Receiver van Futaba T10J koppelen aan een andere lipo

Discussie in 'Model elektronica' gestart door erikkou, 10 aug 2019.

  1. erikkou

    erikkou

    Lid geworden:
    31 jul 2019
    Berichten:
    53
    Locatie:
    almere
    Na het bestuderen van de manual van de T10J en de bijgeleverde receiver kom ik tot de(misschien verkeerde ) conclusie dat er alleen een batterij van Futaba gebruikt kan worden tot max 7,4V. Ik lees nergens hoe en of ik een lipo kan aansluiten op de receiver. Enig idee of dit gewoon kan of blaas je dan de (dure) receiver op. Ik vind 7,4V en 1500mAh wel erg weinig om op te vliegen zeker als er ook nog 4 of 6 servo's gekoppeld zitten.
     
  2. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.096
    De spanning van de accu die je aansluit op een ontvanger wordt uitsluitend bepaalt door de aangesloten servo's en de maximale spanning die de ontvanger aan kan.

    De meeste servo's kunnen een maximale spanning aan van 6 volt. In de beschrijving op de site van de fabrikant is de maximale spanning te vinden.

    Sluit de servo's niet aan op een (iets) hogere spanning. Ze gaan gegarandeerd kapot. Er bestaan ook speciale HV servo's die zijn geschikt voor een spanning van 7,4 volt.

    Voor normaal gebruik zijn 4 Ni-mh cellen (4,8 volt) of een 5 volt BEC meer dan voldoende.

    In elke modelbouwwinkel zijn ontvangeraccu's in diverse capaciteiten te koop en die kan je probleemloos gebruiken. Let wel op de juiste spanning.

    Tot slot, de accuspanning heeft geen invloed op de werking van de ontvanger. Die wordt intern naar ca. 3.2 volt teruggeregeld. Als je HV servo's gebruikt controleer dan of de ontvanger geschikt is voor een voeding van 7,4 volt.

    O ja, twee maal dezelfde vraag stellen is niet de bedoeling. Antwoorden raken zo door elkaar. https://www.modelbouwforum.nl/threads/futaba-t10j.255606/page-2#post-3972689
     
    Laatst bewerkt: 10 aug 2019
  3. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.368
    Locatie:
    Woerden
    Het maakt voor de ontvanger niets uit wat voor accu je er aan koppelt. Dat mag een loodaccu zijn, een NiCd, NiMh, LiPo, LiFe of wat dan ook. Het is alleen belangrijk dat de spanning niet hoger is dan de ontvanger kan verwerken. Als jouw ontvanger 7,4V kan verwerken dan mag je dus een 2S LiPo gebruiken. Controleer dat goed in de handleiding want als de ontvanger daar niet voor is gemaakt blaas je hem op! Pas ook heel goed op dat je de plus en de min van de accu niet verkeerdom op de ontvanger aansluit want dan blaas je de ontvanger ook op.

    Dan nog een belangrijk punt. Als je 7,4V op de ontvanger aansluit zullen de servo's ook 7,4V krijgen. Veruit de meeste servo's die te koop zijn mogen niet meer dan 6V maximaal krijgen, het liefst niet meer dan 5V. Bij meer dan 6V zal je de servo's heel snel opblazen. Veel digitale servo's mogen zelfs niet meer dan 5,5V hebben.
    Wil je dus een 2S LiPo gebruiken dan zal je ook een spanningsregelaar (ook wel BEC, SBEC of UBEC genoemd) nodig hebben om van de 7,4V maximaal 6V te maken. Je kan ook HV (High Voltage) servo's gebruiken, die kunnen wel 7,4V hebben. Het probleem is wel dat die meestal behoorlijk meer kosten dan "gewone" servo's.
     
  4. Rhelie

    Rhelie Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    11.834
    Locatie:
    Nootdorp
    Ik gebruik nu een voltregulator met een 2 cellen lipo. Hij zorgt ervoor dat ik keurig 5 volt op mijn servo`s krijg.
    Er zit een led indicator op en een aan/uit schakelaar. Best handig.
     
  5. Alpha21

    Alpha21

    Lid geworden:
    29 okt 2010
    Berichten:
    573
    Locatie:
    Gld
    Heb je het nu over de zender accu of de ontvanger accu? - mijn indruk is de ontvanger accu. De maximale spanning op de ontvanger accu wordt in eerste instantie bepaald door de servos die je erop aansluit (in 2de instantie door wat de ontvanger zelf aankan)- zie eerdere posts.Met een ontvanger BEC kun je de spanning van een 2S LiPo accu naar beneden (5V) regelen.- die BEC sluit je dan aan tussen accu en ontvanger + servos.
     

Deel Deze Pagina