Mercedes Actros 1851 GigaSpace Black Edition - nieuwkomer

Discussie in 'Bouwverslagen Trucks en Bouwmachines' gestart door mbvandenberg, 23 jan 2021.

  1. Timmi

    Timmi

    Lid geworden:
    10 aug 2008
    Berichten:
    970
    Locatie:
    Werkendam
    De wheelspacers zijn ook verkrijgbaar voor Tamiya.
    Indien niet de juiste maat, dan overmaats kopen en naar de juiste diepte vijlen of afdraaien.

    Gr.
    Raymond
     
    mbvandenberg vindt dit leuk.
  2. mbvandenberg

    mbvandenberg

    Lid geworden:
    10 jan 2021
    Berichten:
    131
    Locatie:
    Amsterdam
    Dank voor je reactie Raymond. Heb je iets van een onderdeelnummer of een link naar hetgeen jij noemt?
     
  3. mbvandenberg

    mbvandenberg

    Lid geworden:
    10 jan 2021
    Berichten:
    131
    Locatie:
    Amsterdam
    #007 Truck bijna gereed [06-03-2021]

    Een goede twee weken geleden was mijn laatste update over de voortgang van de bouw. Vandaag was een hele mooie dag: de laatste paar onderdelen in elkaar zetten, de cabine gereed maken en alles monteren.

    Eerst de tijd even twee weken terug draaien: ik heb mij bezig gehouden met de verlichting en met name het voorbereiden ervan. Onderdelen verven, gaten maken met de aangeschafte handruimers (nogmaals dank hier voor de tip op het forum) en de draden door en onder het chassis geplaatst.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Verder de cabine deels in elkaar gezet om te zien hoe dit staat en waar ik op moet letten. En de benzine tanks geplaatst om te kijken hoeveel ruimte er is voor de bekabeling van o.a. de verlichting.

    [​IMG]
    [​IMG]

    Wellicht nog nuttige informatie voor andere mensen die de Carson verlichtingsset willen aanschaffen: in mijn ogen kan je deze niet op je ontvanger aansluiten zonder tussenkomst van servo Y-kabels. Gekocht en ‘s avonds kon ik de verlichting testen. Wat een feest om de verlichting werkend te zien en voor een dergelijk goedkope set vind ik de kwaliteit super! Knipperlichten werken rustig en natuurgetrouw, de remlichten lichten fraai op en de koplampen zijn xenon blauw/wit maar niet té fel naar mijn smaak.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Na de verlichting was het tijd voor het interieur. Heb 3 a 4 lagen verf aangebracht en uiteindelijk vind ik de afwerking acceptabel. Ik realiseer mij dat je er weinig van ziet dus ik kan gaan mierenn***en over 1 streepje verf die net niet strak is of een stikker die niet 100% strak erop zit, maar het is wat het is. Al met al ziet het interieur in two-tone kleur er best gaaf uit.

    [​IMG]

    Tijdens de bouw heb ik in mijn telefoon notities gemaakt van zaken die ik tegen kwam en tijdens het afmaken van de Truck wilde aanpakken. Zo viel het mij op dat sommige boutjes die in het zicht blijven zilver zijn (o.a. aan de achterkant van de cabine, spiegels, achterspatborden), en dit steekt lelijk af. Na ze vast gezet te hebben heb ik ze zwart geverfd. De zilveren ‘traanplaat’ voor de schotel heeft juist standaard zwarte boutjes. Die heb ik zilver geverfd zodat het rustiger oogt. Verder viel het mij op dat de Carson stuurservo goed zichtbaar is omdat deze fel blauw van kleur is. Hier heb ik zwarte tape over heen geplaatst.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Een heel leuk klusje was het maken en plaatsen van de laatste stickers, de kentekens en de stickers op de cabine. Iets over de kentekens: op het Tamiya stickervel zitten witte kentekenplaten, geschikt voor veel Europese landen. Zelf vind ik de gele Nederlandse platen afzichtelijk (sorry, iedereen zijn eigen smaak) omdat deze zo dominant aanwezig zijn. Forum-lid Rolf had aangeboden nummerplaten voor mij te maken (nogmaals dank) maar heb uiteindelijk besloten Portugese kentekenplaten te plaatsen. Ik ben zelf half Portugees en de cijfer letter combinatie vind ik leuk. Je kan hiermee een persoonlijke touch geven aan de Truck, maar wel gebaseerd op de echte kentekens in Portugal.

    [​IMG]

    Waar ik de post mee begon: vandaag heb ik wat laatste puntjes afgerond, waaronder het spuiten van het windscherm. Vervolgens werd het tijd om voor het eerst de cabine in zijn geheel in elkaar te zetten, inclusief interieur. Moet zeggen dat het wel heel gaaf is als alles samen komt, en tegelijk ook een bijna euforisch gevoel. Laatste paar schroefjes vast zetten en dan staat er in 1x een Truck.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    De kabels zitten nog niet definitief vast, dus dat moet ik nog netjes maken. Kon het niet laten een kort test ritje te maken. Over het rijden zelf: ik ben mij volledig bewust dat een Carson 65T motor, de 3-versnellingsbak van Tamiya en een Carson 6 kanaals zender niets bijzonders is, maar ik verbaas mij erover hoe rustig ik met de trekker kan rijden. Het schakelen gebruik ik eigenlijk niet (standaard in de 1) en ik kan het gas prima doseren. Van het gas los betekent dat hij mooi afremt en sturen gaat ook heel soepel.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Wat moet er nu nog gebeuren? De kabels netjes wegwerken en enkele items op de cabine monteren (ruitenwissers, toeters, extra spiegels). Verder attendeerde mijn neef mij erop dat de sticker op de achterspatborden niet op een trekker horen maar op een trailer, dus die moet ik er weer afhalen.
    Vraag is wat ik hierna ga doen. Er zijn twee gedachten maar (financieel) verstandiger zou zijn om niets te doen. Eerste idee is om een trailer te bouwen. Een ander idee is om de truck van accessoires en upgrades te voorzien.

    Tijdens de bouw heb ik diverse websites geraadpleegd en om jullie een idee te geven aan welke accessoires ik denk: airco unit op het dak, poederblusser, spatlappen, antennes cabine, stootblokken, traanplaten rondom schotel. Deze hebben uiteraard alleen een esthetische functie en hiermee oogt de Truck wellicht nog wat realistischer.
    De upgrades die in mijn hoofd zitten: chassis onderdelen in metaal (o.a. dwars balken en schotel), andere velgen en banden en de stuuras verplaatsen.

    Eerst de Truck maar echt afmaken en dan zien we wel weer verder.

    Groeten,
    Maurice
     
    Laatst bewerkt: 7 mrt 2021
    bvdh, ozy, VOLVO FH 16 750 en 5 anderen vinden dit leuk.
  4. Timmi

    Timmi

    Lid geworden:
    10 aug 2008
    Berichten:
    970
    Locatie:
    Werkendam
    Hoi Maurice

    tik in Google even Tamiya wheel hub in en je ziet gelijk plenty shops.
    Verkrijgbaar in diverse diktes.
     
  5. Vinnie B

    Vinnie B

    Lid geworden:
    17 okt 2020
    Berichten:
    39
    Locatie:
    Zwolle
    Maurice ik zie dat er in de zijskirts leds zijn geplaatst horen die bij de Actros kit of heb jij die los er bij gekocht

    verder ziet het er super uit
    ik lig momenteel stil ivm met een operatie (niets ernstigs) en dat ik zelf ook graag de verf wil uitzoeken in een winkel en dat kan helaas nog niet

    gr Wim
     
  6. mbvandenberg

    mbvandenberg

    Lid geworden:
    10 jan 2021
    Berichten:
    131
    Locatie:
    Amsterdam
    Ha Wim. Vervelend om te lezen dat je een operatie hebt (gehad). Kan mij goed voorstellen dat je de verf zelf wilt uitzoeken. Aan de andere kant zal je het moeten selecteren op basis van het potje verf of de spuitbus neem ik aan? Of kan je ter plekke een stukje laten maken?

    De Actros kit heeft standaard witte lensjes aan de zijkant. Heb deze zelf oranje geverfd en (witte) led lampjes erachter gezet. Ze zijn misschien iets te fel maar het staat wel gaaf vind ik :)
     
    Laatst bewerkt: 7 mrt 2021
  7. mbvandenberg

    mbvandenberg

    Lid geworden:
    10 jan 2021
    Berichten:
    131
    Locatie:
    Amsterdam
    #008 Trailer en accessoires truck [14-03-2021]

    De volgende stap in mijn nieuwe hobby is de aanschaf van een trailer voor achter mijn Actros. Heb e.e.a. hierover gelezen en uiteraard op dit Forum naar voorbeelden gekeken en uiteindelijk een besluit genomen: het is een Hercules Hobby trailer 20ft container (onderdeelnummer HH-140407) geworden.




    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Qua budget wilde ik het schappelijk houden (besteld via AsiaTees.com en incl. verzendkosten zat ik net onder de €200,-) en daarnaast heb ik de energie en tijd niet om zelf een trailer te gaan bouwen. Verder was het belangrijk voor mij om een korte trailer te hebben aangezien ik in huis niet met een combinatie van 1,5m+ lengte wil rijden. Daarnaast speelt het veilig opbergen van de hobby mee in de keuze.

    Via de website AsiaTees kon ik dezelfde trailer ook samenstellen met een tank of met een koelcontainer maar vindt een zeecontainer toch wel leuk. Ondertussen websites gevonden waar alle internationale cargo bedrijven genoemd staan incl. kleurcodes van de containers. Voor nu denk ik aan een grijze Maersk container omdat ik die kleur mooi vindt passen bij de zwarte Actros. Volgens diverse websites heb ik hiervoor de Tamiya TS-81 spuitbus nodig. De Maersk stickers zouden al in het bouwpakket van Hercules moeten zitten en anders bestel ik deze ergens.

    [​IMG]

    Verder wil ik de trailer redelijk standaard houden. Ik vind de Amerikaanse achterbumper en lichten niet heel fraai dus wellicht koop ik hier een Europese versie van, bijvoorbeeld die van Carson (onderdeelnummer 907074). Als jullie andere suggesties voor hebben hoor ik dit graag.

    [​IMG]
    [​IMG]

    Naast de trailer heb ik nog enkele gave accessoires voor de trekker gekocht. Tijdens de bouw heb ik notities gemaakt van onderdelen die ik voorbij zag komen en uiteindelijk e.e.a. in 1x aangeschaft via de website RCbrmin.com.

    - antennes cabine zwart, 2 stuks
    [​IMG]

    - brandblusser rood
    [​IMG]

    - spatlappen achter MB logo
    [​IMG]

    - luchttank metaal zwart
    [​IMG]

    - traanplaat chassis aluminium
    [​IMG]

    - treden zijpaneel aluminium, 2 stuks
    [​IMG]

    - versnellingsbak cover aluminium MB logo
    [​IMG]

    Als ik de onderdelen binnen heb kan ik de cabine in 1x afronden. Nu ontbreken nog de ruitenwissers, hoorns en extra spiegels dus straks kan ik alles in 1x erop zetten en is de cabine af.

    En de rest van de bouw van de trekker? Ben bezig geweest om de bekabeling van de verlichting netjes in te bouwen en weg te werken. Daarnaast heb ik afgelopen week nog enkele gave 3D geprinte onderdelen ontvangen en geplaatst. Zo is de snorkel van de cabine aan de onderzijde afgemaakt.

    [​IMG]

    Daarnaast heb ik deurpanelen ontvangen die ik in de kleuren van de rest van het interieur ga verven.
    [​IMG]

    Eén van de kleinste maar leukste aanpassingen vind ik de wielspacers achter. Naar mijn smaak staan de achterwielen iets te ver naar binnen dus hier enkele ringetjes geplaatst waarmee ze +/- 1,5-2mm naar buiten zijn gekomen. Een subtiel verschil maar voor mij net even mooier.

    [​IMG]
    [​IMG]
    Zonder wielspacers

    [​IMG]
    Met wielspacers

    Als ik de onderdelen en trailer binnen heb meld ik mij. En eerder als er iets noemenswaardig te melden is.

    Groeten,
    Maurice
     
    Laatst bewerkt: 14 mrt 2021
  8. trialrolf

    trialrolf Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    23 mrt 2015
    Berichten:
    3.378
    Locatie:
    Achterhoek
    Ik zeg lekker bezig, ook al met 3D in de weer.:thumbsup:
     
    VOLVO FH 16 750 en mbvandenberg vinden dit leuk.
  9. Dobermann

    Dobermann

    Lid geworden:
    13 jan 2020
    Berichten:
    207
    Locatie:
    Betuwe
    Mooi topic om te lezen.

    Prachtig ook hoe het model er nu al uitziet !

    Enneh veel oog voor detail, hoewel mij opviel dat de markeringsplaten die er nu op de trekker zitten van een oplegger zijn, op trekkers/bakwagens hoorde andere markeringsplaten (met diagonale strepen) te zitten (dit ter info).

    Wettelijk zijn de eisen van het moeten hebben van markeringsplaten op 1 januari 2012 in zijn geheel vervallen.

    Die spacers op de achteras zien er ook goed uit.
     
    Laatst bewerkt: 18 mrt 2021
    VOLVO FH 16 750 en mbvandenberg vinden dit leuk.
  10. mbvandenberg

    mbvandenberg

    Lid geworden:
    10 jan 2021
    Berichten:
    131
    Locatie:
    Amsterdam
    Dank je wel Rolf! Het 3D is een prachtige wereld. Tijdens mijn studie tijd in Delft voor het eerst mee in aanraking gekomen. Leuk om nu onderdelen voor mijn eigen truck te hebben!
     
    trialrolf en VOLVO FH 16 750 vinden dit leuk.
  11. mbvandenberg

    mbvandenberg

    Lid geworden:
    10 jan 2021
    Berichten:
    131
    Locatie:
    Amsterdam
    Dank voor je reactie en het compliment. En dat van iemand waarvan ik het bouwverslag van je trekker en trailers met bewondering heb gelezen. Indrukwekkende combinatie met o.a. prachtig spuitwerk en fraaie details.
    Mijn project is in mijn ogen niets anders dan een standaard bouwpakket die ik zo netjes mogelijk probeer te bouwen en op details ga fine-tunen.
    Gelukkig was ik al eerder gewezen op de foutieve markering. Ik haal deze er spoedig af. Spacers maakt voor mij de trekker net een tikkeltje stoerder. Eerst had ik meer ringetjes geplaatst maar dan wordt het een soort tuning wat niet de bedoeling is.
     
    trialrolf, Dobermann, arm1948 en 2 anderen vinden dit leuk.
  12. Dobermann

    Dobermann

    Lid geworden:
    13 jan 2020
    Berichten:
    207
    Locatie:
    Betuwe
    Dankjewel, maar mijn bouwsel is ook pas mijn eerste truck creatie.

    Ik heb in ieder geval geleerd wat ik volgende keer anders moet aanpakken, aldoende leert men....

    En wat betreft mijn spuitwerk, heb ik niet zelf hoeven doen, anders was het een ramp geworden.
     
    mbvandenberg vindt dit leuk.
  13. mbvandenberg

    mbvandenberg

    Lid geworden:
    10 jan 2021
    Berichten:
    131
    Locatie:
    Amsterdam
    Voor een eerste truck met combinatie vind ik het nogal indrukwekkend wat je bouwt :)

    Las al dat je de onderdelen hebt laten spuiten, maar denk er hetzelfde over: laten doen door iemand die het kan, zeker als je de connecties hebt.

    Herken zeker dat je tijdens het bouwen denkt, volgende keer anders. Dat maakt de hobby ook verslavend ben ik bang ;-)
     
    trialrolf en Dobermann vinden dit leuk.
  14. Dobermann

    Dobermann

    Lid geworden:
    13 jan 2020
    Berichten:
    207
    Locatie:
    Betuwe
    Dankjewel.

    En zoals je schreef, wat je zelf niet goed kan, kun je beter uitbesteden..... persoonlijk vind ik dat spuitwerk grotendeels het eindresultaat bepaald.
     
    mbvandenberg vindt dit leuk.
  15. mbvandenberg

    mbvandenberg

    Lid geworden:
    10 jan 2021
    Berichten:
    131
    Locatie:
    Amsterdam
    Zeker waar! Mijn cabine was af fabriek gesproken en zeker netjes. Benzinetanks bijvoorbeeld niet en die heb ik zelf geverfd. Dat zou ik niet weer zo doen maar alles mooi spuiten :)
     
  16. trialrolf

    trialrolf Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    23 mrt 2015
    Berichten:
    3.378
    Locatie:
    Achterhoek
    Mooi toch, zo hebben we allemaal de hobby leren uitvoeren en waarderen. Zo heeft ook iedereen zijn specifieke specialiteiten en ook mogelijkheden. De een heeft een complete werkplaats of een slaapkamer als hobbykamer en de ander een keukentafel die steeds weer opgeruimd moet worden. Mooi ook dat jullie een verslag maken en durven te vragen en feedback accepteren en verwerken..... Zo mooi om dit op een forum te zien en volgen in plaats van die losse Flodders op Facebook.
     
    mbvandenberg vindt dit leuk.
  17. huenenbedden

    huenenbedden

    Lid geworden:
    9 sep 2017
    Berichten:
    142
    Locatie:
    zetten
    Ziet er goed uit. Leuk verslag. :thumbsup::thumbsup:
    Volgende keer anders is bij mij vaak gelijk maar uit elkaar en overnieuw. (als dat nog kan)
    Groeten Peter:beer:
     
    mbvandenberg vindt dit leuk.
  18. mbvandenberg

    mbvandenberg

    Lid geworden:
    10 jan 2021
    Berichten:
    131
    Locatie:
    Amsterdam
    Zeker leuk dat iedereen zijn hobby op zijn of haar eigen manier beoefent. De complete werkplaats is volgens mij bij jou van toepassing Rolf, ik werk aan de keukentafel

    Vindt het zelf leuk om de verhaaltjes te schrijven en foto’s te maken en zo de bouw enigszins te documenteren. Voor de leden maar ook leuk om zelf eens terug te lezen.

    Zonder de feedback waren een paar zaken niet gelukt of hadden vele malen langer geduurd. Leuk als mensen het waarderen als je hier je topic bijhoudt.
     
  19. mbvandenberg

    mbvandenberg

    Lid geworden:
    10 jan 2021
    Berichten:
    131
    Locatie:
    Amsterdam
    Dank je wel voor het compliment Peter

    Bij sommige zaken is de truck al uit elkaar geweest om iets overnieuw te doen.

    Bij het verven twijfel ik of ik het de moeite waard vindt om de tanks opnieuw aan te schaffen (je kan bij Wetronic volgens mij losse onderdelen kopen) om ze dan te gaan spuiten.
     
    huenenbedden vindt dit leuk.
  20. huenenbedden

    huenenbedden

    Lid geworden:
    9 sep 2017
    Berichten:
    142
    Locatie:
    zetten
    Ja. Je kan alles los kopen. Kan zijn dat er meer onderdelen op een rekje zitten. Bij mij was iets fout gegaan met de koplampen. (wou iets te snel en te veel)
    Ff nieuwe besteld en overnieuw beginnen.
    Als de tank jou niet stoort dan zo laten. Ze zijn toch al geverfd? Niets mis mee zo te zien.
     

Deel Deze Pagina