vraag snelheidsregelaars

Discussie in 'Model elektronica' gestart door longflight, 15 jan 2020.

  1. longflight

    longflight PH-SAM

    Lid geworden:
    26 jul 2014
    Berichten:
    138
    Locatie:
    Didam Holland
    In het december 2019 nummer van FMT stond een artikel over ro-control-regelaars. Daarin werd melding gedaan over optredende spanningsverliezen van de gangbare lineaire BEC regelaars. Hierin werd genoemd dat een BEC regelaar 5V/2A bij een spanning van 7,4V (2S) en een stroom van 2A, dus 14,8W beschikbaar is voor de servo’s. Indien het werkelijke verbruik 10W is, zou de resterende 4,8W door verhitting van de regelaar worden “verbraten”. De temperatuur van de regelaar loop dan zonder koeling na 220 seconden op naar 58 graden C. En bij een BEC van 5V/2A met een 3S LiPo geldt dat er max. 2A*11,1V=22,2W beschikbaar is. Hiervan wordt er dus de genoemde 10W gebruikt, de rest zou wederom worden omgezet in warmte.

    Hier snap ik niets van. Doet mij denken aan oude mechanische regelaars uit de beginjaren. Mijn ervaring met dit soort regelaars is niet zo negatief. En zijn de verderop in dit artikel genoemde SBEC regelaars welke niet lineair werken maar waarbij de vereiste werkspanning door het wijzigen van de takt-frequentie een 98% rendement behalen dan geen veel betere keuze?


    vraag regelaars.jpg
     
  2. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.770
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Lineaire regelaars verstoken inderdaad min of meer het verschil weg. Die zijn dus ook alleen geschikt voor lage ingangsspanningen.
    Schakelende regelaars verknutselen het geheel, dus als je met een zo'n regelaar 2 ampere door je servo's trekt, zal je batterij maar ongeveer 1,35A leveren, en de warmte ontwikkeling in de spanningsregelaar minimaal zijn. Veel betere keuze.

    Ik kan mij geen situatie voorstellen waarin een lineaire spanningsregelaar de betere keus zou zijn.
     
  3. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.094
    Het verschil tussen het ingangs- en het uitgangsvermogen moet "ergens" worden weggewerkt. Dat wordt omgezet in warmte. Hoe hoger de ingangsspanning, hoe meer warmte er moet worden weggewerkt. In de handleiding is ook vaak aangegeven wat de maximale ingangsspanning mag zijn en hoeveel stroom er bij een bepaalde ingangsspanning maximaal geleverd mag worden. Lineaire en niet-lineaire regelaars hebben elk hun eigen voor-en nadelen. Een nadeel van de niet-lineaire regelaar is bij voorbeeld dat er korte spanningsimpulsen (naalden) kunnen ontstaan die de goede werking van een ontvanger kunnen beïnvloeden.
     
  4. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.463
    Locatie:
    Sassenheim
    Maar die 10 watt wordt niet continu verbruikt, in rust kan het zijn dat een servo nog geen 100mA verbruikt en is dus je verbrande vermogen ook minder.

    Natuurlijk is een switching BEC in veel gevallen beter maar een slecht ontworpen switching BEC gooit ook rotzooi op de voedingsspanning en kan het zijn dat gevoelige elektronica zoals bv een onvanger er problemen mee heeft terwijl een lineaire regelaar juist een hele mooie spanning afgeeft.
     
  5. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.334
    Locatie:
    Woerden
    Een trucje wat nog wel eens wordt gebruikt is een schakelende voeding en een lineaire voeding in serie. De schakelende voeding maakt de grootste "sprong" naar een spanning die nog maar 1V tot hooguit 2V hoger is dan de gewenste uitgangsspanning. De lineaire verwerkt dus maar een vrij kleine spanning waardoor de warmteontwikkeling veel geringer is. Op deze manier komt er veel minder rotzooi op de uitgang naar de ontvanger maar je hebt wel extra onderdelen nodig.
     
    AHoogendijk vindt dit leuk.
  6. longflight

    longflight PH-SAM

    Lid geworden:
    26 jul 2014
    Berichten:
    138
    Locatie:
    Didam Holland
    Helaas zijn de kleinere regelaars allemaal van het lineaire type. Maar omdat voor een aantal van mijn modellen de stroom welke de motor trekt ongeveer 3A is, lijkt het mij niet zinvol om een grotere regelaar in te zetten. 10 of 12A is ruim voldoende. En kleine mini-servo's gebruiken ook weinig. Veel sturen doe ik trouwens niet, meestal met de trim of even aantippen het model in de bocht leggen en dat bij horizontale motorvlucht.
    Wat mij wel verbaast is dat de fabrikanten normaal geen melding doen of een regelaar van het type BEC of SBEC is.
     
  7. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.094
    Zo erg kan het gebruik van een lineaire BEC niet zijn. Zoals Roelof al schreef, er wordt alleen warmte gedissipeerd als de ontvanger/servo's stroom vragen. Als alles in rust is zal het stroomverbruik met 4 servo's ruw geschat, rond de 100 mA zijn. Dan valt die warmteontwikkeling best mee. Zelfs de voeding uit 3 Li-Po cellen bestaat.
    Lees wel de handleidnig van de regelaar en ga met de BEC in gebruik niet boven het aantal toegestane Li-Po cellen uit.
     
  8. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.334
    Locatie:
    Woerden
    Stoompomp: Een diode geeft een redelijk constante spanningsval hoewel die toch ook varieert met de stroom die er door loopt. Verder zal die diode eigenlijk hetzelfde doen als een weerstand, de overtollige energie (spanning x stroom) wordt als warmte weggewerkt. Dat betekent dat die diode ook (knap) warm wordt en dus van koeling moet worden voorzien om hem heel te houden. Voor toepassingen zoals dit is een weerstand veel beter geschikt.

    Tot zo'n 2A is een lineaire voeding (BEC) eigenlijk standaard. Het is een heel simpele schakeling, goedkoop te maken en bewezen betrouwbaar. Het nadeel is dat er helaas vrij veel warmte kan ontstaan.
    Daarom wordt bij hogere ingansspanningen en/of stroomverbruik, overgegaan naar schakelende voedingen (SBEC). Het nadeel daarvan is dat het behoorlijk complexer is, dus duurder, en op de uitgang kunnen nare resten van dat schakelen overblijven. Om dat weg te krijgen is er ook nog een behoorlijke filtering nodig wat nog meer onderdelen betekent.
    Een ander nadeel van veruit de meeste schakelende voedingen is dat het rendement niet constant is. Het rendement kan behoorlijk hoog zijn, tot wel 90% toe, helaas zal dat in slechts een vrij klein stroom bereik zijn. Als zo'n schakeling is ontworpen voor zeg 5A dan zal het rendement meestal het hoogst zijn bij ongeveer 5A. Bij vrijwel alle schakelingen wordt het rendement kleiner naarmate er minder stroom wordt gebruikt. Als je bij die 5A voeding maar 0,5A gebruikt kan het rendement dalen tot soms maar 20%. Het nare is dat de servo's niet constant veel stroom gebruiken wat betekent dat het rendement nogal varieert. Een gelukje is wel dat bij zo weinig stroom ook de warmteontwikkeling heel gering is zodat het geheel toch niet heet wordt.
     

Deel Deze Pagina