Bouwverlag Engelse stoomsloep GWYNETH

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door Zeiler, 2 nov 2017.

  1. Zeiler

    Zeiler

    Lid geworden:
    28 dec 2012
    Berichten:
    786
    Locatie:
    Hilversum
    En met het schroefraam klaar zoals in de vorige post uitgelegd kon nu ook de volledige kiel samengesteld worden.

    De onderdelen zijn eerst los van elkaar pas gemaakt. Daarna is langzaam maar zeker de samenstelling verder uitgebreidt en is er meer detail aan de onderdelen aangebracht.

    [​IMG]

    De steven is smaller dan de kiel en loopt taps toe. Dit was nog een hele klus en voorbereiding om dit netjes te maken.

    [​IMG]
    [​IMG]


    [​IMG]

    Toen de steven aan de kiel was bevestigd kon die vormovergang er netjes in aangebracht worden. Dat was nogal een spannend klusje als ik eerlijk ben. Ik heb het voor ik begon afgezet met smal afplaktape. Daarmee kon ik het netjes strokend maken en was er een scherpe lijn te benaderen bij schaven en schuren.

    [​IMG]

    En toen de voorkant helemaal klaar was ben ik me langzaam over de achterkant gaan bekommeren.

    [​IMG]

    En om de hele samenstelling af te werken zijn alle gaten in het teak gevuld met houten pluggen. Deze zijn gefreesd op mijn kleine cnc freesbankje.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    En zo staat ze er nu bij. Er moeten nog wat voorbereidingen getroffen worden voor het beplanken, veelal in de sfeer van hulpgereedschappen en strokend maken van de spanten op de bouwplank, die zijn nu nog haaks gefreesd.

    [​IMG]

    Later weer meer!
     
    mac, k-k, Jan Walpot en 4 anderen vinden dit leuk.
  2. Zeiler

    Zeiler

    Lid geworden:
    28 dec 2012
    Berichten:
    786
    Locatie:
    Hilversum
    Alle foto's zijn trouwens opnieuw gefixt, het bouwverslag moet nu voor de toekomst leesbaar (en hopelijk houdbaar) zijn!
     
  3. Zeiler

    Zeiler

    Lid geworden:
    28 dec 2012
    Berichten:
    786
    Locatie:
    Hilversum
    Weer een korte update! Om de locatie van de nails en roves af te kunnen tekenen heb ik een mal gemaakt om dit eenvodig in een rechte lijn te kunnen doen. Vanuit een verbouwing hier thuis had ik nog een laser in een la liggen die daar 'tijdelijk' voor gebruikt kan worden. In de voet van het portaal zitten gaten met een vaste afstand. Ook zitten er gaten in de aluminium hoeklijnen op een vaste afstand. Met dit gatenpatroon kan ik alle benodigde gaten aftekenen. De pen die door het gat valt heb ik voorzien van een kraal om het beter te hanteren. Hier enkele foto's ter illustratie.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Weer een stapje gezet in de voorbereiding voor het beplanken. Nu nog de spanten op de bouwplank strokend maken en de plankverdeling op de spanten aftekenen. Dan moet ik me gaan richten op het zagen van de planken uit de balk die ik hier heb liggen.

    Later meer!
     
    Bert V, Jan Walpot en bram1324 vinden dit leuk.
  4. Marc w

    Marc w

    Lid geworden:
    10 feb 2013
    Berichten:
    3.281
    Locatie:
    Turnhout belgie
    ziet er imposant uit, maar snap er geen snars van :(
     
  5. Zeiler

    Zeiler

    Lid geworden:
    28 dec 2012
    Berichten:
    786
    Locatie:
    Hilversum
    Hoi Marc, wat snap je niet? Ik leg het je graag uit!

     
    Laatst bewerkt: 24 nov 2020
  6. Marc w

    Marc w

    Lid geworden:
    10 feb 2013
    Berichten:
    3.281
    Locatie:
    Turnhout belgie
    Denk dat ik hem nu wel snap na 3x alles nog eens te bekijken. Ik was me blind aan het staren op de gaatjes op de middelste foto.
    Maar die hebben er niets mee te maken, het gaat enkel over de laserlijn. de rest is enkel een schuifsysteem zodat je lazer steeds correct is opgesteld. Ja toch , want anders ?????
     
  7. Zeiler

    Zeiler

    Lid geworden:
    28 dec 2012
    Berichten:
    786
    Locatie:
    Hilversum
    Hoi Marc, klopt wat je zegt. De aluminium hoeklijnen kennen maar een paar gaatjes terwijl er straks om de 3cm een nagel moet komen. Daarom heeft de basis die te zien is op de middelste foto die gaatjes om de 3cm zitten, hier kan ik het portaal exact mee op de juiste plek zetten. Deze opbouw heeft gelukkig voorkomen om heel veel gaatjes in het aluminium te boren.

    De laser lijn zorgt er voor dat ik haaks op de kiellijn de gaten van de nagels op de huid kan aftekenen.
     
  8. Zeiler

    Zeiler

    Lid geworden:
    28 dec 2012
    Berichten:
    786
    Locatie:
    Hilversum
    En een van de laatste acties aan de bouwplank was het aftekenen van de spanten. Het spant is voorzien van een lijn van balpen (loopt niet uit) parallel aan het contour van het spant. Straks ga ik de spanten strokend maken en om te voorkomen dat ik het spant uit vorm schaaf is de referentielijn aangebracht.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Het maken van de templates voor de planken wordt vereenvoudigd door het aftekenen van de planken over het contour van de spanten, de steven en de spiegel. Door middel van een hulpmiddel wat ze in het engels een 'marking board' noemen heb ik per spant, steven en spiegel de breedte van de planken op die locatie kunnen bepalen. Een alternatief is om het met een passer uit te passen maar gezien de kleine breedte van de planken leek dat me niet nauwkeurig genoeg en ongemakkelijk werken. Met smalle stroken papier heb ik de lengte van het spant overgenomen die wordt onderverdeeld door 11 planken. De rest van de handelingen illustreren de foto's.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Volgens mij kan dit trucje ook handig zijn als een romp met latten wordt dichtgezet, op deze manier zie je eenvoudig wanneer je de latten moet verjongen en of spieën moet gaan plaatsen tussen de latten.

    Later weer meer!
     
    Marc w, Jan Walpot, k-k en 2 anderen vinden dit leuk.
  9. Stoompomp

    Stoompomp

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    4.595
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Dit is een mooie oplossing, indien deze niet op het spantenplan staan, voor het bepalen van de huidovergangen.
    Gelukkig voor mij, stond op het spantenplan van mijn Dockyard V, de overgang van de huidplaten getekend.
    Succes met de verdere bouw. Groet, Henk
     
  10. Zeiler

    Zeiler

    Lid geworden:
    28 dec 2012
    Berichten:
    786
    Locatie:
    Hilversum
    Goedenavond allemaal!

    Afgelopen tijd aandacht besteed aan het strokend maken van de bouwplank. Dit moet voorkomen dat de planken knikken over de haakse rand van de gefreesde spanten die onderdeel uitmaken van de bouwplank (en het brengt ook de juiste vorm in de boot). Het was nog een klus om het harde multiplex in de juiste vorm te krijgen maar met een hele scherpe beitel en schaaf is het nu aan één kant gelukt, de andere kant komt binnenkort aan de beurt.

    Met het strokend maken is nu ook definitief de kielsamenstelling op de bouwplank gekomen, die is nu op de juiste hoogte geplaatst in relatie tot de spanten. De spiegel en de steven zijn ook op de bouwplank vastgezet, daar heb ik bewust wat ruimte gehouden zodat er nog wat stelruimte overbleef.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
    Het strokend maken is voor een groot deel klaar maar bij de bocht van de kiel naar de steven had ik behoefte aan een de eerste plank die daar moet worden bevestigd. De plank zelf geeft aan hoe het hout afgeschuind moet worden om netjes de twist van de plank van horizontaal naar verticaal te kunnen ontvangen. De plank heb ik tijdelijk gemaakt van goedkoop 3mm triplex.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    In deze foto zie je dat de plank nog wijkt van de kiel, dat geeft aan dat er nog meer hout moet worden weggenomen ter plaatse van de 'hog' en de plank verdwijnt dan langzaam in de 'rabbet' (sponning van de voorsteven).

    [​IMG]

    Dit was het voor nu, later weer meer in de voorbereidingen van het échte beplanken!
     
    Jan Walpot, Stoompomp, Marc w en 2 anderen vinden dit leuk.
  11. Zeiler

    Zeiler

    Lid geworden:
    28 dec 2012
    Berichten:
    786
    Locatie:
    Hilversum
    Na alle voorbereidingen aan de kielsamenstelling en bouwplank is het eindelijk tijd om met de planken aan de slag te gaan. Ik heb van de zomer al eens laten weten houten balken van sitka spruce te hebben. Deze balken moeten verzaagd en verwerkt worden tot dunne planken van +- 3mm dik. Afgelopen tijd heb ik me hierop geconcentreerd om tot een werkwijze die tot zo min mogelijk zaagafval leidt én een mooie oppervlakte kwaliteit realiseert van de planken. Het plan is nu als volgt.

    De grote rechthoekige balk zaag ik doormidden. Een helft hiervan gebruik ik voor het zagen en schuren van rechte planken van 3mm dik. De bewerkingsvolgorde is dan als volgt.
    • Één zijde van de balk schaven op de vandiktebank
    • Dunne plank zagen met de lintzaag met breed blad
    • Gezaagde zijde van de balk opnieuw schaven, dunne plank nog even laten rusten
    • Etc, etc, todat ik voldoende planken heb: zes, misschien één of twee voor reserve.
    Als de balk is verzaagd kunnen daarna alle planken geschuurd worden zodat ze dezelfde dikte krijgen.

    De andere helft van de balk die ik als uitgangsmateriaal heb is te smal om de bovenste planken uit te halen, die hebben zo'n kromming nodig dat die in principe uit breder plaatmateriaal gehaald moeten worden. Maar als ik bredere planken toepas betekend het ook dat ik de nerf onderbreek en dit heeft invloed op de sterkte. Nu is het idee ontstaan dat de balk eerst wordt gestoomd en gebogen in een gemiddelde vorm waar ik de tweede helft van de planken uit kan halen. Dat maakt dat ik de nadelen die ik noemde elimineer en doordat de nerf veelal netjes doorloopt wordt de lijn van de romp ook nog eens beter geaccentueerd. Althans, dat is de bedoeling. Dit allemaal in overleg met en op aanraden van een mede forum lid die me hier (terecht) kritisch over bevraagde.

    De eerste zaagsnede is gemaakt, hier heb ik een hoop van geleerd, er moet een hulpmiddel komen om alles tegen de geleiding aan te houden en ik kan het beter met twee personen doen, de balk is te lang om lekker onder controle te houden aan de voor- en achterzijde van de geleiding. Maar ik ben dus een stap verder én een leermoment wijzer!

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Later meer!!
     
    Jan Walpot, k-k, Jaap Smith en 2 anderen vinden dit leuk.
  12. Stoompomp

    Stoompomp

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    4.595
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Ik heb een hekel aan hout.
    Maar complimenten hoe je dit materiaal bewerkt.
    Chapeau.
    Groet, Henk.
     
    Zeiler vindt dit leuk.
  13. willum

    willum

    Lid geworden:
    6 jun 2017
    Berichten:
    4.628
    Locatie:
    noord-limburg
    Ik heb een hekel aan hout.

    Deze uitspraak kan ik niet delen.
    Ik spring op linker en rechter voet en terug.
    Ben nog meubels aan het maken van staal met hout.
    Ik kan niet kiezen,
    niet voor hout,
    niet voor staal.

    Mooi werk Crispijn.
    Lekker verder.

    Veel modelbouwplezier allemaal,
    Willum
     
    Zeiler vindt dit leuk.
  14. Zeiler

    Zeiler

    Lid geworden:
    28 dec 2012
    Berichten:
    786
    Locatie:
    Hilversum
    Ik moet ook zeggen dat ik lang geen groot fan ben geweest van hout maar nu ik zelf wat heb lopen prutsen de afgelopen jaren en aardig wat tips zie op YouTube kom ik een heel eind verder.

    Maar nu ben ik nog niet op het niveau met zagen/bewerken dat ik de dunne planken netjes krijg, ik zal nog wat moeten optimaliseren in de geleiding, voeding en ik merk dat de messen in de vandiktebank wel een upgrade kunnen gebruiken zodat ik in ieder geval een zijde (waarschijnlijk de binnenkant) strak krijg en de rest geschuurd kan worden tot het gewenste oppervlakte resultaat.
     
    Laatst bewerkt: 19 dec 2020
  15. Marc w

    Marc w

    Lid geworden:
    10 feb 2013
    Berichten:
    3.281
    Locatie:
    Turnhout belgie
    enige probleem aan houd is het stof vind ik, verder is het prachtig bewerkbaar.
    iets ruimer zagen en alle planken daarna door de vandiktebank gaat beter gelijkmatig resultaat geven denk ik.
    Maar ik ben ook maar elektrieker van opleiding dus....
     
  16. willum

    willum

    Lid geworden:
    6 jun 2017
    Berichten:
    4.628
    Locatie:
    noord-limburg
    enige probleem aan hout
    is het stof vind ik,

    Ook houtstof is iets waar je zeer voorzichtig mee moet zijn.
    Afzuigen aan de bron.
    Voor metaalstof geld het zelfde.
    Dampen bij (hard)solderen..
    Dampen van snijolie
    Dampen van verven
    Dampen van lijmen
    Dampen van oplosmiddelen
    Remmereiniger
    etc.
    Oppassen je verziekt je omgeving en je zelf.


    Veel modelbouwplezier,
    Willum
     
  17. willum

    willum

    Lid geworden:
    6 jun 2017
    Berichten:
    4.628
    Locatie:
    noord-limburg
    Ik moet ook zeggen dat ik lang geen groot fan ben geweest van hout

    Je hebt je goed ingeleeft Crispijn.
    En ik schreef het laatst al aan iemand anders,
    Het is toch ook weer een eigen vakgebied.

    Jaren geleden zij ik al:
    Als je die bouwmarktreclame's ziet,
    Koop je spullen bij een bouwmarkt
    en je kunt alles maken.
    Er is meer nodig.

    Goed bezig Crispijn.

    Maak mooi werk en heb plezier,
    Willum
     
  18. Zeiler

    Zeiler

    Lid geworden:
    28 dec 2012
    Berichten:
    786
    Locatie:
    Hilversum
    Hoi Marc, klopt, als het lukt ga ik dat doen maar ik ben bang dat door de dikte van de planken de plank opgevreten wordt door de vandiktebank. Het is allemaal niet zo stijf meer als het zo dun is... Misschien dat ik er nog oplossingen voor verzin, alles vastlijmen met hotmelt op een onderplank bijvoorbeeld. We gaan het zien.
     
  19. willum

    willum

    Lid geworden:
    6 jun 2017
    Berichten:
    4.628
    Locatie:
    noord-limburg
    upload_2020-12-20_11-45-58.png
    foto w.p. 12-2020

    Deze had ik met goedkoop dubbelzijdig plakband op een stuk schoon multiplex geplakt.
    Drie stroken naast elkaar en toen door een (grote) vandiktebank gejaagd.
    De linkse zijn strippen van 2 en 2,5 mm dik en weer samen verlijmd en daarna schoongezaagd.

    Veel modelbouwplezier,
    Willum
     
    Zeiler vindt dit leuk.
  20. Zeiler

    Zeiler

    Lid geworden:
    28 dec 2012
    Berichten:
    786
    Locatie:
    Hilversum
    precies! Zoiets moet het worden!
     

Deel Deze Pagina