Leuk verhaal over de Spaceshuttle op de Boeing

Discussie in 'De Modelbouwkroeg' gestart door Roelof, 20 okt 2019.

  1. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.463
    Locatie:
    Sassenheim
    En daar blijkt dan ook in RC uitvoering mee geëxperimenteerd te zijn, in hoe het vliegt en of die in de lucht afgeworpen kan worden

     
    k-k, brutus, Berto en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  2. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    6.317
    Locatie:
    Hell
    Ik heb, als klein ventje destijds, deze combinatie nog zien vliegen over het Noordzee kanaal. :koud:
     
  3. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.786
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Meen je dat nou? Want als ik de video goed begrijp heeft het ding niet de range om met een shuttle op zijn rug transatlantisch te gaan... Zonder Shuttle wel, maar dan had je ze niet samen kunnen zien. En aangezien ik je geloof: hoe kwam die combo dan in Europa vraag ik me af?

    EDIT: die vlucht heeft plaatsgevonden, dat weet ik inmiddels, maar ik weet nog steeds niet hoe ze dat ding dan over gevlogen hebben....
     
    Laatst bewerkt: 21 okt 2019
  4. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.040
    Locatie:
    Oostvoorne
    Bert, Hoe die hier is gekomen weet ik ook niet meer, maar wel dat ze is gepasseerd. Datum en tijd liggen vast. De foto's (dia's) moeten er ook nog zijn, maar die ga ik niet meer opzoeken. Er staan er nog 2.500 (of meer). Hieronder een stukje uit het logboek van onze eerste zeilboot en een stukje uit een krant van 2006. Gr. Klaas.

    05-06-´83 zondag

    Tegen half elf uit de Brielse haven vertrokken. Er is weinig wind. Buiten de haven treffen we Herman Smit en Jan Driessen. Ook zien we de Schakel, die we gisteren gerepareerd hebben, weer. Wanneer we bij de Molenhaven drijven komt er wind en zeilen we lekker naar Oostvoorne, waar we bij de dam ankeren. We eten iets en blijven wachten op de spaceshuttle “Enterprise”, die op de rug van een Boeing 747 over moet komen. Rond half drie zien we het gevaarte verschijnen. Er wordt langzaam gevlogen, dus kunnen we er mooi een paar foto´s van maken. De politie komt waarschuwen voor harde wind met windstoten. Daarom gaan we anker op en op de motor richting Brielle. Het blijft echter stralend mooi weer en tegenover de Molenhaven gaan we nog eens ten anker. Tegen half zes gaan we terug naar de Brielse haven. “Jan Onrust” wordt weer op het jollensteiger gelegd. Redelijk mooi weer gehad.

    motoruren 2 log 208


    vervlucht spaceshuttle was uitsloverij Amerikaanse generaal

    De overkomst van de spaceshuttle boven de Nederlandse stranden, op de rug van een Boeing 747 in juli 1983, was een versierpoging van de Amerikaanse generaal die verantwoordelijk was voor het ruimteveer. Hij wilde indruk maken op Heidi Graf, de voorlichtster van ruimteonderzoekcentrum Estec in Noordwijk...

    Van onze verslaggever Michael Persson1 december 2006, 19:58



    Dat bleek vrijdag tijdens het afscheidsfeestje van Graf, die met pensioen gaat. Graf had generaal James Abrahamson in het voorjaar van 1983 ontmoet tijdens de luchtvaartshow Le Bourget bij Parijs. Daar had zij hem uitgedaagd de shuttle, die daar tentoongesteld stond, over Noordwijk te laten vliegen. 'Hij zei dat hij zo'n Big Shot was', aldus Graf. 'Dat moest hij dan maar laten zien.'

    Abrahamson erkent in het vrijdag verspreide afscheidskrantje 'dat het moeilijk is om nee te zeggen tegen mensen als mevrouw Graf'.

    Dus vloog op zondag 5 juni de Boeing met het ruimteveer over de Nederlandse stranden richting Noordwijk. Daar ging de combinatie zelfs even met de vleugels heen en weer. Duizenden mensen waren getuige van de overkomst.

    Graf was echter al getrouwd. Abrahamson werd later hoofd van Ronald Reagans Starwars programma. Momenteel leidt hij het bedrijf Stratcom International, een bedrijf in stratosferische luchtschepen.
     
    Laatst bewerkt: 21 okt 2019
  5. Berto

    Berto verslagschrijvers Forum veteraan

    Lid geworden:
    10 okt 2002
    Berichten:
    20.812
    Locatie:
    Zeewolde
    Ik vermoedt dat de Enterprise zoveel lichter was dan de 'echte' ruimteveren (de Enterprise is nooit de ruimte in geweest omdat deze daar niet voor uitgerust was, dit was een prototype en is alleen gebruikt als test voor de landingen, dus eigenlijk was het alleen maar een zwever), dat deze opde rug van een 747 een groter vliegbereik had dan de 1000 NM (1852 km).

    Dan was een promotietour wel te verantwoorden, en er schijnen meerdere verhalen de ronde te gaan maar de Enterprise was voor de Paris Air Show overgevlogen en regeringen van de omliggende landen hadden gevraagd of ze ook bij hun langs konden komen vliegen zo ook de Nederlandse regering en dat hebben ze dan ook gedaan.

    De plas over kan sowieso ook wel met een echt ruimteveer omdat er aan deze kant van de plas (en over de hele wereld dus) diverse noodlandingsplaatsen waren voor als er iets mis mocht gaan tijdens de startfase en het ruimteveer al te hoog was om terug te keren naar Kennedy Space Center of Edwards Airforce Base.
     
  6. Berto

    Berto verslagschrijvers Forum veteraan

    Lid geworden:
    10 okt 2002
    Berichten:
    20.812
    Locatie:
    Zeewolde
    Ik was er ook bij :)
    (Ook bij de Concorde op Schiphol 2 jaar eerder)
     

    Bijgevoegde bestanden:

  7. Justus

    Justus

    Lid geworden:
    8 okt 2003
    Berichten:
    4.419
    Locatie:
    Rijnsburg
    Wat gaaf!!!
    Ik heb al heel erg lang de herinnering in mijn hoofd dat ik in mijn vroege jeugd een 747-met-space-shuttle-op-zijn-rug heb zien vliegen toen ik met mijn vader mee was naar de vliegclub die ooit op kabbelaarsbank was.
    (Zijn 1ste Revell/Hegi ASW15 is daar naar de eeuwige thermiekvelden vertrokken want we hebben hem nooit meer terug gevonden nadat hij niet uit een bel wilde komen)

    Maar ik weet niet beter dan dat die combi nooit in Europa is geweest en heb het weg gestopt in de veronderstelling dat de wens van een 6 jarig jongetje de vader van die gedachte is en dat het een droom is geweest of dat ik het toen op tv gezien moet hebben of dat het een model op de club is geweest. (Dat laatste leek mij het meest onwaarschijnlijk want ik denk niet dat de modelbouwwereld dat in klein clubverband toen al rond had vliegen)

    En nu lees ik dat dat ding in die periode daadwerkelijk langs de Nederlandse kust is gevlogen!

    Dus ik ben niét gek!....nou ja, dat valt nog wel te bezien maar ik denk nu dus dat ik hem toen wél heb gezien!

    Heel erg leuk om te lezen!!
     
    Berrie, k-k, Vale Ouwe en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  8. nico v kooten

    nico v kooten

    Lid geworden:
    2 nov 2003
    Berichten:
    2.727
    Locatie:
    Middelburg (zeeland)
    Ik heb die combi destijds ook zien vliegen, ik was toen op een vliegshow van Modelvliegclub Delta in Vlissingen.
    Ik heb ook nog ergens een foto, waar je (vaag) de combinatie op kan zien.
    De voorzitter destijds van Delta beweerde op de show, dat hij ervoor had gezorgd dat de Boeing van zijn oorspronkelijke koers was afgeweken, speciaal voor de show …….
     
  9. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    6.317
    Locatie:
    Hell
    Besef me nu net pas dat ik met mijn toen 21 jaren al helemaal niet meer zo'n klein ventje was. :oops:

    In de zomer van 1969 telde ik 7 jaartjes en we waren op vakantie op een "park met zwembad", meer weet ik er niet meer van, in Spanje.
    's middags vertelde mijn vader, bij het zwembad, dat we naar de landing op de maan zouden gaan kijken.
    Mij staat bij ergens midden in de nacht.
    Ik zie het kantine-achtige zaaltje met een man of 30 en zwartwit TV nog voor me.
    Op die leeftijd neem je alles gewoon voor lief, maar het heeft kennelijk genoeg indruk gemaakt om bij te blijven.

    Wie weet heeft het bijgedragen aan de liefhebberij om van knutselen en vliegen mijn hobby te maken? :weetnie:
     

Deel Deze Pagina