Tips voor een nieuwe auto

Discussie in 'Algemeen auto's' gestart door Alen, 6 apr 2020.

  1. Alen

    Alen

    Lid geworden:
    6 apr 2020
    Berichten:
    3
    Locatie:
    Leiden
    Beste leden,

    Mijn naam is Alen en ik kom uit Leiden. Een jaar of vijftien geleden heb ik een Nitro RS4-3 18SS bouwpakket gekocht. Met veel plezier heb ik deze gebouwd en ermee gereden. Inmiddels zeker al 10 jaar niet aangeraakt en ben voornemens om deze binnenkort te verkopen.

    Wel wil ik graag een nieuwe auto aanschaffen en daarvoor vraag ik jullie hulp. Een aantal belangrijke zaken op rij:

    Type auto
    Ik wil voor een elektrische auto gaan. In mijn omgeving is dit makkelijker i.v.m. geluidsoverlast. Ook wil ik graag kunnen blijven rijden, bijvoorbeeld d.m.v. 2 accu's die ik kan afwisselen.

    Bouwpakket
    Graag wil ik weer een bouwpakket aanschaffen en geen RtR, het bouwen van een auto is minstens de helft van het plezier! Ik heb wat basaal gereedschap in huis en nog wat specifiek gereedschap van mijn vorige auto. Zo nodig schaf ik nog benodigd gereedschap aan.

    On/Offroad
    Dit vind ik een erg lastige keuze. Qua uiterlijk spreken onroad auto's mij veel meer aan. Ik ben niet zo gek van de buggy/offroad-look. Op mijn oude nitro auto zat een mooie BMW M3 kap. In mijn omgeving zijn wat fietspaden/parkeerplaatsen waar ik zou kunnen rijden. Echter, pal achter ons appartement zit een groot park met grasvelden, het gemak daarvan spreekt mij ook aan. Dit is dus een beetje een dilemma, maar ik neig toch meer naar onroad.. tips en argumenten voor/tegen zijn welkom, dan kan ik die meenemen in mijn overweging.

    Doel
    Voornamelijk haal ik een auto voor de fun. Het bouwen vind ik erg leuk en daarnaast gewoon recreatief rijden. Wellicht dat ik het ooit leuk vindt om naar een racebaan te gaan ermee, of een keer een wedstrijd mee te doen, maar dit is zeker geen doel op zich.

    Budget
    Het budget wat ik in gedachte heb gaat tot max. €250-300.

    Ideeën
    Zelf heb ik afgelopen weekend dit forum en wat verkoopsite's gekeken, gezocht naar modellen om ideeën op te doen. Daarbij kwam ik meermaals uit op de Tamiya TT-02. Op dit forum is deze meerdere keren aangeraden, vanwege de prijs, kwaliteit en gemak van vervangende onderdelen vinden. Ook kun je hiermee zelfs meedoen aan de Tamiya Cup, als ik het goed heb begrepen. Op de site van Conrad zag ik bijvoorbeeld deze die mijn interesse heeft gewekt. Wat denken jullie hiervan? Heeft deze auto ook de potentie om hem in de toekomst bijvoorbeeld nog te 'upgraden', zoals een nieuwe motor e.d.?

    Verder weet ik nog niet precies het verschil tussen de Tamiya TT01/TT01E/TT01R en TT02/TT02R modellen. Ik gok dat de TT02 modellen een nieuwere versie zijn van de TT01 modellen? En maakt het dan veel uit welke ik koop, zijn er bepaalde types die beduidend beter zijn?

    Tot slot
    Ik sta open voor alle ideeën en inbreng! Ook al neig ik naar onroad, maar heb jij superleuke ervaringen met offroad en heb je tips over een leuke auto, ook dit is zeer welkom. Wellicht is de Tamiya TT01/02 helemaal niet zo goed voor mij en hebben jullie andere ideeën waar ik nog niet aan heb gedacht? Kortom, alle info, hulp, ideeën en suggesties zijn zeer welkom en worden gewaardeerd. Ik hoop deze maand een nieuwe auto aan te schaffen en kijk uit naar jullie comments. En mocht iemand interesse hebben in mijn oude nitro-auto, stuur me gerust een bericht voor meer info en/of foto's :)

    Alvast erg bedankt!
    Alen
     
  2. bronsmotor

    bronsmotor

    Lid geworden:
    12 sep 2016
    Berichten:
    714
    Locatie:
    waar me werk is
    Met tt01 en tt02 kun je altijd een begin maken aan amateur driften.

    Ik denk dat je vooral moet kijken wat je het leukst vind.

    Ieder heb zn eigen voor en tegens.

    Ik zeg er trouwens wel bij de tt01 en tt02 hebben misschien 2 cm bodemhoogte dus een redelijk glad wegdek is wel een must.

    Groet bert
     
    Alen vindt dit leuk.
  3. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.478
    Locatie:
    Sassenheim
    Banen in de buurt zijn de HFCC in den Haag, de Sluis in Gouda en de MACH in Heemstede.
    Bij de MACH is er een gezellige club aan rijders met de TT01 truck, deze klasse wordt ook op de Tamiya cup gereden en ook op sommige andere banen. Als je plannen in die richting hebt doe je er verstandig aan om de reglementen door te nemen om niet je auto illegaal te maken. Maar vrij rijden tegen een dagvergoeding kan altijd met van alles (onroad).

    Van de Tamiya cup maar ook van de genoemde clubs zijn er websites en ook youtube filmpjes te vinden, misschien een idee om dat eens te gaan bekijken en een idee te krijgen of het wat voor je is.
     
    Alen vindt dit leuk.
  4. Alen

    Alen

    Lid geworden:
    6 apr 2020
    Berichten:
    3
    Locatie:
    Leiden
    Dank voor de tip, hier in de buurt liggen geasfalteerde fietspaden en de parkeerplekken zijn ook redelijk glad dus dat zou geen probleem moeten zijn. Nog tips tt01 of tt01?

    Dank, heb het inderdaad gezien en als deze bizarre tijden wat normaler zijn zeker van plan om een keer langs te gaan. Nog tips mbt een bouwpakket?
     
  5. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.478
    Locatie:
    Sassenheim
    De keuze is aan jou, wat je aanspreekt en wat je plannen zijn en vooral wat je budget is. Zomaar bij een club rijden kan je alles pakken wat je wilt, wil ook met races meedoen zoals bv de Tamiya cup welke laagdrempelig is moet je auto wel aan de reglementen voldoen.

    Zoals ik al zei is de TT01 truck bij de MACH populair en ik zie het ook opgenomen bij de andere 2 clubs. Andere Tamiya klasses worden wat lastiger.

    Alle clubs rijden wel gewone tourwagens met de zgn Muchmore ETS stock set, wil je een beetje meekomen gaat dat niet lukken met een TT01/02

    Maar voordat ik in herhaling val:
    https://www.modelbouwforum.nl/threads/newbie-advies.270775/

    Een nieuwe klasse in opkomst is de frontie, een voorwiel aangedreven auto.
     
    Alen vindt dit leuk.
  6. Alen

    Alen

    Lid geworden:
    6 apr 2020
    Berichten:
    3
    Locatie:
    Leiden
    Thnx voor de info, was dat bericht al eerder tegengekomen en doorgelezen. Net als Mark spreekt een truck me minder aan.

    Ik denk dat het voor mij niet nodig is om nu al vooruit te plannen voor evt. wedstrijden, zoals ik al zei dit is zeker geen prioriteit. Als ik dit in de toekomst zou willen doen, dan zou ik daar t.z.t. wellicht een andere auto voor aanschaffen. Voor nu gaat het vooral om het bouwen, rijplezier en mogelijkheden om eraan te blijven klooien, onderdelen vervangen en verbeteren etc. Weet jij wellicht of er een bepaalde type van de Tamiya (touring variant) die ik noemde voor deze doelen geschikt is? Dan heb ik het over de types TT01/TT01E/TT01R en TT02/TT02R. Nogmaals bedankt voor alle info, wordt zeer gewaardeerd!

    Groet,
    Alen
     
  7. JorgV

    JorgV

    Lid geworden:
    28 mrt 2020
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Heemskerk
    Ik ben ook een 'herintreder', vorig jaar weer een beetje opgepakt, mede door de 'Coronaverveling' denk ik.

    @Roelof, jij schrijft dat de FWD klasse op MACH momenteel weer populair is. Hoe groot is die groep ongeveer? Op de één of andere manier spreekt die klasse me behoorlijk aan, maar ik vind het zonde een auto hiervoor op te bouwen als de klasse bij wijze van spreken volgend jaar alweer verdwenen is.
    Ik heb gezocht naar uitslagen op de website, maar ik denk dat er nog geen ZAC gereden is dit jaar, en er vorig jaar wellicht geen FWD was?

    Het voordeel van de Truckklasse is dat je er op een redelijk schone parkeerplaats nog een beetje mee kunt rijden, omdat ze minimaal een centimeter grondspeling moeten hebben. Met een toerwagen of FWD kan dat praktisch niet. Het nadeel van de truckklasse is dat ik daarvoor eigenlijk alles dan nog moet aanschaffen, chassis, regelaar/motorcombo etc. Keuzes, keuzes!
     
  8. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.478
    Locatie:
    Sassenheim
    Over de verschillen van de TT01 modellen (geldt ook voor de 02) https://en.wikipedia.org/wiki/Tamiya_TT-01

    Ik weet niet of de frontie afgelopen seizoen in de stock is meegenomen of toch appart is gereden. Ik weet dat er een paar (+/- 5 man) hebben gereden en komend seizoen (dit jaar anders volgend jaar) het een officiele club klasse wordt ten koste van de F1, er wordt dan wel meer man verwacht. Ik geloof dat hier de ETS regels gevolgd gaat worden, dus als ik het goed heb ook de Muchmore Fleta ETS regelaar en een 17.5T motor
     
  9. JorgV

    JorgV

    Lid geworden:
    28 mrt 2020
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Heemskerk
    Ah oke, momenteel staat er nog een HobbyWing combo in het reglement. Die is behoorlijk goed te betalen (iets meer dan 100 euro voor een set). Mocht dat volgend jaar een MuchMore zijn, dan is de aanschaf dubbel. Dat is een beetje de spagaat, ik ben niet direct van plan om wedstrijden te rijden, maar als ik het opbouw volgens de regels, dan hou je in ieder geval de mogelijkheid.

    In ieder geval bedankt voor je reactie!
     
  10. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.478
    Locatie:
    Sassenheim
    Ik zei ook "als ik het goed heb" maar mogelijk kiezen ze gewoon voor een blinky regelaar. Er zijn wel reglementen vppr 2020 bepaald maar weet effe niet meer wat daarin precies is opgenomen.
     
  11. JorgV

    JorgV

    Lid geworden:
    28 mrt 2020
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Heemskerk
    Ik dacht, wellicht heb jij inside information voor volgend jaar ;)! Maar dan is het reglement voor de FWD klasse dit jaar inderdaad de Hobbywing combinatie en voor de tourwagens de MuchMore Fleta.
     
  12. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.478
    Locatie:
    Sassenheim
    Als clublid en zelfs aanwezig bij de vergadering zou ik het moeten weten maar als brandstofrijder die af en toe elektro F1 rijdt is mij die info niet geheel bij gebleven. Maar het kan ook zijn dat ik in de war ben met de clubregels van de Baanbrekers in Rucphen waar ik ook lid ben....
     
  13. JorgV

    JorgV

    Lid geworden:
    28 mrt 2020
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Heemskerk
    Het is je vergeven ;)!
     
  14. WouterRC

    WouterRC

    Lid geworden:
    11 aug 2019
    Berichten:
    8
    Locatie:
    Groningen
    Hoi,
    Ik las dat u graag de look van een onroad wil hebben maar misschien ook wel de eigenschappen van een offroad.
    Miscchien is de Tamiya XV-01 wel wat omdat deze offroad kan (Niet zo goed als een buggy maar wel beter dan een TT-01 of TT-02), maar deze heeft wel het uiterlijk van een onroad.
     
  15. bronsmotor

    bronsmotor

    Lid geworden:
    12 sep 2016
    Berichten:
    714
    Locatie:
    waar me werk is
    Hpi e10 is een rally model als ik het goed heb onroad kap erop en het komt aardig tussen 2 werelden te zitten volgens mij
     
  16. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    2.529
    Locatie:
    Emmen
    Kyosho heeft ook een leuke rally auto. Meer bodem vrijheid dan een hpi wr8 en rijdt beter.
     
  17. bronsmotor

    bronsmotor

    Lid geworden:
    12 sep 2016
    Berichten:
    714
    Locatie:
    waar me werk is
    Hmm misschien helpt dit niet tegen keuzestress haha
     
  18. Ghossie

    Ghossie In Memoriam

    Lid geworden:
    28 dec 2008
    Berichten:
    1.891
    Locatie:
    Schoonebeek
    Hpi en kyosho is heel moeilijk om reserve onderdelen te scoren. Daarom zie je er weinig van rijden.
     
  19. bronsmotor

    bronsmotor

    Lid geworden:
    12 sep 2016
    Berichten:
    714
    Locatie:
    waar me werk is
    Nu je jet zegt de hpi mt2 die ik had was ook altijd bestellen om een schroefje te krijgen haha.
    Wat reserveonderdelen betreft is tt01 en tt02 makkelijk.
    Er zijn trouwens ook truggy modellen van misschien is dat wat?
     

Deel Deze Pagina