Spektrum DX6 zonder bereik

Discussie in 'Model elektronica' gestart door pieter.peereboom, 12 jul 2020.

  1. pieter.peereboom

    pieter.peereboom

    Lid geworden:
    26 dec 2014
    Berichten:
    249
    Locatie:
    Middenbeemster
    Ik heb een Spektrum DX6 zender, bouwjaar 2014. Heeft altijd goed gewerkt maar heeft sinds vandaag geen normaal bereik neer. Mijn zwever, Cortina, reageerde niet goed op de knuppeluitslagen. Vloog in een grote bocht en gelukkig toch zonder schade kunnen landen. Bij de range-test reageerde de roeren niet meer op zo'n 18 meter terwijl de norm 30 meter is; foute boel dus. Bij eerder uitgevoerde testen reageerde de roeren zelfs nog op 50 meter. De accuspanning van de zender was in orde (7,7 Volt bij 2S Lipo)
    Een tweede range-test met een andere zwever leverde het zelfde resultaat op. Ik durf hieruit te concluderen dat het aan de zender ligt.
    Even snel alle modellen naar de SD-kaart gekopieerd en ook een kopie gemaakt van de SD-kaart.

    Wie kan mij vertellen wat er aan de hand is en wat ik moet doen?

    Wie heeft nog een DX6 of DX7 liggen en wil deze aan mij verkopen?
     
  2. FStrating

    FStrating

    Lid geworden:
    28 feb 2011
    Berichten:
    433
    Locatie:
    Veghel
    Ik zou een mailtje sturen naar Horizonhobby in Duitsland. De service van Spektrum is zeer goed.
     
  3. pieter.peereboom

    pieter.peereboom

    Lid geworden:
    26 dec 2014
    Berichten:
    249
    Locatie:
    Middenbeemster
  4. pieter.peereboom

    pieter.peereboom

    Lid geworden:
    26 dec 2014
    Berichten:
    249
    Locatie:
    Middenbeemster
    Van Adri van onze club ACK kreeg ik de suggestie dat het teruglopen van bereik ook wel eens lag aan corrosie van de antennestekker. Ik heb de zender opengemaakt en de stekker van de antenne (een haakse afgeschermde stekker van 3 mm doorsnede) losgemaakt en weer vastgezet. Daarna de reikwijdtetest weer uitgevoerd bij 2 verschillende vliegtuigen. De test gaf nu het goede resultaat (40 meter).
    De zender doet het weer!

    Van de week weer vliegen en verder uitproberen.
     
    Laatst bewerkt: 13 jul 2020
  5. Student

    Student Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 jan 2008
    Berichten:
    15.936
    Locatie:
    Rotterdam
    bijzonder?

    persoonlijk zou ik dan toch naar wat anders gaan zoeken..
    lijkt me een erg vervelend gevoel als je steeds je zender in twijfel moet trekken..
    en als al je toestellen vasthangen aan 1 stekker die blijkbaar regelmatig onder de roest komt te zitten.
    of de bewuste stekkers vervangen voor een materiaal wat dit probleem niet heeft?
     
  6. pieter.peereboom

    pieter.peereboom

    Lid geworden:
    26 dec 2014
    Berichten:
    249
    Locatie:
    Middenbeemster
    Bedankt voor je reactie student,

    Het verbaasde mij dat het probleem van te weinig bereik van mijn DX6 zo snel was opgelost. Ik heb zelf ook wel twijfels of het probleem definitief opgelost is. Ik hoop van wel maar ik zal zeker in het begin iedere keer de reikwijdtetest doen voordat ik ga vliegen. De vraag is wat te doen nu het probleem is opgelost. Ik ga het dus gewoon verder door vaak te testen en veel te vliegen.

    Ik zal omschrijven wat ik heb gedaan naar aanleiding van de tip dat het terug lopen van het zenderbereik zou kunnen liggen aan corrosie van de antennestekker. Ik heb de zender open geschroefd en ik zag dat aan de antenne een dun draadje was bevestigd van ongeveer 1 mm doorsnede. Dit draadje was via een stekker met een klein printplaatje verbonden. Het lukte mij om de stekker voorzichtig omhoog los te trekken. De stekker is haaks en van metaal (geelkoper-kleurig). De stekker bestaat uit een klein hulsje van ongeveer 2,5 à 3 mm doorsnede met in het midden een rond staafje (de eigenlijke stekker). Het geheel is zeer iel en zelfs met een leesbril niet echt goed te zien. Het lijkt gezien de constructie dat de verbinding is afgeschermd net zoals bij een coax-kabel met stekker. Zoals eerder aangegeven heb ik de stekker terug gezet en een beetje heen en weer gedraaid. De zender gaf nu een goed resultaat met de reikwijdtetest.

    De printplaat zou naar ik heb vernomen het hoogfrequente deel van de zender (kunnen) zijn.

    Het stekkertje vervangen durf ik gezien het formaat niet te doen. Het is ook de vraag of zo'n stekker te koop is. En dan is er ook nog het contact op de printplaat. Het heeft overigens 6 jaar een goede verbinding gegeven. Normaliter kun je voor een goede elektrische verbinding, zoals bijvoorbeeld bij een caravanstekker, zuurvrije vaseline of contactspray gebruiken. Ik ben echter huiverig om dit bij mijn zender toe te passen zeker bij een zo kleine stekker en met al die elektronica.
     
  7. FStrating

    FStrating

    Lid geworden:
    28 feb 2011
    Berichten:
    433
    Locatie:
    Veghel
    Dit kabeltje is een coax. Ook de stekker is een mini coax stekker. Deze is niet eenvoudig zelf te wisselen. Dat kleine printplaatje is de HF module.
     
  8. pieter.peereboom

    pieter.peereboom

    Lid geworden:
    26 dec 2014
    Berichten:
    249
    Locatie:
    Middenbeemster
    Uiteindelijk is het probleem met het zendbereik van mijn DX6 toch niet opgelost.

    Bij het voor de deur uitproberen van de reikwijdtetest leek alles in orde. Later op het veld reageerde de roeren al schokkend bij het testen binnen 10 meter afstand. Bij een storing die niet constant is, is zeer moeilijk om vast te stellen wat er aan de hand is.
     
  9. pieter.peereboom

    pieter.peereboom

    Lid geworden:
    26 dec 2014
    Berichten:
    249
    Locatie:
    Middenbeemster
    Van een van de clubleden kreeg ik een oude DX6i zender, waarvan de aileron-aansturing defect was. Ik heb hier de HF module uit gehaald. Het verschil met de HF module uit mijn zender was dat de aansluitpennetjes 2 mm langer waren en dat op de module DX6i vermeld stond in plaats van DX6. Na het overzetten van de module startte mijn DX6 wel op maar de geluiden, inclusief het spraakgedeelte, werkten niet. Ik ben er maar niet verder mee gegaan. Het was wel leuk om dit even uit te proberen.

    Foto van binnenzijde DX6

    2020 zweven algemeen031.JPG

    Ik heb enige tijd geleden een Thunder Tiger Hawk kunnen overnemen van een van de clubleden van ACK. In deze zwever, die nog niet is ingevlogen, heb ik de AR620 telemetrie ontvanger van Spektrum ingebouwd. Een van de andere leden, die vaker met telemetrie van Spektrum werkt, heeft mij op het veld geholpen met de reikwijdtetest met deze zwever. Ik moet mij nog in telemetrie verdiepen en wat de betreffende uitslagen betekenen zegt mij nog niets.
    In ieder geval bleek dat de uitslag op het telemetrie scherm van mijn DX6 er niet goed uitzag. Dit was ook zo zonder het indrukken van de knop voor de reikwijdtetest. Het staafdiagram links boven gaf aan dat er soms geen verbinding meer was als ik mij tussen de zwever en de zender bevond en de uitslagen van het aantal Framelosses en van Hold waren veel te hoog. De uitslagen heb ik niet genoteerd.

    Op de foto hieronder is het telemetrie scherm van Spektrum te zien bij het gebruik van de reikwijdtetest. Helaas heb ik geen foto gemaakt van de het scherm met de uitslagen van de test met de Thunder Tiger Hawk.

    2020 zweven algemeen032.JPG

    Ik heb besloten om een nieuwe zender te kopen omdat de kosten voor opsturen, onderzoek en reparatie best op kunnen lopen en niet van te voren bekend zijn.

    Ik heb meerdere elektro zwevers met flaps en remkleppen. Het is zoals bekend praktischer om voor aparte aansturing van de servo's van deze "kleppen" een zender en ontvanger te gebruiken met minimaal 7 kanalen. Mijn keus is gevallen op de DX8 G2 van Spektrum met de AR8010T telemetrieontvanger. Deze zender is even groot als de DX6 en pas daarom ook in mijn zenderpult. Via een Sd kaartje heb ik alle modellen, die ik had ingeregeld in de DX6, overgezet naar de DX8. Het lijkt er op dat dit goed is gegaan. Maar ik ga wel van ieder model de functies en uitslagen uitgebreid bekijken voordat de betreffende kist weer de lucht in gaat.

    Afgelopen donderdag kon ik met mijn nieuwe zender weer mee doen aan de zomeravond zweefwedstrijd van ACK.

    Ik ga mij nu verdiepen in de werking van telemetrie. Er staat wel veel informatie op het forum en ook op het internet maar een mooie complete handleiding heb ik nog niet kunnen vinden. Als iemand mij daar aan kan helpen dan verneem ik dat graag.
     
    Tom 1234 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina