Bouwverslag billing boats Hoga, US Navy YT146

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door Tazz 19, 11 jul 2020.

  1. P. Burghoorn

    P. Burghoorn

    Lid geworden:
    17 feb 2008
    Berichten:
    1.366
    Locatie:
    Halderbergen
    Hallo Jeremy,

    De relinghoogte is een hele verbetering, zo is het goed. Je bouwt erg netjes en dat zie je in de kwaliteit van je model. Ik heb wel een paar tips voor je volgende model. Bij je reling heb je een dikke stang boven (waar je je hand oplegt) bijv. 1 mm en dunnere stangen onder bijv. 0,8 mm, bij een houten dek wordt er eerst een kadering om de opbouw of obstakels gelegd om daarna de dekplanken te leggen. Het is veel meer werk om te doen maar het maakt je model nog realistischer.

    Je moet dat nu niet meer veranderen maar gebruik de tip voor het volgende model. Op deze manier legde ik de lat steeds een treetje hoger bij elk volgend model.

    Groet Paul
     
    MicropropSport vindt dit leuk.
  2. Tazz 19

    Tazz 19

    Lid geworden:
    16 mrt 2009
    Berichten:
    915
    Locatie:
    Gorredijk
    Dank voor je reactie Paul,

    Voor de reling had ik de indruk dat zowel de bovenste als de middelste stangen dezelfde dikte hebben bij de echte Hoga, hierin kon ik nagenoeg geen verschil opmerken. Vandaar mijn keuze om dezelfde diktes toe te passen.

    Het dek heb ik inderdaad niet gekaderd. Voor de beplanking heb ik gekozen om te gebruiken wat ik voorhanden had. Dit waren normale brede plankjes welke zich liggend niet mooi lieten buigen. Voor mijn Seawolf heb ik destijds duurdere latjes gekocht in de juiste maatvoering, die zijn wel plat te buigen. Vandaar dat het op de Hoga niet gekaderd is. Ik deel je mening overigens wel.
     
  3. P. Burghoorn

    P. Burghoorn

    Lid geworden:
    17 feb 2008
    Berichten:
    1.366
    Locatie:
    Halderbergen
    Ik ken het probleem om de plankjes over de breedte te buigen om zo met de rondingen van het schip mee te gaan. Dit probleem heb ik opgelost om uit 0,5 mm berkentriplex dezelfde breedte uit te snijden als de plankjes. Op die manier kun je de grootste krommingen maken. Het geheel wordt aan het eind afgelakt met een licht grijs glace. Je ziet dan niet meer dat het een ander houtsoort is en geeft meteen de teakkleur.


    Groet Paul
     
    Herby63 vindt dit leuk.
  4. Tazz 19

    Tazz 19

    Lid geworden:
    16 mrt 2009
    Berichten:
    915
    Locatie:
    Gorredijk
    Je bedoelt daarmee dat je de rondingen al snijdt uit een stuk berkentriplex zodat je niet meer hoeft te buigen? Dat zou zeker al een hoop schelen!
    Wat voor lichtgrijs gebruik je voor de teaklook?
     
  5. P. Burghoorn

    P. Burghoorn

    Lid geworden:
    17 feb 2008
    Berichten:
    1.366
    Locatie:
    Halderbergen
    Klopt Jeremy, zoals bij de geschutstoren. Die curve valt niet te buigen. Dat scheelt zeker veel tijd.
    Voor de teaklook gebruik ik tubes olieverf van Talens, zinkwit, gele oker en lampenzwart. Naar verhouding mengen en sterk verdunnen om daarna het af te lakken met zijdeglans of matlak. Wat je zelf mooi vindt natuurlijk.

    Tip is om eerst even een proefjes te maken met de mengverhoudingen erbij, een soort van staaltjes. Dan heb je keus wat het beste oogt.

    Succes!

    Groet Paul
     
    wimo100 vindt dit leuk.
  6. Tazz 19

    Tazz 19

    Lid geworden:
    16 mrt 2009
    Berichten:
    915
    Locatie:
    Gorredijk
    Dankje Paul,

    Daar kan ik zeker wat mee. Zal eens rondkijken om te zien waar ik het kan bestellen.
    Voor de rondingen neem ik je tip van harte. Komen vast en zeker nog wel meer schepen bij, dus het zal bruikbaar zijn.
     
  7. Albert van Loon

    Albert van Loon

    Lid geworden:
    27 mrt 2021
    Berichten:
    348
    Locatie:
    Weert
    Hoi Jeremy, met veel bewondering heb ik je bouwverslag gelezen, en ik vond de geschiedenis van deze boot ook interessant. (ander bouw verslag) Ik ga een poging wagen deze boot ook te bouwen als beginner, en heb een paar vragen hierover; Welke maat askoker/schroefas heb je gebruikt? Welke primer en plamuur kan ik het beste gebruiken? Welke lak/verf grijs/zwart/rood heb je gebruikt?
    Groet, Albert
     
  8. Albert van Loon

    Albert van Loon

    Lid geworden:
    27 mrt 2021
    Berichten:
    348
    Locatie:
    Weert
    Hoi Jeremy, met veel bewondering heb ik je bouwverslag gelezen, en ik vond de geschiedenis van deze boot ook erg interessant. (ander bouwverslag) Ik ga een poging wagen deze boot ook te bouwen als beginner, na een aantal Ugear modellen wil ik de uitdaging aan, en ga deze boot bestellen bij modelbouwKrikke.nl maar heb een paar vragen hierover; Welke maat schroefas/koker heb je in de romp ingebouwd?, (voor de RC) welke primer, en verf/lak rood/zwart/grijs heb je gebruikt? En tot slot; heb je een tip welke RC set ik hiervoor kan inbouwen? Groet, Albert van Loon
     

Deel Deze Pagina