CORONA HV servo`s

Discussie in 'Model elektronica' gestart door kadet-kampen, 18 feb 2015.

  1. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    De MC12 is een conventionele zender, die op ppm-modulatie een frame-rate heeft van 50 Hz. De lengte van de pulstrein is dus 20 milliseconde en die is niet te veranderen. De oorzaak van het defect raken ligt dus niet aan een onjuiste instelling.

    Je kunt wel zelf onderzoeken of je een oorzaak van het defect raken kunt vinden. Allereerst bekijk je de elektronica. Zie je daarop verbrande delen? Zo ja, welke zijn dat?

    - Als dat een rechthoekig blokje is, is er wat mis geweest met de spanning. Dit is namelijk een condensator, die op plus en min is aangesloten.
    - Als het één of meerdere zwarte componentjes zijn met 3 pootjes is er overbelasting of kortsluiting geweest. Dit zijn namelijk de vier transistoren, die het motortje aansturen.
    - Vervolgens kijk je wat de stroomopname van het motortje is door dit rechtstreeks aan te sluiten op 5 volt. Uiteraard moeten dan de tandwielen zijn verwijderd en moet de elektronica worden losgesoldeerd. In beide draairichtingen moet de stroomopname ongeveer het zelfde zijn en minder zijn dan zo'n 100 mA. Als er in één richting beduidend meer stroom wordt opgenomen zijn de sleepkontakten doorgebrand. Dit is vrijwel zeker ook het geval als het motortje in het geheel niet wil draaien. In beide gevallen heeft het motortje te veel draaiuren gemaakt.
    - Tenslotte kun je ook het achterdeksel van het motortje verwijderen, door de lipjes, die dit vasthouden om te buigen. In dit deksel zitten de zes sleepkontakten, aan elke kant zitten er drie. Deze moeten allemaal dezelfde lengte hebben. Als er eentje een stuk korter is, is deze doorgesleten en maakt deze kortsluiting. Bij het draaien van het motortje komt deze namelijk aan de verkeerde kant van de collector terecht. Het is overigens zo, dat bij de meeste servo's (en zeker bij de kleintjes) geen koolborstels, maar sleepkontakten worden gebruikt.

    V.w.b. zenders, waarbij je de framerate op 'digitaal' of 'hrs' kunt zetten: analoge servo's hebben o.a. een pulsverlengingsnetwerk aan boord. Dit is bedoeld om het motortje aan te blijven sturen tot de volgende puls verschijnt. Erg kritisch is dit netwerkje niet, dus de volgende puls kan best iets later of eerder binnenkomen, maar als de volgende puls al beduidend eerder dan 15 milliseconde binnenkomt ontstaan er tegenstrijdigheden in de elektronica. Enerzijds krijgt deze de informatie in de nieuwe puls binnen en anderzijds is het verlengingsnetwerk nog bezig. Resultaat is een sterk toename van de stroomopname, waarbij zowel het motortje als de elektronica warm wordt en uiteindelijk doorbrandt.
     
    aurectar en Rick NL vinden dit leuk.
  2. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Omdat ik niet voldoende heb opgelet heb ik bij de MX12 zitten kijken en dat is een 2,4GHz zender! Sorry voor deze vergissing. :oops::oops:
     
    aurectar vindt dit leuk.
  3. rotormania

    rotormania

    Lid geworden:
    18 jun 2008
    Berichten:
    257
    Locatie:
    roterdam
    Ik heb digitale servo's kapot gehad op analoge instelling en ook anders om.
    zelfs mijn zender en ontvanger opgestuurd naar Duitsland waarom dit gebeurd.
    Nu digitale servo's met de juiste instellingen en gaat een jaar goed.
    Misschien een Graupner dingetje heb er wel meer van gehad met de MZ24
    Op een kleine 9 gr servo na was analoog stond er niet op.
    Ja ik gebruik UBEC 6v voor de juiste spanning.

    fgr Martin
     
    aurectar vindt dit leuk.
  4. aurectar

    aurectar

    Lid geworden:
    16 dec 2007
    Berichten:
    2.462
    Locatie:
    Kortrijk
    Mijn heren, hartelijk dank voor de toelichting.
    Ik begin er al een beetje inzicht in te krijgen.
    Mijn MC 12 35 mhz staat hoogstwaarschijnlijk afgesteld op 50HZ.
    In mijn andere toestellen zitten dezelfde ontvangers (R700) en zelfs nog oudere analoge standaardservo's (zoals Futaba 3001 en graupner 511)
    En dat werkt tot op heden (hout vasthouden) perfect.
    Ik zal nu beginnen met deze servo's te vervangen door de Polo digi 4 servo's en kijken wat er verder gebeurd.
    Bij deze wordt het een proefcase.
     
  5. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Sorry maar dat is onmogelijk. Er is ongetwijfeld iets anders mis gegaan.
    Dit omdat er geen analoge instellingen bestaan en feitelijk ook geen digitale instellingen. Het enige wat alleen voor digitale servo's is bedoeld is de hoge frame rate. Daar kunnen analoge servo's niet mee overweg die kunnen daar kapot van gaan. Digitale servo's kunnen met alle frame rates overweg behalve misschien een enkele speciale servo maar kapot gaan ze daar absoluut niet van.
    O, da's waar ook, de aarde is plat. Dat kan niet anders want als hij rond zou zijn zouden de mensen aan de onderkant er van af vallen.
    Dit soort verhalen zijn spookverhalen en maken mensen totaal onnodig bang voor dingen die niet bestaan!
     

Deel Deze Pagina