Regelgeving-modelvliegen-31-december-(deel 2)

Discussie in 'Algemeen modelvliegen' gestart door helixer, 30 aug 2020.

  1. l shems

    l shems

    Lid geworden:
    27 jan 2015
    Berichten:
    1.045
    I know. That's life. Toch leuk om te verzinnen wat had gekund.
     
  2. Hans V

    Hans V

    Lid geworden:
    29 mei 2017
    Berichten:
    1.035
    Locatie:
    .
    Ik denk dat ze in het nieuwe jaar gelijk aan de bak kunnen door in bezwaar te gaan bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tegen de hoogtelimiet van 120mtr. voor de clubs die niet aangesloten zijn bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart of de Federatie Limburgse Radio Controle Vliegers.

    i. in afwijking van onderdeel h zijn vluchten binnen het verband van een bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart of de Federatie Limburgse Radio Controle Vliegers aangesloten vereniging toegestaan tot een hoogte van maximaal 300 meter boven de grond of het water in luchtruim klasse G, mits wordt voldaan aan de in dat onderdeel genoemde voorwaarden;

    Het lid i. uit de regeling modelvliegen lijkt mij in strijd met artikel 2. lid 10. van de UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/947.

    Artikel 2. (definities)

    10. "modelluchtvaartuigclub of -vereniging":een organisatie die wettelijk is gevestigd in een lidstaat met het oog op de uitvoering van vrijetijdsvluchten, luchtvaartvertoningen, sportactiviteiten of activiteiten met UAS;

    Zolang lid. i van kracht blijft in de regeling modelvliegen zijn de niet aangesloten clubs beperkt qua hoogte en moet men als SNMV hier tegen in bezwaar gaan. Het kost op wat moeite na om een goed bezwaar te schrijven niks en dan mag je hopen dat je een positieve beslissing krijgt op het ingediende bezwaar. Laat je het maar voor wat het is dan zal men ook niks aanpassen.

    Dus gewoon het Ministerie verzoeken om het artikel 2 lid 10 uit de EU verordening toe te voegen of geheel te wijzigen betreffende het Artikel 2 lid 10.

    Voorbeeld:

    i. in afwijking van onderdeel h zijn vluchten binnen het verband van modelluchtvaartuigclub of -vereniging": een organisatie die wettelijk is gevestigd toegestaan tot een hoogte van maximaal 300 meter boven de grond of het water in luchtruim klasse G, mits wordt voldaan aan de in dat onderdeel genoemde voorwaarden;
     
    MicropropSport vindt dit leuk.
  3. Arnold 85

    Arnold 85 Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    14 jul 2015
    Berichten:
    2.438
    Locatie:
    Lunteren
    Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat hieraan gewerkt gaat worden.
    Bovendien is het zoals Peter den zei: de toezegging, om naar 300 meter te mogen, voor ongebonden clubs ligt er.....
     
  4. Hans V

    Hans V

    Lid geworden:
    29 mei 2017
    Berichten:
    1.035
    Locatie:
    .
    Prima, maar dit kan misschien best wel lang gaan duren en een toezegging is nog geen wettelijk besluit. ;)

    Edit:

    Het gaat mij er om dat er maar een termijn van 6 weken is om ergens tegen in bezwaar te gaan. Stel dat ondanks de toezegging dat er aan gewerkt wordt er achteraf niks gebeurd en er ook niks wordt aangepast dan is het bezwaar termijn verstreken. En mocht er op een kort termijn toch het één en ander aangepast worden dan kan je het bezwaar gewoon intrekken, speel het safe wil ik eigenlijk hiermee zeggen en geloof de overheid niet meteen op de mooie praatjes en toezeggingen maar neem zelf actie.
     
    Laatst bewerkt: 31 dec 2020
  5. Hans V

    Hans V

    Lid geworden:
    29 mei 2017
    Berichten:
    1.035
    Locatie:
    .
    Er is ons een toezegging gedaan dat er een win win situatie zou zijn voor EU consumenten en de economie, aan het eind van het hele verhaaltje ligt er een monsterlijke EU wetgeving voor de EU consument of te wel de klassieke modelvlieger.

    En daarom heb ik er geen zin meer in om me met modelvliegen bezig te gaan houden en ga ik me wel op een andere hobby oriënteren. Dit kon men verwachten zeker met een Ministerie waar een VVD minister de scepter zwaait want wat is er de laatste jaren nu wel succesvol geweest qua beleid, De VVD was één van de felste partijen die tegen Drones waren en daarmee gaat mijn vermaak om af en toe eens te kunnen modelvliegen mee naar de knoppen mede omdat wij op één hoop worden gegooid met o.a. de beroeps sector van deze Drones.

    Gewoon nieuwe plannen maken voor 2021 en vrolijk verder.

    Ik wens iedereen een goede jaarwisseling en een gezond 2021 toe en dat iedereen mag blijven genieten van alles wat vliegt.
     
    MicropropSport vindt dit leuk.
  6. Arnold 85

    Arnold 85 Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    14 jul 2015
    Berichten:
    2.438
    Locatie:
    Lunteren
    Anne van der Waal vindt dit leuk.
  7. l shems

    l shems

    Lid geworden:
    27 jan 2015
    Berichten:
    1.045
    Jammer dat je een hobby opgeeft, waarvan ik me niet kan indenken dat je die niet met een minimale extra inspanning en acceptabele kost in vergelijking met de kosten voor RC apparatuur en modellen, met evenveel plezier zou kunnen uitvoeren als tot nog toe.

    Beste wensen evengoed.
     
    Anne van der Waal vindt dit leuk.
  8. Berto

    Berto verslagschrijvers Forum veteraan

    Lid geworden:
    10 okt 2002
    Berichten:
    20.812
    Locatie:
    Zeewolde
    haha, echt vannacht om 00:01 werkte het al ;-)
     
    Anne van der Waal vindt dit leuk.
  9. TC01

    TC01

    Lid geworden:
    17 jun 2010
    Berichten:
    3.071
    Kan ik me wel iets bij voorstellen. Ik zelf heb al voor een groot gedeelte afscheid genomen van het modelvliegen vanwege gezondheidsproblemen.

    Maar zoals de situatie bij mij nu is (zonder die ziekte) zou ik ook afscheid nemen van het modelvliegen vanwege de kosten. Ik ben ZZP-er en niet verzekerd voor onval of ziekte omdat dit te duur is in vergelijking met mijn omzet. Dit betekend voor mij nu geen inkomen en door Corona heb ik al vanaf Maart geen inkomen meer, maar alleen maar elke maand 250 euro verlies op de zaak. Stoppen was toen nog geen optie want dan moest ik mensen uit de zorg en mensen in de risico groep teleurstellen en zouden ze niemand hebben die hun honden kon verzorgen.
    Je gaat dan echt wel op elke cent letten en moet dan keuzes maken die misschien niet zo leuk zijn. Ik kan het geld nu heel goed gebruiken voor andere zaken. Misschien dat mocht ik weer kunnen gaan werken dat ik dan mits mijn ogen het toelaten ook weer ga modelvliegen.

    Er speelt in dit soort beslissingen misschien wel meer mee dan dat jullie je kunnen voorstellen.

    Ik zou niet willen weten hoeveel modelvliegers elke maand een klein bedrag opzij zetten om die ene kist of bouwdoos te kunnen aankopen. En dit geld nu moeten uitgeven aan dat registratienummer en al dat gedoe over die brevetten erom heen. Dan wordt modelvliegen echt een elite hobby net zoals golf of enkele andere sporten.
     
  10. l shems

    l shems

    Lid geworden:
    27 jan 2015
    Berichten:
    1.045
    Ik begrijp echt wel wat je zegt. En ik weet ook wat het is zonder geld te zitten. Of zonder werk. Met een hypotheek, gezin met schoolgaande kinderen. In een ander land, zonder sociaal vangnet.

    En ik weet ook dat hobbies dan de laatste strohalm kunnen zijn om een beetje te kunnen ontspannen.

    Tegelijkertijd moet je dingen ook in perspectief zien.

    Als je het echt hebt over het vliegen van een modelletje van een paar tientjes, zelf gebouwd, met de zender die je hebt gekocht toen het nog wel financieel kon, dan is er niemand die jou op het weiland buiten de bebouwde kom een boete gaat uitschrijven.

    Als je in zo'n situatie zit loop je wel meer risico's door dingen die je eigenlijk moet doen maar niet doet (verzekeren inderdaad bijvoorbeeld) of doet maar niet zou moeten doen (slecht eten, keertje in de bus zonder af te stempelen als je naar het ziekenhuis moet, geen onderhoud aan de auto, slechte remmen tot gevolg).

    Daar is het risico op een boete voor dergelijk wildvliegen niets bij.
     
  11. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    2.529
    Locatie:
    Emmen
    Screenshot_20201231-105437.jpg Screenshot_20201231-104940.jpg

    Remote ID:


    Word nog veel gekker, dat gaat hier ook komen!










     
    MicropropSport en Hans V vinden dit leuk.
  12. Hans V

    Hans V

    Lid geworden:
    29 mei 2017
    Berichten:
    1.035
    Locatie:
    .
    Het is voor jou zeker geen vrije keuze geweest om zo afscheid te nemen van de hobby @TC01 en totaal anders dan zoals ik het nu heb besloten om te gaan stoppen. Nogmaals veel sterkte en ik hoop dat je snel weer herstelt.

    Ik kan het altijd nog heroverwegen om over 2 jaar weer de draad op te pakken mits de modelvliegclubs ook niet beperkt worden door de toekomstige regelgeving iets waar ze de komende jaren nog over moeten gaan onderhandelen.

    Voor mij is het van belang dat ik me kan ontspannen als ik ga vliegen en niet met een (over)gespannen gevoel ergens sta te vliegen omdat ik de wet niet wil overtreden. Ook de geschikte locaties worden met de dag spaarzamer. Het gaat mij niet eens om het geld, dit bezuinig ik wel ergens anders op, maar meer om de eventuele boetes want daar zit ik helemaal niet op te wachten. Ook al zou ik niks verkeerd doen, die zijn zo uit geschreven met alle gevolgen van dien. En wat heeft het voor zin om ergens voor te gaan betalen als er alleen meer beperkingen worden opgelegd?

    Tijdens het inlezen in die hele EU regelgeving en nu ook Nationaal zakte bij mij het gevoelsniveau om door te gaan met het vliegen en bouwen tot ver onder nul en dat is met de laatste berichten er niet positiever op geworden. Ik vraag het me nog steeds af hoe men zo'n regelgeving voor hobbyisten heeft kunnen verzinnen. Het toont maar weer aan hoe ver Europa van de goedwillende burger afstaat door alles maar op een hoop te gooien in een regelgeving die eerder een averechtse uitwerking gaat krijgen omdat niemand (op de recreative modevlieger na) die regelgeving helemaal gaat doorspitten. Gewoon die regelgeving negeren, dat zullen de meeste denken die een Drone onder de kerstboom vonden. ;)

    Ik weet wel dat als er een groepering op gericht gaat worden o.a. tegen de beroeps en professionele Drones die straks gaan rondvliegen dat ik me daar bij aansluit, dit is dan wel een van mijn goede voornemens voor 2021. :)
     
    MicropropSport vindt dit leuk.
  13. l shems

    l shems

    Lid geworden:
    27 jan 2015
    Berichten:
    1.045
    Zie punt 3 op foto 1.

    Echt he, vlieg gewoon op een aangewezen terrein met je hobby modelletje, of voldoe aan de regels voor registratie en opleiding als je daarbuiten wil vliegen.

    Je laat toch ook je kinderen niet op een drukke 80 per uur weg laten fietsen? Wat in Nederland heeft geleid tot aparte fietspaden en verbod om op die weg te fietsen.
    Was ook een aantasting van de vrijheid.

    Vooruitgang is vooruitgang. De vaart der volkeren is niet te stoppen.

    P.s. je mag en moet natuurlijk altijd je bezwaren tegen welke verandering ook kunnen uiten. Daar MOET ook naar geluisterd worden, en moet meegewogen worden om veranderingen maatschappelijk en economisch verantwoord te kunnen doorvoeren.

    Over wat economisch en maatschappelijk verantwoord is verschillen de meningen, maar wat uiteindelijk bepalend is is de politiek.

    Dat heet democratie, en als je daar niet mee kan leven moet je een ander plekje zoeken op deze aardkloot, of een eigen politieke beweging starten die dat verandert.

    De teguh pateeei?
     
  14. TC01

    TC01

    Lid geworden:
    17 jun 2010
    Berichten:
    3.071
    hebben jullie ook gezien dat ze gegevens vragen met betrekking tot een WA verzekering? Nu kan je dat nog skippen, maar hoe gaat dat in de toekomst worden. Ik denk dat modelvliegen uit de standaard WA verzekering gehaald gaat worden en dat je straks een speciale WA verzekering moet gaan afsluiten om in geval van een ongeluk de schade aan de ander vergoed gaat worden.
     
  15. Arnold 85

    Arnold 85 Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    14 jul 2015
    Berichten:
    2.438
    Locatie:
    Lunteren
    Wa verzekering verplicht stellen is nu bij clubs ook al toch?

    Ik denk dat het gewoon blijft. Als er weinig claims per jaar zijn loont het niet om er een aparte verzekering van te maken.

    Pas de univeagent nog gesproken. Voorlopig geen veranderingen....
     
  16. p40

    p40

    Lid geworden:
    9 apr 2014
    Berichten:
    110
    Locatie:
    NH
    Ik heb het nummer binnen en ik vind hem heel lang. Een kenteken van een auto is korter.
     
  17. TC01

    TC01

    Lid geworden:
    17 jun 2010
    Berichten:
    3.071
    Het is niet de eerste keer dat ik in zo een situatie terecht kom, de vorige keer kon ik mij nog redden doordat ik voor een tijdschrift artikelen mocht schrijven over nieuwe vliegtuigen. Daarnaast ben ik toen ook heel inventief geweest en betekende een pak piepschuim van de Gamma samen met wat lijm en plakband 5 vliegtuigen waar ik dan weer een tijdje mee voorruit kon.
     
  18. Heb zojuist mijn EU exploitantennummer aangevraagd; "Ere wie Ere toekomt": de RDW heeft zijn zaakjes goed voor elkaar!

    En voor diegenen die gratis een vliegbewijs willen halen nog een hyperlink: https://register-drones.caa.co.uk/individual.
     
    Cnn, AHoogendijk en l shems vinden dit leuk.
  19. TC01

    TC01

    Lid geworden:
    17 jun 2010
    Berichten:
    3.071
    Ja maar is in je standaard WA als het goed is. Dat kan straks dus misschien gaan veranderen.
     
  20. l shems

    l shems

    Lid geworden:
    27 jan 2015
    Berichten:
    1.045
    Waarom toch zoveel doemdenken?

    Er wordt hier een zeer negatieve sfeer gecreëerd en een angstcultuur gevoed met al deze veronderstellingen die geen enkele fundering hebben.

    Leg mij eens uit waarom een verzekeringsmaatschappij dat zou doen?

    Voor die twee claims per jaar over geel Nederland, je polis ongeschikt maken voor mensen die modelvliegen?

    Daar schiet de verzekeraar alleen zichzelf mee in de voet.

    ?
     
    Rick NL vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina