STOL wedstrijd Lier 21/09/2019

Discussie in 'Vliegmeetings' gestart door Bavo, 8 apr 2019.

  1. Bavo

    Bavo

    Lid geworden:
    11 mrt 2005
    Berichten:
    174
    Locatie:
    Hove
    Hallo allemaal,

    Geïnspireerd door de vele coole STOL filmpjes op youtube, willen we dit jaar een nieuwe wedstrijd organiseren op onze club in Lier. De wedstrijd gaat door op 21 september, nog genoeg tijd om een model bouwen en veel te oefenen dus :)
    We dachten aan volgende reglement, maar suggesties zijn altijd welkom!

    Intro:
    De bedoeling van de wedstrijd is om op een zo kort mogelijke afstand te vertrekken en daarna, na het vliegen van een circuit, op een zo kort mogelijke afstand te landen. Een takeoff, gevolgd door een circuit en een geldige landing noemen we een ronde.
    De afstanden van takeoff en landing worden bij elkaar opgeteld. Zo krijgt de deelnemer een totale afstand voor zijn ronde. Een wedstrijd bestaat uit minimaal 3 rondes. De beste (kortste) 2 afstanden die de deelnemer tijdens zijn verschillende rondes vliegt worden opgeteld. De deelnemer met de kortste totale afstand wint.
    Wanneer een deelnemer een ongeldige ronde vliegt, of wanneer hij stopt met meevliegen, dan krijgt hij 100000cm strafpunten voor de niet gevlogen of ongeldige ronde.

    Modellen:
    Enkel vliegtuigen met een vast of intrekbaar landingsgestel met wielen (ski’s in de winter), die zelf van de grond kunnen starten worden toegelaten (minimum 750gr en 1m spanwijdte?)
    Drones/helikopters/VTOL/harries en dergelijke toestellen zijn niet toegestaan. Bij twijfel beslist de wedstrijdjury.

    Takeoff:
    Het model wordt met het hoofd landingsgestel op de startlijn geplaatst. Het model stijgt op een zo kort mogelijke afstand op. Als het model tijdens het opstijgen botst of stuitert wordt de afstand gemeten tot de laatste plaats waar het model de grond heeft geraakt voor het volledig in de lucht bleef.
    Voor de takeoff mogen remmen, flaps, slats, slots… gebruikt worden.

    Landing:
    Na minstens 1 circuit gevlogen te hebben mag de landing ingezet worden. Hiervoor wordt terug dezelfde referentie lijn gebruikt als bij de start. Het hoofd landingsgestel mag de grond niet raken voor de startlijn. Wanneer dit toch gebeurd is de landing ongeldig. Het eerste contact met de grond moet dus op of voorbij de startlijn zijn om een geldige landing te hebben. De bedoeling is dat het model zo dicht mogelijk achter de startlijn stilstaat. De afstand wordt gemeten tussen de startlijn en het hoofd landingsgestel, wanneer het model volledig tot stilstand is gekomen.

    Opgelet: het model moet na de landing in exact dezelfde staat zijn als bij het vertrek. Er mogen geen onderdelen of stukken zijn losgekomen (bvb: wielen, batterij, kapje...) Dit resulteert in een ongeldige ronde. Het model moet indien gevraagd door de jury terug kunnen opstijgen zonder verdere interventie. Dus een tip over of neuslanding geeft eveneens een ongeldige ronde. Volledige salto’s zijn wel toegestaan, mits het model direct terug kan vertrekken.

    Voor de landing mogen 3 pogingen gedaan worden, dit betekent dat 3 keer aangevlogen mag worden voor één landingspoging. Van zodra het landingsgestel de grond raakt, telt het als een landingspoging. Als er na de derde keer terug een doorstart wordt gemaakt is de ronde ongeldig.

    Wedstrijd verloop:
    Er worden minimaal 3 STOL rondes gevlogen (combinatie takeoff en landing), de beste 2 tellen mee voor het eindresultaat.
    Bij 4 rondes valt 1 ronde weg
    Bij 5 rondes vallen er 2 ronde weg

    FAQ

    Mag ik mijn toestel aanpassen?
    Toestellen mogen aangepast worden voor deze wedstrijd, ze moeten echter nog steeds veilig zijn om mee te vliegen.

    Zijn er punten voor stijl?
    Nee, maar wel eeuwige roem en eindeloos respect.

    Wat als ik een vliegtuig heb met een neuswiel?
    Het hoofdlandingsgestel wordt op de startlijn geplaatst, het neuswiel voor de startlijn, er wordt naar hoofdlandingsgestel gekeken voor takeoff en landing.
     
    onno10 vindt dit leuk.
  2. Erik van Nes

    Erik van Nes

    Lid geworden:
    5 jun 2004
    Berichten:
    1.310
    Locatie:
    REO
    Beste Bavo,

    Waar is jullie veld?

    groet,

    Erik
     
  3. Bavo

    Bavo

    Lid geworden:
    11 mrt 2005
    Berichten:
    174
    Locatie:
    Hove
    Via Google Maps:
    Zuut @51.114779, 4.561642
     
  4. Blitske

    Blitske PH-SAM

    Lid geworden:
    2 dec 2011
    Berichten:
    470
    Locatie:
    Kontich / belgie
    Hey Bavo .
    Wel ook even vermelden dat er op ons plein enkel elektro mag gevlogen worden ( spijtig maar dit is nu zo eenmaal ) , dit om de brandstof vliegers niet onnodig ook zo een zin te laten krijgen om deze toffe competitie mee te maken .

    Grtjs
     
  5. Bavo

    Bavo

    Lid geworden:
    11 mrt 2005
    Berichten:
    174
    Locatie:
    Hove
    Klopt! enkel elektro toegelaten op ons terrein in Lier.
    Wat denken jullie van het reglement? Suggesties? opmerkingen?
     
  6. Bavo

    Bavo

    Lid geworden:
    11 mrt 2005
    Berichten:
    174
    Locatie:
    Hove
    Hallo allen, even een reminder dat de STOL competitie dichterbij komt!
    Er is nog voldoende tijd om een leuke ARF aan te schaffen en volledig af te stellen voor de competitie, als je nu nog moet starten met bouwen wordt het een beetje krap ;)

    Zaterdag 21 september is het zover, de wedstrijd start omstreeks 13:30, maar het terrein is al van ’s ochtends geopend voor de piloten die al even willen oefenen en het terrein leren kennen..

    Laat even iets weten als je al in de voormiddag wil afreizen, dan zorg ik dat ik ook aanwezig ben!
     

Deel Deze Pagina