OrangeRX AR610 vs. Spektrum AR6115e

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Hionimi, 26 jul 2012.

  1. Hionimi

    Hionimi

    Lid geworden:
    25 feb 2011
    Berichten:
    283
    Locatie:
    Dinxperlo, Gelderland
    Kort verhaal: Is de AR6115e van Spektrum goed genoeg voor een Hype 'U Can Fly...!'?

    Lang verhaal: Ben dus laatst wezen vliegen in Park Schothorst te Amersfoort, prachtig groot park met veel kort gemaaid gras waar mijn vliegtuig prima kan opstijgen en landen, echter, ik merkte dat mijn vliegtuig raar deed. Eén Aileron, de linker, deed soms wat spastisch, ging steeds uit zichzelf naar beneden en weer terug. En later kreeg ik opeens bereik verlies die gelukkig herstelde voordat schade kon worden opgedaan. Dit was met de Hobbyking OrangeRX AR 610 ontvanger. Wat mij al opviel is dat het LEDje altijd knipperde en niet constant brand, later las ik dat dat niet goed is. Nu heb ik bij Toemen, omdat hun op het moment een dikke aanbieding hebben op veel Spektrum spul, een AR6115e besteld. Dit is echter een Parkflyer ontvanger, en ik vraag mij af of het genoeg is. Ik lees op de meeste fora van wel, en ik vlieg meestal dik binnen het zicht, denk niet eens verder dan 500-600 meter. Toch wou ik even vragen wat het te verwachten bereik is. En, wat er nou met die linker Aileron aan de hand kon zijn? (Ailerons zitten met een Y-kabel bevestigd.)
     
  2. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.627
    Locatie:
    Oss
    De orange ontvangers geven vaker problemen met spektrum.

    Ik vlieg al met Felix vliegers met indoor ontvangers van futaba , bereik is hier 500 m word geschreven.

    Mvg Johan
     
  3. Kaypeters

    Kaypeters

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    212
    Locatie:
    Den Haag
    Je aileron servo's zitten aangesloten met een y kabel, en alleen de linker servo deed raar? Dan lijkt t meer op iets anders. Kabelbreukje? Of gaar servotje?

    De aansturing van de linker en rechter servo is exact hetzelfde, dus dan zou de rechter ook raar moeten doen!
     
  4. Hionimi

    Hionimi

    Lid geworden:
    25 feb 2011
    Berichten:
    283
    Locatie:
    Dinxperlo, Gelderland
    Chips, ik vreesde al dat het niet aan de ontvanger lag, probleem maar eens grondig opzoeken voor ik ga vliegen dan.

    Update: Ben nu aan het testen, vreemd genoeg nog geen een foutje gehad, denk dat de verleng kabel niet goed aangesloten was... Wie weet... :confused:
     
    Laatst bewerkt: 26 jul 2012
  5. Hionimi

    Hionimi

    Lid geworden:
    25 feb 2011
    Berichten:
    283
    Locatie:
    Dinxperlo, Gelderland
    De Spektrum AR6115e is er en geïnstalleerd, nu nog wachten op goed weer. :shock:
     
  6. AER

    AER

    Lid geworden:
    8 dec 2016
    Berichten:
    255
    Locatie:
    Apeldoorn
    Ik zie dat hier gesproken wordt oa over de Spektrum AR6115e en daar heb ik een vraag over.
    Ik heb deze ontvanger al een aantal jaren en heb hem gebruikt in een parkflyer. Nooit problemen ermee gehad. Afgelopen weekend heb ik hem weer tevoorschijn gehaald en wilde hem uitproberen. Binden aan de DX7S waar ik ook destijds mee vloog maar het binden ging met geen mogelijkheid. Het oranje ledje brand continue en tevens ook het rode ledje (hold).
    Ik sluit de bindplug aan op de ontvanger daarna de accu. Zie meteen al dat het oranje ledje niet gaat knipperen. Heb wel geprobeerd met de zender te binden maar geen kans.
    Wat doe ik fout of wat kan er aan de hand zijn? Zoals ik zei, heb hem toen goed werkend opgeborgen en er later niks meer mee gedaan.
    Ik heb geen elektrotechnische kennis misschien dat hier een mede forumlid mij kan vertellen wat er aan de hand is.
    Alvast dank.

    Hier onder een foto van het geheel.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  7. FStrating

    FStrating

    Lid geworden:
    28 feb 2011
    Berichten:
    433
    Locatie:
    Veghel
    Weet je zeker dat je de ontvangeraccu goed hebt aangesloten. Dit probleem heb ik nl ook eens gehad. Draai de stekker van de ontvangeraccu maar eens om. Gelukkig gaat er niets kapot.
     
  8. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Pas op met het omdraaien van de accu aansluiting. Meestal gaat er niets kapot maar dat is geen garantie!
    In dit geval kan het de oorzaak niet zijn want dan zou er of helemaal niets gebeuren, of er komt rook uit de ontvanger. :(
    Nu gaat er wel een led aan dus kan de accu niet verkeerd aangesloten zijn.
    Wat is wel de oorzaak??? Helaas dat weet ik ook niet. Misschien heb je de zender te dicht bij de ontvanger. Bij sommige moet je de zender en ontvanger een meter, soms twee, uit elkaar hebben liggen.
     
  9. FStrating

    FStrating

    Lid geworden:
    28 feb 2011
    Berichten:
    433
    Locatie:
    Veghel
    Ernst, dit kan zeker wel de oorzaak zijn. Door het plaatsen van de bindplug, die de puls en de min met elkaar verbind, lijkt het of alles goed is aangesloten. En een spektrum ontvanger kan er tegen als de accu stekker verkeert om is aangesloten. zoals ik al schreef heb ik dit precies zo meegemaakt en bij mij was het inderdaad het verkeerd om aansluiten. Er zijn sommige ontvangers waar de min aan de bovenrij zit. Terwijl bij de meeste ontvangers de min aan de onderste rij zit.
    Let wel op, ik heb het hier over een stekker met drie aansluitingen. Als je deze verkeerd om plaatst dan wisselen de min en de puls. Als je een stekker met twee aansluitingen hebt en je plaatst deze verkeerd dan kan het inderdaad wel verkeerd aflopen.
     
  10. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    De "Bindplug" verbind de data uitgang van de ontvanger met de min, dat klopt. Als je dan de accustekker verkeerdom aansluit zal er niets gebeuren of er komt rook uit de ontvanger.
    Of de min bovenaan zit of onderaan maakt niets uit, het is maar net hoe je de ontvanger vast houdt. ;)
    De bindplug kan de min nooit doorverbinden via de data en puls aansluitingen omdat de data en de puls aansluitingen niet met elkaar zijn verbonden. De data en elke puls aansluiting gaan via een eigen weerstandje naar een Ic. Als de stroom via zo'n weerstandje naar een pootje van dat Ic gaat en dan via een ander pootje weer uit dat Ic, via nog een weerstand naar de bindplug en via die plug naar de min, kan dat Ic kapot gaan. Die weerstandjes zitten er in voor de beveiliging. Ze zorgen er voor dat de stroom die in zo'n geval gaat lopen zo laag blijft dat er niets kapot gaat. Maar de ontvanger zal niet werken, dat kan niet! Bij jouw zal er echt iets anders verkeerd hebben gezeten.
     
  11. FStrating

    FStrating

    Lid geworden:
    28 feb 2011
    Berichten:
    433
    Locatie:
    Veghel
    @AER, het is moeilijk te zien op de foto hoe je de accu hebt aangesloten.
    Als ik kijk op de ontvanger dan zijn dit de aansluitingen
    AR6115e.JPG

    De min zit aan de 'boven' zijde als je de BIND/DATA tekst aan de linker kant van de ontvanger hebt.
     
  12. AER

    AER

    Lid geworden:
    8 dec 2016
    Berichten:
    255
    Locatie:
    Apeldoorn
    Ten eerste wil ik jullie bedanken voor de tijd en energie die jullie erin steken. Zoals ik al vertelde heb ik niet veel kennis over elektrotechnische zaken zoals het inwendige van deze ontvanger.
    Maar op de zijkant van deze ontvanger staat waar min en signaal moeten zitten. Als je de ontvanger neemt zoals op de foto hieronder boven zit de min van de accu boven en de plus in het midden. Onder zit signaal. De bedrading van de ontvanger accu bestaat in deze situatie uit twee draden, + en -.
    Ik was en ben mij ervan bewust dat de aansluiting van de stekkers bij deze ontvanger omgekeerd is dan bij de meeste andere Spektrum ontvangers. Meestal zit signaal aan de bovenkant hier dus niet.
    Vraag, als de bindplug in de bind/data poort zit zou het toch niet uitmaken in welke poort de accu zit aangesloten? Of heb ik dit verkeerd?
     
    Laatst bewerkt: 3 apr 2021
  13. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Dat heb je niet verkeerd, het klopt helemaal. In de ontvanger zijn alle plus pootjes met elkaar doorverbonden net als alle min pootjes die ook met elkaar zijn doorverbonden.
    Het enige waar je goed op moet passen is dat je de plus en de min niet omdraait. Daar kan volgens mij geen enkele ontvanger tegen. De servo's overigens ook niet.
    Als het goed is zal de accu aansluiting ook een driepolige connector zijn waarvan de signaalaansluiting niet gebruikt wordt. Wanneer je die connector verkeerd om op de ontvanger aansluit zal er hoogstwaarschijnlijk niets gebeuren omdat dan de min op de onderste aansluiting komt. Dat is de signaal aansluiting (de puls). De + blijft op de juiste plaats, het middelste pootje. Omdat de signaal aansluiting met een weerstand beveiligd is zal de ontvanger geen schade oplopen maar hij zal niet werken.
     
    Laatst bewerkt: 3 apr 2021
  14. AER

    AER

    Lid geworden:
    8 dec 2016
    Berichten:
    255
    Locatie:
    Apeldoorn
    Dat ik de plus en de min omgedraaid heb kan ik mij haast niet voorstellen. Aan de ontvanger accu zit een Futaba stekker. Als ik deze zou omdraaien zou de min op signaal zitten en andersom. Je schrijft dat dit geen schade zou kunnen aanrichten. Heb ook geen rook of brandlucht gehad. Zou er dan op één of andere manier toch een ompoling zijn geweest ? Ik denk de enigste manier is dat ik de stekker van de accu een keer andersom erin gestoken heb in een vlaag van verstandsverbijstering maar dit is mij niet opgevallen.
    Wat betekent dit allemaal, is er nog een mogelijkheid om hem tot leven te wekken of is dit echt einde verhaal ?
     
  15. AER

    AER

    Lid geworden:
    8 dec 2016
    Berichten:
    255
    Locatie:
    Apeldoorn
    Heb net toch even de ontvanger van binnen bekeken. Zit in een plastic omhulsel met twee stukjes tape dicht geplakt. Zag niets wat leek op dat iets dat door gebrand was, zelfs geen brandgeur. Maar misschien hoeft dat ook niet. Het is allemaal super kleine elektronica.
     
  16. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Als de boel goed uit gefikt is zie je dat wel maar het is inderdaad heel goed mogelijk dat een Ic inwendig doorgebrand is en daar zie of ruik je aan de buitenkant lang niet altijd iets van.
    Is er bij je op de club nog iemand met een zelfde zender? Zo ja probeer de ontvanger dan eens in dat vliegtuig uit. Eerst met die zender te binden en kijken of dan alles wel goed werkt.
     
  17. AER

    AER

    Lid geworden:
    8 dec 2016
    Berichten:
    255
    Locatie:
    Apeldoorn
    Zou zo niet direct weten wie zo'n zelfde zender heeft maar als dan zou ik het zeker vragen. Wil jullie bij deze bedanken voor het mee denken. Ik heb nog zo'n ontvanger liggen en die werkt wel dus moet ik die gaan gebruiken.
     

Deel Deze Pagina