Vink vliegt weer F3K, verslag van een herintreder

Discussie in 'HLG/DLG/F3K' gestart door Vink, 24 dec 2017.

  1. Vink

    Vink

    Lid geworden:
    10 dec 2017
    Berichten:
    173
    Locatie:
    Utrecht
    Dank je voor de link. Ik ben al sinds medio vorig jaar op de hoogte van de verschillende instructiefilmpjes van Pierre Meunier maar ook die van Jun C., Marcus Stent, Ben Harber en de vele vele anderen die slow motion launches hebben geplaatst.

    Er zijn ongetwijfeld sportieve en lenige mensen die naar zo'n filmpje kijken en dan meteen redelijk tot volle bak kunnen gooien maar we kunnen ondertussen wel vaststellen dat ik niet tot die categorie behoor. Er is voor mij een behoorlijk verschil tussen in theorie weten wat je zou moet doen vs. mijn lichaam het ook daadwerkelijk laten uitvoeren. Dat maakt het een wat langdurig leerproces en dat los je niet op met even een filmpje kijken.

    Waar ik meer aan heb is specifieke informatie over gebruik van de linkerarm cq. zender tijdens de dlg worp, aangezien dat voor mij in mijn leerproces nu een actueel thema is. Het lijkt erop dat ik via die weg mijn starthoogte aanzienlijk kan verbeteren in de nabije toekomst. Als je daar nog tips en trucs over hebt die niet eerder genoemd zijn dan hoor ik het graag.
     
  2. jaap27

    jaap27

    Lid geworden:
    15 sep 2008
    Berichten:
    560
    Locatie:
    Arnhem
    tunderman vindt dit leuk.
  3. Vink

    Vink

    Lid geworden:
    10 dec 2017
    Berichten:
    173
    Locatie:
    Utrecht
    Haha, ga ik lekker meebrullen met Roger, die was in Deventer zo lekker aan het grommen bij iedere start :mad:! Maar inderdaad, geen gekke tip.

    Ik heb ondertussen goed nieuws: de 50m grens lijkt geslecht! Net even wezen proefsmijten met de Flitz bij wel erg stevige wind (27km/u - 45 km/u vlagen) en ondanks vechten met turbulentie tijdens gooien en de stijgvlucht haalde ik vrij consequent 50-52m. Ook na tussendoor herijken van de hoogtemeter en met zeer beschaafde 40g ballast. Heb ook het gevoel dat ik vanuit hier nog flink wat kan ontwikkelen aan precisie en kracht om nog wat verder te komen, eerder zat ik al maanden een beetje vast.
    Ik drink er een bokbiertje uit het troostprijspakket van de Deventer wedstrijd op :beer::bier:
     
    RJA, jorn en heino vinden dit leuk.
  4. Vink

    Vink

    Lid geworden:
    10 dec 2017
    Berichten:
    173
    Locatie:
    Utrecht
    Oh wat vliegt het fijn in weer zoals de afgelopen dagen. Ik heb vaak de 10 minuten gehaald omdat er altijd wel ergens lift te vinden lijkt. Door de kalme wind lukken de lage saves ook erg goed. Dat blijft toch wel voor mij het leukste aspect van DLGen, op 3m hoogte tijdens de voorbereiding van de landing lift tegenkomen en weer wegkomen naar 100+m.
    20180504_143310.jpg
    De rest van de bokbiertjes mogen wel weer voorlopig in de koelkast want zonder wind gooi ik weer maximaal 45m :jan:. Dat is meer dan genoeg in dit weer maar het blijft bijna een belediging voor de Flitz. Ik probeer mezelf er maar niet te sappel over te maken en te voorkomen dat het oefenen mijn vliegpret verstoort. En, het is nog ruim een maand tot de volgende wedstrijd dus misschien valt er wel weer een kwartje voor die tijd en smokkel ik er nog een paar meter bij.
     
    heino vindt dit leuk.
  5. heino

    heino

    Lid geworden:
    17 okt 2003
    Berichten:
    306
    Locatie:
    Venray
    Hoi Martijn,

    Ik hoor en zie dat het bij jou rustig aan gaat net hetzelfde als bij mij
    Ik heb alleen nog maar gevlogen met mijn tweede kist om daar een beter gevoel voor te krijgen.
    De ene dag gaat het beter als de andere dag wel moest ik lachen omdat Vincent (Mijn stiefzoontje ) die met mij mee was gegaan lachte en tegen mij zei dat ik een raar gezicht trok tijdens het gooien hij had met zijn IPad dat ook even gefilmt maar heb het filmpje nog niet gezien....en wil ik dat wel zien??? Want vaak heb je het gevoel dat je het mooier doet als het in het echt gaat
    Ik heb een weekje niet kunnen gooien omdat ik mijn schouder verrekt had....tijdens het bowlen wat ik ook al heel lang doe!!! dus ik kan een horizontale en verticale swing
    Alles gaat alweer goed met mijn schouder en ook met mijn werk waardoor ik wel minder vlieg maar als ik vlieg ik doorgaans er wel meer ervan geniet en ik ook minder met oefenen bezig ben want dat kan altijd nog tijdens de wedstrijden
    45 meter is doorgaans wat ik ook gooi en ik met de houding vd zender probeer de pirouette sneller te maken ipv met kracht op het laatste kwart vd zwaai. Dat lukt de ene keer iets beter als de andere keer. Maar als de gooi mooi lukt geniet ik daar wel van en als de vlucht die daar op volgt ook nog eens lang duurt jaaaahhhhh een groot genot en plezier die je daarvan krijgt.
    De komende dagen wordt het heel mooi weer dus ik hoop dat ik vaak ff een paar vluchtjes kan gaan maken!!!

    Martijn veel vliegplezier met dit mooie weer, grtz heino
     
  6. Vink

    Vink

    Lid geworden:
    10 dec 2017
    Berichten:
    173
    Locatie:
    Utrecht
    Dank je Heino. Ik heb hetzelfde hoor, met 45m kan je ook een eind komen, zeker met dit soort weer. En je hebt in ieder geval al een Warrior Face als je gooit, daar moet ik nog aan werken.

    Vandaag weer super weer, thermisch en zonnig maar ook aardig turbulent. Karlien kwam even langs om te kijken dus ik heb haar maar even mijn telefoon gegeven en gevraagd of ze een launch wilde filmen. Dit was 46m zo zag ik op mijn loggertje.

    Alle hulp is welkom dus wie suggesties heeft hoe dit te verbeteren of kan aanwijzen wat er niet klopt verzoek ik graag te reageren!
     
    heino vindt dit leuk.
  7. Alex Hoekstra

    Alex Hoekstra

    Lid geworden:
    26 dec 2006
    Berichten:
    1.543
    Locatie:
    Hurdegaryp

    wat ik bij jouw mis is het achterhouden van de kist. Jouw model draait bijna gelijktijdig mee met jouw.
    Op de video kun je zien dat deze persoon zichzelf compleet opwind en pas als hij weer in de launch richting staat komt het model (wat dan nog minimaal 3 kwart cirkel achter ligt ) naar voren. Het sprongetje helpt daarbij enorm .
    Het is dus een kwestie van jezelf zo veel mogelijk opwinden voor dat je daarna alle power weer vrij geeft.
     
    tunderman en Vink vinden dit leuk.
  8. Vink

    Vink

    Lid geworden:
    10 dec 2017
    Berichten:
    173
    Locatie:
    Utrecht
    Bedankt voor je reactie en analyse Alex. Ja inderdaad, te weinig of geen coil. Als ik goed naar mezelf kijk zie ik ook dat ik aan het begin van de worp tot halverwege nog wel wat lijk te hebben maar in de buurt van de release is er weinig meer van over. Dat sprongetje heb ik ook wel eens mee geëxperimenteerd maar bij weinig coil doet dat niet veel dus ik ben er later weer mee gestopt.

    Maar hoe train je dat... ben ik te stijf en wil mijn arm niet verder naar achteren? Specifieke oefeningen daarop doen misschien los van DLG om wat leniger te worden? Food for thought in ieder geval.
     
    heino vindt dit leuk.
  9. Alex Hoekstra

    Alex Hoekstra

    Lid geworden:
    26 dec 2006
    Berichten:
    1.543
    Locatie:
    Hurdegaryp
    Vooral goed op het voetenwerk letten. Dat kun je letterlijk na doen. Die coil komt met name door dat sprongetje.
     
    Vink en heino vinden dit leuk.
  10. RJA

    RJA

    Lid geworden:
    24 dec 2006
    Berichten:
    469
    Locatie:
    Wassenaar
    Een belangrijk detail die er voor zorgt dat je je lichaam tijdens het sprongetje als het ware ‘op-wind’ is het volgende:

    Wanneer je als eerste je rechtervoet een stap naar voren zet dan volgt je linkerbeen met een stap waarbij je je linkervoet een kwart naar links plaatst. Dus eerste stap, rechtervoet op 12 uur en dan tweede stap, linkervoet op 9 uur.

    Dat is vervolgens je afzet, dus vanaf je linkervoet (die op 9 uur staat), spring je omhoog en roteer je je lichaam. Dat gaat, omdat je je linkervoet al op 9 uur hebt staan, dan bijna automatisch. Je arm hield je al naar achter en door de draai komt deze nog verder naar achter.

    Dan ‘afwikkelen’, houd je armen vlak, draai je hoofd weg en laat je zwaaiarm vol je lichaam volgen. En als het lekker loopt gooi je er ook nog een oerkreet uit!

    Groet, Roger
     
    tunderman, heino, Vink en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  11. Vink

    Vink

    Lid geworden:
    10 dec 2017
    Berichten:
    173
    Locatie:
    Utrecht
    Bedankt voor het advies Roger en Alex!

    Wat betreft voetenwerk heb ik al een consequente basis aangeleerd die overeenkomt met wat Roger beschrijft, maar dan minus het hopje. Ook de lenige meneer met geruite short en zonneklep uit het filmpje doet, afgezien een extra pas aan het begin, in essentie hetzelfde. Dus gisteren maar eens aan het huppelen gegaan.

    Het goede nieuws is dat ik na een hoop amateuristisch geklungel de kracht van het hopje heb kunnen ervaren met een paar mooie worpen. Het slechte nieuws is dat ik voordat ik kon loggen of dooroefenen mijn Flitz bijna aan gort heb gegooid. Omdat ik nu grotere stappen neem en meer afstand in een worp afleg kwam ik onverwacht in mijn laatste stap over de rand van het dijkje en ging ik op mijn bek, precies tijdens release. Ik verloor grip op de zender en de preset knop. Flitzke ging loeihard in neerwaartse koers richting oever van de plas. Ik kon hem nog net optrekken maar was nog steeds aan het vallen, wilde voorkomen dat ie het water inging dus toch maar down gedrukt. Wat een klap geeft zo'n DLG als ie breekt :confused:

    De schade valt eigenlijk naar onstandigheden mee, ik heb geluk gehad vind ik. De kevlar neus heeft als kreukelzone gefungeerd en is gekneusd maar niet gebroken. Binnenin is een deel van het servoplankje gebroken (waar de ballast in wordt gefixeerd) maar het grootste deel zat nog goed vast. De conus is wel aan gort maar dat is alleen visueel. Verder een stel kleine delams in de vleugel. De vleugelconnector is intact dus die heb ik na mijn problemen eerder ermee blijkbaar nu echt wel goed gemonteerd. 20180506_133320.jpg 20180506_133338.jpg 20180506_133412.jpg 20180506_133433.jpg
    De rest van de dag gisteren de boel weer gerepareerd en vandaag weer verder. Werptraining in het vervolg gedeeltelijk met de Strike gaan doen (maakt voor pasjes en hop oefenen niet uit) en op volledig vlak terrein om herhaling te voorkomen.
     
  12. heino

    heino

    Lid geworden:
    17 okt 2003
    Berichten:
    306
    Locatie:
    Venray
    Omg Martijn,

    Dit is echt zwaar kl... "teleurstellend" maar goed te zien in jou verhaal met foto's dat je meteen weer op staat en weer verder gaat! Letterlijk en figuurlijk . Op deze manier ga jij er zeker wel komen!

    Klinkt wel erg hetzelfde als wat ik ondervind....behalve het incident dan....ben nu ook wat meer op het verbeteren van mijn zwaai aan het letten en dat het af en toe resulteerde in een doorzwaaier naar Links wat voor de start niet heellll ernstig is zolang je maar genoeg ruimte om je heen hebt. Ik zelf stond nogal dicht bij bomen wat nog net goed ging

    Daardoor is mijn nadruk op het oefenen op netjes sturen/ vliegen iets wat minder geworden en de vluchtjes weer korter worden ....ook wilde het niet echt lukken met omstandigheden kwa wind dit afgelopen weekend dus geef ik de afgelopen dagen voor mij een 6je of misschien een 6-.
    Ik heb evengoed kunnen genieten want het weer om buiten te zijn is erg goed en dus ook leuk.
    De planning voor de komende periode is dat Richard en ik eens een wedstrijd in Duisburg willen meedoen en begin juni in Baarlo een heel weekend!!! Ik ben benieuwd en heb daar veel zin in en houd mij erg gemotiveerd om veel te oefenen en te vliegen en het blijft toch leuk of het nou goed of slecht weer is.
    Ooit moet het toch wel eens lukken met ons Martijn of niet!!! het vliegen gaat jou tenminste wel goed af, dat had ik in Deventer nog gezien!! En daardoor een goede sparringpartner tijdens de momenten op een wedstrijd waardoor wij ons aan elkaar kunnen optrekken om beter te worden.

    Ik ben benieuwd of je Flitz nu nog beter is gaan vliegen want dat hoor je vaak van veel piloten....de voorzichtigheid is er dan af en vlieg je nog vrijer en ongelimiteerder.

    Nou wachtend tot je volgende avonturen, grtz Heino
     
    Laatst bewerkt: 7 mei 2018
  13. nicohaas

    nicohaas

    Lid geworden:
    10 aug 2005
    Berichten:
    256
    Locatie:
    Rijnsburg
    Ben ook druk aan het oefenen met het hopje.
    Ik ging, na de instructies van Roger, en in zijn bijzijn, bij het oefenen met mijn Tweagle ook op mijn bek. Was nat en gladde laarzen aan. Daar lig je dan plat op de grond met je zender krampachtig vast en dan maar zoeken naar je kist. Ineens een klap achter me, tot aan de vleugel in de grond. Gelukkig was de grond zeiknat en had ik wonder boven wonder geen schade.
     
    Laatst bewerkt: 7 mei 2018
    renetl50, tunderman, Vink en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  14. Vink

    Vink

    Lid geworden:
    10 dec 2017
    Berichten:
    173
    Locatie:
    Utrecht
    Fijn dat het goed is afgelopen Nico! Mijn Strike3 heeft ook een keer een duikvlucht vanaf werphoogte compleet schadeloos overleefd omdat ie in zeiknatte aarde dook. Sindsdien zet ik altijd mijn DLG aan voordat ik ermee ga vliegen. Dan gaan ze langer mee.

    Ondertussen goed nieuws hier. De Flitz doet het weer feilloos. Het hupje begint enige vorm te krijgen en dat levert véél betere worpen op, vooral bij nauwelijks wind zoals vandaag. Ik wil het eerst in mijn routine hebben voordat ik weer hoogte ga loggen maar ik hoor en zie dat er echt wel wat meters bij zijn gekomen. Mijn aanloop is ook wat feller geworden met grotere passen en dat geeft ook meer zin om hard te smijten. De oerkreet bewaar ik nog even voor bijzondere gelegenheden maar ik ben meer geneigd hem te slaken dan ooit. En man man man... wat een weer. Lekker dobberen, goed opletten waar je naartoe wordt gezogen en daar sloom je rondjes draaien. Ik zat drie keer boven de 15 minuten en had af en toe het gevoel dat het vrije vlucht was omdat ik soms 30sec niets hoefde te doen als ie stabiel in lift in een bocht lag. En de ene lage save naar de andere. Dikke pret.
     
    nicohaas en RJA vinden dit leuk.
  15. specialpainter.nl

    specialpainter.nl

    Lid geworden:
    24 mrt 2012
    Berichten:
    2.449
    Locatie:
    Elst gld.
    ok, werp clinic staat in de planning;) tot die tijd; arm gestrekt houden, horizontaal en op de horizon mikken. niet gooien maar loslaten,uit je vingers laten glippen.
     
    nicohaas en Vink vinden dit leuk.
  16. Vink

    Vink

    Lid geworden:
    10 dec 2017
    Berichten:
    173
    Locatie:
    Utrecht
    Goed idee die clinic, zal ik zeker bij zijn! Wat je beschrijft werkt goed met het hopje erbij inderdaad. Ik zet al enige tijd geen kracht meer met mijn rechterarm en dat gaat beter (en voorkomt blessures aan Vink en Flitz).

    Ik heb nog een vraag over iets wat ik sporadisch tegenkom en waarvan ik me afvraag wat het is. Sinds het zo warm is merk is soms dat ik opeens een hele vlakke worp heb die ik met extra preset nadrukken meer omhoog moet richten. Daarna lijkt het wel of ik onderwater vlieg, de Flitz blijft wel boven maar stijgt niet, vliegt erg langzaam en reageert minder snel op elevator input, vertragen of versnellen wil ie eigenlijk niet. Het lijkt vooral 's ochtends en vroeg in de middag voor te komen. Het drijft ook over, meestal is de vlucht erna weer "normaal".

    Is dit met waterdamp verzadigde lucht? Ik vlieg veel naast een recreatieplas dus misschien slurpt een langskomende bel vochtige lucht van het wateroppervlak op en maakt een soort wolk op lage hoogte? Ik heb het ook wel eens kunnen zien, heel ietsje grijzere lucht ten opzichte van de omgeving. Of hang ik op de grens van een inversielaag oid? Ik wil het graag begrijpen dus iedere duiding van dit verschijnsel is welkom!
     
  17. TheoV

    TheoV

    Lid geworden:
    12 mrt 2006
    Berichten:
    90
    Locatie:
    Geldrop
    Treedt dit verschijnsel juist op als de luchtdruk hoog is? Ik heb me wel eens laten vertellen dat bij een hoge drukgebied de lucht een beetje daalt (0.1 m/s) en bij een lage drukgebied de lucht een beetje stijgt. Met een typische daalsnelheid van ca 0.3 m/s is dit dus een groot effect voor een werpmodel.
     
  18. Vink

    Vink

    Lid geworden:
    10 dec 2017
    Berichten:
    173
    Locatie:
    Utrecht
    Inderdaad zag ik het bij hoge luchtdruk maar dat is in dit seizoen ook een factor van zonnekracht en weinig neerslag. Dus of het daar nu in zit...

    Wat betreft je verklaring heb ik er toch moeite mee me het me voor te stellen. Ik begrijp dat dichtheid/massa van de lucht een factor zijn van luchtdruk en dat druk/dichtheid/massa-verschillen beweging in de atmosfeer zoals je beschrijft zullen veroorzaken. Maar op lokaal niveau van een vliegterrein (en de relatief geringe vlieghoogtes van een DLG) lijkt me dat toch niet zo algemeen van toepassing of terug te brengen naar zo'n eenvoudige stelregel? En, waar moet die dalende hogedruk-lucht dan heen als ie op 0m hoogte komt, het kan moeilijk de grond in gaan? Als het dat niet doet zal het onherroepelijk lucht opzij of omhoog stuwen. Daarnaast treedt wat ik beschrijf maar af en toe op, lijkt het om een vrij duidelijk begrensd gebied in de lucht te gaan en beweegt het mee met de wind.

    Mijn beste meteorologie-van-de-koude-grond verklaring is invloed van de nabije plas en mogelijk een lage inversielaag in de ochtend, wat wel past bij dit weertype. Dan kan een in de buurt loskomende bubbel lift relatief veel waterdamp van het verwarmde oppervlak van de plas oppikken maar zich niet ver omhoog ontwikkelen, en ontstaat er misschien tijdelijk een soort zijwaarts uitgroeiende mistwolk op geringe hoogte? Dat zou het gedrag van het model enigzins verklaren. Maar zou een waterverzadigde wolk niet juist een geringere dichtheid hebben en zou de Flitz er dan niet sneller in vliegen (en vallen)? Lastig dit...
     
    Laatst bewerkt: 8 mei 2018
  19. Vink

    Vink

    Lid geworden:
    10 dec 2017
    Berichten:
    173
    Locatie:
    Utrecht
    Ondertussen wat studiemateriaal binnengekregen. Vink moet leren. 20180508_170520.jpg
     
    heino vindt dit leuk.
  20. TheoV

    TheoV

    Lid geworden:
    12 mrt 2006
    Berichten:
    90
    Locatie:
    Geldrop

Deel Deze Pagina