Storing in de ontvangst bij driehoek A2/A12 MVCMN

Discussie in 'Model elektronica' gestart door wnieuwhof, 9 nov 2020.

  1. wnieuwhof

    wnieuwhof

    Lid geworden:
    24 mei 2013
    Berichten:
    104
    Bij een F5J training vanmiddag kregen 2 F5J vliegers tegelijk storing , gelukkig zijn we er beide zonder schade vanaf gekomen , maar wel geschrokken . We vlogen op ongeveer 150 hoogte in de lijn van de zendmast
    bij Lopik en een straalzender die bij Starbucks bij De Meern . We vermoeden dat het iets met een beam te maken heeft die daar loopt , vreemde is dat we 100 meter lager pas controle kregen op de kist.
    Heeft iemand een idee wat dit kan zijn ? We hebben in het verleden wel eens meer van dit soort klachten gehad. Omdat de meeste piloten niet zo ver wegvliegen heeft daar niemand last van.
    Is dit te meten ? , kun je achterhalen wat voor straal ze daar zenden ? Ik vlieg met FrSky en mijn vliegmaat met Futaba.
    Hoor graag als iemand daar iets zinvols over kan zeggen.

    Mvrgr Wim.
     
  2. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.885
    Locatie:
    Barneveld
    Je zou eens op de antennekaart kunnen kijken bij de masten die jij bedoelt,
     
  3. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    16.875
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
  4. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.354
    Locatie:
    Woerden
    Helaas is die kaart volgens mij hopeloos verouderd want de mast die Wim bedoeld staat niet eens op de kaart. Toch staat die mast er al de nodige jaren. Ook een aantal andere masten die ik ken en waarvan ik weet dat ze er al jaren staan komen op deze kaart niet voor. :weetnie::weetnie:
    De signaalsterkte in de straal van die straalantennes kan heel hoog zijn. Alle signaal van de zender wordt door de antenne gebundeld om met een zo klein mogelijk vermogen een zo groot mogelijke afstand te overbruggen. Een tweede voordeel van die straal antennes is dat het signaal maar in één richting wordt uitgezonden. In de andere richtingen zal je niets ontvangen.
    Wanneer je model in die stralen bundel terecht komt is het mogelijk dat de ontvanger zulke sterke signalen binnen krijgt dat hij "dichtslaat". Ook al zijn de frequenties heel anders, hoger of lager, toch kan een dergelijk sterk signaal de ontvanger van slag brengen.
    De computer in de ontvanger kan door die sterke signalen ook vast lopen waardoor de ontvanger helemaal niets meer doet. Pas wanneer je uit de stralen bundel bent geraakt kan de computer weer opnieuw opstarten en de ontvanger weer gaan werken. Dat duurt ook eventjes maar als je een vliegtuig bestuurd zal dat eventjes al snel heel lang lijken. Je model kan dan al heel dicht bij het gras zijn voordat je dan "eindelijk" weer kan sturen. In het ergste geval redt je het niet en zal je model crashen.
    Als je weet waar het optreed is het heel raadzaam om uit die buurt te blijven.
     
  5. timmybeetle

    timmybeetle

    Lid geworden:
    3 sep 2010
    Berichten:
    481
    Locatie:
    Helden
    Beste

    Ik zou niet in de buurt van zendmasten of hoogspanning kabels vliegen ivm storingen in je ontvangst.

    Goet Hans
     

Deel Deze Pagina