3 D print en airbrush in truckbouw van Rolf

Discussie in 'Model truckers' gestart door trialrolf, 18 dec 2019.

  1. trialrolf

    trialrolf Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    23 mrt 2015
    Berichten:
    3.377
    Locatie:
    Achterhoek
    [​IMG]

    Hier zit een gewoon een metertje op Cor. Wij zijn alleen te kippig. De compressor staat op de grond. Als ik aan het spuiten ben heb ik mijn leesbril op.
    Zou dan een metertje van 20 cm doorsnede moeten hebben. De maximale druk is inderdaad 4 bar maar de meter gaat tot 7.

    Ik wil nog even wijzen op de eetlepels. Wat een uitvinding! Kan het iedereen aanraden om deze te gaan gebruiken. Ik heb dus altijd een voorraad in de grondverf klaarstaan. Als ik grondverf spuit en heb wat over dan spuit ik dat weg met lepels.

    Ik was aan het zoeken naar een kleur voor de MAN. Heb dus diverse kleuren geprobeerd. Probleem is dat de kleurstaal op een website op je laptop nooit overeen komt met die in het echt. Naar een winkel gaan is geen optie want niets hier in de buurt die het verkoopt.

    [​IMG]

    [​IMG]

    als je ook in de binnenkant een dun laagje grondverf spuit kun je er in schrijven.

    Ik heb voor de MAN bijvoorbeeld meerdere lepels gespoten met 2 verschillende tinten grondverf. Bovendien de lak verdund met een gloss medium en met thinner verdund. Daarna met 2 verschillende blanke lakken...... Uiteindelijk houd je dan een lepel over. Ik had de lepels genummerd en op een briefje geschreven wat ik met de lepel had gedaan.

    [​IMG]

    Ik heb nu weer een aantal lepels in het zwart staan. Had ik nog in de spuit en zit voor een volgend project in mijn hoofd. Heb ik al vast wat lepels staan en verspil geen verf.

    Dus lepels, een aanrader!
     
    arm1948, ozy, bvdh en 3 anderen vinden dit leuk.
  2. Helicor

    Helicor

    Lid geworden:
    28 aug 2009
    Berichten:
    2.644
    Locatie:
    Drenthe
    Goed, nu dan eerst maar een rij lepelhouders gaan printen, dat leidt een beetje af..:yes:
     
    trialrolf vindt dit leuk.
  3. Jan de Boeff

    Jan de Boeff

    Lid geworden:
    6 sep 2012
    Berichten:
    1.251
    Locatie:
    Rotterdam
    is een handige tip, dat van die lepels, dan heb je echt een goed beeld hoe dat een kleur wordt.
     
    trialrolf vindt dit leuk.
  4. bvdh

    bvdh

    Lid geworden:
    17 jan 2009
    Berichten:
    854
    Locatie:
    montfoort
    Vooral blijven posten in dit verslag rolf, erg leuk om te lezen en de tips top .

    Mvg Bertus
     
    trialrolf vindt dit leuk.
  5. trialrolf

    trialrolf Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    23 mrt 2015
    Berichten:
    3.377
    Locatie:
    Achterhoek
    Dank allen. Het is al even geleden dat ik hier wat heb neergezet. Ik ga nu weer even wat babbelen over de 3D printer....

    [​IMG]en n

    Een hele tijd geleden heb ik voor de 3D printer een glasplaat gekocht als printbed in plaats van de flexibele magnetische kunststof mat. Dat was destijds een behoorlijke deceptie.....Tegenvaller dus. Ik moest het laatste werkstuk er met een hamer af slaan.

    Kort geleden met James (hij heeft mij tot het 3D printen gebracht waarvoor mijn dank ;) ) gebabbeld en toen kwam ook de glasplaat ter sprake. Ik deed het dus eigenlijk helemaal verkeerd......shocking!

    Allereerst de temperatuur. Ik weet niet helemaal meer wat ik destijds voor een temperatuur had ingesteld maar het zal zo rond de 60 graden zijn geweest.
    Met de glasplaat zou echter een temperatuur van 40 graden al genoeg zijn en 50 graden voor de eerste laag. Ik was er inmiddels achter dat je dat ook in de software (slicer Cura) kon instellen.

    Dan het "lossen" van je werkstuk. Als het te vast zit of fragiel is dan leg je de glasplaat met werkstuk en al even in de vriezer voor een minuut of 5-10 en je pakt het er zo af. Het werkt perfect. Inmiddels heb ik er al weer een zooi mee geprint en niets geen gedonder. Door de lagere temperatuur zal ook het stroomverbruik een stukje lager zijn. Denk dat de verwarming van het printbed een goed deel van het energieverbruik bepaald.

    [​IMG]

    Met alleen schoonmaken van de glasplaat met isopropanol blijven ook deze kleine dingetjes prima liggen. De glasplaat is 100% vlak en de met de magnetische mat was dat 99% zeg maar. Wat ik zo lees en zie heeft elk printbed wel een soort van golving. Bij mij is het midden heel iets lager. Ik merkte daar op zich in mijn prints niets van hoor. Toch nu met de glasplaat lijkt het resultaat (dat kan dus ook echt verbeelding zijn) net weer een fractie beter te zijn.

    Iets anders wat mij opviel en wat ik ook elders heb gezien is dat rood PLA filament wat meer rommel/slijtage in de extruder achter laat. Net of dat het iets zachter is. Net als rode lak moeilijk dekt of rode muurverf lastig is vervuild de aandrijving van mijn extruder door de rode PLA ook meer dan door de andere kleuren. Meer van jullie daar ervaring mee?
     
    JamesDavis, Mark300, Hans2020 en 5 anderen vinden dit leuk.
  6. JamesDavis

    JamesDavis

    Lid geworden:
    1 dec 2007
    Berichten:
    49
    Locatie:
    Doetinchem
    Fijn dat het werkt met de glasplaat Rolf. Ik was idd benieuwd of je het had geprobeerd.

    Ik heb met rood PLA niet echt problemen gehad. Ik gebruikt PLA van 123-3dprint en ook met kleine onderdelen gat het goed.

    Ik weet dat leveranciers problemen hebben om PETG kleur vast te krijgen in rood.
     
    trialrolf vindt dit leuk.
  7. trialrolf

    trialrolf Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    23 mrt 2015
    Berichten:
    3.377
    Locatie:
    Achterhoek
    Of je nu airbrushed, 3D print of geraniums kweekt goede hulpmiddelen "Sind das A und O" zoals ze in Duitsland zeggen.

    Nu is het fijne van een 3D printer dat je ook je eigen hulpmiddelen kunt maken, aanpassen, designen en eventueel zelfs kunt verkopen ;-)

    [​IMG]

    Even een opfris, mijn droogrekjes...

    Nu hebben grote en kleine onderdelen allerlei vormen etc en die moet je om te spuiten op een of andere manier vasthouden, klemmen, plakken etc etc.

    [​IMG]

    Velen van jullie kennen deze wel. Een stellage met buisjes en deze klem je erop. Helaas laat de klemfunctie na een tijdje wel na en klapt je fier rechtopstaande spatbord dan toch, net voordat het droog was, op de onderliggende krant..... bummer!

    [​IMG]

    Deel van mijn ontwerp waren de houders om iets op te plakken. Even naar Tinkercad en gaatjes erin getekend en een paar extra geprint.
    De buisklemmen eraf geknipt, beetje lijm en voila!

    [​IMG]

    Zo kun je kleinere objecten spuiten en drogen en ook verplaatsen......
     
    ozy, raoul00123 en andre van der weide vinden dit leuk.
  8. Helicor

    Helicor

    Lid geworden:
    28 aug 2009
    Berichten:
    2.644
    Locatie:
    Drenthe
    Ik heb die dingen in je 2e foto wel gezien, maar dacht altijd dat dit gewone krokodillenbekjes waren zoals die in de electro/electronica gebruikt worden; maar deze lijken van kunststof, heb je die ook geprint, en waar komen dan de veertjes vandaan? En die flexibele pennen dan?
     
    vGenLheftruck_Maarten vindt dit leuk.
  9. trialrolf

    trialrolf Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    23 mrt 2015
    Berichten:
    3.377
    Locatie:
    Achterhoek
    Deze zijn van kunststof. Ooit eens gekocht als "derde hand" en al veel gebruikt maar ze klemden niet goed meer op de buisjes en aangezien ik mijn systeem natuurlijk handiger vind....

    upload_2021-5-24_23-55-45.png
     
  10. trialrolf

    trialrolf Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    23 mrt 2015
    Berichten:
    3.377
    Locatie:
    Achterhoek
    Ik had voor mijn printer nog wat besteld. Noodzaak? nee, niet echt eigenlijk. Out of the Box print de Ender 3 Pro die ik heb gewoon best goed. Alles wat je er extra op zet kan dat verstoren vooral en geeft alleen verbeteringen in hele kleine marges. Het is met name het gebruiksgemak en bijvoorbeeld de veiligheid.

    Ik had spanners gekocht voor de X en Y as. De as waar het printbed op loopt en de as waar de kop aan zit zeg maar. standaard moet je een paar inbusbouten losdraaien, strak trekken en weer vastzetten zonder de spanning weer te verliezen of te overspannen...... Moet je ze vaak opnieuw spannen dan? Niet echt nee......

    Maar goed. Staat wel leuk en was niet zo duur. Beide spanners inclusief verzenden € 14,83

    [​IMG]

    die voor het bed.

    [​IMG]

    en die aan de as van de printkop, de X as. Die zat er ook met 3 minuten op.

    Die aan de Y as had wel wat voetjes in de aarde zeg maar. De originele riem kon ik niet meer gebruiken. Er zat wel een riem bijgeleverd van 2 keer de nodige lengte maar deze was niet voorzien van een "eindstop"

    [​IMG]

    Die riem haak je dus zo aan de "wagen" waar het printbed op zit......

    [​IMG]

    In zo'n sleuf aan beide kanten dus.....

    [​IMG]

    en dan is het wel makkelijk als je toch een wat grotere voorraad aan ditjes en datjes hebt en dus ook stelringen.....

    [​IMG]

    Werkt prima dus...... Ik kan nu dus fijner de boel instellen onder het mom gemak dient te mens maar is totaal niet nodig :yes: omdat het kan en een vriend van mij zegt dan altijd bij dat soort dingen....Rolf, maar je kunt echt niet zonder hoor.

    De printkwaliteit moet ik echter onder de loep nemen de komende dagen. Ik had PETG geprobeerd maar dat was helemaal een fiasco. Of het ook met de hoge temperatuur en luchtvochtigheid die dag te maken had?! Ik had de nozzle wel vervangen maar verder ook niets.

    Daarna weer met PLA maar toch wel hier en daar een mindere plek. De tube ook vervangen maar door een merkloos ding dat ik nog had liggen. Zat een keer bij iets van Aliexpress...... Geen verbetering.

    Dus nu tube van Capricorn besteld en ik moet eens kijken naar de toevoer naar de extruder.

    De machine heeft al heel wat uurtjes gedraaid en meestal naar volle tevredenheid. Toch lijkt het dat af en toe er een hik up is in de kwaliteit. Onderhoud en schoonmaak is dan ook wel key maar ook het PLA?! Ik wil toch eens bij een volgende bestelnoodzaak een ander merk gaan proberen.
     
    ozy, JamesDavis, modelbouwer en 2 anderen vinden dit leuk.
  11. JamesDavis

    JamesDavis

    Lid geworden:
    1 dec 2007
    Berichten:
    49
    Locatie:
    Doetinchem
    Ik gebruik PLA van 123-3d.nl en ben zeer tevreden over levering en kwaliteit. Just a tip.
     
    trialrolf en Tamaniac vinden dit leuk.
  12. trialrolf

    trialrolf Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    23 mrt 2015
    Berichten:
    3.377
    Locatie:
    Achterhoek
    Deze blog ook weer eens even vervuilen.....

    Gaat gewoon niet zo lekker hier met alles.

    3D printen....... Ik krijg de kwaliteit niet lekker. Eerst al gedoe met de glasplaat. Wil het eerst moeilijk lossen (wel in de vriezer) valt het nu tijdens het printen gewoon om. Haarlak geprobeerd maar werkt niet. Valt na 4 uur printen weer om..... Weer omgebouwd naar de oude standaard mat.

    Dan problemen met de toevoer. Een keer PETG gebruikt (en dus dat omvallen) en problemen met de prints zelf. Zwakke punten in de print. PETG lijkt niet hard te worden....noem maar op.

    Nozzle en tube vervangen. Hot-end schoongemaakt. Toen weer een PLA print. Is beter geweest. Krijg ook een beetje rambam van Cura. Nu weer om de 2 weken een nieuwe versie. Ik stop weer even met de updates van Cura want je moet wel erg goed opletten dat de standaard instellingen niet je print verknallen. Had dat dus met de bakhouder van de shovel. Tot 2x toe geprint met rare bobbels.

    Dat had ik inmiddels gevonden en een goede bakhouder geprint....Toen een 2e......Loopt 's nachts mijn tube uit de toevoer en loopt het filament door.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Toen was ik er weer even klaar mee... en nu nog. Hij staat er nu alweer 2 weken zo bij...... Geen zin om er iets mee te doen. Denk dat de nozzle/hot-end dicht zit en de druk van de extruder de tube heeft losgedrukt en toen heeft hij ruim 4 uur filamant gespuwd. Daar heb ik geen beveiliging voor.....

    Dan het airbrushen. Ik was bezig met de blanke lak maar ondanks dezelfde verf, lak, materiaal, merken krijg ik uiteenlopende resultaten. Dof, glans, mat terwijl in de verf zelf een glansmiddel is toegevoegd, ook van Vallejo. Alles volgens het boekje.... Denk dat de temperatuur en luchtvochtigheid me mogelijk parten speelt. Spuit niet alles tegelijk.....

    Maar in het kader van het moet wel doorgaan heb ik nu een spuitbus blanke lak gekocht....van de Action. Prima, 3 laagjes en klaar......Ikke tevreden.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Een aantal dingetjes waren er wel......deuren van de kast vielen in de tuin, spoiler op de grond...... ach zucht.... We stampen door!

    Ik wil met de MAN verder komen, meters maken dus het doel heiligt een beetje de middelen. Ik ben er wel achter dat het airbrushen wel wat voetjes in de aarde heeft. Alles van 1 merk kopen is geen succesgarantie. Grotere onderdelen vallen wel tegen om gelijkmatig te doen. Het dak en de cabine moeten nog. De zijspoilers nog een keer vanaf het begin opnieuw.

    Moet toch nog een keer een studie maken en kijken naar andere soorten verf voor cabines etc. Een bakje spuiten, ophangingsdeeltje etc etc gaat prima maar echt een carrosserie lakken is wat anders. We zullen zien maar voorlopig....

    Wel een ander mooi dingetje getest de afgelopen tijd......

    [​IMG]

    [​IMG]

    Van deze klemmetjes/schaartjes/tangetjes. Werken prima bij mij.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Je kunt zo kleine dingen spuiten, ophangen en laten drogen.
     
    ozy, Mark300, modelbouwer en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  13. trialrolf

    trialrolf Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    23 mrt 2015
    Berichten:
    3.377
    Locatie:
    Achterhoek
    Ik heb de printer maar eens ter hand genomen..... Hij ligt nu..... Nee hoor, geintje!

    Ik ben begonnen bij het hot-end. Dit is nog de originele. Wel had ik een kleine modifivatie gemaakt aan hoe de PTFE tube erin zat. Ik heb de temperatuur eerst maar eens tot 250 graden opgestookt en geprobeerd hem "door te prikken". Er kwam wel filament uit maar nog steeds niet van harte.

    Toen de boel uit elkaar gedraaid. De nozzle was bijna massief en het hele onderdeel zat eigen vol met resten. Ook stukjes blauw van de PTFE tube.
    Het zag eruit alsof hij al een 1000 uur gedraaid had.....en dat heeft ie ook zeker wel.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Ik had het vermoeden dat ie misschien de temperatuur niet meer haalt ofzo. Neem aan dat het ook kan slijten. Ik had echter in het begin al een aantal zaken op voorraad gehaald. Zo ook een hot-end. Deze zijn bij Aliexpress ook niet zo duur, Nu met de BTW nog onder een tientje.....

    [​IMG]

    [​IMG]

    Hier een voorbeeld dat een3D printer ook wel eens schoongemaakt wil worden....... Na montage van het hot-end en de algemene schoonmaak maar weer eens een print gestart. Knudde....Na een half uur weer de tube eraf......

    Nog maar eens een onderzoekje....Blijt de tube veel te los in de koppeling van de extruder te zitten. Ik had nieuwe tube gekocht van Capricorn dus best een goed merk. Blijkt dus ook daar een marge in te zitten. Gerommel in mijn bakje leverde toch een passende koppeling op.

    We zijn weer aan het printen......
     
    ozy vindt dit leuk.
  14. Helicor

    Helicor

    Lid geworden:
    28 aug 2009
    Berichten:
    2.644
    Locatie:
    Drenthe
    mag toch best, een beetje onderhoud, na 1000 draai uren?
    En wat die koppeling betreft, heb wel eens gelezen dat je die niet helemaal vast moet draaien, dan de tube er volledig insteken, en dan de koppeling nadraaien; dan heeft hij wat extra 'bite' van de 'mesjes' in de slang.
    Ik heb daarvoor zo'n extra spacertje in zitten, geeft een soortgelijk effect.
    Cor
     
    Laatst bewerkt: 13 jul 2021
  15. trialrolf

    trialrolf Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    23 mrt 2015
    Berichten:
    3.377
    Locatie:
    Achterhoek
    Ga ik eens naar kijken, bedankt Cor.
     
  16. trialrolf

    trialrolf Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    23 mrt 2015
    Berichten:
    3.377
    Locatie:
    Achterhoek
    Hier ook al een tijdje niets gedaan. Na het laatste grote onderhoud wel wat zaken geprint. Op zich ging dat verder prima. Ook heb ik toch besloten weer naar de glasplaat te gaan. De originele mat van de Ender3 was behoorlijk versleten. De nabestelde mat heeft toch een mindere kwaliteit en met name ook het verwijderen van de randjes en brim/skirt was een drama. Net of die er insmolten.

    [​IMG]

    Voor het glas gebruik ik nu wel een hechtspray 3DLAC via 123 3D gekocht op aanraden van mijn "printmaster". De truuk met de vriezer lukt ook nog steeds prima. Ik probeer helemaal niet meer de boel los te breken. Gewoon in de vriezer en hopla. Wel een beetje een vieze glasplaat dan door die lak maar even op temperatuur laten komen en niets aan de hand. Bij kleinere dingetjes zoals nu voor de Mercedes SK print ik een paar dingen en dan maak ik de glasplaat weer schoon en spuit opnieuw het hechtmiddel.

    [​IMG]

    Het blijft een goede aanschaf wat mij betreft.
     
    ozy, bvdh, Hans2020 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  17. Dobermann

    Dobermann

    Lid geworden:
    13 jan 2020
    Berichten:
    207
    Locatie:
    Betuwe
    Leuk om je ervaringen met 3D printen te lezen, ik heb ook wat 3D dingen geprint, en heb vergelijkbare ervaringen opgedaan vwb hechten, onderplaat, niet meer los krijgen enz.

    Heb de 3D printer toen de truck klaar was verkocht en wil er tzt wel weer een aanschaffen.
     
  18. trialrolf

    trialrolf Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    23 mrt 2015
    Berichten:
    3.377
    Locatie:
    Achterhoek
    Kun je weer wat nieuwers kopen!
     
  19. Dobermann

    Dobermann

    Lid geworden:
    13 jan 2020
    Berichten:
    207
    Locatie:
    Betuwe
    Voor het volgende project wellicht.....
     
    trialrolf vindt dit leuk.
  20. geekaa

    geekaa

    Lid geworden:
    14 okt 2021
    Berichten:
    12
    Locatie:
    Alkmaar
    Goedemiddag.
    Ik heb een merkloze printer (Anet A8) met een aluminium heatbed.
    Na eindeloos proberen met van alles en nogwat gebruik ik nu alleen nog maar Scotch "glue stick" van 3M.
    Opbrengen vlak voor het printen begint (Ik kijk naar de temperaturen).
    Na afkoelen is je printje makkelijk los te halen. Eventueel wat water gebruiken.
    De Glue is bij 40 graden C. oplosbaar in water!
     

Deel Deze Pagina