Smit Rotterdam project

Discussie in 'Werkschepen' gestart door DR_Henkenstein, 17 feb 2021.

  1. DR_Henkenstein

    DR_Henkenstein

    Lid geworden:
    7 jan 2021
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Velp
    Goedemiddag,

    Ik zal mij eerst voorstellen, ik ben Dhijs, 29 jaar uit de omgeving van Arnhem. Ik ben al een tijd aan het knutselen aan modellen en computers. Door een studie en een uitdagende thuis situatie heb ik het hobbyen een tijd laten liggen maar heb ik in december weer een paar projecten op gepakt.

    Waaronder het project waarvoor ik nu dit topic start, ik heb jaren geleden van een collega van mijn vader een RC modelboot gekregen, alleen was de kwaliteit en afwerking niet netjes op zijn zachts gezegd. De boot zag er uit alsof er met restjes huisverf en een oude kwast afgewerkt is en op de motoren na en een printplaatje voor wat lampjes was er geen besturing aanwezig. De boot is uiteindelijk in de schuur beland waar ik hem afgelopen december ben tegen gekomen en aan begonnen ben.

    Ondertussen ben ik ervaring rijker en weet ik ook beter waar ik moet zoeken en starten dus het project voelt ook makkelijker om op te pakken. Tijdens mijn onderzoek ben ik op dit forum gestuit en heb ik ook hier een bult informatie kunnen vinden. Zelf voelde ik mij geïnformeerd genoeg om nu dit topic te starten echter ben ik nu op een punt waar ik toch graag een beroep wil doen op de kennis aanwezig op het forum.

    P.s. Vanwege het type schip en project dacht ik op deze plek van het forum goed te zitten, als ik iets moet veranderen of verplaatsen hoor ik het graag.

    Goed, dat gezegd hebbende hier is het project!
    Mijn boot is naar mijn weten een Smit Rotterdam van Billing Boats, het is een houten constructie waarvan de romp nog goed was maar het dek en grootste gedeelte van de opbouw aan vervanging toe was.
    Ik heb twee aandrijf motoren die de markering hebben: johnson j 13v 397 220 211 deze motoren hebben alleen een plus en min pool en een boeg motor van Monoperm 6v, max 2A.

    Vanwege de staat van het model word het voor mij vooral een plek waar ik 'lekker in kan bouwen'.
    Ik weet niet of ik deze boot nog naar een visuele kwaliteit kan gaan brengen zoals andere bouwers op dit forum hebben gedaan dus dat word voor mij een tweede fase of later een tweede boot.

    Hier nu de vragen die ik heb voor het forum:
    1. Besturing
    Via verschillende bronnen ben ik al tot de conclusie gekomen dat ik een zender/ontvanger wil hebben dat werkt via de 2.4ghz band. ook zou ik graag minimaal 8 kanalen willen hebben. Dit voor verschillende functies maar ook omdat ik overweeg om de twee aandrijf motoren onafhankelijk van elkaar aan te sturen.
    1.1 Zelf een zender ontvanger bouwen?
    Ik speel met de gedachte om zelf een controller te maken, ik heb meerdere projecten gemaakt met arduino en raspberry pi en ben meerdere projecten op het internet tegen gekomen waar je best "makkelijk" zelf een 2.4 ghz zender/ontvanger kan maken. Dit gezegd hebbende ben ik op dit forum ook een topic tegen gekomen waar dit besproken werd en waar dit idee word tegen gesproken vanwege eventuele storingen voor andere vaarders wanneer ik mijn ongereguleerde systeem aanzet. Nu ben ik zelf nog opzoek of ik dit kan verhelpen doormiddel van code of dat ik dit idee gewoon voor thuis moet houden.
    1.2 Zender ontvanger kopen, welke dan?
    Nu bied het forum hier al een starters Thread om de juiste zender te kiezen alleen gaat hier de focus naar vliegtuigen. Ik heb zelf 3 losse kristal zender/ontvangers liggen en nog een paar van bestaande rc modellen die ik vast kan ombouwen voor de boot maar ik wil graag meerdere kanalen om meerdere functies op de boot te kunnen bedienen. Dus toch nieuw kopen maar welk merk en waar liggen voorkeuren binnen het forum voor verschillende systemen?

    2.Onderdelen en waar te kopen
    2.1 Motoren heb ik ik dus al maar omdat deze ouder zijn is het handig om nieuwere te kopen?
    2.2 De motoren moeten aangestuurd worden, dit kan niet direct vanaf de ontvanger hier moet een zogenaamde ECS voor aanschaft worden. Nu zag ik deze(THOR 15HC-S Vaar-Rijregelaar 15A vooruit/stop/achteruit - Envelop (rc-point.nl)) al voorbij komen op het forum, is dit iets waar ik gewoon 3 van kan kopen en dan later eventueel de motoren nog op aanpas of moeten de ECS en motoren toch echt op elkaar afstemmen?
    2.3 Accu/stroom voorraad, Ik heb een stel powercell accu's van traxxas beschikbaar. Ook heb ik bij mij om de hoek een zaak die brommer accu's(12v, verschillende Ah) verkoopt, het lijkt mij leuk om lang te kunnen varen zolang de accu niet te zwaar is natuurlijk.
    Wat raden jullie aan?

    3.Tips?
    Hieronder voeg ik ook foto's toe van de romp in zijn huidige vorm. Ik had in een andere thread gevonden dat om de boot waterdicht te krijgen en om de romp wat sterker te maken het handig is om een fiberglas laag aan te brengen. ik heb hiervoor de romp al een keer geschuurd, om verfklodders te verwijderen en de romp mooi glad te krijgen. Ook was de boot in de schuur nat geworden door een lek in het dak(precies boven de boot natuurlijk), ik heb de boot toen een tijd bij de verwarming binnen gezet. Hij is nu lekker droog maar er zijn wel door het krimp effect een paar scheurtjes ontstaan.

    Verder leer ik zelf heel goed door te kijken hoe anderen het gedaan hebben alleen als ik kijk bijvoorbeeld op marktplaats of dergelijke dan zie je bijna altijd dat de boten worden getoond of verkocht zonder besturing. Ik hoor graag hoe u uw boot aanstuurt. Normaal gesproken zou ik een modelbouw winkel binnenlopen of naar een opendag toe gaan maar deze zijn het afgelopen jaar meestal afgelast of dicht.

    Ik hoor graag als ik iets moet aanpassen of verplaatsen
     

    Bijgevoegde bestanden:

  2. DR_Henkenstein

    DR_Henkenstein

    Lid geworden:
    7 jan 2021
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Velp
    Goedenavond,
    Even een kleine update, ik ben verder gegaan met de binnenkant. De vorige eigenaar had in de achterkant rond de kiel een siliconenkit gebruikt om het waterdicht te maken vermoed ik.
    In mijn geval hield dit alleen nog vuil en roest vast dus ik heb dit weg gehaald, ook omdat ik de binnenkant wil behandelen met een lak.

    Bij het schoonmaken van de binnenkant bij de boeg kwam ik een propje tegen, toen ik dit weghaalde kwam er een gat in de boeg tevoorschijn, misschien een eerdere aanvaring.

    Ook ben ik bezig gegaan met het roer, het bakboord roer zat los in de romp, ik heb het hennegats koker weer vastgelijmd aan de romp en het roer weer op zijn plek gezet. Ook de ring dat om de schroef zit was los gescheurd van de kiel, ook deze zit nu weer stevig op zijn plek.

    Origineel werden beide roervlakken bestuurd met een servo en lange stangen die de servo bijna in het midden van het schip plaatste. Ik heb hiervoor een nieuw systeem gemaakt zodat het allemaal wat minder ruimt in neemt in het schip.

    met een tijdelijk Arduino bordje heb ik de servo aan kunnen sluiten en kunnen testen dat het nieuwe systeem werkt.

    Waar ik nu tegen aanloop is dat een buisje dat op de bakboord schroefas zat is losgekomen, ik heb geprobeerd dit te solderen maar dit ging niet goed met mijn soldeerijzer, ik denk dat een vlammetje hier beter zou werken maar dit lijkt me niet handig in een houten boot. Ook denk ik dat ik meer kapot maak als ik de hele as uit de boot zou halen dan dat ik er mee maak. Heeft iemand hier een tip voor? Waar word dit buisje voor gebruikt is dit om water dat langs de as naar binnen zou komen op te kunnen vangen?

    Nu nog even wachten op de onderdelen om zelf een zender/ontvanger te kunnen maken, in ieder geval voor eigen gebruik, wanneer het mogelijk word om samen te varen zal ik verder kijken naar een 'professionele'.

    Wat betreft stroomvoorziening en aandrijving vind ik het nog lastig om concreet dingen vast te zetten. Ik heb contact gehad met een RC hobby winkel bij mij in de buurt en die heeft mij kort wat prijzen toegestuurd voor de onderdelen die ze mij aanraden.
    Zelf denk ik vanwege het formaat van het schip dat ik een kleine loodaccu ga gebruiken, dit zal ten goede komen wat betreft de diepgang en ik wil lang kunnen varen en slepen. Dit met twee 12v 50A ESC's voor de aandrijfmotoren en een kleinere voor de boegmotor.
    Ook wil ik de ontvanger een eigen stroomvoorziening geven.

    Tot zover deze update, komende week wil ik de motorsteunen maken en wil ik de boegschroef weer terug plaatsen. Dan kan ik de romp nog een keer schuren en gaan voor bereiden om hem weer waterdicht te krijgen.
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Laatst bewerkt: 27 feb 2021
  3. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.106
    Locatie:
    Oostvoorne
    Hallo Dhijs, Over deze boot is er veel info op het forum te vinden. o.a. hier:
    https://www.modelbouwforum.nl/threads/wat-mag-een-smit-rotterdam-ongeveer-wegen.265516/
    M.b.t. het aanschaffen van een 2,4 Ghz zender kan ik je weinig advies geven. Wat je uit de vliegerij hebt overgehouden zal 35 Mhz materiaal zijn en die frequentie mag niet voor het varen worden gebruikt.
    Heb nog wel een 4 kanaals F-14 met Navysticks liggen. Compleet met ontvanger en lader.
    De CTI regelaar die je noemde is een goede voor gebruik in je S-R. Als je meerdere gebruikt dan eentje via de BEC ontvanger en servo van stroom laten voorzien. Bij de andere regelaars trek je het rode draadje terug uit het stekkertje naar de ontvanger.
    Het afgebroken pijpje op de schroefaskoker werd gebruikt om te smeren. Ik zou de koker glad maken en er een stukje slang over schuiven.
    Zelf smeer ik de schroefassen met uierzalf. Is een probaat middel. Vul de kokers met een injectiespuit zonder naald. Warm vooraf de uierzalf even op en zuig de spuit vol.
    Bij het induwen van de as het andere eind van de koker afdichten. Pas als de as niet verder wil het teveel aan zalf laten ontwijken.
    Een 12 Volts 7 Ah loodaccu moet voldoende zijn om te varen. Ze wegen ongeveer 2,5 kg. Vaarklaar zal de boot tussen de 9 en 11 kg wegen. Moet er nog 2,5 kg aan ballast bij dan zou je kunnen kijken of er plaats is voor een tweede accu en die dan parallel schakelen. Kijk maar of je iets met deze info kan. Gr. Klaas.
     
  4. DR_Henkenstein

    DR_Henkenstein

    Lid geworden:
    7 jan 2021
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Velp
    Goedemiddag Klaas, allereerst bedankt voor je bericht. Ik vind inderdaad steeds meer informatie over deze boot, zeker nu ik ook steeds beter weet te zoeken.
    Ik denk dat ik komende week eerst alle informatie op een rij ga zetten en een goed plan op ga zetten.

    Ik zie dat de 4kanaals f-14 40mhz is, mag dat wel gebruikt worden bij boten? Ook zie ik behoorlijke prijzen voorbij komen voor deze set, ik zal u een privé bericht sturen.

    Ook bedankt voor je andere tips, ik ga van de week wel langs bij Kruitvat, ik heb ook gezien dat ik de uierzalf ook kan gebruiken voor de roer assen. Ik moet toegeven dat na het lezen over hoe zwaar de boot mag zijn met de daarbij komende waterlijn dat ik geen rekening heb gehouden dat deze ook onder de waterlijn komen..

    Ik moet toegeven dat ik steeds meer aan het nadenken ben om de schroefassen toch los te halen en de schroefaskokers uit te lijnen en herplaatsen. Ik dacht eerst om cosmetisch op een tweede plaats te houden maar ik word steeds enthousiaster om het goed te doen.
    M.v.g, Dhijs
     
    Gerrit-Jan vindt dit leuk.
  5. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.106
    Locatie:
    Oostvoorne
    Je zou de schroefaskokers los kunnen maken door ze met een soldeerbout erin op te warmen. Dan kijken of ze nog recht zijn en de lagers geen speling hebben. Als dat goed is kun je ze gewoon weer gebruiken. Eventueel een nieuw smeerpijpje op solderen of alletwee verwijderen, glad maken en dicht solderenmet een stukje pijp of messing plaat. Daarna uitrichten en vastlijmen met 2K-lijm. Om de as in de straalbuizen te centreren een schijfje karton of triplex op de as monteren. Goed de lengte in de gaten houden dat de schroef op de goede plek in de straalbuis komt. M.b.t. de zender heb ik je een conversatie gestuurd. Gr. Klaas.
     
    Laatst bewerkt: 28 feb 2021
  6. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.633
    Locatie:
    Betuwe
    Dag Dhijs. We hebben elkaar vanavond in Elst gesproken.
    Vonden het leuk dat je er was. Wees welkom en schroom niet om te vragen.
     
  7. DR_Henkenstein

    DR_Henkenstein

    Lid geworden:
    7 jan 2021
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Velp
    Goedenavond! ik vond het ook leuk, ik ga zeker vaker komen. Ik ben aan het kijken hoe ik snel zelf kan varen!
     
  8. mark.knuever

    mark.knuever

    Lid geworden:
    27 aug 2021
    Berichten:
    8
    Locatie:
    Doetinchem
    hallo dhijs ik zag jouw verhaal van de smit rotterdam staan. toevallig heb ik afgelopen week ook een romp gekocht waar ooit iemand aan begonnen was maar nooit afgemaakt. bij mijn is de hele bovenbouw verdwenen. en een tekening was er niet meer bij. ik heb al wel een klein beetje ervaring in de modelbouw,en reeds eerder een kotter gebouwd.
    dus ben erg benieuwd hoe jij het aanpakt. en wie weet steek ik er nog wat van op.

    groeten
    mark knuever.
    uit Doetinchem
     

    Bijgevoegde bestanden:

  9. DR_Henkenstein

    DR_Henkenstein

    Lid geworden:
    7 jan 2021
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Velp
    Goedemorgen Mark!
    Ik zal van het weekend de tekeningen delen die ik gevonden had.
    Helaas ligt de bouw bij mij even stil vanwege de staat van mijn model. Ik ben naar een vaargroep geweest en heb daar goede tips gekregen.
    Eventueel kunnen we bespreken of je mijn bovenbouw over kan nemen.

    Zoals je op mijn foto's ziet mis ik ook een behoorlijk stuk maar ik heb het voordek met de stuurhut en schoorstenen nog.

    Groet Dhijs
     
  10. mark.knuever

    mark.knuever

    Lid geworden:
    27 aug 2021
    Berichten:
    8
    Locatie:
    Doetinchem
     
  11. mark.knuever

    mark.knuever

    Lid geworden:
    27 aug 2021
    Berichten:
    8
    Locatie:
    Doetinchem
    hallo dhijs.
    ik heb zeker wel intresse om jouw bovenbouw over te nemen.
    ik hoor graag van je.
    je mag me eventueel ook een mail sturen zodat we wat gegevens kunnen uitwisselen
    mark_knuever@kpnmail.nl.
    met vriendelijke groet mark.
     
  12. Wump

    Wump

    Lid geworden:
    28 mei 2022
    Berichten:
    119
    Locatie:
    Huizen
    Hallo Dhijs,
    Ik ben Willem, net een paar dagen geleden lid geworden, en ik ben ook bezig met het bouwen van de Smit Rotterdam. Ik ben erg benieuwd naar de stand van zaken met jouw renovatie van de SMIT Rotterdam, want wat ik van de foto's gezien heb, is dat een hele klus. Heb alle posts hierboven gelezen en zie dat je veel advies en hulp hebt gekregen om verder te gaan. Ik heb de voortgang van mijn project ook op Youtube gezet. Hier is de link naar het eerste filmpje: in de beschrijving staat de link naar het volgende filmpje.
    In ieder geval veel succes met jouw project!
    Willem aka Wump
     
    Laatst bewerkt: 1 jun 2022
    DR_Henkenstein vindt dit leuk.
  13. DR_Henkenstein

    DR_Henkenstein

    Lid geworden:
    7 jan 2021
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Velp
    Goedenavond! ik had een tijdje geleden wel een update voorbereid maar niet aan toegekomen om op het forum te zetten. Vorig jaar heb ik de hobby opgepakt omdat ik "volwaardig" werk had waarmee ik de hobby kon bekostigen maar nu heb ik het probleem dat ik bijna geen tijd heb om te bouwen.

    Ik ben verder gegaan met de tips die ik hier heb gekregen en ben verder gegaan met verzamelen. Ik had van een van de leden hier een Robbe Futaba f14 overgenomen en ben mij gaan concentreren op de elektronica.
    Ook is mijn vloot nu stiekem aan toch uitgebreid. ik heb nu 3 Smit Rotterdam's, een zwarte zee, een Seabex one en een paar speedboten die ik bij een leuke koop erbij kreeg.
    Ik heb besloten om de Rotterdam waar ik dit forum mee begonnen niet verder uit elkaar te halen. Ik heb de romp verder geschuurd en de buitenkant in een primer gezet. ik moet de volledige opbouw opnieuw maken.
    Deze romp ligt nu even opzij.
    Qua elektronica heb ik voor dit model de accu, 2 motoren, twee esc's en een stuurservo.

    Toen kwam ik een model tegen op marktplaats waar aan begonnen was maar dat nog niet ver was. Het model is van Lecturama. iets dat in verschillende delen aangeschaft moest worden. hij zou compleet moeten zijn maar ook hier bleek een aantal aan te missen. Dit model staat in de planning om varend te hebben deze zomer. ik heb de romp nu zover dat ik de romp kan bekleden ik heb alleen meer plankjes nodig.
    Qua elektronica is dit mijn meest volledige model. ik heb 2 motoren, 2 esc's een boegmotor met eigen esc, stuur servo, batterij management en een systeem zodat ik 5 volt heb voor eventuele automatisering ook heb ik aanstuurbare schakeling voor verlichting en ben ik met de 3d printer bezig om een systeem te maken zodat ik de ankers op en neer kan laten..

    En ja een kind in een snoepwinkel. ik kwam een origineel en compleet pakket tegen van Billing Boats. Deze is ongeveer op de zelfde status als mijn tweede Smit, je kan nu zien waar de bedrijven misschien van elkaar hebben afgekeken maar het Billing Boats model lijkt beter te passen. Ik heb de onderdelen in gescand en ben nu opzoek naar model triplex zodat ik de opbouw voor de eerste Rotterdam ook kan maken.
    Dit model is voor nu vooral een voorbeeld voor de andere twee.

    Ook de Seabex is een project die ik van een andere hobby'er heb overgenomen. Dit model is super interessant wat betreft de functies en ik moet eerlijk zijn ik heb me vergist in het formaat van het model. Voor nu ligt deze hoog en droog voor wanneer ik meer ruimte heb.

    Qua aansturing zat ik eerst nog met de 40mhz Robbe F14, hier had ik later nog een tweede van over genomen. ook had ik een paar uitbreiding modules maar het originele kreeg ik niet aan de gang.

    Ik heb nu een Robbe Futaba FC-18Plus die omgebouwd is naar 2.4 ghz met 8 ontvangers. Ik heb hier al een beetje aan geknutseld en een paar dingen van de vorige eigenaar wat netter gesoldeerd en dergelijke.
    Straks ga ik kijken of ik hier Navy sticks in kan zetten en de multi channel functie aan kan toevoegen die ik heb liggen.

    Hallo Willem(Wump)! wat een mooie video's ik heb ze vanavond bijna allemaal al bekeken zeker voor het houtwerk kan ik daar nog wat uithalen. Ook heb je mooie foto's van het echte schip gebruikt!
    Ik ga van de week even een aantal foto's maken van de modellen en hoever ik er mee ben.
    Bedankt voor de berichten nog!

    Met vriendelijke groet,

    Dhijs
     

Deel Deze Pagina