Hand anker lier

Discussie in 'Algemeen scheepsbouw' gestart door Jaap.B, 15 mrt 2020.

  1. Jaap.B

    Jaap.B

    Lid geworden:
    4 mrt 2018
    Berichten:
    107
    Locatie:
    Nissewaard
    Ik als beginnend bouwer ben op zoek naar tekening cq maten van ankerlier met hand wielen voor op mijn binnen vaartschip zowel een enkele en dubbele
    Werkend of niet werkend maar moet wel met werkelijkheid overeen komen.
    De maten heb ik nodig om dit terug te schalen naar 1/50.
    Foto,s heb ik wel paar gevonden op binnenvaart.nl
    Maar alles is welkom .
     
  2. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.117
    Locatie:
    Oostvoorne
    Hallo Jaap. Kijk eens in het bouwverslag van de Maarten, gebouwd door Jan Walpot. Helaas geen tekeningen, maar wel een hoop foto's. Jan bouwde in schaal 1:20 en je zult dus zelf wat tekeningen moeten maken. Probeer aan de hand van de foto's een beetje de maten te schatten. Denk dat het aandrijfwiel (jachtwiel) een diameter heeft van 80 cm. Er waren ook wel grotere, maar die zag je op de grote sleepschepen. Maar daar waren de ankerlieren al gauw gemotoriseerd. Vooral de lieren van de achterankers (rem). Succes ermee! Gr. Klaas.
    https://www.modelbouwforum.nl/threads/sleepboot-maarten-in-aanbouw.96933/
    En waarschijnlijk had je deze ook al gevonden.
    https://www.google.com/search?q=tek...QKHZvsBxIQ9QEwBHoECAoQCw#imgrc=-YlLfaVJN4EhPM
     
  3. Jaap.B

    Jaap.B

    Lid geworden:
    4 mrt 2018
    Berichten:
    107
    Locatie:
    Nissewaard
    Bedankt Klaas ja die eerste had ik ook gevonden alleen zonder tekeningen zo als er nu bij staan daar kan ik wel wat mee.
    En ja had al gezocht naar Jan Walpot en nog een paar die ik gezien had maar weet nog niet hoe ik moet zoeken hier op dit forum op naam zodat ik van die gene zijn projecten krijg te zien.
    Ja en dat van Jan daar word je positief jaloers op wat ziet dat er erg mooi uit allemaal.
    Daar kan ik ook veel mee hoe een en ander te maken.
     
  4. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.117
    Locatie:
    Oostvoorne
  5. Martin '70

    Martin '70

    Lid geworden:
    7 jan 2006
    Berichten:
    1.140
    Locatie:
    Spijkenisse
  6. Jaap.B

    Jaap.B

    Lid geworden:
    4 mrt 2018
    Berichten:
    107
    Locatie:
    Nissewaard
    Martin bedankt voor je antwoord.
    Ja zo iets dergelijk had ik ook in gedachten alleen niet met van die mooie gebogen spaken maar is erg mooi dus kopieer ik dat wel als het lukt hi.
    Heb je verslag ook door gelezen is erg mooi geworden .
    Ook met dat geluid is toe komst maar zo iets moet hier ook komen.
    Software in arduino als ik file heb kan ik zelf in zetten ben benieuwd pfff nog zoveel te doen
    Maar ik kan voorlopig weer vooruit met de antwoorden en tips van jou en klaas.
    Met vriendelijke Groet ook uit Spijkenisse
    Jaap
     
  7. Martin '70

    Martin '70

    Lid geworden:
    7 jan 2006
    Berichten:
    1.140
    Locatie:
    Spijkenisse
    Geen dank Jaap, ik had toen wel het voordeel dat ik nog op een zusterschip van de Kinderdijk terecht kon ( de Krimpen ) voor foto's en maatvoering. Ze lag toen nog in Maassluis is nu verkocht en ligt ergens in Groningen of Friesland dacht ik. Maar goed Het motor geluid is wel karakteristiek voor de Smitman diesel die er in stond. Het geluid staat op een geluidsmodule van Beijer kan en kun je ook een boel mee. Ik ga de gehele elektrische installatie er uit halen en updaten. Ook met een Arduino maar dat was meer als kanaal vermeerderaar om de verlichting op afstand te schakelen enz. En ga nog een "doseerpompje" inbouwen voor de simulatie voor de koelwater uitstroom. Kortom nog wel wat projectjes te doen. eerst maar weer verder tekenen voor mijn huidige project.

    Las net je topic over je project leuke uitdaging een binnenvaartschip. En zeker in Hoogvliet bij de Heerlijkheid kun je makkelijk bij het water met jou toekomstig model, hier in Spijk zijn de plekken wat beperkt zeker met wat grotere en zwaardere modellen.

    Gr Martin
     
  8. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.117
    Locatie:
    Oostvoorne
    Jaap, Gewoon eens proberen om zo'n jachtwiel te maken. Neem daartoe koperdraad van pakweg 1 mm dik. Neem voor de naaf een paar messing ringen.
    De spaken per stuk in een soort S-bocht buigen. Daarna het geheel op een plaatje triplex fixeren met wat knopspelden en dan met wat soldeerpasta en tin de boel aan elkaar solderen. Gewoon wat gaan zitten oefenen. Hieronder een paar plaatjes van een stuurwieltje dat ik voor een kennis maakte. Alles, op het ringetje na van afvalmateriaal. Is wel geen jachtwiel, maar het gaat om het idee. Succes ermee! En voor een echt motoridee/geluid raad ik je een Beier module aan. Is wel even een rib uit je lijf, maar geeft veel mogelijkheden. Buiten ontelbare geluiden kun je er ook een twaalftal andere dingen mee sturen. En wil je gaan varen, kom dan eens kijken in Maasdam. Vanuit Spijkenisse ben je er binnen een half uur. Heel geschikte locatie met een verharde lage oever en parkeerplaatsen op een meter of acht van het water. Gewoon even kijken bij Ik ga varen, of Waarmee heb jij gevaren. Gr. Klaas.

    20160304_205923 maken stuurwiel.jpg


    20160304_211432 stuurwiel.jpg
     
  9. Jaap.B

    Jaap.B

    Lid geworden:
    4 mrt 2018
    Berichten:
    107
    Locatie:
    Nissewaard
    Klaas

    Ja dat jachtwiel ga ik denk ik zo iets als ongeveer van Martin maken is mooi model eerst eens uit tekenen en de rest van de ankerlier en niet te vergeten anker ketting kopen heb ik ook nog niet.
    Hi heb nog niet zo veel spullen maar komt goed.
    Varen met modelbouw of andere rc totaal geen ervaring en wat vaar water betreft genoeg voor handen hier ook bij MBVH in Hoogvliet en daar zijn ook steigers
    Maar heb wel vaarbewijs 1 en 2 voor plezier vaart en kustnavigatie gedaan heel lang geleden ging ik mee met sportvis boten de noord zee op kabeljauw vangen handig als je dan zelf ook mag varen.
    Wilde toen zelf een boot kopen maar is nooit iets van gekomen
    Ben nu bezig met dek luiken staan ook al in de verf misschien post ik die wel straks op mijn blog of zo als jullie dat noemen draadje.

    Groetjes Jaap
     
  10. Jaap.B

    Jaap.B

    Lid geworden:
    4 mrt 2018
    Berichten:
    107
    Locatie:
    Nissewaard
    Ha Martin

    Ja hi nog veel te doen ook daar moet ik mij straks nog over gaan buigen koelwater afvoer ik hoef mij voorlopig niet te vervelen hi.
    Duur nog wel een ruim jaartje denk ik of langer voor dat ik met mijn project klaar ben maar is hobby en tijd verdrijf en geen werk hi dus rustig aan en veel informatie binnen halen.

    Grt Jaap
     

Deel Deze Pagina