Controleren ESC

Discussie in 'Model elektronica' gestart door 2RCFans, 30 jan 2021.

Tags:
  1. 2RCFans

    2RCFans

    Lid geworden:
    30 jan 2021
    Berichten:
    33
    Locatie:
    Meppel
    Hallo allemaal

    Mijn oudste zoon en ik zijn fanatieke RC fanaten en lopen soms bij het repareren van voornamelijk auto's tegen zaken aan waarbij we wat hulp nodig hebben. Zojuist lid geworden van dit forum, hierbij de eerste 'hulpvraag':

    Van een RC1:10 auto wilde mijn zoon vandaag de ontvanger vervangen en gelijk de auto helemaal schoonmaken. Na het demonteren van de elektronische componenten wilde hij de zaken weer aansluiten en testen. Maar na het 'binden' van de zender/ontvanger gebeurde er niets. Ook de fan op de ESC gaat na het aanzetten van de auto niet aan.

    Kan iemand mij vertellen hoe we de ESC kunnen testen of deze kapot is? Het is een RC Plus 60 Carmaxx ESC.

    Alvast bedankt voor de reactie(s)!!
     
  2. ShadesInBlack

    ShadesInBlack

    Lid geworden:
    21 mrt 2006
    Berichten:
    3.354
    Locatie:
    Gavere/België
    Je hoeft zender en ontvanger niet opnieuw te binden.
    Lijkt erop dat de esc geen spanning krijgt en dus geen geeft aan de ontvanger, of wel?
    Ik zou eerst gokken op slechte contacten, connector die schuin zit of zo. Als alles voor het schoonmaken werkte, zal er niet zomaar iets defect gegaan zijn...
     
  3. 2RCFans

    2RCFans

    Lid geworden:
    30 jan 2021
    Berichten:
    33
    Locatie:
    Meppel
    Dank! We gaan het e.e.a. checken. Groet!
     
  4. Mugen MRX-3

    Mugen MRX-3

    Lid geworden:
    21 jan 2004
    Berichten:
    3.100
    Locatie:
    Thuis
    Ik krijg de indruk dat jullie vrij nieuw zijn in deze prachtige hobby, vandaar even wat standaard basis dingen die je even kan checken

    Controleer eerst of de stekkertjes juist in de ontvanger zitten, elk stekkertje heeft 3 draden ( plus / min / puls) als je de stekker omdraaid zit de puls en min verkeerd om en werkt het niet,

    Om de esc te controleren kan je simpelweg een accu en motor aansluiten en vervolgens de stekker die in de ontvanger gaat in een servoter steken, een servotester kost maar een paar euro (hobbyking / aliexpress / of je lokale hobbyzaak) en is een zeer handig hupje.
     
  5. 2RCFans

    2RCFans

    Lid geworden:
    30 jan 2021
    Berichten:
    33
    Locatie:
    Meppel
    Dank voor je tips! We gaan alles nogmaals checken en misschien voor de zekerheid een servetester aanschaffen.
    Groet!!
     
  6. 2RCFans

    2RCFans

    Lid geworden:
    30 jan 2021
    Berichten:
    33
    Locatie:
    Meppel
    Hoef je de zender en ontvanger niet opnieuw te binden wanneer alles losgekoppeld is geweest? Wanneer is het binden dan wel noodzakelijk?
     
  7. PH_AJH

    PH_AJH Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 feb 2007
    Berichten:
    12.151
    Locatie:
    away
    Als de ontvanger aan een andere zender gebonden is geweest, of als een ontvanger nog nooit aan je zender gebonden is geweest (een nieuwe bijvoorbeeld).
    Tevens na updaten van firmware kan het handig danwel noodzakelijk zijn opnieuw te binden.
     
  8. Mugen MRX-3

    Mugen MRX-3

    Lid geworden:
    21 jan 2004
    Berichten:
    3.100
    Locatie:
    Thuis
    Binden doe je zodra je een ontvanger voor de eerste keer in gebruik neemt, het binden is feitelijk de ontvanger instellen op de exacte frequentie die de zender uitzend.
    Eenmaal gebonden zal hij uitsluitend het signaal van jou zender ontvangen..
    Pas als de de ontvanger met een andere zender gaar gebruiken zal je opnieuw moeten binden

    Edit: PH_AJH is me net voor :D
     
  9. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.368
    Locatie:
    Woerden
    De 2,4GHz zenders zenden op één of meer van de 80 beschikbare kanalen in de 2,4GHz band uit. Vrijwel alle zenders zenden tegenwoordig op minimaal 2 kanalen tegelijk uit. Welke twee kanalen dat zijn wordt door de software bepaalt. Daar zijn allerlei manieren voor bedacht en het gaat te ver dat hier uit te leggen. Het is vrijwel hetzelfde als Wifi voor de computer. Feitelijk worden de zelfde chips gebruikt als voor Wifi. Enkele fabrikanten gebruiken speciale eigen chips maar het blijft hetzelfde soort signaal als Wifi.
    Omdat alle zenders tegelijk uit kunnen zenden moet de ontvanger wel weten naar welke zender hij moet luisteren. Daar is het bind proces voor nodig. Wanneer je de zender in de bind mode zet zal hij een "speciaal" signaal uitzenden. De ontvanger moet ook in de bind mode worden gezet. Wanneer de ontvanger dat speciale signaal ontvangt zal hij bepaalde gegevens die in dat signaal zitten uitlezen en in het geheugen opslaan. Het belangrijkste hierbij is het identificatienummer van de zender. Elke zender, en dat zijn er wereldwijd miljarden, zendt het identificatie nummer van die zender mee met elk pakket data dat verzonden wordt.
    Wanneer de ontvanger na het binden weer wordt aangezet zal hij alle zenders die in de lucht zijn ontvangen. Sommige ontvangers "luisteren" alleen naar de kanalen waarop "hun" zender uitzendt maar weer anderen ontvangen gewoon alles. De computer in de ontvanger leest het begin van het pakket data en kijkt naar het identificatie nummer van de zender. Komt dat niet overeen met het nummer wat tijdens het binden is opgeslagen dan wordt er niets met die data gedaan. Alleen data welke is uitgezonden door de zender waaraan de ontvanger is gebonden zal het juiste identificatie nummer mee zenden. Alleen daar doet de computer in de ontvanger wel wat mee zodat jij je model kan besturen.
    Wanneer je de zender en de ontvanger uit zet zal het identificatienummer niet veranderen, in de zender kan je het niet veranderen en in de ontvanger kan je het alleen veranderen door opnieuw te binden. Daarom is opnieuw binden niet nodig als je de ontvanger uit hebt gezet.
    Wanneer je de ontvanger met een andere zender wilt gebruiken zal je hem eerst aan die andere zender moeten binden. Het nieuwe nummer wordt in het geheugen opgeslagen waarna de ontvanger alleen nog maar naar die andere zender zal "luisteren". Wanneer je de ontvanger van nieuwe software voorziet of de software update kan het zijn dat het gehele geheugen wordt gewist. Dan heeft de ontvanger geen nummer meer om naar te luisteren dus is opnieuw binden nodig.
     
  10. 2RCFans

    2RCFans

    Lid geworden:
    30 jan 2021
    Berichten:
    33
    Locatie:
    Meppel
    Dank voor je uitleg Ernst!!
     

Deel Deze Pagina