Hulp gevraagd ombouw batterij naar stroom

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door jw50, 26 feb 2021.

  1. jw50

    jw50

    Lid geworden:
    26 feb 2021
    Berichten:
    4
    Locatie:
    Egmond aan den Hoef
    Goedemorgen,

    Ik ben nieuw op dit forum en doorverwezen hiernaar door een verkoper van modelbouwspullen.

    Ik heb een speelgoed vraag... Mijn zoon heeft gisteren voor zijn verjaardag een Hot Wheels Spin Storm zet gekregen (https://www.bol.com/nl/p/hot-wheels-race-spin-storm-racebaan/9200000043480298/).
    Deze set heeft 4 LR20 batterijen nodig. Probleem is dat deze batterijen bij goed spelen binnen een uur of anderhalf uur leeg zijn. Het gaat dus een duur geintje worden om steeds nieuwe batterijen erin te doen. Ik weet niet of er oplaadbare batterijen in mogen, maar deze hebben normaal gesproken veel minder kracht dan 'normale' batterijen.

    Ik las vandaag op Amazon een topic van een Amerikaan die technisch genoeg was om de set om te bouwen, zodat deze op het stopcontact aangesloten kon worden en er dus geen batterijen meer nodig waren.

    Mijn vraag is of iemand ervaring heeft met het ombouwen van iets dat op batterijen werkt naar werken via het stopcontact. Zelf ben ik absoluut niet technisch genoeg om dit te kunnen doen.

    Hopelijk kan iemand mij helpen of weet iemand waar ik terecht kan.

    Groet,
    jw50
     
  2. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    De LR-20 cellen (ook wel "D" cellen genoemd) zijn tegenwoordig bijna allemaal alkaline cellen. De capaciteit van die cellen is ergens tussen de 15Ah tot wel 18 Ah. Als je die in een uur leeg trekt moet je er 10A of meer stroom uit trekken. Zo veel zullen die autootjes nooit gebruiken dus denk ik dat je veel langer met een setje van 4 cellen zal doen.
    Het probleem is natuurlijk wel dat ze ook langzaam leeg lopen als ze niet gebruikt worden. Willen ze dan een keer spelen dan zijn de cellen leeg en nieuwe heb je natuurlijk niet in huis. ;)
    Een goede adapter van 6V die pakweg 2A kan leveren lijkt mij een prima alternatief. Bijvoorbeeld DEZE adapter zou prima kunnen werken. Deze kan ongeveer 2A leveren. Met wat zoeken zal je er meer kunnen vinden, ook types die meer stroom kunnen leveren.
    Je zal wel zelf iets moeten bedenken/maken om die adapter aan te kunne sluiten want er zal waarschijnlijk geen rekening gehouden zijn met een externe spannings aansluiting. Let wel op dat je alles goed aansluit. Als de + en de - omwisseld kan er mogelijk het één en ander kapot gaan.
     
  3. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.463
    Locatie:
    Sassenheim
    Toch denk ik dat je een flinke adapter nodig hebt, als ik het filmpje bekijk op de bol.com pagina zal er toch een stevige motor nodig zijn om die auto's aan te slingeren. Hoewel bij zoiets de inertia van de schijf een rol mee speelt om de motor te onlasten zal de motor ook weer op toeren moeten trekken.

    Heeft de persoon op de Amazon pagina nog iets aangegeven met welke componenten?
     
  4. Alpha21

    Alpha21

    Lid geworden:
    29 okt 2010
    Berichten:
    573
    Locatie:
    Gld
     
  5. poebe

    poebe

    Lid geworden:
    8 jan 2012
    Berichten:
    2.043
    Locatie:
    meppel drenthe
    8 oplaadbare accu cellen en een oplaad station, deze cellen leveren meer ampaire en kunnen dus langer mee.
    let wel op de capaciteit van de cellen. 5000 mah daar kan je wel wat mee maar hoe meer hoe beter
    reken de kosten uit van de cellen en lader en kijk hoeveel wegwerp batterijen je daar voor kan kopen. plus dat het beter is want een beter milieu begint bij...

    https://www.conrad.nl/o/d-batterijen-oplaadbaar-mono-0501033
     
  6. Alpha21

    Alpha21

    Lid geworden:
    29 okt 2010
    Berichten:
    573
    Locatie:
    Gld
    Aan de topic starter: 4 LR20 (D-cell) Alkaline cellen zou je ook kunnen vervangen door 5 oplaadbare AA NiMH cellen (en een andere batterijhouder + lader - ik ken ff het knutsel niveau van topic starter niet).Wat betreft lader hangt het er maar vanaf hoe flexibel die lader moet zijn (enkel € tientjes voor een Gamma GP lader tot >150€ voor een programmeerbare hobby lader). Met zo'n lader kun je natuurlijk nog veel meer Alkaline cellen voor huis/tuin gebruik duurzaam vervangen door NiMH cellen (let wel: een Alkaline levert nominaal 1.5V spanning per cell, een NiMH cell 1.2V. - voor de meeste apparaatjes geen probleem maar als er bvb 4 Alkaline in zitten, is het raadzaam te vervangen door 5 NiMH).
    Nog enkele details (ik ken de kennis van de topicstarter niet): AA (penlight) en D slaan op het formaat/grootte van de cell. Alkaline/NiMH op het materiaal van de cell. (Alkaline is niet herlaadbaar, NIMH is de huidige, gangbare vorm van oplaadbare cellen)
     
  7. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Vanmiddag in de pauze had ik geen tijd om het filmpje te bekijken. Er zitten dus twee motoren in die constant draaien en bij de "lancering" een flinke stroompiek trekken. Volgens een paar reviews die ik heb gelezen zijn de batterijen inderdaad na maximaal 2 uur op. Dat is erg kort voor 15Ah cellen! Het probleem is dat de inwendige weerstand steeds hoger wordt naarmate de cellen leger raken. Een hogere weerstand is lagere spanning dus langzamere auto's. Wat batterijen aan gaat wordt het inderdaad een dure zaak.
    Oplaadbare cellen kan natuurlijk een oplossing zijn maar dan zal je er inderdaad beter 5 kunnen gebruiken. Met 4 lukt het ook wel maar de snelheid van de auto's zal merkbaar lager zijn. Een ander probleem is dat de capaciteit van oplaadbare cellen beduidend lager is dan van alkaline cellen. Je zal waarschijnlijk niet langer, misschien zelfs wel korter, kunnen spelen met die cellen. Een voordeel is wel dat je ze kan opladen maar dat duurt 1,5 tot 2 uur met de meeste laders. Met sommige (goedkope) laders kan het wel 6 uur duren voor de cellen weer geladen zijn. Je zal dan minimaal 2 of 3 setjes moeten kopen en dat wordt ook weer prijzig. Daarnaast heb je hier ook het nadeel dat de cellen "leeg lopen" ook als ze niet gebruikt worden. Willen de kids eens spelen dan moeten eerste de batterijen opgeladen worden.......
    De adapter die ik zo snel even vond kan 2A leveren, dat kan wel eens te weinig zijn. DEZE adapter kan tot 3A leveren, dat zou voldoende kunnen zijn.
    Er zijn adapters te vinden die 6V 5A kunnen leveren, dat zal zeker voldoende moeten zijn. Het probleem is alleen dat ik daar geen link van kan plaatsen omdat de site op de ene of andere manier dat niet toe staat (of ik doe het verkeerd ;)). Met wat zoeken zal je die wel kunnen vinden denk ik.
     
    Laatst bewerkt: 28 feb 2021
  8. jw50

    jw50

    Lid geworden:
    26 feb 2021
    Berichten:
    4
    Locatie:
    Egmond aan den Hoef
    Goedemorgen,

    Erg bedankt voor jullie reacties en tips! Helaas ben ik totaal niet thuis in de wereld van elektriciteit... Alles wat er staat qua afkortingen etc. is voor mij eigenlijk Chinees.
    Maar er is dus wel een mogelijkheid om de batterijen te omzeilen en het speelgoed op een adapter aan te sluiten? Ik snap dat je dan e.e.a. zal moeten aanpassen in het speelgoed, maar het kan wel???

    Groet,
    jw50
     
  9. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    9.659
    Locatie:
    Sneek
    Hallo jw50,

    Ja, het kan wel, in wezen is het een simpel klusje.
    Het enige wat mij niet duidelijk is, is hoeveel stroom de adapter moet kunnen leveren, persoonlijk ga ik dan liever wat hoger zitten.
    Mocht 6V 3A te weinig zijn:
    https://nl.aliexpress.com/item/3296...earchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
    Dan zou ik zoiets halen, met 6V 5A:
    https://nl.aliexpress.com/item/1005...earchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
    Hier zou ik wel een bakje omheen 'timmeren' i.v.m. de gemakkelijk toegankelijke aansluitingen (230V!).

    Aansluiten op de plus en min uitgangen van het bakje waar de batterijen in zaten en de stekker in het stopcontact, of een verpolingszekere stekkerverbinding met voldoende doorlaat.

    Ik zou het wel voor je willen doen, maar ik woon niet naast de deur..., misschien is er een forumlid dichterbij?

    Groeten, Jan.
     
  10. poebe

    poebe

    Lid geworden:
    8 jan 2012
    Berichten:
    2.043
    Locatie:
    meppel drenthe
    aliexpress:frustie:
     
  11. jw50

    jw50

    Lid geworden:
    26 feb 2021
    Berichten:
    4
    Locatie:
    Egmond aan den Hoef
    Ik woon in de regio Alkmaar. Wellicht iemand die mij kan helpen?
     
  12. jw50

    jw50

    Lid geworden:
    26 feb 2021
    Berichten:
    4
    Locatie:
    Egmond aan den Hoef
    Het topic kan gesloten worden.

    Een collega heeft de Hot Wheels baan omgebouwd, zodat deze nu op netstroom werkt.
    Oud type transformator aangeschaft en deze aangesloten op de baan. Gaat nu als een zonnetje.

    Mijn zoon is helemaal blij!

    Iedereen bedankt voor de reacties en tips!
     

Deel Deze Pagina