Wie weet iets over het merk Poly Prop?

Discussie in 'Model elektronica' gestart door N.P.S., 27 nov 2019.

  1. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.094
    Vorige week een oude radioset van het merk Poly Prop kunnen overnemen. De set bestaat uit een 6 kanalen AM zender die werkt op de 35 MHz band, een ontvanger, 4 servo's, een lader en een accutester. Zelfs de originele factuur, gedateerd 29-05-1981 en met met een bedrag van 878,- gulden is nog aanwezig. Volgens de factuur was Poly Prop gevestigd in Ellecom. Volgens Google Earth bevindt zich op dit adres een woonhuis.

    De zenderkast, servo's en ontvanger lijken sterk op het Engelse merk Sky Leader. De twee printplaten in de zender lijken met de hand te zijn gemaakt. Geen opdruk en geen soldeermasker op de printplaat.

    Het merk Poly Prop ken ik wel, maar weet niets over de achtergrond. Is er iemand die daar iets over kan vertellen???

    DSC_3401.JPG DSC_3402.JPG

    DSC_3403.JPG
     
    jef vindt dit leuk.
  2. Mugen MRX-3

    Mugen MRX-3

    Lid geworden:
    21 jan 2004
    Berichten:
    3.100
    Locatie:
    Thuis
    Lijkt wel een rode versie van de oude (gele) graupner varioprop
     
  3. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    10.694
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/ PH-SAM/F23D
    Was dat niet de handelsnaam van de apparatuur van Hans Brinkman uit Leiden?
     
  4. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.094
    Geen idee... Volgens de factuur was Poly Prop gevestigd in Ellecom.
     
  5. gait

    gait PH-SAM

    Lid geworden:
    23 feb 2004
    Berichten:
    447
    Locatie:
    't harde
    Polyprop werd volgens mij door ron van rennes op de markt gebracht. Woont nu in Arnhem.
    Zal het hem eens vragen.
     
  6. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.094
    Graag. Ben benieuwd naar het verhaal.
     
  7. mitchel

    mitchel

    Lid geworden:
    23 jul 2017
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Lopikerkapel
    Ik heb zo’n zelfde zender hier op het forum voorbij zien komen laatst. Er is een draadje dat over oude zenders gaat. Ik zal even zoeken voor je.
     
  8. mitchel

    mitchel

    Lid geworden:
    23 jul 2017
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Lopikerkapel
  9. gait

    gait PH-SAM

    Lid geworden:
    23 feb 2004
    Berichten:
    447
    Locatie:
    't harde
    Poly Prop is in de de jaren tachtig door Ron van Rennes op de markt gebracht in Nederland. De modulatie was een combinatie van FM en AM, om daarmee naar zeggen de reikwijdte van de AM te hebben en minder storingsgevoeligheid door de stuurinformatie in het FM signaal te zetten. Deze modulatie techniek is later ook door Simprop in zijn eerste zenders gebruikt (D4?). De zender is door een Nederlandse ingenieur ontwikkeld.
    De set zou speciale kristallen nodig hebben ivm de gecombineerde modulatietechniek en werkt dan ook alleen met simprop of eigen kristallen uit die tijd.

    Niet veel informatie, zou graag een kopie van de documentatie willen ontvangen is dat mogelijk?
     
    Ecstacy vindt dit leuk.
  10. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.094
    Dat is leuke informatie! Uit de sticker op de zender en de (beperkte) documentatie zou blijken dat het om AM apparatuur gaat. De werkelijkheid is blijkbaar ingewikkelder.

    Foto's van de documentatie zijn hierbij gevoegd. Wil je deze in hoge resolutie hebben, geef dan s.v.p. je E-mail adres door in een PM. Dan stuur ik je scans.

    DSC_3429.JPG

    DSC_3430.JPG

    DSC_3431.JPG

    DSC_3432.JPG
     
  11. Ecstacy

    Ecstacy PH-SAM

    Lid geworden:
    28 aug 2013
    Berichten:
    391
    Locatie:
    Groningen
    De Simprop SSM (Super Schmalband Modulation) zenders hebben een vergelijkbare (AM-) modulatie.
     
  12. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Combinatie van AM en FM ??? De reikwijdte van AM en de storingsongevoeligheid van FM ??? Dat klinkt mij allemaal als mooie verkoop praatjes die helaas ook destijds al werden gemaakt.

    Voor een modelbouwzender is een combinatie van AM en FM totaal onnodig en zelfs niet zinvol. Er hoeft maar één soort informatie overgezonden te worden en dat doe je of met Amplitude Modulatie of met Frequentie Modulatie. Er zijn nog meer methodes maar die worden zelden of nooit gebruikt voor de modelbouw. Wanneer je twee soorten informatie tegelijk wilt over zenden dan kan je wel AM en FM tegelijk gebruiken, de ene informatie gaat dan via AM en de tweede via FM. Zo zendt je dus twee keer zo veel informatie tegelijk via één zender en één signaal. In de praktijk bleek dit wel wat lastiger te zijn dan je zou denken maar het werd en wordt nog steeds gebruikt.

    De reikwijdte van een signaal uitgezonden door een zender is nauwelijks afhankelijk van de manier van modulatie. Als je het zuiver theoretisch gaat bekijken zou FM zelfs een grotere reikwijdte moeten hebben dan AM !!
    De reikwijdte is afhankelijk van vele factoren waarvan bijvoorbeeld de frequentie een hele belangrijke is. Ook de antenne van zowel de zender als ontvanger zijn belangrijk. Uiteraard ook het zendvermogen en de gevoeligheid van de ontvanger. En nog een reeks meer zaken.

    De storingsgevoeligheid van AM zit het feit dat storingen bijna altijd "op" het zender signaal zitten. Bij AM (Amplitude Modulatie) wordt de zender in het ritme van de uit te zenden informatie harder en zachter gezet, soms zelfs aan en uit! Als daar dan een stoorpiek van buitenaf op komt zal dat ook als "informatie" worden gezien en dus storing veroorzaken.

    Bij FM (Frequentie Modulatie) wordt de frequentie waarop de zender uitzendt een heel klein beetje veranderd in het ritme van de uit te zenden informatie. Stoorsignalen van buitenaf veranderen de frequentie van het signaal alleen onder heel bijzondere omstandigheden. Een stoorpiek die het signaal groter maakt zal door de ontvanger niet als informatie worden gezien dus worden veruit de meeste storingen genegeerd. Een FM zender blijft constant met de zelfde sterkte uitzenden vandaar dat theoretisch FM verder zou kunnen komen. In de praktijk zal je er weinig of niets van merken.

    De kristallen voor AM en FM zijn feitelijk gelijk maar voor FM er is een andere soort oscillator in de zender nodig dan voor AM, je moet de frequentie iets kunnen veranderen. Die oscillator heeft een iets ander kristal nodig, het moet nauwkeuriger en stabieler zijn dan voor AM. Bij AM werden wat simpelere, dus goedkopere, kristallen gebruikt. Vandaar dat een AM kristal meestal niet (of slecht) in een FM zender werkt maar een FM kristal vaak wel (niet altijd) in een AM zender.

    Er zijn diverse manieren ontwikkeld om die hoge frequenties te kunnen maken.
    Kristallen kunnen "normaal" niet tot 35MHz of 40MHz gaan. Men gebruikt daarom zogeheten overtoon kristallen. Dat zijn kristallen die eigenlijk op een lagere frequentie werken maar die door de elektronische schakeling (de oscillator) gedwongen worden om op een harmonische (een overtoon) te werken. Meestal is dat de derde overtoon. Een kristal voor kanaal 63 (35.030MHz) is dus eigenlijk een 11,6766666MHz kristal. Door de oscillator met het te verzenden signaal te dwingen die frequentie iets (0,001 tot 0,0012MHz) te verschuiven ontstaat de Frequentie Modulatie.

    Een tweede manier is een oscillator maken die op de halve frequentie werkt (voor kanaal 63 is dat 17,515MHz) en dat signaal elektronisch te verdubbelen. Bijvoorbeeld Futaba deed (doet) dit. Vandaar dat je in de Futaba FM zenders echt geen andere kristallen kunt gebruiken, dat werkt gewoon niet. Ook zal een Futaba "FM" kristal niet in een andere zender werken. Dat heeft dus niets met AM of FM te maken maar met de oscillator die in de zender wordt gebruikt.
     
  13. Ecstacy

    Ecstacy PH-SAM

    Lid geworden:
    28 aug 2013
    Berichten:
    391
    Locatie:
    Groningen
    Het is volgens mij een SSB modulatie (Single Sideband Modulation), voordeel hiervan is een smallere bandbreedte en hogere efficiënte. Maar het is in principe nog steeds een Amplitudemodulatie (AM).
     
    Laatst bewerkt: 15 dec 2019
  14. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    SSB ? Dat zou kunnen. Natuurlijk geven de Duitsers daar een andere naam aan (SSM). ;)
    Als het dat is dan heb je er inderdaad min of meer speciale kristallen voor nodig. Het is bij dit soort modulatie heel belangrijk dat de frequenties van beide kristallen zo exact als maar mogelijk is aan elkaar gelijk zijn. Een heel klein verschil, al is het maar 50Hz, geeft al problemen aan de ontvangst kant. Het signaal wat de ontvanger dan "maakt" zal namelijk een andere frequentie hebben dan wat de zender uitzond en dat willen we niet, dat zal de servo uitslag veranderen.
    Daarom heb ik zo het idee dat SSB bij modelbesturing niet gebruikt wordt maar daar kan ik me in vergissen.
     
  15. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Je vergist je niet Ernst, SSB wordt voor modelbesturing niet gebruikt. De term SSM staat voor Super Smalband Modulatie en ook Graupner gebruikte deze aanduiding voor haar AM-apparatuur vanaf de tijd, dat deze door JR werd gemaakt. Zelf heb ik altijd het donkerbruine vermoeden gehad, dat men deze aanduiding gebruikte om de term AM te vermijden.

    Van het merk Poly Prop heb ik nooit eerder wat gehoord of gezien, maar evenals Ernst geloof ik er niets van, dat er zowel AM als FM in werd gebruikt.
     
  16. ArthurP

    ArthurP Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    18 jul 2007
    Berichten:
    708
    Locatie:
    Rotterdam
    De Skyleader Clubman, lijkt er wel heel erg veel op. Van buiten wijkt alleen de kleur van de zender/ontvanger en de stroomaanwijzer af, zelfs het schuim in de doos is hetzelfde model. Wellicht is er een andere printplaat in gezet, maar dit lijkt me duidelijk de basis.

    Clubman.jpg
     
  17. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.094
    Dat Poly Prop sterk op SkyLeader lijkt heb ik al eerder opgemerkt. Zenderkast met laadaansluiting, rubber voetjes, servo's ontvanger, lader en zelfs de doos zijn gelijk.

    Van een Skyleader heb ik nooit foto's van de binnenkant gevonden. Kan dan ook geen vergelijking maken met de Poly Prop. De printplaten van de Poly Prop zender zijn duidelijk handgemaakt. Deze zender kan nooit in hele grote aantallen zijn geproduceerd. Daarvoor is het maken van de zenderprintplaten te arbeidsintensief.

    De servo's lijken ook handmatig te zijn gebouwd. Deze hebben wel de bijzonderheid dat ze zijn om te bouwen van roterende naar lineaire servo's. Op de behuizing zijn de letters "SRC" zichtbaar. Dat vertaal ik naar Skyleader RC.

    De ontvanger is zonder deze te beschadigen niet te openen omdat de twee delen van de behuizing verlijmd lijken.

    DSC_3434.JPG

    DSC_3435.JPG

    DSC_3436.JPG

    DSC_3437.JPG

    DSC_3438.JPG
     
    Laatst bewerkt: 16 dec 2019
  18. ArthurP

    ArthurP Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    18 jul 2007
    Berichten:
    708
    Locatie:
    Rotterdam
    Ik ben ook Skyleader gaan Googlen naar aanleiding van jouw opmerking. Opmerkelijk dat de onderdelen overeen komen, was de Skyleader misschien te koop als kit of was de Engelse zender niet goedgekeurd door de P.T.T. en hebben ze een deal gemaakt? Bijgaand een test van de Clubman met foto's van de ingewanden. De ontvanger hebben ze doorgezaagd.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  19. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.094
    Leuk zo'n test waarbij de ontvanger wordt doorgezaagd. Destructief onderzoek!

    De opbouw van de zender is anders. Bij de Skyleader zit alle elektronica op een print en is de lader ingebouwd.
     
  20. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    10.694
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/ PH-SAM/F23D
    Van wat ik uit de foto's kan opmaken is de PolyProp een moderner ontwerp.
    Even uit de losse pols... (nee, geen LB)
    Bij de Skyleader zie ik op de enkele print de klassieke keten one-shots opgebouwd met discrete componenten, bij de PolyProp zijn dat IC's.
    Bovendien suggereren de ingeplugde stick aansluitingen een mogelijkheid tot servo reverse, iets dat met de oudere electronica niet zonder meer mogelijk was omdat de 'vertaling' van de stick positie niet helemaal lineair was.
    De modernere electronica deed dat met veel lineairdere spanningsversterkers, verzwakkers en andere manipulaties voordat hieruit de 1-2 msec pulsbreedte modulatie uit werd afgeleid.
     

Deel Deze Pagina