ART Hobby Momentum DL

Discussie in 'F5K' gestart door Justus, 21 sep 2020.

  1. Justus

    Justus

    Lid geworden:
    8 okt 2003
    Berichten:
    4.419
    Locatie:
    Rijnsburg
    Ik ga de maiden met een altis doen zodat ik wat meetgegevens heb maar op dit moment vind ik 3S te veel van het goede voor dit motortje.

    Het gewicht van de 3S heeft hij wel nodig, zoals gezegd zit er nu 12 gram aan lood bij om het cg in de goede richting te krijgen, na de eerste vluchten weet ik meer maar als 2S voldoet kan ik eventueel naar 800's, als ik 3S wil houden kan ik een zwaarder motortje overwegen. Als ik binnen de marge van het toegevoegde lood blijf veranderd er dan niets aan het totaalgewicht.
     
  2. Justus

    Justus

    Lid geworden:
    8 okt 2003
    Berichten:
    4.419
    Locatie:
    Rijnsburg
    Kák!!

    20210130_121135.jpg
    Met het aandraaien van de spinner breek ik de 2mm motoras:mad::mad:

    Niet vliegen met de Momentum dit weekend

    Eerst kijken of en hoe ik die kan vervangen en waar ik dat vandaan moet halen:(:(
     
  3. spedter

    spedter

    Lid geworden:
    13 jun 2009
    Berichten:
    651
    Locatie:
    Haarlemmermeer
    Dat is balen zeg!
     
  4. Justus

    Justus

    Lid geworden:
    8 okt 2003
    Berichten:
    4.419
    Locatie:
    Rijnsburg
    Hoellein heeft asjes op voorraad dus ik heb meteen nieuwe (en nog wat andere spul) besteld.

    Hoe vervang ik die dingen? Motortje verwarmen op de een of andere manier? Want met alle schroefjes los krijg ik het asje er niet uit.
     
  5. Raymond3D

    Raymond3D

    Lid geworden:
    5 jul 2011
    Berichten:
    105
    Ik pers ze er meestal uit in de bankschroef of onder de kolomboormachine
     
    Justus vindt dit leuk.
  6. Justus

    Justus

    Lid geworden:
    8 okt 2003
    Berichten:
    4.419
    Locatie:
    Rijnsburg
    Heb ik beide niet in mijn hobbyhoko_O

    Maar ik ken wel iemand die het wel heeft dus daar komen we wel uit hoop ik
     
    Raymond3D vindt dit leuk.
  7. Justus

    Justus

    Lid geworden:
    8 okt 2003
    Berichten:
    4.419
    Locatie:
    Rijnsburg
    Na wat tips van vliegvriendjes ben ik er toch voorzichtig voor gaan zitten
    20210130_155138.jpg ik heb een oud inbussleuteltje passend geslepen en met wat subtiele tikjes de oude as er uit gekregen.

    Bijna mijn hele grabbelbak met de verenstaal-verzameling van mijn hele modelbouwcarriere moest leeg, ik had heel veel van 1,8/1,9/,197/1,98 maar gelukkig ook nog 1 klein stukje van precies 2mm liggen:banana:


    Iets voorzichtiger de prop er weer op gezet en nu is hij er toch helemaal klaar voor!
    20210130_161855.jpg

    Na goed kijken snap ik ook waarom hij zoveel vermogen trekt op 3S: ik heb 7x4 bladen er op zitten. De 6x3 passen niet op de 8mm spinnerarmpjeso_O

    En ik heb de servoafdekkapjes ook op maat gemaakt
    20210130_164607.jpg

    Kom maar op met het mooie weer!
     
    Lyckele, Rick NL, Raymond3D en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  8. Justus

    Justus

    Lid geworden:
    8 okt 2003
    Berichten:
    4.419
    Locatie:
    Rijnsburg
    Vandaag moest het dan maar gebeuren!
    20210131_131714.jpg

    Vanmorgen heb ik als eerste alle accu's aan de lader gehangen en in de tussentijd van bubbeltjesfolie vleugelhoezen gemaakt voor de Momentum-vleugel. Ook heb ik de Mavic aan de lader gehangen zodat ik wat bewegende beelden kon maken.

    20210131_114110.jpg

    En natuurlijk nog de beide rompjes van mijn Exploitant-nummer voorzien om het helemaal 2021 te houden. (ja...dit was pas mijn eerste keer vliegen dit jaar:oops:)

    20210131_114059.jpg

    Verder wilde ik de maiden ook met een altis doen dus die heb ik aan de pc gehangen. Maar ik kon niet wijs worden uit de F5k settings en op het veld wilde de motor niet aan:( dus die heb ik er meteen weer tussenuit gehaald. Dat komt een volgende keer misschien weer.


    Maar goed.....de eerste vlucht!

    Een mooi zonnetje maar een dikke 3beaufort uit het oosten maakte het turbulent en vooral voor mijn handen heel erg koud!! BAH!

    Ik heb eerst een paar vluchtjes met de Helios gedaan voor het gevoel en om de omstandigheden af te tasten. De wind was zo sterk dat ik daarmee niet veel verder kwam dan met de neus in de wind een beetje stil hangen. Ik kon wel lekker hoog gooien maar het was best turbulent en na een paar bochtjes dus telkens weer snel beneden.
    Toen was het tijd voor de Momentum en zoals gezegd heb ik eerst zitten vloeken op de Altis want de motor deed niets en voordat je die dan weer uit dat kleine rompje het gepulkt ben je toch weer een paar minuten verdero_Oo_O
    Maar de eerste worpjes waren hoopgevend en de eerste keer op de motor omhoog smaakte naar meer!:banana:

    Door het hogere gewicht kon de Momentum wel een beetje tegen de wind in kruipen en hier en daar ogenschijnlijk zelfs een beetje op hoogte blijven. Qua instellingen heb ik de rolroeruitslagen omhoog exact volgens het boekje gemaakt en omlaag op het oog 'ietsje minder' gehouden. De hoogte uitslag wordt beperkte door de staartboom en toevalligerwijs tikt hij met 100%uitslag op de servo nét die staartboom niet aan dus heb ik dat lekker zo gelaten. Richtinguitslag is met het kleinste op de servo en de grootste op het roerhoorntje en heb ik niet gemeten, maar daar verwacht ik toch al niet al te veel van dus vond ik niet heel belangrijk.

    De reactie op de roeren is heerlijk direct. Op rol is hij zeker zo reactief als de Helios en op hoogte aanmerkelijk sneller!
    De d47 op 1S van de Helios is natuurlijk lekker traag en ook heb ik op de Helios veel minder uitslag dus dat verklaard het wel. Maar de uitslag op hoogte mag op de Momentum wel wat minder dus daar ga ik wel al naar kijken.

    De reactie op richting verbaasde mij positief. 100x beter dan het op de Helios ooit was en ik kon bijna alleen op richting de bocht om. Hij daagde dus al snel uit om gecoordineerde bochtjes te sturen maar het was erg turbulent dus ik heb nog niet de behoefte om daar een mixertje voor in te stellen.

    Daarnaast deed de kou deed mij de das om want ik heb tegenwoordig grote moeite om mijn handen op temperatuur te houden. Ze gingen snel pijn doen en ik wilde ook nog wat bewegende beelden dus heb na 2 vluchtjes al Mavic erbij gepakt. Tegen de tijd dat ik die op de juiste plek had hangen waren mijn vingers al pijnlijk afgekoeld en na het eerste handstartje in beeld voelde ik helemaal niets meer.
    Ik heb op karakter wel nog een vluchtje gedaan maar de landing laat zien dat dit al op de grens was want ik voelde niets meer aan de zender:eek:
    Ik moest kijken of ik de motor schakelaar omzette en het sturen ging op automatisme want ik voelde niets van wat ik met de knuppels deed.

    Hierna ook meteen opgeruimd om brokken te voorkomen.

    Maar ik heb beelden!



    (komt even van windows video-editor want ik ben nog zoekende naar nieuwe hard en software voor bewerken)

    Mijn eerste indruk is absoluut niet verkeerd!:banana::banana:

    Ik moest wat up trimmen dus cg mag misschien ietsje naar achteren en er lijkt wat meer differentiatie op de rolroeren te mogen maar het was te turbulent en ik had te weinig gevoel in mijn vingers om daar echt wat van te zeggen dus ik ga nog niets aanpassen.

    Het motortje heeft in ieder geval ruim voldoende vermogen! Zoals eerder vermeld iets meer dan 100W op 2S en ondanks de turbulente rommelige starts zat ik na een seconde of 8 a 10 zeker 2 keer zo hoog als de Helios. Die gooi ik normaal gesproken naar zo'n 40 a 45 meter dus denk ik dat 80 tot 100 meter in 10 seconden heel goed te doen is en daar ben ik helemaal tevreden mee.

    Voorlopig blijf ik nu lekker binnen en ga ik rustig verder met de Evolution. Ik ga pas weer aan vliegen denken als óf de wind weg is óf de temperatuur een stuk hoger want na een half uur vliegen langer dan een uur met pijnlijke klauwen rondlopen wordt ik écht niet vrolijk van!
     
    bgo, flymax, Aeroplaniga en 2 anderen vinden dit leuk.
  9. Raymond3D

    Raymond3D

    Lid geworden:
    5 jul 2011
    Berichten:
    105
    Super. Leuk te vernemen dat hij goed vliegt!
    Gefeliciteerd!
     
    Nogravity en Justus vinden dit leuk.
  10. Justus

    Justus

    Lid geworden:
    8 okt 2003
    Berichten:
    4.419
    Locatie:
    Rijnsburg
    20210202_110317.jpg

    Ik hou helemaal niet van stickers maar deze kan ik wel redelijk waarderen dus is de Momentum nu af!:banana:

    Daarnaast heb ik 9 gram lood uit de neus gehaald, het hoogteroer weer op 0 (ik had meer dan het halve trimbereik nodig om rechtuit te vliegen) en de uitslag van hoogte iets verkleind.

    Op naar de volgende vliegdag:yes:
     
    Arnold 85, bgo, Lyckele en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  11. bgo

    bgo

    Lid geworden:
    10 okt 2008
    Berichten:
    637
    Locatie:
    Almelo
    Gefeliciteerd met de succesvolle eerste vluchten Justus!

    Ziet er allemaal erg goed uit. Met de aangegeven 100W heb je denk ik zeker 10-12 m/s stijgvermogen ter beschikking. De start ziet er ook wel overeenkomstig uit. Meer dan voldoende om met de beschikbare 7 seconden op de gewenste hoogte of plek te komen.
     
    Justus vindt dit leuk.
  12. Justus

    Justus

    Lid geworden:
    8 okt 2003
    Berichten:
    4.419
    Locatie:
    Rijnsburg
    Ik heb vandaag de Momentum weer even uitgelaten!

    20210210_144829.jpg

    Afgelopen week kwam een 2de 2S accu binnen, aangezien ik wat lood toe had gevoegd bij de 500 heb ik er een 800 bij genomen en het toeval wil dat de 500 met lood precies even zwaar is als de 800 (i.e. 45gram)

    Ik heb in totaal een half uurtje op het veld gestaan en dat was voor mijn vingers precies genoeg: geen pijnlijke handen deze keer en wel heel wat wijzer!

    Er stond nu bijna geen wind, 3 of 4 m/s, dus ik kon nu goed trimmen en kijken hoe hij stuurt. Maar eerst starten en dat is nog niet perfect.
    Op het propje heb ik een stukje binnenband gedaan en dat was veel en veel te strak. De bladen werden zo hard tegen het rompje gedrukt dat het motortje niet wilde optoeren. Ik heb het rubbertje zo dun geknipt als ik kan en nu doet hij het nét wel en soms nét niet. Als het propje even verkeerd staat start hij niet en dat was hier weer het geval.


    Momentum 1.jpg Momentum 1.jpg
    Daar moet ik dus wat aan doen. Hoe hard hij omhoog kan moet ik nog een beetje aftasten. Hier ging ik nog vrij vlak omhoog en met de motorlooptijd op 7 seconden kwam hij tot 44 meter. Dat is inderdaad ongeveer waar ik de Helios ook naartoe gooi (al had ik dat vandaag niet gekunt in die witte bende)

    De altis geeft een veel rommeligere verloop van de vlucht dan ik het ervaren heb, maar je ziet dat ik nog zoekende ben naar hoe ik hem wat netter de bocht om moet sturen. Bij iets grotere hellinghoeken valt de neus een beetje, meestal is dat een teken dat het cg te voorlijk is en na een mini duiktestje kwam hij best snel weer terug dus dat bevestigd dat ook. Ik zal kijken wat ik daar nog aan kan verhapstukken.

    Maar goed....op naar de 2de vlucht!

    Momentum 2.jpg

    Hatseflats! thermiek!!

    Hier ben ik iets stijler geklomen, hij kan ook verticaal volgens mij, en meteen 10 meter hoger dan de eerste start. De bochtjes waren niet zo rommelig maar het was een smalle bel waar ik maar niet lekker in gedraaid kwam. Ik pakte telkens maar de helft mee en dat zie je in de Altis terug. De vlucht had langer gekunt maar mijn cameraman begon te piepen dat de accu leeg begon te raken, niet geladen voordat ik de deur uit ging, dus die wilde ik eerst even het zwijgen opleggen.

    Toen een 3de start op de 500 accu

    Momentum 3.jpg
    Hoorbaar lager toerental dan bij een volle en warme accu, het was ook gewoon heel koud en daar houden lipo's niet van.
    Maar hij bleef weer redelijk hangen, toen een duikproef gedaan om te bevestigen dat het cg idd nog wat naar achteren mag en vervolgens weer even een nulletje gepakt op 25 meter hoogte...lekker!!

    Toen de broekzak-warme 800 accu er in en geprobeerd op dezelfde plek als daarnet te starten.

    Momentum 4.jpg

    Dat lukte wel, die stijgende lucht van daarnet oppikken niet. Ik ben er nog niet helemaal uit of ik de bochtjes lekkerder vind vliegen met alleen rol of met beide knuppeltjes tegelijk. Richting heeft in ieder geval maar heel weinig nodig om al merkbaar te zijn en dat is meteen het grootste verschil t.o.v. de Helios: die deed geen reet op richting en deze dus duidelijk wel.
    Ik had de Helios niet bij me dus ik heb nu geen direct vergelijk gemaakt maar in de lucht merk ik weinig verschil met vliegprestaties t.o.v. die Helios. De DLG is 100 gram lichter dus die kan net wat langzamer, vrij logisch, maar erg groot is het verschil niet.

    Toen begon ik het langzaam koud te krijgen en heb ik alleen nog wat startjes gedaan om wat te trimmen en te 'voelen'

    Momentum 5&6.jpg Momentum 7.jpg

    55-60 meter is dus heel goed te doen in 7 seconden, en volgens mij zit er meer in want hij kan stijler omhoog dan ik nu doe.

    Dat was even een heel leuk half uurtje!

    Oh ja...ik had een cameraman bij me:
    Sommige titels zijn maar kort in beeld dus scherp blijven! Ik had geen zin of tijd om heel uitgebreid wat te maken en de laptop waar ik nu even op werk heeft heel veel moeite met HD beelden dus ik kon tijdens het knippen en plakken niet zoen wat het resultaat was.

    Maar de Momentum komt een paar keer goed in beeld dus dat is fijn. Volgende keer zal ik vragen nog wat verder naar achteren en hoger te gaan staan ;);)



    Ik denk dat ik de Momentum een leuk ding vind!:banana::banana:
     
    Arnold 85 en Raymond3D vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina