groep zit moeten niets van nitro hebben, velen hebben er in het verleden wel een paar gehad maar zijn blij dat ze zijn overgestapt. Ik zie het niet zozeer als een stap achteruit om ook een nitro model erbij te gaan rijden, maar een stap opzij. Het is niet met elkaar te vergelijken, het lijkt me gewoon ook leuk om nitro te ervaren. Mensen hebben het over de geur van nitro enz, helaas heb ik dat nooit mogen ervaren. Ik ben direct in de hobby gestapt met elektro modellen, en heb die hele nitro fase van de jaren 90 en nog eerder over geslagen omdat ik toen nog niet in de modelsport actief was. Ik ben overigens 34 jaar oud nu, en ben nu 2,5 jaar actief met de hobby. Inmiddels echter veel bij geleerd, en heb zelfs een eigen Youtube kanaal waar ik anderen weer tips en tricks geef over allerlei RC gerelateerde onderwerpen.

    Ik hoop dat de echte nitro kenners mij advies kunnen geven over een nitro auto waar ik mij momenteel op aan het oriënteren ben. Het betreft deze:

    https://www.modellbau-bochum.de/Los...TR-1-8-4WD-Truggy-inkl-Spektrum-DX2E-24GHz-28

    Het ziet er uit als een goede aanbieding, want dezelfde auto krijg je bij verschillende Nederlandse modelbouw winkels rond de 700+ euro.

    Op Youtube volg ik bigscale kenner en nitro god "Botajell"al een tijdje (mogelijk dat sommige van jullie hem ook kennen?) Hij moet dus niets hebben van nitro motoren met trekstarter. Hij gooit die one way bearing met trekstarter eruit, en installeert een zogenaamde back plate op zijn motoren en start al zijn nitro auto's met een bump box. Dit lijkt voor mij ook the way to go. Echter komt bovenstaand model met trekstarter. Kan ik deze wel ombouwen met backplate enz zodat ik hem op een bump box kan starten en van de trekstarter af ben? Is dit volgens jullie ook het beste? Wat heb ik dan allemaal nodig naast de bump box uiteraard?
    Wat vinden jullie sowieso van het model welke ik op het oog heb? Het lijkt mij een goed RTR model. Het is natuurlijk geen Losi 8ight 4.0 kit/bouwpakket maar ik ga toch niet professioneel racen. Ik wil gewoon graag een leuke en liefst betrouwbare nitro auto als tegenhanger van bijvoorbeeld mijn Arrma Kraton elektro model die ook 1:8 is.

    Alle adviezen en ideëen, bedenkingen enz zijn welkom. Ik hoor het graag, dankjewel.
     
    Laatst bewerkt: 21 feb 2018
  2. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.478
    Locatie:
    Sassenheim
    Mensen die nitro niets vinden hebben meestal niet voldoende aandacht in deze materie gestoken. Je ziet de laatste jaren ook steeds meer mensen die zonder enige ervaring slecht over nitro praten omdat het hun weer aangepraat is. Ja, het is iets meer afstellen (eigenlijk is het meer corrigeren) en ja, bij een verkeerd gebruik zijn de motoren sneller op. Inweze is dat bij zo'n 23cc benzine ook zo maar door de mechanische ontsteking blijven die motoren altijd beter lopen waardoor er geen tot minder behoefte is aan het dagelijks fijn-afstellen. Voordeel bij slijtage is dat je voor weinig een nieuwe zuigerveer en indien nodig een nieuwe zuiger koopt.
    Groot probleem is gewoon dat mensen hun motoren niet "lezen" en blijven aanmodderen met een slechte gloeiplug of een versleten zuiger.

    In verhouding geven 1:8 auto's met een goede nitro motor veel meer spectakel dan een lompe bigscale. Hoge jumps met een roll achterover of zelfs voorover heb ik een bigscale nog niet zien doen ;)

    Over de trekstarter zijn de meningen verdeeld. Ja, er zijn veel klachten over een doorslippende oneway en kapotte oneway lagers maar ook genoeg probleemloze ervaringen. Deels komt het doorslippen ook door een rijke afstelling of een brandstof met veel olie waardoor er ook makkelijker overtallige olie door de nodige kieren naar buiten loopt. Maar ontkennen doe ik niet dat een startkist veel makkelijker start, komt door vooral de snelheid en de kracht dat het startwiel overbrengt. Het geeft wel extra kosten en extra spul/gewicht om mee te nemen naar de rijplek.
    De bestaande trekstarter backplate wordt dan vervangen voor een dichte versie, afhankelijk van hoe die backplate dan geleverd wordt en hoe de krukas is moet je misschien een pennetje van de krukas afslijpen.

    Wat Losi betreft is het een goed merk, gezien het Amerikaans is kan het zijn dat er ook Amerikaanse schroeven in zitten. Ik heb er geen ervaring mee maar bij sommige auto's schijnt het nog zo te zijn. Volgens de benzine versie zo te zien wel aan de benodigde tools:
    http://www.losi.com/ProdInfo/Files/LOS04001-manual-EN.pdf
    Even een dingetje om rekening mee te houden.
     
  3. HeliKoper

    HeliKoper

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    1.879
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
    Ik heb auto's met en zonder trekstarter. Trekstarter is (vind ik) makkelijker. Oneway slipt soms na een tijd, maar dat is een kwestie van schoonmaken. Startbox werkt altijd, maar moet je wel weer meenemen.
    Ik zou de trekstarter laten zitten en kijken hoe het bevalt. Ombouwen kan altijd nog.
     
  4. Tomberland

    Tomberland

    Lid geworden:
    12 jan 2016
    Berichten:
    108
    Locatie:
    Midden-Limburg
    Hoi Roelof, bedankt voor je uitgebreide toelichting. De eerste keer dat ik een bigscale auto reed vond ik hem ook enorm lomp. Naar mate de tijd is het bigscale gebeuren wel aan mij gaan groeien. Met krachtigere motoren, kun je een bigscale ook aardig laten vliegen zodat hij lichtvoetig aan voelt, maar echt hoge sprongen en backflips e.d. zoals je al aan gaf doe je normaal niet met een bigscale. Daarvoor wegen ze te zwaar en zijn gewoon te lomp. Daarvoor heb ik vooralsnog mijn brushless auto´s, maar ik zou in de 1:8 categorie ook graag ervaring willen opdoen met nitro naast de brushless auto's. Toch een verbrandingsmotor, maar wel een wat kleiner en beter manoevreerbaar model dan een bigscale. Daarom denk ik ook niet dat het een het ander kan vervangen. Het is een klasse apart. Die RTR Losi 8ight truggy en buggy krijgen goede reviews op internet en via gebruikers op Youtube zie ik positieve filmpjes voorbij komen. Het is eigenlijk de RTR versie van de bekende 8ight 4.0 race kit truggy. De onderdelen zijn hier en daar natuurlijk wat zwakker uitgevoerd dan de echte race kit die je zelf moet bouwen. Maar voor een RTR zit hij goed in elkaar heb ik gehoord. Het lijkt me beter om hier mee te starten dan een oude traxxas nitro van marktplaats ofzo bijvoorbeeld.

    Goed advies, ik zou gewoon kunnen starten met de trekstarter en kijken hoe het bevalt. Ombouwen kan zoals je zegt altijd nog. Alhoewel ik zag dat een backplate van losi niet enorm duur is:
    https://www.horizonhobby.com/cars-a...ator-backplate--21-8--amp;-28-8t-rtr-dyne1506

    Echter heb ik dan ook nog de motor mounts nodig om de motor lager/dichter op het chassis te monteren zodat hij de bump box kan raken:
    http://www.tlracing.com/Products/Default.aspx?ProdID=TLR241017

    Tenslotte komen er nog de kosten bij voor de aanschaf van een bump box/startbox. Die zal ergens tussen de 60-80 euro gaan kosten volgens mij. Al met al gaat het ombouwen toch rondom de 100 euro kosten. Wellicht dus slim om er even mee te wachten en eerst te gaan rijden zoals hij is.

    Welke nitro raden jullie aan? Volgens mij kun je verschillende soorten in verschillende mengverhoudingen kopen toch?
     
    NQDtransformer vindt dit leuk.
  5. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.478
    Locatie:
    Sassenheim
    Wil je meer actie beleven kan je beter een buggy dan een truggy nemen, een truggy is vanwege zijn grote bandenen en gewicht meer een boodschappenauto vergeleken met de lichter buggy.

    De startkist gaat je meer kosten want je moet ook nog een accu erin lepelen (4S lipo of 2 racing packs) en daarbij (als je die nog niet hebt) een redelijke lader.

    Qua brandstof zou ik geen onroad racing fuel nemen. Speciale offroad/monstertruck brandstoffen hebben vaak 1 of 2% extra olie. Voor jou zal een brandstof met 20% of 25% nitro prima werken.

    Merlin Expert is een goede brandstof, ik zelf gebruik Runnertime en zo zijn er nog wel wat te vinden.
     
  6. HeliKoper

    HeliKoper

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    1.879
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
    Mijn ervaring is dat op Merlin Expert 20% alles wel loopt. Puur om te bashen, dus het gaat mij niet om topprestaties.
     
  7. Tomberland

    Tomberland

    Lid geworden:
    12 jan 2016
    Berichten:
    108
    Locatie:
    Midden-Limburg
    Lader en lipo heb ik al vanwege mijn brushless modellen. Dankjewel voor de tips, ik ga het eens serieus overwegen!

    Ook bedankt voor de tips! Ik ga die brandstof eens bekijken. Deze is geen aanrader? Die kan ik namelijk krijgen bij de plaatselijke modelbouw winkel.
    https://www.monstercars.nl/product_info.php?products_id=932
     
  8. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.478
    Locatie:
    Sassenheim
    Ik denk niet dat er een nieuwe voorraad komt, Tornado is al ruim een jaar geleden gestopt..... (Dus wat je nu nog kunt kopen is zeker al meer dan een jaar oud)

    Merlin: http://www.rc-specialist.nl/contents/nl/p1525.html
     
  9. ShadesInBlack

    ShadesInBlack

    Lid geworden:
    21 mrt 2006
    Berichten:
    3.354
    Locatie:
    Gavere/België
    Om een starterbox te gebruiken bij een motor met trekstarter, moet je toch niet ombouwen? Het is wellicht beter naar wrijving of desnoods om wat gewicht te besparen, maar dat werkt toch gewoon?
    Heb ik al vaker gedaan.
     

Deel Deze Pagina