Delta Peak lader vraag

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door Flappie, 9 dec 2004.

  1. Flappie

    Flappie Guest

    Hoi,

    Ik heb een accu van Conrad Energy(wel aardige accu voor die prijs). NiHM 3300 mAh van 6 cellen.

    Hierbij heb ik een delta peak lader. Die heb ik ook gekocht bij Conrad Artikelnr.: 227642 - 8B.
    Gegevens:

    Technische spec.: Voedingsspanning 230 V • Voor 7,2 en 8,4 V NiCd- en NiMH-racingpacks met Tamiya-stekkers • Laadstroom 1,2 A • "Predict Peak"-uitschakeling • Kortsluitbestendig • LED-weergave • Afm. zonder stekker (bxdxh) 60 x 46 x 85 mm.


    Mijn vraag: Wanneer slaat een delta peak lader af? Ik heb nu mijn volt meter er bij achter gehangen. Hij laadt nu met 8,6 - 8,7 volt. Hij is heel langzaam begonnen met opbouwen.

    Wanneer slaat een delta peak lader af? Bij welk voltage? Ik heb een 7,2 volt pack. Kan die wel worden geladen met 8,7 volt? Wie kan mij hier meer over vertellen?

    Thx :)
     
  2. Joost

    Joost

    Lid geworden:
    20 aug 2002
    Berichten:
    3.272
    Locatie:
    Veldhoven
    Wel.. Een Delta Peak lader (voor NiCd/NiMH accu's dus) laadt niet met een bepaalde spanning, maar met een stroom.
    Deze stroom kan je of zelf instellen, of wordt in een eventueel automatische programma door je lader zelf bepaald.

    Zodra een accu cel helemaal vol is, en je blijft laden, zal de spanning met een paar duizenste volt dalen. Deze spannings daling wordt de 'Delta Peak' genoemt. Jouw lader detecteerd dit, en zal het laadproces stoppen.

    De lader stopt dus niet bij een bepaald voltage!!

    En of je 7.2V accu 'kan worden geladen met 8.7V' ? Natuurlijk, als je er 7.2V op zou zetten loopt er immers geen stroom ;)
    De lader zet zó veel spanning op je accu, dat er een bepaalde stroom gaat lopen.

    Hang je multimeter overigens eens aan je accu, je zal zien dat de accu waarschijnlijk geen 7.2V is. Afhankelijk van de laadtoestand zal de spanning meestal hoger of lager zijn. Het is daarom beter om je accu in het vervolg een 6 cellen accu te noemen.

    Weet je overigens 100% zeker dat een ""Predict Peak"-uitschakeling " hetzelfde is als Delta Peak?
     
  3. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    1.2Volt is de nominale spanning per cel, zeg maar de 'werkspanning'. Vlak na het laden zal de spanning zelfs even 1.5Volt zijn.
     
  4. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Een delta peak lader slaat niet bij een vaste spanning af. Zo'n lader kijkt continu naar de spanning van de accu en stelt aan de hand daarvan vast of het laden beëindigd moet worden.

    Zowel NiCd als NiMH accu's hebben de eigenschap, dat ze na volkomen volgeladen te zijn, warm worden. Tegelijkertijd neemt dan de spanning af. De lader gebruikt dit laatste gegeven om af te slaan.

    Nu slaat zo'n lader niet ogenblikkelijk af als de spanning iets lager wordt. Geen enkele accu geeft namelijk een volkomen gelijkmatige spanningsstijging tijdens het laden te zien. De lader meet dus óf de spanning daalt, met hoeveel microVolt de spanning daalt en ook nog hoe lang dit duurt.

    Voor een NiMH accu wordt als regel zo'n 5 microVolt spanningsdaling als afslag-criterium gehanteerd, voor een NiCd accu ligt dit beduidend hoger en wordt zo'n 10 à 20 microVolt aangehouden. Hoeveel seconden zo'n daling moet aanhouden zal per lader verschillend zijn, maar een halve minuut zal meestal wel worden aangehouden.

    Als je een Voltmeter hebt, is het best wel interessant om het spanningsverloop in de gaten te houden. Je ziet dan aan het eind van het laadproces de spanning opeens veel sneller toenemen, een tijdje op een zelfde niveau blijven hangen en daarna zakken. Tegelijkertijd voelt de accu dan wat warmer aan. Deze wordt zo'n 40 graden tegen de tijd, dat de lader afslaat.
     
  5. kvlasblom

    kvlasblom

    Lid geworden:
    9 jan 2007
    Berichten:
    1.819
    Locatie:
    Heesch
    Bedankt voor deze informatie. Er is dus een duidelijk verschil voor de delta peak tussen NiCd en NiMH, maar hoe zit het met eneloop? Is daarvoor de instelling in mV hetzelfde als bij NiMH? En moet je die per cel bij elkaar optellen? Mijn lader (Ultramat 14 plus trio) gebruikt als default waarde 15mV/C. Aangezien er /C aangegeven is, lijkt het te zijn, mV per Capaciteit, maar dat snap ik niet, want C (2000mAh voor mijn pakketje met 5 cellen) heeft toch niets met voltage te maken?... Ik weet niet wat ik moet instellen om correct te laden.
     
  6. Rick NL

    Rick NL PH-SAM

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    4.048
    Locatie:
    Gouda
    De 15mV/C is per cel, dat telt hij als het ware zelf op aan de hand van de eindspanning.
    Je hoeft dus niet zelf het aantal cellen in te geven.
    Die waarde van 15mV/Cel is OK voor NiCd, maar te hoog voor NiMH (de Eneloop is ook NiMH), dan moet je zoals Corrien al schrijft eerder 5 mV/Cel aanhouden.
     
  7. kvlasblom

    kvlasblom

    Lid geworden:
    9 jan 2007
    Berichten:
    1.819
    Locatie:
    Heesch
    Bedankt!
     
  8. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
  9. kvlasblom

    kvlasblom

    Lid geworden:
    9 jan 2007
    Berichten:
    1.819
    Locatie:
    Heesch
    Nee hoor, fijn om te lezen, dankjewel.
     

Deel Deze Pagina