Problemen met 'decals'

Discussie in 'Plastic Modelbouw' gestart door Gelito, 20 okt 2020.

  1. Gelito

    Gelito

    Lid geworden:
    20 okt 2020
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Rijswijk
    Ik ben een nieuw lid hier. Ben op mijn oude dag weer begonnen met een jeugdliefde: Nederlandse Luchtmacht-vliegtuigen nabouwen. Mijn eerste - eenvoudige - model is de Harvard, maar ook mijn eerste teleurstelling: ik heb aparte (Nederlandse) decals besteld bij DutchDecals. Ik volg de gewone procedure (kort voorweken) maar elke 'decal' valt in stukjes uit elkaar zodra ze verwijderbaar zijn. Wat doe ik verkeerd?
     
  2. Herby63

    Herby63

    Lid geworden:
    6 aug 2009
    Berichten:
    4.038
    Locatie:
    Brugge
    Welkom Gelito,

    Ik ben zeker geen decal-expert, maar wil toch even met je meedenken:

    Leg je de decals met de papierzijde of met de decalzijde naar boven in het water? Lang geleden, toen ik nog vliegtuigjes bouwde had ik ook problemen met het scheuren. Ik leg nu altijd de decal met het papiertje naar boven in het water. dan zie je het water langs de randen steeds verder naar het midden kruipen, en krult het papier minder op.
    Van zodra het ganse papiertje verkleurd is, de decal in zijn geheel uit het water nemen en op een vochtig stukje plastic even verder laten bekomen.
    Na een 20 tal seconden voorzichtig (met een wattenstaafje of satéprikker) kijken of de decal begint te schuiven over het papiertje.
    Pas als het vlot schuift aanbrengen op je model.

    Als dit allemaal niet helpt, zou ik de decal, voor je hem een badje geeft, enkele malen met haarlak overspuiten, meerdere lichte laagjes, tussenin goed laten drogen.
    Deze techniek wordt ook gebruikt als je decals zelf print, om de inkt te sealen, en verstevigt mogelijk decals van inferieure kwaliteit.

    In ieder geval succes gewenst,
     
  3. Gelito

    Gelito

    Lid geworden:
    20 okt 2020
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Rijswijk
     
  4. Gelito

    Gelito

    Lid geworden:
    20 okt 2020
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Rijswijk
    Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik ga in ieder geval die tip met de haarlak eens proberen. Ik heb dit nog nooit eerder gehad, dus weet ook de oorzaak niet, óf - zoals je al zei - decals van inferieure kwaliteit. Gelito
     
  5. Gottlob

    Gottlob

    Lid geworden:
    4 sep 2020
    Berichten:
    2
    Locatie:
    vlaardingen
    Pas op!, haarlak lost op in water. Beter om een dun laagje blanke lak (airbrush) te gebruiken.
     
  6. stunthenk

    stunthenk PH-SAM

    Lid geworden:
    7 feb 2006
    Berichten:
    1.236
    Locatie:
    Amersfoort
    Als decals in contact met water uiteenvallen, zijn ze of te oud, of en te oud en niet goed genoeg bewaard. Aangezien die kans er altijd is, behalve als je een pas uitgegeven bouwdoos koopt, probeer ik eerst een 'onbelangrijk' decal (dwz eentje die je over hebt of die je voor dir model niet nodig hebt) in het water te leggen om te zien wat er gebeurt. Als de boel uit elkaar valt, geef ik de rest van het vel een drietal verdunde laagjes Humbrol Gloss Cote met de airbrush. Dan zijn ze wel te gebruiken. Een andere mogelijkheid is om contact op te nemen met de uitgever, je probleem voor te leggen en te vragen of er nog een reserve setje beschikbaar is.
    Overigens staan er op de IPMS Nederland website een heleboel tips over alle bouwfases. https://www.ipms.nl/artikelen/tips
     
    M@rcel vindt dit leuk.
  7. Gelito

    Gelito

    Lid geworden:
    20 okt 2020
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Rijswijk
    Bedankt voor je reactie. Ik denk dat er inderdaad sprake is van oude of niet goed bewaarde decals. Ik heb deze besteld bij een modelbouwzaak, maar ze zijn afkomstig van DutchDecals. Wie kan ik het beste hier op aanspreken?
     
  8. stunthenk

    stunthenk PH-SAM

    Lid geworden:
    7 feb 2006
    Berichten:
    1.236
    Locatie:
    Amersfoort
    Bij klachten over een product moet je altijd terug naar de verkoper. Die hoort het op te lossen. In de praktijk is het zo dat decals in een beperkte oplage worden gemaakt, dus een klacht levert in het beste geval alleen op dat je je geld terug krijgt..... Dutch Decal heeft een website, daar kun je controleren of Luuk Boerman, de man achter DD, jouw setje nog op voorraad heeft.
     
  9. Gelito

    Gelito

    Lid geworden:
    20 okt 2020
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Rijswijk
    Nogmaals bedankt voor je hulp en adviezen.
     

Deel Deze Pagina