Spektrum zenders

Discussie in 'Model elektronica' gestart door VTSTechnics, 6 dec 2015.

  1. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Het is nog iets anders. Voor het afgestraalde vermogen van onze apparatuur gelden twee waarden: allereerst het maximaal afgestraalde vermogen, dat bij elk systeem maximaal 100 mW e.i.r.p. mag zijn en ten tweede de spectrale dichtheid.

    Het DSM2 is een DSSS systeem. Voor zo'n systeem bepaalt de Europese regelgeving, dat dit een spectrale dichtheid mag hebben van 10 mW/MHz en dat is onvoldoende voor fullrange gebruik. Doordat de toenmalige tekst van de EU directive (EN 300.328 V1.6.1) een onduidelijkheid bevatte kreeg HorizonHobby het voor elkaar om het systeem te laten goedkeuren als FHSS systeem (een frequentiehopper). Daarbij is de toegestane spectrale dichtheid 100 mW/100 kHz en dat is voor ons wél genoeg voor full range.

    Bij de volgende versie (V1.7.1.) was het al niet meer mogelijk het DSM2 op deze manier goedgekeurd te krijgen, maar het is gebruikelijk dat de oude versie nog een paar jaar geldig blijft naast de nieuwe. Dit om fabrikanten de tijd te geven om de noodzakelijke aanpassingen te maken. Bij het van kracht worden van V1.8.1 (de definitieve versie) is V1.6.1 ongeldig geworden en zou het DSM2 systeem moeten gaan voldoen aan de regels van DSSS, dus zou de spectrale dichtheid teruggebracht moeten worden tot 10 mW/MHz en daarmee valt niet te werken.

    Nieuw in V1.8.1 is ook het LBT protocol, waaraan alle systemen moeten voldoen. Dit heeft echter niets te maken met het feit, dat DSM2 niet meer verkocht mag worden.

    Deze regels gelden uitsluitend voor apparatuur, die vanaf januari 2015 binnen de EU wordt verkocht. Apparatuur, die vóór die tijd is verkocht en in gebruik is mag men normaal blijven gebruiken. Je mag dus DSM2 gewoon blijven gebruiken, net zoals apparatuur van andere merken, die vóór januari 2015 is verkocht en bijvoorbeeld niet aan het LBT protocol voldoet.



    Ripmax Duitsland heeft overigens een video gemaakt om te laten zien welke invloed het LBT protocol heeft op het Futaba FASST systeem:

    http://www.rc-service-support.de/?q=FASST_LBT
     
  2. Cordan

    Cordan

    Lid geworden:
    6 okt 2018
    Berichten:
    1
    Locatie:
    Bree
    Wel opletten als je een tweede hands zender koopt dat de vorige eigenaar hem eerst deregistreerd, anders kan je uw zender niet meer registreren en kan je dus ook geen update doen op je zender en blijf je met een oud ding zitten! Heb het zelf mee gemaakt en de spectrum helpdesk helpt u gewoon niet verder met dit probleem! Bij mij was de vorige eigenaar overleden dus niemand die dit nog kon doen!
     
  3. Frits37

    Frits37 Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    1.234
    Locatie:
    Nunspeet
    En nogmaals ten overvloede over het 6- en 8-kanaals verhaal: ik heb geen problemen gehad om een 6-kanaals ontvanger te gebruiken met een DX8.
     
  4. evbragt

    evbragt

    Lid geworden:
    6 jan 2009
    Berichten:
    1.549
    Locatie:
    Oss / MVC Berlicum
    Grappig,
    Dit is een draadje uit 2015 maar voor mij nog wel actueel.
    Ik heb een gebruikte DX6 g2 gekocht en dat apparaat kan meer dan ik ooit gebruikt heb.
    Ik heb pas de laatste firmware geïnstalleerd en kan diverse ontvangers probleemloos binden.

    Maar maakt het uit of de zender DSM2 of DSMX is? Beide kunnen toch binden met DSM2 ontvangers?
    Andersom ook zelfs volgens mij.
     
    Laatst bewerkt: 9 jun 2020
  5. FStrating

    FStrating

    Lid geworden:
    28 feb 2011
    Berichten:
    435
    Locatie:
    Veghel
    Dit is niet hoe ik het meegemaakt heb voor een zender van een collega vlieger. Ook deze zender was van een overleden persoon. Na drie weken was het geregeld met de registratie.
     
  6. evbragt

    evbragt

    Lid geworden:
    6 jan 2009
    Berichten:
    1.549
    Locatie:
    Oss / MVC Berlicum
    Oeps, toch niet...
    Ik vond dit bericht op RCgoups:

    DSM2 transmitters will bind with DSM2 and DSMX receivers. DSMX transmitters will bind with DSM2 and DSMX receivers, except in Europe where modern DSMX transmitters are not allowed by law to bind with DSM2 receivers.
     
  7. RCmarc1995

    RCmarc1995

    Lid geworden:
    28 jan 2009
    Berichten:
    197
    Locatie:
    Oudenbosch
    Ik heb exact hetzelfde gehad met mijn DX9.
    Vorige eigenaar was overleden, dit aangegeven in een mailtje naar Spektrum.
    Ik moest 3 of 4 weken wachten en daarna hebben ze hem weer vrijgegeven en kon ik de updates installeren.
     

Deel Deze Pagina