Robbe Mars Rex (FMM) naar 2.4Ghz stand van zaken?

Discussie in 'Model elektronica' gestart door pentip, 21 aug 2019.

  1. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    500
    Locatie:
    Gennep
    Beetje opruimen en kom weer e.e.a. tegen rond m'n werf. Waaronder de Robbe Mars Rex FFM zender. Die ziet er nog steeds perfect uit, batterijen (de handgranaten) in prima staat. In een ander topic van een jaar of wat geleden heb ik ze geloof ik nog even opgeladen maar dat durf ik niet meer. Ze staan niet bol, lekken ook niet maar ik heb ze er uitgehaald.

    Maar mijn vraag hier gaat over het ombouwen naar 2.4. Ik vind op het net wel een topic over de ombouw met een Assan X8D 2.4GHz trainer port X8-hack maar dat is van 2014. Dat het geen plug 'n play is maakt me niet uit, dat krijg ik wel netjes weggewerkt. Maar wat is inmiddels de ombouw set des vaderlands geworden? Wat is nu de juiste keuze voor ombouw?

    Vraag 1 is dus: welke module/set moet ik zoeken om deze zender naar de moderne frequentie te tillen. En daarbij de ontvanger neem ik aan.

    Vraag 2 is aanvullend: kan ik met zo'n set meer functies (multiprop of hoe heet het: 16 functies op 1 kanaal) realiseren, al dan niet met een (te maken) zij-consoletje waar schakelaars/pots op zitten? En wat heb ik dan aan de ontvangerkant extra nodig? nog een ontvanger module?

    Ongetwijfeld zijn dit voor sommigen gesneden koek vragen maar ik zoek niet goed of vind niet goed of verwacht teveel. Kan goed dat de flysky's met 10 kanalen en meer het ombouwen overbodig hebben gemaakt. Maar ik vind de bouwkwaliteit, het gevoel (zwaar, stevig) prettiger om m'n boot mee te besturen dan zo'n plastic rammelbakje. En een extra side-bar voor wat functies lijkt me juist handig, al haal ik me weer wat op m'n hals zo.....
     
  2. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    16.869
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Leuk, Mars Rex, heb ik ook nog gehad...
    Ja, in principe is hij om te bouwen naar 2.4 Ghz en je hoeft niet heel veel aan te passen.
    Zendmodule inbouwen, antenne erop en klaar.
    Welk merk module is een keuze die je zelf moet maken.
    Frsky of Jeti is prima, Assan kan ook.
    Je moet een beetje kijken wat je uit wilt geven aan ontvangers, een Frsky en Assan koop je voor 25 euro, een Jeti is minstens het dubbele.
    Nadeel is dan sommige modules niet altijd goed werken met de modules.
    Bij Jeti heb je goede support, bij andere modules moet je het op fora zoeken en bij alles heb je geen garantie dat de multiprops gaan werken.

    Dus:
    Inbouwen en de basis werkend maken is geen probleem
    Multiprop kan een probleem zijn maar hoeft niet.

    GJ
     
  3. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Multi-systemen voor een Mars Rex kun je vergeten, die zijn al vele jaren niet meer leverbaar en het aanpassen van de nieuwere Robbe multiswitch en -prop systemen is geen haalbare kaart. Hiervoor moet er te veel aan de zender worden aangepast. Daarnaast zijn er slechts weinig 2,4 GHz systemen, waarbij men multi-systemen kan gebruiken. Een vereiste is namelijk, dat de signaal-overdracht van zender naar ontvanger één op één gebeurt. Praktisch elk 2,4 GHz systeem sleutelt onderweg echter aan het signaal, waardoor dit niet gebeurt. Voor de huidige Futaba zenders is daarvoor (naast de ombouwset voor F14 zenders) zo'n beetje uitsluitend Jeti geschikt.

    Voor het ombouwen van een Mars Rex naar 2,4 GHz kun je in principe elke doe-het-zelf set gebruiken. Mogelijk moet er een kleine aanpassing worden gemaakt, maar dat is eenvoudig uit te leggen. De meest gangbare ombouwset is volgens mij tegenwoordig FrSky, wat ik in zo'n geval ook zelf zou kiezen.
     
  4. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    500
    Locatie:
    Gennep
    aha, ik begrijp het. Dank voor jullie berichten. Nu nog een setje vinden, deze set denk ik bedoelen jullie: FrSky DHT 2.4ghz bij wetronic of vanuit verweggistan

    Extra knoppen zou dus betekenen dat je eigenlijk een extra zender+ontvanger gebruikt. Mechanisch een rijtje knoppen (en eventueel schermpje voor telemetrie) tegen de Mars aan maar onderhuids helemaal apart. Tja, dan is de meerwaarde van de oude zenderkast in dienst houden ook wel een eind weg. Die leg ik maar even bij de rest van de vele ideeen op de lange plank.

    Bij het zoeken ook m'n oude topic gevonden over de oude zenders: Link
     
    Laatst bewerkt: 22 aug 2019
  5. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    10.694
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/ PH-SAM/F23D
    De vraag stellen is deze beantwoorden. In het tweede geval krijg je hetzelfde, zonder dat iemand in Nederland 12 Euro in z'n zak steekt....
    Vergeet niet dat het gebruikte D8 protocol (geen LBT) niet meer is toegesteen bij nieuw gekochte apparatuur.
    Heb je, zoals ik, zo'n ding ingekocht voordat die regel inging, dan mag je hem wel gebruiken.
    Heel krom, maar dat is met veel van dit soort regels die het probleem waarvoor ze bedoeld waren niet oplossen, maar slechts nieuwe problemen scheppen (in dit geval voor de gebruikers).
    Wat je met deze kennis doet is up to you....
     
  6. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    500
    Locatie:
    Gennep
    De discussie uit China of uit NL ken ik, ik ben spullen gaan aanbieden die China niet had danwel niet van die kwaliteit. Die is elders op en buiten dit forum al zo vaak gevoerd. Upgraden met product combinaties (in dit geval een setje: zend module plus ontvanger en wat je verder nodig hebt aan pins/stekkers en een howto) bijvoorbeeld. Echter zijn modelbouwers natuurlijk wel bij uitstek de meest extreme zoek-het-zelf-wel-uiters bij wie je aanbod (tijd besparen) niet het belangrijkste aankoopargument is. Sterker nog, juist niet op sommige vlakken (anders kochten we wel RTR modellen toch).

    Als ik je bericht lees dan heb ik bij koop uit sjina achteraf 12 euro bespaard en zend ik met een illegaal protocol. En als ik bij jou koop geef ik jou 12 euro en zend ik met een illegaal protocol en moet ik de bon bij me hebben voor dat zeldzame geval dat ik a) vaar en b) gecontroleerd wordt door iemand die c) die regel kent, toe wil passen en kan zien dat mijn module recenter is dan die ingangsdatum.

    Dus wat is het alternatief? Bestaat er een voor dit doel bruikbare module die wel een toegestaan protocol gebruikt? Of is het aantal mensen die het nog leuk vinden om zo'n oude zender actueel te maken uitgestorven. Wat info die ik over de ombouw las was al van 2011, dus na 8 jaar lijkt het me op sterven na weg.

    Overigens vroeg ik mij bij het zoeken af of je de zendmodule ook zou kunnen gebruiken voor tegelijkertijd de oude zendercommandos overdragen naar de boot maar ook de modernere telemetrie en/of meerkanaals ontvangers dan de zender heeft (dus met extra aan te bouwen schermpje/knopjes in een 'pult' of zo). Die 2.4 module kan immers veel meer dan alleen die 4/6/8 signaaltjes PPM vertalen en versturen. Hoeveel uit een moderne zender heb je nodig om dat meerdere alsnog te gebruiken.

    Korter uitgedrukt: de techniek van een moderne zender in een oude behuizing (incl. oude knoppen en sticks voor look 'n feel).
    Slechts een gedachtenspinsel want dan koop je gewoon een moderne zender natuurlijk.
     
  7. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    16.869
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Gewoon uit China laten komen.
    Het bedrijfje in Nieuwegein doet dat ook en steekt daar geld voor in zijn zak dat jij extra moet betalen.
    En hij is exact hetzelfde.
    Ik denk dat als je echt gaat zoeken je hem nog goedkoper kan vinden.
    Ik kwam hem bij Hobbyking al tegen voor 20 euro maar dan komen er verzendkosten bij.
    Je kan eens kijken bij Geekbuying, Gearbest of Banggood.

    Dat het protocol niet gebruikt mag worden is denk ik niet zo'n probleem.
    Waarschijnlijk kan je er wel LBT firmware opzetten, dat moet je ook doen als je een niet-EU Taranis koopt.

    GJ
     
  8. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    10.694
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/ PH-SAM/F23D
    Je interpretatie klopt niet helemaal: Ik heb niets te koop. Ik doelde op mijn spullen voor eigen gebruik.

    Tja en als iedereen zich, in welk geval dan ook, alleen maar aan de wet zou houden als er kans was op controle zou het in dit land een akelige klerebende worden.
    Ik heb geen dreigende agent nodig om me normaal en netjes te gedragen, maar zelfdiscipline lijkt zo langzamerhand een schaars goed te worden. Zal mijn leeftijd wel zijn....

    Wat niet wegneemt dat ik het wel of niet toestaan van verder identieke apparatuur, afhankelijk van de aankoopdatum, uiteraard ook bespottelijk vind.
    Maar ik aanvaard die maas in de wet in dank.....

    Een mogelijkheid zou kunnen zijn: XJT module uitkasten en aanpassen voor gebruik op de plek waar we vroeger een DHT zetten. Maar dan moet je wel weten wat je doet.
    Hoe legaal dat dan nog is weet ik ook niet. Valt dit onder 'niet toegestaan vanwege het aanbrengen van wijzigingen ' of, omdat er technisch niets verandert aan het uitgezonden signaal, doet dit er niet toe....
    Wie het weet mag het zeggen...
     
  9. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Aan een 2,4 GHz zendmodule moet je niet meer functionaliteit toekennen dan het heeft. Het verzendt de signalen, die het impulsdeel van de zender aanlevert en in het geval van telemetrie kan het ook de signalen ontvangen, die de ontvanger verstuurt. Bij doe-het-zelf inbouw modulen zit er (naast voedingsaansluitingen) dan ook slechts één signaal-ingang, waarop een ppm-pulstrein wordt verwacht. Iets anders wordt door het module niet herkend.

    Bij moderne zenders kan het aantal kanalen groter zijn dan de gangbare 7 of 8 doordat het impulsdeel de signalen niet meer aanbiedt als een pulstrein, maar in een digitaal formaat. Het zendmodule is met z'n software daaraan aangepast. De elektronica van zo'n zender in een Mars Rex inbouwen zal een flinke toer worden als dit al uitvoerbaar is. Erg veel ruimte heb je nu eenmaal niet in de zenderbehuizing.

    @Bruno, zoals je al schrijft mogen 2,4 GHz modulen zonder LBT niet meer worden verkocht, wat reeds in gebruik is mag men echter onverkort blijven gebruiken. Er is natuurlijk niemand, die jou gaat vragen wanneer jij een 2,4 GHz module hebt gekocht voor een zender, die nog uit eind jaren '70/begin jaren '80 komt. Wettelijk gezien ben je er echter wel zelf verantwoordelijk voor, dat de zender aan de wettelijke eisen voldoet.
     
  10. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    16.869
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Bruno, ik denk dat als je je strikt aan de wet zou houden alle zenders die omgebouwd zijn naar 2.4. ongeacht welke module, niet toegestaan zijn.
    Er is geen typegoedkeuring voor verleend door Agentschap Telecom dus ik denk dat het dan niet toegestaan is.

    Maar als je gewoon normaal nadenkt en rekening houdt met anderen dan is er wat mij betreft niets aan de hand.

    GJ
     
  11. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Typegoedkeuringen zijn tegenwoordig Europees geregeld, waarbij een fabrikant of importeur een conformiteitsverklaring moet afgeven bij verkoop van een product binnen de EU.

    Voor doe-het-zelf gebruik geldt deze conformiteits-eis niet. Hierbij geldt, dat je er zelf voor verantwoordelijk bent, dat het product aan de wettelijke eisen voldoet. Als jij dus een oude zender, waarvoor ooit een typegoedkeuring of een conformiteitsverklaring is afgegeven gaat voorzien van een 2,4 GHz zendermodule, waarvoor ook een geldige conformiteitsverklaring is afgegeven is wettelijk alles in orde. Je mag zoiets echter uitsluitend voor eigen gebruik doen, verkoop - ook 2e hands - is niet toegestaan. Het probleem is echter, dat bij eigen import je geen aanspraak kunt maken op een conformiteitsverklaring.
     
    Laatst bewerkt: 22 aug 2019
  12. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    500
    Locatie:
    Gennep
    Hartelijk dank Jan en allen voor de berg info, ik vind het ergens gewoon zonde om deze zender niet in te zetten dus ik ga een ombouw setje aanschaffen en twee blokken van 4 AA accu's in houders plaatsen. Aangezien ik maar weinig zal varen wil ik ze er makkelijk uit kunnen halen, better safe than sorry.

    Staat er trouwens ook een op marktplaats, zal ik er meteen twee maken, gewoon omdat het kan ;)

    Er staat ook zo'n PSW module aangeboden, de zolders liggen vol met vergane glorie....
     
  13. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    500
    Locatie:
    Gennep
    Spullen ontvangen en ingebouwd, nu nog de voeding regelen. kijken hoe die 2 stekkertjes werken, 2 x 6V of zou 1 x 12V ook kunnen.

    Stel je voor dat het gaat werken, is er ergens nog een handleiding van deze zender? Voor de mixer instellingen vooral, en binnenin zie ik ook nog een schakelaartje hier en daar. Een franse handleiding heb ik wel gevonden maar helaas, die taal kan ik niet lezen.
     
  14. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    10.694
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/ PH-SAM/F23D
    Nou, inscannen en als pdf hier plaatsen.
    Gaan wij even helpen met lezen.
    Pas de problème...:D;)
     
  15. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Het is 2 x 4,8 volt (of 1 x 9,6 volt). Op de plaats van de deacs kun je met enige moeite gesoldeerde of gepuntlaste 4,8 v accu's kwijt; batterijhouders met losse cellen gebruik je in de modelbouw uiteraard niet. Eventueel kun je ook zelfgemaakte 4,8 v accu's in de zijwanden kwijt. Hierbij soldeer je van de 4 cellen er twee naast elkaar en twee er boven.

    Een handleiding heb ik niet, maar je eventuele vragen zijn wel te beantwoorden.

    - Binnenin zitten er schakelaartjes op de knuppelprinten. Deze gebruik je alleen als je een stationair trim voor verbrandingsmotoren wil hebben, dus die laat je met rust.
    - Met de draaiknoppen onderin bepaal je de maximale uitslagen van elk kanaal. Voor servo reverse haal je de stekker van het desbetreffende kanaal uit de stekkerlijst en deze monteer je 180 graden gedraaid op de zelfde plaats.
    - Bij gebruik van de mixer bepaal je eerst welke twee kanalen gemixed moeten worden. Als dit de kanalen 1 en 2 moeten zijn haal je de bruine (kanaal 1) en de rode stekker (kanaal 2) uit de stekkerlijst en deze steek je in de mixer. Vanaf de mixer komen er twee stekkers terug, die je op de open gekomen plaatsen steekt, waarbij de stekker-met-drie-draden de voeding voor de mixer levert. Als je deze 'reverse' monteert gaat er niets stuk, maar de mixkanalen werken dan niet. De stekker-met-één-draad mag zowel 'normal' als 'reverse'worden gemonteerd. Waarvoor je de mix-fuctie gebruikt moet je uiteraard zelf bepalen. Je kunt er voor kiezen om slechts één van beide mixfuncties in te schakelen. Je hebt dan een verbindingsmixer waarbij het ene kanaal het andere beïnvloedt. De mate van beïnvloeding wordt bepaald door het bijbehorende draaiknopje. Je kunt ze ook beide inschakelen en hebt dan een kruismixer, waarbij beide kanalen elkaar beïnvloeden.
     
  16. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    500
    Locatie:
    Gennep
    Dank Jan wederom voor de info. Het fenomeen mixen is mij nog niet helemaal duidelijk in relatie tot m'n tweemotorige boot maar ik weet dat er op dit forum een uitleg voor staat. Hier is vooralsnog geen enkele haast mee want ik kom slecht aan bouwen toe. Zo'n ombouwprojectje kan nog wel even tussendoor maar de werfreuimte heeft nog even concurrentie van twee spelcomputers. Wordt aan gewerkt.

    Ik zag aan de binnenzijde ronde instelwieltjes (blauw en wit) en aan de buitenzijde bij de mixer ook stelschroefjes, vandaar dat ik het wel leuk zou vinden om wat documentatie te kunnen doorspitten.

    (ik stel mij zo voor dat beide motoren en de roeruitslag met elkaar gemixt worden. Maar dat komt veel later nog wel)


    Oei, ik rekende nog met 1,5v per batterij. Maar bij oplaadbaar is dat minder. Ik heb nog een berg Eneloop AA liggen dus dacht die in een vierkant houdertje te plaatsen en dat houdertje (2x) in de zender te fabrieken. Moet ik alleen nog de stekkertjes zien te vinden danwel extra stekkertjes te plaatsen tussen accupakketjes en print. Voor het testen zou ik dus 9,6V kunnen aanvoeren. Heb de print er nog niet uitgehaald om de banen te bekijken. Kan toch met een draadje naar elke stekker, daar 4,8V op zetten. Ik verwacht zo weinig te varen dat een accupakketje in geen tijd overleden is aan eenzaamheid. De eneloops fietsen geregeld het hele huishouden aan apparatuur door langs de lader dus die zijn wat meer gewend aan mensen.
     
  17. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Bij gas geven verandert snelheid op beide motoren gelijk, bij roer geven neemt snelheidsverschil tussen motoren toe.
    Motor1 = gas + roer
    Motor2 = gas - roer
     
  18. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Deze zijn voor de maximale uitslagen van de schakelaars op de kanalen 7 en 8.
     
  19. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    500
    Locatie:
    Gennep
    Nou dat is even onnozel: die pakketjes van 4xAA in een houdertje passen natuurlijk helemaal niet op de accu plekken. Dat had ik ook wel even met 4 batterijtjes kunnen testen van tevoren..... :frustie:

    Wat te doen.

    1) 4x AAA pakken en die in de originele plaatsen fabrieken. Hoeveel verbruikt zo'n zender? Geen al te prettig idee om vlot leeg te zijn zonder waarschuwing en met de boot ver weg. Geen idee of batterijen wissel meteen werkt of de ontvanger ook even uit moet...

    2) 8x AA platte lange houder zoeken voor achterop de zender

    3) of zouden er wel degelijk accu's bestaan die op de plaats van de originele handgranaatjes kunnen komen...

    apropos 2: er liep van elke accu een + en - draadje naar een stekkertje op een printplaatje. Moet ik dat reproduceren of kan ik dat anders oplossen met bijv. 1 set van 8AA naar 1 stekkertje. Anders kan ik beter 2 x 4AA in een houder pakken en van elk de draadjes naar binnen leiden naar elk stekkertje. Die batterijen achterop vind ik niet eens zo'n ramp, als ik die handig plaats blijft de zender beter op z'n onderzijde staan. Met de korte antenne nu lukt dat prima, met de oude uitschuiver niet.

    Ook voor een test met voeding van de labvoeding wel handig om te weten of dat via 1 stekker kan of beter juist niet. Om de print te bekijken moet ik er nogal wat uithalen en dat doe ik liever niet, het zit nu nog zo mooi en netjes origineel verder.
     
  20. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Ik schreef al, dat je met enige moeite gesoldeerde of gepuntlaste accupakketten op de plaats van de deacs kwijt kunt. In de loop van de jaren heb ik heel wat van die pakketjes zelf gemaakt en geplaatst, dus dat kan echt. Het haakje, waarmee de draden van de trim zijn geborgd vouw je dan - zo nodig - wat platter. Als je de ronde cirkels in de zijwanden wegfreest kun je daarin ook zelfgemaakte accupakketten kwijt op de manier, zoals ik hierboven al beschreef.

    Een accupakket van 9,6 volt op de achterwand van de zender plakken is natuurlijk geen gezicht, maar voor de aansluiting daarvan:
    - als de zender ondersteboven ligt met de antenne van je af gericht is het rechter pennetje van de meest rechter stekker de min. De middelste stekker is voor een psw-module, dus die sla je over. Het linker pennetje van de meest linker stekkertje is de plus 9,6 volt.
    Denk er om, dat bij gebruik van een externe voeding (bijv. een labvoeding) de hoogfrequent afstraling niet meer klopt. Er gaat niets stuk, maar het vermogen gaat dan slechts ten dele naar de antenne (en voor een deel naar de externe voedingskabels).
     

Deel Deze Pagina