FMS Beaver info gevraagd

Discussie in 'Electro vliegtuigen' gestart door Hueyfan, 22 mei 2021.

  1. Hueyfan

    Hueyfan

    Lid geworden:
    24 apr 2013
    Berichten:
    50
    Hallo,

    Ik heb een vraagje over de FMS Beaver V2.
    Als starter op het gebied van fixed wing vliegen, (heli’s heb ik ervaring mee, hoewel dat al een flink aantal jaren geleden is) wil ik misschien met deze trainer aanvangen.
    Ik ga naar een lokale vliegclub om mijn licht op te steken, lessen nemen enzovoorts.

    Om toch op voorhand een idee te hebben wat ik wil gaan vliegen heb ik de afgelopen tijd mijzelf ingelezen en diverse vliegtuigen bekeken, online, en de reviews ed gezien. Forums uitgeplozen enz..

    Ik heb gekeken naar de Kyoso Calmato die op dit forum aanbevolen wordt tov van de zogenaamde ‘schuimpjes’.
    Heb zelf heli’s opgebouwd vanaf een bouwpakket met honderden losse onderdelen, zowel elektrisch als brandstof, schaalmodellen gebouwd, dus durf wel te zeggen dat ik geen twee linkerhanden heb op dat gebied.
    Toch, mijn indruk is dat het Kyoso ‘bouwpakket’, (eigenlijk kun je het zo niet noemen omdat het enkel wat grote delen in elkaar zetten is) wat gedateerd is. Niet moeders mooiste om het maar zo te zeggen in mijn persoonlijke optiek. Het (mijn dus!) oog wil ook wat. Dus dat gaat hem zeker niet worden. En een compleet houten toestel vanaf de grond opbouwen dat is niet mijn bedoeling. Duurt te lang en wil dit jaar eens gaan beginnen met lessen. Tweedehands toestellen begin ik niet aan.

    Nu lees ik over schuimtoestellen veel negatieven dingen, vooral van bijvoorbeeld Eflite. Jammer, want, bijvoorbeeld, het nog uit te komen Draco toestel is wel erg mooi om te zien. Maar om nu bij een aankoop van €600 plus gelijk alle servo’s, esc, motor en wat al meer te vervangen en of uitgebreid te testen, gaat voor nu wat ver.
    (Ik heb geen enkele moeite met een toestel te verbeteren met upgrades, maar dan moet ik wel eerst zelf gevlogen hebben en ervaring hebben)
    Wat ik lees over de FMS toestellen klinkt wat beter. En de Beaver V2 hiervan is zeker geen verkeerd toestel om te zien. Wat alle YouTube video’s laten zien zegt helaas tegenwoordig niet zoveel. Gesponsorde meningen tellen niet mee..

    Nu de vragen.

    Is er iemand met real life ervaringen met dit toestel? En als ik kies voor een Spektrum zender met ontvanger, (moet nieuw kopen, oude DX6i is helaas door defecte stick overleden) kan ik dan het zogenaamde reflex apparaatje dat ze meeleveren gewoon weglaten en gaan voor een ontvanger van Spektrum met AS3x technologie?
    En is de DX6e voldoende of gewoon gelijk gaan voor de DX8e? Dit ivm met eventueel vliegen met EDF jets in (verre?) toekomst.
    En natuurlijk alle tips met betrekking tot dit FMS toestel zijn van harte welkom.

    Overigens wil ik geen discussie uitlokken over wat beter is, hout of schuim. Daar heb ik hier al veel over gelezen en is voor mijn situatie niet relevant.

    Mvrgrt,

    Jan
     
    Laatst bewerkt: 22 mei 2021
  2. wvr

    wvr

    Lid geworden:
    12 mei 2003
    Berichten:
    2.886
    Locatie:
    Velserbroek
    Als je echt nog nooit vleugel gevlogen hebt, zou ik even functie over form kiezen, oftwel, kies wat makkelijk vliegt en waar je goede vliegvaardigheden mee kan aanleren.

    Kijk dus eens op de club waar je wilt gaan lessen waar zij mee vliegen of wat ze adviseren.

    Mijn ervarings is dat bijna al die schuim modellen echt prima vliegen.... voor iemand die kan vliegen, maar voor de eerst periode wil je iets wat heel voorspelbaar vliegt.
    veel schaal-achtige modellen hebben een relatief korte romp waardoor ze op hoogteroer iets minder stabiel zijn.

    succes met kiezen
     
  3. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    1.403
    Mijn voorstel zou ook zijn, ga eerst eens naar de club waar je lid van wil worden en vraag daar ook advies mbt toestel en zender.
     
  4. Frits37

    Frits37 Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    1.234
    Locatie:
    Nunspeet
    Bedenk ook dat een toestel dat ontworpen is voor RC meestal makkelijker vliegt dan een schaalmodel. Hoewel ik de Beaver een warm hart toedraag, zou ik als eerste toestel zonder bedenkingen voor een Calmato gaan. 'Mooi' is niet m.i. echt een afweging bij het leren vliegen.
     
  5. Hueyfan

    Hueyfan

    Lid geworden:
    24 apr 2013
    Berichten:
    50
    Dank voor de reacties.
    Jammer genoeg geen antwoord op de vraag wbt de ontvanger met Spektrum tech.
    Maar goed, daar kom ik dan wel uit.
    Toch even voor de duidelijkheid, ik heb al wel vrij uitgebreid gesproken met iemand van de vliegclub en de vraag over de schuimtoestellen gesteld.
    Er is geen enkel probleem om daar te starten met een dergelijk vliegtuigje.
    De helft van de club schijnt te vliegen met deze dingen. Als voormalig heli vlieger, die dingen zijn nu eenmaal inherent instabiel, maak ik mij niet zoveel zorgen over iets gevoeliger vliegen ivm korte romp verhouding tov de vleugel.
    Beetje jammer dat op de gestelde vragen niet echt een antwoord kwam.

    Mvrgrt,

    Jan
     
  6. FStrating

    FStrating

    Lid geworden:
    28 feb 2011
    Berichten:
    435
    Locatie:
    Veghel
    Als reactie op de zender vraag: Ik zou iets meer geld uitgeven en dan gaan voor de NX-8 ipv de DX8-e. De NX serie heeft meer mogelijkheden t.o.v. de DX serie en is ook toekomst bestendiger. Het reflex apparaatje is gewoon te gebruiken met Spektrum maar een AS3X ontvanger is hiervoor een goed alternatief als je met stabilisatie wilt gaan vliegen. De nieuw AS3X ontvangers zijn volledig met de zender te programmeren. Hiervoor zijn veel youtube filmpjes te vinden.
     
    Cnn vindt dit leuk.
  7. Frits37

    Frits37 Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    1.234
    Locatie:
    Nunspeet
    Als je echt goed wilt leren vliegen (wat zeker nodig is als je tzt met EDF's aan de slag wilt), zou ik dat doen zonder stabilisator. Vergelijk het met leren zingen met autotune aan: je merkt niet goed wat je doet. Alleen een 'panic mode' kan wel nuttig zijn, maar dan moet je ook de tegenwoordigheid van geest hebben om die in een fractie van een seconde te activeren als het nodig is.

    Verder zou ik zeker voor een 8-kanaals zender gaan als ik de keus moest maken.
     
  8. Hueyfan

    Hueyfan

    Lid geworden:
    24 apr 2013
    Berichten:
    50
    Wederom dank voor de antwoorden,

    Ik denk dat ik idd maar voor de NX-8 ga. Intussen even eea bekeken en inderdaad een zee aan mogelijkheden en dus mooi voorbereid voor de toekomst.

    Frits, de ASX3 wil ik precies om de reden die jij beschrijft. Niet om continue te gebruiken. Het stickgevoel wil ik niet verstoren met beperkte uitslagen en dergelijke.

    Mvrgrt,

    Jan
     
  9. Frits37

    Frits37 Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    1.234
    Locatie:
    Nunspeet
    Een AS3X beperkt niet je uitslagen, maar compenseert voor o.a. de invloed van de wind (windvlagen/turbulentie) op je toestel. Dat doet hij sneller dan je zelf zou kunnen. Je hoeft dus niet zelf te reageren, sterker nog, je merkt niet eens dat hij compenseert. Je merkt dus ook niet wat de wind met je toestel doet. Dat heeft - behalve het duidelijke voordeel van een stabiele vlucht - twee nadelen: je leert niet zelf rekening te houden met de wind en als de gyro het onverhoopt niet meer in de hand kan houden, kun je het zelf ook niet meer. In het laatste geval: zonder stabilisator maak je als het goed is al eerder in de vlucht al betere keuzes dan de automatiek in de ontvanger. Voorbeeld: je vliegt eigenlijk te langzaam maar de gyro kan met maximale roeruitslagen het toestel nog net recht houden. Je denkt dat het goed gaat. Vervolgens verlies je - om welke reden dan ook - nog wat snelheid en hoppa, daar gaat je toestel richting terra firma, ondanks de maximale roeruitslagen die de gyro berekent. Als je zelf vliegt, merk je al eerder aan de stand van je sticks dat het niet goed gaat en dat je snelheid moet maken: gas geven of, als je hoog genoeg zit, de neus omlaag.
     
  10. Hueyfan

    Hueyfan

    Lid geworden:
    24 apr 2013
    Berichten:
    50
    Ik bedoelde hiermee uiteraard het Safe gedeelte dat werkt via de AS3X..
     

Deel Deze Pagina