Wat is De Modelbouwer

Discussie in 'De Modelbouwer Magazine' gestart door NVM Redactie, 5 nov 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. NVM Redactie

    NVM Redactie

    Lid geworden:
    30 okt 2019
    Berichten:
    125
    Locatie:
    Nederland
    In dit topic willen we de voor de leden van het forum de meest belangrijke informatie van De Modelbouwer vermelden. Voor degenen die het blad nog niet kennen (dat zullen er niet veel zijn verwacht ik) nog in het kort wat informatie.

    De Modelbouwer 500x.jpg


    Historie
    De Modelbouwer bestaat inmiddels meer dan 80 jaar en wordt uitgegeven door de NVM. In deze tijd is de opzet van het tijdschrift in principe niet veranderd: ‘Het beschrijven van het bouwen van modellen’ De nadruk heeft daarbij altijd gelegen in de scheepsmodelbouw, stoom- en houtmodelbouw, spoorwegmodelbouw, automodelbouw en werkplaatstechniek. Aan de orde kwamen de gebruikte technieken, materialen en gereedschappen. In het verleden werden van de beschreven modellen vaak (met de hand vervaardigde) tekeningen gemaakt en deze zijn opgenomen in het NVM Tekening Archief. Inmiddels zijn in dit archief meer dan 6.000 tekeningsets opgenomen, ze kunnen worden gekocht via de website https://www.modelbouwtekeningen.nl/. Door de gekozen richting ligt de nadruk op scratch-building, bouwpakketten van plastic modellen komen minder ter sprake, hiervoor zijn andere, gespecialiseerde bladen in de handel. Ook modelbanen worden slechts beperkt beschreven, ook hier is het aanbod groot en beperken we ons tot speciale onderwerpen als bijvoorbeeld animaties. De redactie werkt nauw samen met de redactie van de Duitse tijdschriften ‘Maschinen in Modellbau’ en ‘Truckmodell’ en sinds kort ook met die van ‘ModelBoats’ uit Engeland. Op de meeste terreinen hebben we inmiddels een vaste kern van auteurs, maar er komen steeds modelbouwers die bereid zijn mee te werken aan een artikel over het door hun gebouwde model.

    Zelf een bijdrage leveren
    De hoge drempel van het schrijven is tegenwoordig drastisch verlaagd door de komst van de telefoon met fotografeer-mogelijkheid. Essentieel voor een goed artikel zijn scherpe foto’s met goede resolutie. Samen met een korte beschrijving van de achtergrond van de bouwer en het model en wat toelichting bij de foto’s is de redactie in staat om hieruit een goed artikel te maken. Verschillende modellen waarvan de bouwbeschrijving in het forum is geweest hebben ook hun weg gevonden naar De Modelbouwer. Belangrijk verschil is, dat het artikel een logische bouwvolgorde hanteert, en niet een chronologische, zoals op het forum. Ook kan geselecteerd worden wat wordt beschreven, zodat het vaak wat beknopter wordt. Samen met het ontbreken van de (vele) lovende woorden levert dit een goed leesbaar verhaal op dat het op de leestafel thuis goed doet voor familie en bezoekers. Mocht er aanleiding zijn om een bijdrage te willen leveren aan dit blad, aarzel dan niet om contact op te nemen met de redactie.

    Het hoeft overigens geen lang artikel te zijn, we kennen de rubriek: ‘Kom er maar op..’ Hierin wordt op ½ tot 1 pagina een slimme constructie of techniek beschreven. Vaak is de reactie uit de omgeving van de schrijver: “Ja, maar dat weet toch iedereen?”. Het antwoord is eenvoudig: “Nee, anders zouden we het niet geplaatst hebben.. “ . En tenslotte: modelbouwen kost geld, soms wat meer, soms wat minder. Maar €20.- per pagina is zelfs met Alibaba prijzen mooi meegenomen…
     
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina