lucky ff1108-1c fishfinder (dieptemeter)

Discussie in 'Model elektronica' gestart door harm., 10 jun 2019.

  1. harm.

    harm.

    Lid geworden:
    29 apr 2018
    Berichten:
    60
    Locatie:
    arnhem
    goedenmiddig allemaal ik had een vraagje over mijn fishfinder. vorigeweek heb ik met succes mijn onvangst van mijn ontvanger verbetert met wel meer dan 100meter alleen nu is er nog iets wat mij dwars zit dat is dat mijn handzender van de dieptemeter stoort met de handzender van mijn voerboot trend micro 40mhz wat kan ik hier aan doen ik wil dat ze allebij samen gaan. 1560177435433-915400711.jpg
     
  2. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.786
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Enige wat ik zo gauw kan verzinnen (maar weet niet of je zender zich daarvoor leent) is een 2,4 GHz ombouwmodule in je afstandsbesturing inbouwen.
     
  3. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Het lijkt me sterk dat die Fish Finder de besturing stoort. De verbinding tussen de FF in je boot en de hand terminal gebeurt via de 433MHz en je besturing werkt op de 40MHz. Dat kan elkaar eigenlijk niet storen.
    Tenzij er natuurlijk iets mis is in je boot of de terminal. De bedrading in de boot is best gevoelig en kan allerhande stoorsignalen oppikken. Het is dus zaak om te zorgen dat de bedrading in de boot goed is aangelegd en waar nodig van de juiste ontstoring is voorzien. Is de motor (of motoren) wel goed ontstoord? Lopen er geen draden van de besturing dicht langs de "stroomdraden" waar de motorstroom door gaat?
    Er is ook nog een heel kleine kans dat de FF terminal een zodanig sterk signaal uit zend dat het door de elektronica in je besturingszender wordt opgepikt. Dat zou in theorie de goede werking van je zender kunnen verstoren. Als dat zo is kan je dat makkelijk oplossen door je besturingszender en de FF terminal een meter of zo bij elkaar vandaan te houden.
     
  4. harm.

    harm.

    Lid geworden:
    29 apr 2018
    Berichten:
    60
    Locatie:
    arnhem
    ik bedoel de boot niet die is prima het signaal van mijn diepte meter zender stoort als hij in de buurt van de handzender van mijn voerboot komt
     
  5. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Oke, het is dus andersom, je besturing stoort het signaal van de diepte meter.
    Ook dat zou niet mogen maar daar kan ik me wel wat meer bij voorstellen. Veel van dit soort elektronica wordt zo goedkoop mogelijk ergens in het verre oosten
    gemaakt.
    Als ze ergens op kunnen besparen doen ze dat ook. De storingsongevoeligheid lijdt daar meestal heel erg onder.
    Het einige wat mogelijk zal helpen is zorgen dat de FF terminal en je besturingszender voldoende ver van elkaar verwijderd zijn. De elektronica van de FF terminal aanpassen en van filters voorzien moet tijdens het ontwerp gedaan worden. Zoiets achteraf "ontstoren" is ondoenbaar alleen al omdat er geen ruimte voor is op de print.
     
  6. harm.

    harm.

    Lid geworden:
    29 apr 2018
    Berichten:
    60
    Locatie:
    arnhem
    Dat is jammer dat er niets mogelijk is, toch bedankt voor de info. Ik ga kijken naar een handige oplossing dat ik en mijn boot kan uitvaren en naar de diepte kijken zo de twee zender bij elkaar houden schiet niet op.
     
  7. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.094
    De fishfinder die je in je hand houdt, zal toch de ontvanger zijn. De zender van de fishfinder bevindt zich in de boot.
     
  8. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Klopt N.P.S. tenminste bijna. Die terminal is een tweeweg systeem naar ik heb begrepen uit de gegevens die ik op het internet heb gevonden. Je kan de dieptemeter in de boot er ook mee instellen. Maar wat wel helemaal klopt is dat de ontvanger in die terminal verstoord wordt door de besturingszender.
    Op zich lijkt me dat ook vreemd omdat de frequenties zo ver uit elkaar liggen, 40MHz voor de besturing en 433MHz voor de fishfinder. Maar als die apparatuur voor een grijpstuiver gemaakt moet worden.... Als het 40MHz signaal op een "verkeerde plek" binnen komt in die terminal dan kan er van alles gebeuren. Wanneer die twee zo dicht bij elkaar zijn zou dit dus kunnen gebeuren.
     

Deel Deze Pagina