Control panel LED schema met toggle switch

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Christian de Leeuw, 27 jan 2021.

  1. Christian de Leeuw

    Christian de Leeuw

    Lid geworden:
    27 jan 2021
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Rotterdam
    Goedemiddag,

    Ik ben nieuw op het forum, ik hoop veel te leren van alle experts hier. Met het bouwen van schaalmodellen heb ik al wel wat ervaring, maar met zelf LED's aansluiten (elektra uberhaupt) heb ik echt nog geen ervaring. Dus vergeef me als ik niet de juiste vaktermen gebruik ;-) Ik heb me wel al behoorlijk ingelezen.

    Mijn plan is om een architectonisch gebouw te maken, waarbij sommige lichten (LED's) aan/uit gezet kunnen worden. Voor het aan/uit zetten van de lichtjes wil ik een control panel maken met toggle switches. De control panel wil ik voorzien van een transformator (230V naar 12V) zodat ik alles op het lichtnet kan aansluiten. Ik heb een paar vragen (zie nummers op plaatje bijlage):

    - Allerleerst, is de opzet van het schema correct? Zie jullie rare dingen?

    1) Welke transformator raden jullie aan? Een specifiek merk?

    2) Klopt het dat met deze opzet overal 12V doorheen gaat?

    3) Elke LED heeft een voorschakelweerstand nodig? Klopt het dat deze 470Ohm moet zijn? De LED's zijn 3.3V/20mA, met 12V voedingsspanning.

    4) Hoe verbind je draden netjes met elkaar?
     

    Bijgevoegde bestanden:

    • schema.jpg
      schema.jpg
      Bestandsgrootte:
      57,1 KB
      Weergaven:
      91
  2. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.884
    Locatie:
    Barneveld
    Als het om 8 leds gaat, kun je ook een willekeurige 5 volt netadapter van een oude telefoon gebruiken, zoals je de leds nu aansluit. Je leds hevven maar 3,3volt nodig en je geeft ze 12volt. Dat verschil moet in de weerstand omgezet worden in warmte. Knip het stekkertje van de adapter af en zoek de twee draadjes op die in het snoer zitten.
    Je hebt dan een weerstand van ongeveer 91 Ohm nodig

    Als het perse 12 volt moet zijn, Je kunt op 12 volt ook 3 leds achter elkaar zetten

    Draden netjes verbinden doe je door te solderen met harskernsoldeer.


    Succes.
     
  3. Christian de Leeuw

    Christian de Leeuw

    Lid geworden:
    27 jan 2021
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Rotterdam
    Bedankt voor de reactie. Een 5V telefoonadapter, daar had ik nog niet aan gedacht. Ik ga eens op zoek of ik er nog één heb liggen.
    Het aantal LED's weet ik nog niet precies, maar als het er niet zoveel zijn dan kunnen ze inderdaad in serie.

    Is het gebruik van kroonsteentje of lasklem handig om verbindingen netjes te houden?
     
  4. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.884
    Locatie:
    Barneveld
    Bij een telefoonadapter van 5V kunnen ze niet in serie. 5V is daarvoor te weinig. Bij 12V kan dat weer wel. De weerstand die je nodig hebt is toevallig ongeveer hetzelfde. Met een weerstand van 100 ohm zit je wel goed voor 3 leds in serie op 12v of een elkele led op 5V

    Kroonstenen of lasklemmen zijn gemaakt voor massief dik koperdraad (installatiedraad0 wat door je huis heen loopt. Voor de toggle switch moet je toch solderen (mits je een 220V lichtschakelaar in gedachten had, maar daar ga ik niet vanuit).

    Mocht je niet ouder zijn dan 80 jaar, dan adviseer ik je sterk om je de kunst van het solderen eigen te maken. Het is iets waar je de rest van je leven plezier van kunt hebben. Indien je boven de 80 jaar bent, geldt dat ook nog wel, maar dan heb je er in de regel iets minder lang plezier van.
     
  5. Christian de Leeuw

    Christian de Leeuw

    Lid geworden:
    27 jan 2021
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Rotterdam
    Solderen, daar was ik al een beetje mee begonnen om te oefenen. Ik ben ongeveer de helft van 80 dus daar ga ik nog lang genoeg plezier van hebben ;-)
    Bedankt voor alle feedback!
     
  6. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.367
    Locatie:
    Woerden
    Een heel belangrijk punt wat nog niet is aangegeven is dat led's alleen (ok, niet helemaal alleen) met gelijkspanning werken. Uit een transformator komt altijd wisselspanning. Als je dus een transformator wilt gebruiken heb je een gelijkrichter nodig die van de wisselspanning gelijkspanning maakt. Er zijn adapters die gelijkspanning leveren maar ook die wisselspanning leveren. Let er dus goed op dat je een adapter gebruikt die gelijkspanning levert, daar zit dus al een gelijkrichter in..
    Als je een 5V USB voeding gebruikt zit daar ook al een gelijkrichter ingebouwd en heb je die dus niet apart nodig.

    Welke weerstand je nodig hebt kan je vrij makkelijk zelf uitrekenen. Je geeft aan dat de led's een werkspanning hebben van 3,3V en een normale stroom van 20mA, dat is 0,02A. Als je een 5V USB voeding gebruikt heb je een te hoge spanning, je moet dus 5V - 3,3V = 1,7V "wegwerken". Die spanning moet met een weerstand worden omgezet in "warmte". De spanning die over een weerstand staat (aangegeven met de letter U) is gelijk aan de stroom (aangegeven met de letter I) die er door loopt maal (x) de weerstandswaarde. We weten de stroom (0,02A) en de spanning (1,7V) dus moeten we de weerstandswaarde (aangegeven met de letter R) kunnen uitrekenen. De waarde van de weerstand is dus de spanning delen door de stroom. Dus R = U / I.
    In dit geval is R dus 1,7 / 0,02 = 85 Ohm. Dit is geen standaard waarde maar dat is geen echt probleem, we nemen gewoon de dichtstbijzijnde standaard waarde en dat is 86 Ohm.

    Een lagere weerstandswaarde zou ik niet gebruiken want dan wordt de stroom door de led hoger. De meeste led's kunnen heel slecht tegen een hoge stroom. Bij ongeveer 50mA (0,05A) geven de meeste standaard 20mA led's het al op en gaan kapot. Let op het is vaak wel mogelijk om gedurende heel erg korte tijden wel een behoorlijk hoge stroom door een led te jagen. Dan kan je bijvoorbeeld 0,3A gedurende 0,0001 seconde en maar één keer per seconde door de led sturen. De led geeft dat een heel korte zeer felle flits. Voor de levensduur is het niet zo goed, als je de led zo gebruikt zal hij misschien nog net de helft van z'n levensduur over houden.

    Het zou kunnen zijn dat je led's bij 0,02A "te veel" licht geven. Dat is heel makkelijk op te lossen door gewoon de waarde van de weerstand te verhogen. Als je de helft van de stroom wilt hebben dan verdubbel je de weerstand. Dan kom je weer tegen een probleempje en dat is dat 2 x 85 Ohm = 170 Ohm ook geen standaard waarde is. De dichtstbijzijnde is 180 Ohm. De stroom wordt ietsje lager maar daar zal je niets van merken.
    Succes.
     
  7. Christian de Leeuw

    Christian de Leeuw

    Lid geworden:
    27 jan 2021
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Rotterdam
    Bedankt voor de heldere uitleg, weer wat geleerd :)
    Dan is het denk ik handiger om een 'simpele' 5V adapter te gebruiken die gelijk al gelijkspanning levert. Als ik dan als voorbeeld deze adapter bekijk: https://nl.aliexpress.com/item/1005001560640596.html. Maakt 0,5A of 1A dan nog wat uit?
     
  8. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.884
    Locatie:
    Barneveld
    1A kun je desgewent twee keer zoveel leds op aansluiten. Hij is dubbel zo krachtig.
     
  9. Christian de Leeuw

    Christian de Leeuw

    Lid geworden:
    27 jan 2021
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Rotterdam
    Ah ok nou heb ik hem eindelijk. Met een 5V 0,5A voeding zou je dus 25st LED's 20mA (500mA / 20mA = 25st) kunnen laten branden. Als ik dan na 25 LED's nóg een LED aansluit, scheidt alles er dan gelijk mee uit, of gaan de LED's dan minder fel branden?
     
  10. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.367
    Locatie:
    Woerden
    Niet alles zal in één keer uitschakelen of merkbaar zwakker licht geven, zeker niet als je één of twee extra led's aansluit. Het probleem is alleen dat je de voeding dan constant aan het overbelasten bent. Het is gewoon veel beter voor alles (uiteindelijk ook je portemonnee) om een voeding te gebruiken die de benodigde stroom makkelijk kan leveren. Weet je van te voren dat je meer dan 0,5A nodig hebt, koop dan een 0,75 of een 1A versie. Veel meer kosten die niet en als je later toch een andere moet kopen ben je al duurder uit. ;)
    Als jij met je auto tijdens het optrekken eens "lekker doortrekt" en de motor tot 5000rpm door trekt dan is dat voor de motor geen probleem. Als jij constant door blijft rijden met een motor die 5000rpm draait zal hij dat op den duur echt niet fijn vinden. De slijtage gaat knap veel sneller, hij wordt behoorlijk heter, gebruikt veel meer brandstof en zo nog meer zaken. Het is nooit goed om apparaten tot het uiterste te gebruiken. Als dat eens een keertje gebeurt is er niets aan de hand maar constant.......
     

Deel Deze Pagina