[Advies] Beginnen met RC wagen

Discussie in 'Algemeen auto's' gestart door Alexander Samson, 6 jul 2018.

  1. Alexander Samson

    Alexander Samson

    Lid geworden:
    6 jul 2018
    Berichten:
    7
    Locatie:
    Vlaardingen
    Hallo!

    Ik wil me eerst even voorstellen, mijn naam is Alexander en woon in Vlaardingen.
    Graag zou ik wat advies willen hebben betreffende het aanschaffen van een leuke RC wagen. Wat voor mij leuk is, zal ik natuurlijk even moeten toelichten: Graag zou ik een model willen hebben, zoals in de bijgevoegde afbeelding. Ik heb begrepen dat dit een 'Truggy'-model is en dat deze geschikt is voor een beetje all-round op verschillende soorten terreinen te kunnen rondcrossen (gras, grind en straat/stoep). Ook heb ik een voorkeur voor Li-Po accutechnologie, vanwege de hoge energiedichtheid/gewicht en het hogere vermogen dat deze kunnen leveren in tegenstelling tot Ni-MH. Verder denk ik dat een brushless motor beter is dan brushed, maar het is mij niet compleet duidelijk waarom, naast dat brushless natuurlijk geen slijtbare koolborstels heeft. Verder hoeft de auto niet zo snel; ik ben een beginner, dus denk dat een topsnelheid van 40 km/h eigenlijk wel zat is. Graag wel een auto die tegen een stootje kan en waar de onderdelen makkelijk verkrijgbaar zijn. Eigenlijk ben ik op zoek naar een goede, degelijke beginners-auto, die wel ruimte biedt voor fatsoenlijk onderhoud en mogelijk upgradebaarheid en een beetje vergevingsgezind is voor beginners wat betreft het niet compleet uit elkaar spatten bij botsen, maar het nog goed repareerbaar zijn na een domme fout. Mijn wensen zal ik even opsommen:

    trx7107__18123_zoom.jpg

    Wensenlijst
    :
    -Truggy model (Zoals foto een beetje) 1:8 tot 1:12 (niet groter of kleiner [aangepast van 1:10 tot 1:12])
    - Ik denk dat RTR het beste lijkt om mee te beginnen. -> Denken jullie daar ook zo over?
    -Geschikt voor terreinen: Gras, straat/stoep en grind
    -Li-Po 2-4S (2 lipo's -> eentje opladen, eentje leegrijden)
    -Snelheid tot ongeveer 40 Km/h
    -Brushless (Eerder op gevoel -> Is dat ook wat jullie me zouden adviseren?)
    -Beetje vergevingsgezinde stevigheid -> Ik ben een leek en zal ongetwijfeld vaak botsen
    -Goed verkrijgbare kwaliteitsonderdelen -> Want ja... Ik zal wat gaan slopen hoe dan ook

    Budget:
    -1100 Euro (budget is inclusief 2x Li-Po's en 1x lader, dus echt een totaalbudget)

    Skills/gereedschap:
    -Complete leek in het besturen en afstellen van RC voertuigen
    -Sleutelen aan kleine elektronica en mechanische onderdelen geen probleem
    -Veel kennis van elektronica en embedded systems
    -Gereedschap, heb ik vanwege werk veel van; ook goed precisiegereedschap en meet-en-regelapparatuur, zoals oscilloscoop, IR-temperatuurmeter, etcetc, zal vast niet erg belangrijk zijn, maar ik heb het wel. Natuurlijk zijn er tips voor specialistisch gereedschap natuurlijk welkom.

    Eigen onderzoek:
    Voornamelijk kwam ik uit op veel modellen van traxxas. Vaak worden deze wel als Ni-MH geleverd, dus ik kon me niet helemaal vinden in het complete aanbod. Maar ik neem aan dat ik dat een Ni-MH set makkelijk naar Li-Po omgebouwd kan worden?

    In ieder geval bedankt voor de hulp, mocht die komen :)
     
    Laatst bewerkt: 6 jul 2018
  2. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.463
    Locatie:
    Sassenheim
    De zgn truggy modellen op 4S zijn meestal 1:8 modellen.Met jouw budget kan je ook naar de wedstrijdmerken kijken zoals Serpent, Xray, Losi, Associated, Mugenseiki, Kyosho etc
    Dergelijke merken hebben ook een aardige keuze in 1:10 modellen waar je met 2S accu's in je schaalwens zit en ook goedkoper uit bent op accu's en laders.
    Naast dat komen deze modellen alleen als een kaal chassis en heb je de vrije keuze aan motoren, regelaars en besturing.

    Mocht je voor een Traxxas willen gaan kan je die naar mijn weten ook acculoos of met LiPo accu's kopen. Ombouwen naar LiPo is niet nodig, je moet alleen de juiste accu in afmeting met de juiste stekker zoeken, stekkers kan je altijd zelf vervangen. Uiteraard heeft Traxxas ook eigen LiPo accu's.

    Pararllel aan Traxxas kan je ook naar Arrma en Carson kijken, beide merken welke in een dergelijke marktsegment zitten en ook makkelijk verkrijgbaar zijn.
     
  3. Alexander Samson

    Alexander Samson

    Lid geworden:
    6 jul 2018
    Berichten:
    7
    Locatie:
    Vlaardingen
    Bedankt voor het antwoord.
    Ik zag dit voorbijkomen bij het zoeken op een van de merken die je opnoemde en het sprak me eigenlijk wel direct aan: https://www.toprc.nl/traxxas-erevo-brushless.html [Traxxas E-revo 2 Brushless]
    Het filmpje liet zien dat hij wel tegen een stootje zou kunnen, gezien sommige lelijke landingen, waarmee de auto ongeschonden wegkwam.
    Ik zie alleen ook dat er bij benodigdheden er 2x 2S of 2x 3S Li-Po's nodig zijn. Hoe moet ik dit zien, betekent dit dat ik dan 4x 2S-accupacks erbij moet aanschaffen (2S , gezien dat ik niet zoveel snelheid wil hebben), vanwege 2 om mee te rijden en 2 om te laden? Dus dat er altijd 2 packs nodig zijn om te rijden met deze auto?
     
  4. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.463
    Locatie:
    Sassenheim
    Klopt, voor het evenwicht wordt er aan iedere kant van het chassis een accu geplaatst en deze worden in serie gezet voor de juiste spanning.

    Dat shroeft inderdaad de kosten aardig omhoog hoewel je bv van Brainergy redelijk betaalbare 2S acuu's hebt.

    Als je met de auto op pad gaat kan je ook denken een een goede 12v lader voor LiPo accu's, dan kan je in een half uur tot 3 kwartier weer rijden.
     
  5. Alexander Samson

    Alexander Samson

    Lid geworden:
    6 jul 2018
    Berichten:
    7
    Locatie:
    Vlaardingen
    Ja, dat gaat inderdaad aantikken dan, maar met een beetje slim inkopen, blijf ik netjes binnen budget en volgens mij houd ik er een nette auto aan over. Ik denk dat ik er wel een beetje uit ben. Ik heb de andere merken ook bekeken en voornamelijk de Serpent was een leuke kandidaat, maar toch gevoelsmatig blijf ik steeds hangen bij die Traxxas.

    Ik moet alleen nu ergens een compromis gaan maken tussen kosten en hoe lang ik kan rijden. Want de kosten nemen evenredig toe ongeveer met de capaciteit van de accu's en aangezien ik er dus 4 van ga bestellen, moet ik daar wel even goed over gaan nadenken. (Goede tip van de 12V lader, die voeg ik toe aan het lijstje voor toekomstige uitbreidingen als het zo ver is! Thanks)
    Ik heb alleen geen flauw benul wat het gemiddelde opgenomen vermogen per uur (of per seconde/minuut/tijdseenheid) is van een dergelijke RC-wagenmotor bij 'een beetje rondcrossen'. Stel dat ik 20-30 minuten een beetje gemiddeld sportief wil kunnen rijden, niet constant vol gas, maar ook weer niet als een slak. Hoeveel capaciteit heb ik dan ongeveer nodig in een 2x2S setup?
    Ik kan het natuurlijk ook ergens zoeken en zelf berekenen, maar ik heb geen idee van het gemiddelde verbruik van de motor + stuurelektronica. Als ik daar een klein beetje in de goede weg geduwd kan worden, kan ik het natuurlijk gewoon zelf uitrekenen :)
     
  6. Alexander Samson

    Alexander Samson

    Lid geworden:
    6 jul 2018
    Berichten:
    7
    Locatie:
    Vlaardingen
    72A03B7F-9656-4CD4-AEF2-78F8F153E491.jpeg 59900D00-7854-48BD-A2D8-5ADB452B2153.jpeg 46D79B8C-C1A6-40E2-B61A-8758F62F7FD0.jpeg B0813924-8A77-4668-BBF4-FD9ED7835360.jpeg Ik heb ‘m gehaald; de E Revo 2.0 met de 2200kv brushless motor!
    Ik was vanwege de 4 accu’s en een 4-kanaals lader wel 100 euro boven m’n budget (1200 precies ipv 1100), maar ik heb er volgens mij een mooie wagen aan overgehouden. De wagen zelf was 600 en dan 4x 7.4V 6500mAh LiPo’s plus lader en wat verloopstukjes dan ook nog eens 600.

    Natuurlijk ook al mee gereden en ik moet zeggen dat met 4S (2x 2S) hij al als een beest gaat. Helaas door wat te vaak botsen is er door ongelukkigheid een van de schokdemperstangogen losgeschoten van het schroefdraad waardoor de hele aandrijfstang loskwam. Dus gelijk sleutelen op eerste dag. Ben helaas een veerkapje kwijtgeraakt ergens tijdens de botsing, dus heb even wat moeten improviseren met een wartel en wat zaagwerk. Moet het voor nu even gaan uithouden totdat nieuwe zijn besteld. Hij rijdt in ieder geval weer!

    Een van de LiPo’s laadt trouwens niet verder op dan 7,33V en blijft dan heel lang doorladen met 200mA. Ik vrees dat er een cel lurp is in dit pack. Qua performance en rijtijd merk ik niet veel van deze cel zijn rare laadgedrag, maar ik vrees dat het er snel achteruit mee zal gaan.

    Al met al echt een dure aankoop en een vuurdoop wat sleutelen betreft, maar zeker een waardevolle aankoop en ik denk een hele leuke hobby. Jullie zullen vaker van me horen denk ik zo. :)
     
  7. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.463
    Locatie:
    Sassenheim
    Flink geïnvesteerd!
    OK, kijk even of je 4 kanaals lader ook een 12v input heeft, zo ja kan je hem alsnog op de autoaccu aansluiten.

    Dat 1 accu op 7.xx volt blijft hangen is niet goed, probeer eerst een andere poort op de lader om te zien of het de lader is of toch de accu. Uiteraard kan je de accu met een voltmeter op de balancerstekker controleren. En als je erachter bent wlke fout is gewoon garantie claimen en niet met een slechte accu of lader door blijven gaan.

    Mja... rijtijd...... hangt er vanaf hoe en waar je rijdt maar verwacht niet meer dan 10 tot hooguit 15 minuten op een accu met zulk power.
     
  8. Alexander Samson

    Alexander Samson

    Lid geworden:
    6 jul 2018
    Berichten:
    7
    Locatie:
    Vlaardingen
    De lader kan inderdaad een DC input aan van 11-18V, zoals een autoaccu. Op de achterkant zit een extra aansluiting waar een verloopkabel inkan met eventueel accuklemmen eraan. Dus ik ben er op voorbereid. In ieder geval bedankt voor de tip nog toen.

    Ik ben trouwens wel blij dat ik 4 packs heb, want kan dan gewoon lekker door blijven rijden. Ik kan ongeveer 20-25 minuten rijden met een enkele set. Maar ik moet dan ook soms even lopen om hem recht te zetten, dus 15-20 minuten is misschien meer accuraat in mijn setup.

    De vermoedelijk defecte cel lijkt na 4 uur balanceren nu toch eindelijk bijgetrokken. Misschien dat hij nu wel bijblijft met de andere cel in dat zelfde pack, we gaan het zien, als ik na elke komende oplaadbuurt weer een paar uur moet balanceren is het toch niet goed en gaat hij terug voor garantie.

    Ik woon in omgeving Vlaardingen (ten westen van Rotterdam). Zijn er mensen aanwezig die mooie tips hebben voor freestyle race locaties met de Revo in de buurt?
     

Deel Deze Pagina