Netvoeding Reparatie of weggooien?

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door pieter M, 5 nov 2020.

  1. pieter M

    pieter M PH-SAM

    Lid geworden:
    7 sep 2014
    Berichten:
    480
    Locatie:
    Nijensleek Drenthe
    helaas bestellen over 3 wkn aan de beurdt, en dan de levertijd nog.
     
  2. hobbyist

    hobbyist Forum veteraan

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    5.289
    Locatie:
    Noord Brabant
    Als de nood echt hoog is, dan bestel je ze toch zelf bij b.v. Reichelt? Mouser kan ook als particulier, maar daar zit je met een minimum orderbedrag.
    https://www.reichelt.de/nl/nl/bipol...-0-625w-sot-23-fmmt-619-ta-p68618.html?&nbc=1
    https://www.reichelt.de/nl/nl/bipol...-0-625w-sot-23-fmmt-720-ta-p68622.html?&nbc=1

    Daar hebben ze ook nog ander spul wat ook wel eens handig is bij de modelbouw.

    En dan zoek je nog een geoefende SMD soldeerder die het er voor je in zet.
     
  3. pieter M

    pieter M PH-SAM

    Lid geworden:
    7 sep 2014
    Berichten:
    480
    Locatie:
    Nijensleek Drenthe
    Idd die kant gaat het op!
    Riechelt 3 eu 7 eu transp.
    Wat is modelbouw handig bij hun?
    Noem eens wat?
     
  4. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    927
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Soldeertin (Sn60Pb40), desoldeerpompje, desoldeerlitze, dat soort dingen kunnen wel handig zijn... Heb verder niet gekeken op de site.
     
  5. pieter M

    pieter M PH-SAM

    Lid geworden:
    7 sep 2014
    Berichten:
    480
    Locatie:
    Nijensleek Drenthe
    Dat heb ik nou ook, er is zoveel het wordt een hele studie.
    Bedankt ik ga even kijken naar die items.
     
  6. Renaud

    Renaud

    Lid geworden:
    31 mei 2019
    Berichten:
    78
    Locatie:
    Brunssum
    ik bezit gelukkig een proffesionele smd station maar woon onderin zuid-limburg. dus stel voor dat je een dichterbij in de buurt zoekt die dat voor je kan inbakken
     
  7. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    In het filmpje wordt gesproken over andere transistoren, vervangers. Deze vervangers zijn "beter" dan de originele transistoren wat zou kunnen betekenen dat ze minder snel kapot zullen gaan.
    Max schreef al dat "paren" voor deze toepassing niet nodig is en in de praktijk zal dit ook zelden of nooit gebeuren. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken.
    Waarom ze dan toch kapot zijn gegaan? Daar kan ik alleen maar naar gissen maar ik kan me indenken dat het om kosten besparing gaat. De transistoren die de fabrikant heeft gebruikt kunnen een paar centen goedkoper zijn. Het zijn maar een paar centen maar als het over tienduizenden voedingen gaat loopt het toch op. Het is ook mogelijk dat de gebruikte transistoren makkelijker verkrijgbaar waren voor de fabrikant.
    De gebruikte transistoren zullen wat de specificaties aan gaat wel goed zijn maar op het randje. Bijvoorbeeld, stel dat de transistoren maximaal 40V kunnen schakelen en in deze voeding schakelen ze bijvoorbeeld 35V. Dat is binnen de specificaties maar door veroudering kan dat na verloop van tijd toch te laag blijken te zijn. Het zou beter zijn als in zo'n geval minimaal 50V of zelfs 60V types gebruikt worden.
    Of in dit ook in deze voeding zo is weet ik niet maar het zou kunnen.

    Het vervangen van dit soort klein spul is te doen maar je moet wel goed gereedschap hebben. De oude transistoren verwijderen is vrij makkelijk. Met een vrij stevige soldeerstift breng je een flinke druppel soldeer aan op alle drie de pootjes. Als je een grote stift gebruikt kan je ze op die manier alle drie tegelijk warm maken waardoor de transistor los komt en je hem opzij kan schuiven. Dan pak je hem met een pincet of een tangetje, niet met je vingers, is heet. ;) Als de transistoren verwijderd zijn zet je een dunne stift in de soldeerbout voor je verder gaat. Pas op, is heet..............
    Daarna maak je de eilandjes met desoldeeerlitze schoon. Het is mogelijk dat de zaak er nu een beetje geblakerd uitziet omdat er veel (half) verbrande flux op de print zit. Dit kan je met isopropanol verwijderen, als het heel hardnekkig is met aceton, dit doe ik meestal liever niet omdat niet alles tegen aceton kan, bijvoorbeeld plastic kan je daarmee smelten.
    Bovenstaande moet allemaal wel met beleid gebeuren want de eilandjes op de print kunnen soms heel makkelijk los raken en als dat gebeurt is reparatie niet onmogelijk maar wel een stuk lastiger.

    De volgende stap is op één van de eilandjes een heel klein beetje schoon nieuw soldeertin aanbrengen. Met een pincet pak je de nieuwe transistor en leg hem op de eilandjes. Houdt hem vast en smelt met de soldeerbout het soldeer zodat één pootje van de transistor vast komt te zitten. Daarna soldeer je de andere pootjes waarbij je de pincet niet meer nodig hebt. Dit herhaal je voor de andere transistoren.
    Pas wel goed op dat je de juiste transistor op de juiste plaats soldeert. Het zijn twee type transistoren, een NPN en een PNP transistor. Als je die van plaats verwisseld zullen ze direct bij inschakelen hun witte rook uitblazen en daarna niets meer. ;)
    Succes.
     
  8. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    927
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Of met kapton tape de omgeving afplakken en dan met een hot-air station en pincet de oude transistoren verwijderen, eilandjes schoonmaken en wat vers soldeer erop en dan weer met hot-air de transistoren op hun plek vastsolderen. Daarbij uiteraard de transistor met een pincet vasthouden. Meerdere mogelijkheden dus.
     
  9. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Alleen als het echt niet anders kan gebruiken wij een heatgun omdat je daarmee de warmte die je in de print stopt veel minder goed in de hand hebt. Als je daarmee maar even niet op let heb je de zaak zo warm gestookt dat de print gaat delamineren en/of blisteren.
    Met een heel klein hete lucht apparaat kan je ook dit soort dingen goed doen maar dan nog moet je heel goed opletten dat je de zaak niet te heet maakt en je moet zo'n apparaat hebben. Voor hobbyisten zoals "wij" zijn dergelijke dingen over het algemeen te duur vooral omdat je ze maar zelden gebruikt. Voor één of twee keer koop je zo'n apparaat niet.
     
    pieter M vindt dit leuk.
  10. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    927
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Heatgun? Da's toch wat anders dan ik bedoel hoor. Ik bedoel echt zo'n hot air station die hiervoor bedoeld is, je hebt ook relatief goedkope voor de hobby (waarbij je zowel de temperatuur als de luchtflow in kunt stellen). Als de soldeer niet zacht wordt ff wat vers loodhoudend soldeer erop met een soldeerbout (vanwege de lagere smelttemperatuur). Desnoods met low melt solder, dan hoeft de temperatuur niet zo hoog te zijn. :)
     
  11. hobbyist

    hobbyist Forum veteraan

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    5.289
    Locatie:
    Noord Brabant
    Ik ben dan net die andere hobbyist, nee ik heb niet zo'n föhnen, wel eens over gedacht, mocht het echt een keer nodig zijn.
    Als het echt noodzakelijk is, dan komt het er, zelfs al is het maar voor 1x iets te solderen, ze zijn ook uitstekend te gebruiken om krimpkousjes te krimpen, dat doe ik nu met een vlammetje (Hot spot).
    Wat kost zo'n verfstripper eigenlijk.
     
  12. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Dat begrijp ik maar het probleem is dat de meeste mensen hier op het forum wel direct aan een heatgun (verfstripper) zullen denken. Die dingen kosten niet zo gek veel en geven een hele berg warmte bij een grote luchtstroom. Die zijn echt ongeschikt voor dit werk want ze maken de zaak te heet en blazen de onderdelen van de print af. ;)
    Een voor dit werk goed bruikbaar station kost al snel een paar honderd euro. Natuurlijk zijn er goedkopere, rond de honderd euro is ook al wat te koop. Het probleem met die dingen is vrijwel altijd dat ze te veel lucht geven en te vaak ook te warm worden. Om dit soort heel klein werk veilig te kunnen doen moet je niet meer dan 10 tot 20 liter lucht per minuut als luchtstroom hebben. Veel van die goedkope stations hebben of geen regelbare luchtstroom of kunnen niet lager dan 50 liter per minuut.
    Waar ik werk hebben we natuurlijk meerdere (5 of 6) van die hete lucht stations maar als we een transistortje zoals hier het geval is moeten vervangen dan doen we dat altijd met de soldeerbout zoals ik heb omschreven. Dat gaat sneller en de kans op beschadigingen is veel kleiner. Overigens gebruiken wij geen loodhoudend soldeer, alles doen we met loodvrij soldeer. Dit zijn we verplicht in verband met de richtlijnen die voor nieuwe apparatuur gelden. Wij repareren niets maar maken nieuwe printen. Alleen wanneer we na het solderen of tijdens een test iets tegenkomen wat niet klopt wordt dat gerepareerd of wordt het onderdeel vervangen. Dit gebeurt best wel vaak want als je honderden printen per dag voorbij ziet gaan zit daar altijd wel iets tussen wat niet 100% goed is gegaan. Vandaar dat er 4 mensen constant bezig zijn met het nakijken en "repareren".
     
  13. Rick NL

    Rick NL PH-SAM

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    4.048
    Locatie:
    Gouda
    Ik heb ook wel SOT23 verwijderd met een slijpschijfje op de Proxxon.
    De pootjes bij het kunststof doorslijpen en dan dan de restjes per pootje met de soldeerbout weghalen en schoonmaken met tinzuig litze.
     
  14. hobbyist

    hobbyist Forum veteraan

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    5.289
    Locatie:
    Noord Brabant
    Veel spul wat in de modelbouw wordt gebruikt, wordt ook in de industrie gebruikt.
    De losse component pt1000 sensoren om aan b.v. een unilog te knutselen.
    schakelaartjes
    klittenbandjes.
    krimpkous.
    accu packs (eneloop)
    Batterijen (Duracell procell) industrie verpakking.
    Stekkertjes.

    Ik doe wel aan prijsvergelijk, tussen de verschillende leveranciers.
     
  15. pieter M

    pieter M PH-SAM

    Lid geworden:
    7 sep 2014
    Berichten:
    480
    Locatie:
    Nijensleek Drenthe
    Mocht ik ze over hebben dan heb ik strks 5 x Ea FMMT 619 en 5 x Ea Fmmt 720 TA Sot 23,liggen.
    Als het effe mee zee ga ik de boel (Niet?)vernielen, dus ik houd er een paar over voor een ge-
    sneuvelde vergelijkbare Power supply. Wel leuk klusje ga het gewoon proberen.
     
  16. hobbyist

    hobbyist Forum veteraan

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    5.289
    Locatie:
    Noord Brabant
    Succes er mee en de print niet te heet stoken.
    Dus volgens het advies van Ernst, flinke klodder tin er op om de torretjes van de print te krijgen, daarna de overtollige tin met desoldeer litze verwijderen.
    En de nieuwe torretjes op de print solderen.
     
  17. pieter M

    pieter M PH-SAM

    Lid geworden:
    7 sep 2014
    Berichten:
    480
    Locatie:
    Nijensleek Drenthe
    WE gaan ervoor!!

    je kan maar moeilijk alle 3 de poltjes te gelijk los solderen.
    Hopelijk gaat het goed met die klont waar de warmte in blijft.IK heb idd
    het vlecht werkje om overtollig soldeer te verwijderen.

    Probeer het gewoon ding is toch stuk.

    Grts en bedankt tot zover,

    houd contact!

    P.
     
    Laatst bewerkt: 17 nov 2020
  18. pieter M

    pieter M PH-SAM

    Lid geworden:
    7 sep 2014
    Berichten:
    480
    Locatie:
    Nijensleek Drenthe
    daar zijn ze dan, wel heel erg petiterig.Zie ze nouwelijks.
    Ga het eens van dichtbij bekijken? (met een loep denk ik).
    Heb een dubble set dus effe uitproberen.
    Klaar voor het SMD avontuur!
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Laatst bewerkt: 25 nov 2020
  19. pieter M

    pieter M PH-SAM

    Lid geworden:
    7 sep 2014
    Berichten:
    480
    Locatie:
    Nijensleek Drenthe
    Tja gelukt! operatie geslaagd patient toch overleden.(maw heeft niks uitgehaald).
     
  20. hobbyist

    hobbyist Forum veteraan

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    5.289
    Locatie:
    Noord Brabant
    Jammer, toch fijn dat je het even geprobeerd hebt.
     

Deel Deze Pagina