Regelgeving-modelvliegen-31-december-(deel 2)

Discussie in 'Algemeen modelvliegen' gestart door helixer, 30 aug 2020.

  1. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.915
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Vooral doen.... Je komt vanzelf aan de beurt... En dan ga ik niet graag in jouw schoenen komen te staan.
    Op zijn gunstigst is het zoiets als vissen zonder visakte, op zijn slechtst zoiets als zonder rijbewijs in een onverzekerde auto rijden.

    Veel geluk!
     
  2. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.915
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Sorry, maar dat is een beetje onzin... Er is voldoende aandacht aan besteed, de oudste e-mails die ik er over heb dateren van medio 2012. Zo lang speelt het al.
    Maar in die tijd dacht modelvliegend Nederland "het zal mijn tijd wel duren"...
     
  3. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    2.529
    Locatie:
    Emmen
    Politie zal pas komen als mensen gaan bellen. Zorgen dat je niemand tot last bent. Gezondheid verstand gebruiken, hetgeen dit allemaal voorkomen had. Men moet ondertussen roch wel weten dat regel op regel op regel niet werkt. Typisch Nederland. Als dit bij mijn club een hoop gedoe gaat geven met aluminium plaatjes per toestel, luchtvaartbelasting? dan stap ik over op wildvliegen. Hetgeen ik al doe met mijn 130gram piepschuim spul.
    Laat de overheid zich druk maken waar de komende jaren met 12000 windmolen bladen heen moeten in plaats van ze te begraven. Lekker groen..

    Als ik een drone had had ik het zonder morren gedaan. Maar er is bij onze club nog nooit wat gebeurd. Behalve een aantal toestellen die zoek raakten tussen het mais en teruggevonden werden door een niet nader te noemen vliegend object met een camera en 4 props kuch..


    Met 'vlieg amper op een club' bedoel ik dat ik amper vlieg. Niet dat ik fervent wildvlieger ben.
     
  4. Peter Den

    Peter Den PH-SAM

    Lid geworden:
    2 dec 2005
    Berichten:
    1.678
    Locatie:
    Voorburg
    Het teleurstellende in deze discussie vind ik wel dat velen alleen kijken wat het voor henzelf, in hun specifieke situatie betekend en de rest zoekt het maar uit.
    Of eenvoudig uitgaat van een kleine pakkans.
    Ik vind het niet zo interessant medegedeeld te krijgen dat iemand persoonlijk, op zijn invulling van de hobby, meent hier geen last van te krijgen of er eenvoudigweg schijt aan zal hebben.
    Of dat hun club of organisatie wel voor ze zal zorgen.

    Ik zie maar heel weinig visie, ook niet bij de organisaties, over modelvliegen en de toekomst in het algemeen.
    Ik meen dat er in dit draadje bijvoorbeeld maar 1 bijdrage over de positie van de beginners, voordat deze al begonnen is, naar voren brengt.

    (ja, ik weet wel dat we zelfs een premier hebben die het hebben van een visie onbelangrijk vind:( )

    @Ernst Grundmann :Jammer dat je hier meent te lezen dat er weer flink op de KNVvL wordt gehakt: ik vind het in dit draadje wel meevallen en probeer dat zelf in ieder geval te vermijden.
    Je stelt wel wat zaken die wellicht een tegengeluid verdienen maar waar ik liever niet op in ga, juist om dat het op een forum snel uit de hand kan lopen en waarschijnlijk ook niets constructiefs opleveren.
    Blijft wat mij betreft dat ik ook bij de organisaties een bredere visie mis, of in ieder geval een visie die verder gaat dan het behoud van de organisatie alleen.
    (maar misschien kan daar eens aan worden gewerkt)
     
  5. helixer

    helixer

    Lid geworden:
    19 mei 2012
    Berichten:
    1.102
    Locatie:
    Huizen
    Het is maar hoe je een situatie benaderd. Om even een vergelijking te trekken met de Tweede Kamerverkiezingen komend jaar, daar kan je grofweg op twee manieren naar kijken. Kijk je naar het "landsbelang" of kijk je naar je eigen "persoonlijke situatie". Als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebt, dan zal je eerder geneigd zijn VVD te stemmen. Dat is m.b.t de regeling-modelvliegen precies hetzelfde. Zit je bij een club dan benader je deze nieuwe wet op een heel andere manier als dat je een wildvlieger bent of dat je vliegt met een multikopter, helikopter of fpv vliegt. Het is mooi als er ook mensen zijn die het heel breed benaderen en rekening houden met alle betrokkenen, maar ervan uitgaan vind ik ietwat naïef.
     
    Laatst bewerkt: 16 nov 2020
    AHoogendijk vindt dit leuk.
  6. Peter Den

    Peter Den PH-SAM

    Lid geworden:
    2 dec 2005
    Berichten:
    1.678
    Locatie:
    Voorburg
    Ik ga daar dan ook niet van uit en veroordeel een eenzijdige opportunistische instelling dan ook niet.
    Ik vind overigens die opstelling naast gerechtvaard pragmatisch ook naief. (niet als jij bak bedoeld trouwens)
    Maar ik noem het wat ik het vind: teleurstellend.
    En juist de organisaties zouden beter moeten weten.
     
  7. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.915
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Ga daar nu maar niet van uit, want het is vrij gebruikelijk, dat dergelijke regelgeving bij de politie OOK onder de aandacht gebracht wordt, en dan is iedere agent er tijdelijk extra op gefocused.
    Daarnaast moet je niet raar kijken als politie met detectie apparatuur uitgerust wordt. Je zender is echt vanaf een km of twee afstand wel waar te nemen.

    Maar goed, zelf weten, het zijn jouw spullen en het is jouw geld

    Heb je die nieuwe speciale camera's gezien, die geen ander doel hebben dan telefoons in handen van bestuurders op te sporen?
    Ik bedoel maar... Zodra men er achter komt dat de regelgeving niet werkt, gaat de overheid automatisch met zwaarder geschut komen. Radarsystemen die objecten ter grootte van een 250 gram drone kunnen waarnemen, waren 30 of 40 jaar geleden voorbehouden aan wapensystemen. Ik denk dat die techniek in de huidige tijd in no time aangepast kan worden voor wetshandhaving, en vermoedelijk in portable vorm...
     
    Laatst bewerkt: 16 nov 2020
  8. helixer

    helixer

    Lid geworden:
    19 mei 2012
    Berichten:
    1.102
    Locatie:
    Huizen
    Op de DJI zit al een systeem dat je niet rond Schiphol(en andere verboden gebieden) kan opstijgen, je drone weigert simpelweg om op te toeren. Nu kan je dat simpel ontgrendelen door naar de site van DJI te gaan en jouw gebied vrijgeven. Straks werkt DJI daar waarschijnlijk niet meer aan mee en sta je gewoon stil in verboden gebieden. Natuurlijk zijn er weer lui die zorgen dat je toch de boel kan laten ontgrendelen(opvoeren van je scooter mag ook niet), maar dan ben je gewaarschuwd en zwaar de sjaak als ze je pakken. En ja, Brutus heeft gelijk, er zullen vast systemen komen om je makkelijker op te sporen.

    Ik vrees dat ze dat ook gaan doen met vliegtuigen, vandaar die overgangstermijn, denk ik. Dat wordt een dure overgang als alle vliegtuigen(ontvangers/zenders?)worden uitgerust met dat systeem. Maar wie weet dat je het er straks gewoon tussen kan zetten.
     
    Laatst bewerkt: 16 nov 2020
  9. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    2.529
    Locatie:
    Emmen
    Je word alleen geboren, zo zal je ook sterven.

    Men is dit van plan ivm commerciële drones en de akkefietjes met die dingen.

    Dat ze daar klassieke modelvliegers mee benadelen zal hun een worst zijn. De laatste keer dat ik keek hadden er 64 mensen online reageert. Dat weegt natuurlijk niet op tegen het financiële belang. Het verhaal hier ter discussie brengen ook niet. Ze zullen het niet lezen noch er wat mee doen.

    @brutus klopt zo geld geil zijn ze wel. Volgend jaar onopvallende politie auto's met ingebouwde camera's, kunnen ze mobiel(e) traject controles uitvoeren.

    Alleen moet het financieel wel wat opleveren. Als er tientallen drones rondcirkelen op bepaalde plekken zullen ze dat doen. Ik vermoedt niet als je ergens op een rustige locatie bent. Moordzaken worden coldcase zaken, dus de angst dat een heel team bij alle weilanden gaat staan heb ik niet.

    Veel keuze heb je ook niet wil je er niet aan mee werken.
     
    Laatst bewerkt: 16 nov 2020
  10. Damien368

    Damien368

    Lid geworden:
    23 jun 2020
    Berichten:
    150
    Locatie:
    Haulerwijk
    vooralsnog verwacht ik dat de consequenties voor gepakt worden met ongeregistreerd wildvliegen een grote factor erger zijn dan gewoon aan de wetgeving voldoen en een plaatje regelen.:frustie: Er vanuit gaande uiteraard dat een oom agent (of boa) je treft die op de hoogte is van de regels en weinig coulant. :D
     
  11. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    16.875
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Mijn mening is dat men (KNVvL) eerder de scheiding tussen drone en modelvliegtuig of heli had moeten maken.
    Dan was er in ieder geval 1 punt duidelijk, drones vliegen meestal autonoom en modelvliegtuigen worden op zicht bestuurd, een enorm verschil dat makkelijk aan te tonen is.
    En dat hadden ze op europese basis moeten doen, met andere landen.
    In mijn ogen is er flink gefaald en is er nu ook niets meer aan te doen.
    Dan is het alleen nog even afwachten wat er nu precies in de praktijk gaat gebeuren.
    Ik verwacht niet dat ook agent achter de bosjes gaat liggen en je meteen iin de boeien slaat als je ergens op een weilandje staat te vliegen.
    Maar wat ze wel moeten doen is idioten, die er nog steeds zijn, die met drones in de stad, boven mensen, huizen en ook bij vliegvelden vliegen, proberen op te pakken en dan een flinke douw geven, alles afpakken.
    Maar dat zal ook wel niet gebeuren want als je iemand ombrengt kom je er hier in NL nog met een paar jaartjes cel vanaf.

    GJ
     
    Laatst bewerkt: 16 nov 2020
    Helikapoter en Cnn vinden dit leuk.
  12. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    2.529
    Locatie:
    Emmen
    Dus omdat hun het verschil niet kennen tussen autonome drones en modelvliegen moet ik een plaatje kopen. Nu wil ik best een plaatje kopen. Maar vertik er meerdere aan te schaffen. Voortaan als ik een 2ehands toestel haal moet ik hem eerst overschrijven? Inderdaad afwachten hoe het ik de praktijk afloopt. Er is niks meer aan te veranderen. Dat is geen egoïstische houding. Wel een realistische.

    ik Betaal contributie. Betaal de knvvl. Zorg dat mijn spullen in orde zijn. Heb een dure zender zo dat de kans op storing kleiner is. Monteer vaak een ubec. Met het oog op mijn model en het in gevaar brengen van omstanders.

    Dan moeten mensen die hun spullen op orde hebben en nadenken daar last van krijgen?

    Ik werk er in iedergeval niet aan mee. Dat is het enige wat je nog kan doen.
     
  13. helixer

    helixer

    Lid geworden:
    19 mei 2012
    Berichten:
    1.102
    Locatie:
    Huizen
    Naar mijn weten hoef je niet elk toestel apart aan te melden. Als het toestel binnen jouw categorie valt hoef je er alleen een plaatje met registratie nummer en jouw telefoonnummer of adres op te monteren. Je kan desnoods elke keer jouw plaatje overzetten, mits het maar goed vastzit en bij een crash vast blijft zitten.
     
  14. Damien368

    Damien368

    Lid geworden:
    23 jun 2020
    Berichten:
    150
    Locatie:
    Haulerwijk
    Yep, dat wordt van je verwacht. Breng ze maar niet op ideeën: overschrijven, kunnen zien hoeveel eigenaren het kistje gehad heeft etc etc etc. Van wat ik ervan begrepen heb krijg je gewoon een nummer waarvan je die zelf in/op je kistje moet zetten in de vorm van een brandplaatje/dogtag of iets van dien aard. Als je tweedehands een kissie koopt dop je die gewoon om op het nieuwe toestel.

    Wees maar eigenwijs. Zorg je er voor dat de modelvliegwereld als geheel er geen schade van oploopt?

    Moet trouwens wel zeggen dat de nieuwe regels weerstand bij me oproepen, maar ik vind het niet meteen het einde van de wereld.
     
    Laatst bewerkt: 16 nov 2020
  15. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.915
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Ik verwacht dat er een soort van standaard transponder aangeboden gaat worden, en dat (net zoals nu met het LBT protocol) fabrikanten straks EU goedgekeurde van ingebouwde transponder voorzien ontvangers op de markt brengen.
     
  16. AHoogendijk

    AHoogendijk PH-SAM

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.601
    Locatie:
    Krabbendijke
  17. Damien368

    Damien368

    Lid geworden:
    23 jun 2020
    Berichten:
    150
    Locatie:
    Haulerwijk
    Aldus dronewatch. Ik zie het gebeuren dat dat op termijn voor alle open categorieën gaat gelden.

    Dat financial times artikel zit achter een paywall
     
  18. AHoogendijk

    AHoogendijk PH-SAM

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.601
    Locatie:
    Krabbendijke
  19. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.915
    Locatie:
    Oldeberkoop
    JEZUS! Laat nu eerst eens die volkomen diebiel kinderachtige houding "waaahhh het gaat alleen maar om geld" varen! Ten eerste schiet je er helemaal niets mee op, en ten tweede is het gewoon domweg onwaar.

    ALS het al om geld gaat, dan gaat het om de kosten van, bijvoorbeeld, een burgervliegveld wat een paar uur lang alle operaties moet staken omdat er een drone in de buurt van een landingsbaan gesignaleerd is. Dat is al her en der gebeurd.

    En nee, ze gaan ECHT niet alleen maar optreden als er tientallen drones ergens vliegen, ga er maar gerust van uit dat iedere natuurbeschermer, vogeltjeskijker of milieufreak onmiddelijk met zijn smartfoon klaar staat om jou er bij te lappen, of jou te filmen of wat dan ook. Want vergis je niet, dat soort geitenwollensokkenridders is een aartsvijand. Ik praat uit ervaring. Die laten je jarenlang met rust als ze je niks kunnen maken, maar ZODRA ze een manier weten om je er bij te lappen, dan doen ze dat. Dergelijke "natuurverenigingen" hebben (alweer, ik praat helaas uit ervaring) altijd wel een paar juristen onder hun leden die maar al te graag als vrijwillger helemaal kostenloos uitpuzzelen HOE ze je het beste er bij kunnen lappen.

    Nogmaals, zelf weten, maar je doet jezelf zowel als de hobby geen plezier

    Ik word er nu toch wel tamelijk moe van... NEE, dat lukt NIET... voor IEDERE definitie die wij dachten te kunnen vinden om het verschil tussen een drone en een modelvliegtuig of heli te kunnen vastleggen, bleek er een overlappend iets te zijn waardoor ongewenst bepaalde types uitgesloten worden.
    En het autonoom versus handbestuurd is NIET aan te tonen zolang de piloot die autonoomstand niet inschakelt. Oom agent weet niet welk knopje op de zender daarvoor dient, en mag dat ook niet doen (want hij is op dat moment stante pede verantwoordelijk voor ongelukken of schade).
    Hang je het op vleugels, dan blijken er ook drones met vleugels te zijn. Hang je het op rotors, dan blijken er ook schaal heli's met meer rotors te zijn. Hang je het op autonoom, dan blijken er opeens gewone plug&play foamie modelvliegtuigen te zijn met een auto-return to base functie.
    Hang je het op FPV, tsja, je kunt ook een FPV setje in een Charter verstoppen, zodanig dat het voor oom agent niet zichtbaar is.

    Geloof me nou vrij, we hebben het jarenlang geprobeerd, en het is niet juridisch sluitend te krijgen.

    Sorry dat ik er wat chagrijnig over doe, maar alsjeblieft, ALS DAT ZOU KUNNEN, HADDEN WE DAT 6 JAAR GELEDEN AL GEDAAN!!!!
     
    Helikapoter vindt dit leuk.
  20. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.915
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Ik rij motor... ik betaal wegenbelasting, ik betaal verzekering, ben lid van de KNMV... En TOCH verwachten ze dat ik een goed motorpak aantrek en iedere paar jaar een nieuwe helm koop, regelmatig mijn motor onderhoud en zo nu en dan eens nieuwe banden er onder leg...

    Jeetje zeg, wat worden we weer genaaid met die plaatjes...:rolleyes:
     

Deel Deze Pagina