bij het draaien van men boot valt de spanning ff weg

Discussie in 'Model elektronica' gestart door arthur 1, 22 jul 2021.

  1. arthur 1

    arthur 1

    Lid geworden:
    25 jun 2010
    Berichten:
    101
    Locatie:
    temse belgie
    Dag mede forumleden .
    na enige tijd varen laat ik mijn boot ( odin van ROBBE) een andere richting uitvaren valt de motor uit ( enkel als ik de servo bekrachtig in het water) en start na enkele seconden terug op er zit een power 1000 motor in met als vaarregelaar Graupner R40 en een servo DES 708 BB ik gebruik de BEC van de regelaar.
    Zou het mogelijkheid zijn dat de BEC te licht is ?
    Mvg.
    Arthur
     
  2. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    2.529
    Locatie:
    Emmen
    Heel goed mogelijk.
     
  3. piet

    piet

    Lid geworden:
    29 jul 2004
    Berichten:
    1.534
    Locatie:
    zaandijk
    Arthur, zou gewoon even proberen met een losse ontvangeraccu, dan wel even de rode draad van de regelaar los halen.
    als dat werkt is je probleem ook opgelost.
    groet Piet
     
  4. Cnn

    Cnn

    Lid geworden:
    9 dec 2014
    Berichten:
    2.529
    Locatie:
    Emmen
    Makkelijkste is om een servo verlengkabel te gebruiken tussen je ontvanger en esc. Knip je daar de rode draad uit

    Blijft je regelaar draad intact, zo doe ik het altijd

    Ook even checken of het roer zwaar loopt. Zal om wat voor reden dan ook meer stroom trekken dan de interne BEC kan leveren
     
    Laatst bewerkt: 22 jul 2021
  5. arthur 1

    arthur 1

    Lid geworden:
    25 jun 2010
    Berichten:
    101
    Locatie:
    temse belgie
    Cnn.
    de sleper heeft een grote kortstraalbuis van ROBBE eronder , zal wel wat meer stroomtrekken dan een gewoon roer.ik zou eventueel gaan voor een aparte BEC van ongeveer 6Amp.
    Piet .
    dat zou ook een mogelijkheid zijn.
     
  6. piet

    piet

    Lid geworden:
    29 jul 2004
    Berichten:
    1.534
    Locatie:
    zaandijk
    ik gebruik bijna nooit de BEC functie, vooral met veel stroom vragende onderdelen, zoals servo's, schakelunits, kom je al gauw in de problemen.
    en met een flinke ontvangeraccu heb je dat probleem niet.
    en als je motoren al flinke stroom trekkers zijn gaat dat ook ten koste van de vaaraccu.
    groet Piet
     
  7. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.106
    Locatie:
    Oostvoorne
    Arthur, Op hoeveel Volt werkt je motorregelaar? En kijk eens of je roerbediening soepel loopt. Bij al mijn 4 schepen gebruik ik de BEC van de motorregelaar om de roerservo te bedienen. Bij mijn Smit Finland zit er een standaard Robbe 3003 servo in. Heeft geen moeite met de bediening van beide Becker roeren. Wel vaart die op 12 Volt. Je schrijft dat dit na enige tijd varen gebeurt. Als je op 6 Volt vaart en de spanning zakt iets dan zou de BEC problemen kunnen krijgen om 5 Volt te "maken". Om dat goed te kunnen regelen is er een minimale verschilspanning nodig. Zakt de accuspanning teveel in dan lukt dat niet meer en krijg je uitval. Ook kans dat deze digitale servo teveel stroom trekt en de BEC onderuit gaat. Heb je een normale (niet digitale) servo om eens te testen. 3 Kg stelkracht moet toch voldoende zijn om zelfs een roer met straalbuis te bedienen. Gesteld dat de boel soepel loopt. Kijk maar of je iets met deze info kunt. Gr. Klaas
     
  8. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.354
    Locatie:
    Woerden
    Het zou inderdaad de BEC schakeling kunnen zijn die in de fout gaat. De BEC in de regelaar kan (mag) maximaal 1,5A als piek leveren en 1A continu. De ontvanger trekt maximaal misschien 0,15A hoogstwaarschijnlijk minder dus daar hoeven we nauwelijks rekening mee te houden. De servo die je op geeft zal bij 6V maximaal 1,8A kunnen trekken, zie daar het probleem.
    Wanneer de servo (eventjes) zo veel stroom trekt dat de BEC in beveiliging gaat zal de uitgangsspanning van de BEC inzakken. Wanneer de spanning beneden een bepaald minimum komt zal de ontvanger uitschakelen. Als dat gebeurt krijgt de regelaar geen signaal meer van de ontvanger en stopt de motor. Ook de servo krijgt geen signaal meer en stopt ook. De stroom die de BEC moet leveren wordt weer heel laag en de spanning wordt weer normaal. Op dat moment zal alles weer "normaal" werken.
    Als de voedingsspanning van de BEC maar 6V is zal de uitgangsspanning van de BEC nooit 6V kunnen zijn. Afhankelijk van de gebruikte elektronica zal de spanning die de BEC "levert" net 5V kunnen zijn. Omdat er maar heel weinig spanning "over" is zal de uitgangsspanning van de BEC ook beïnvloed worden door veranderingen in de voedingsspanning, "de accu" simpel gezegd. Als die accu een beetje zwak is zal "gas geven" tot gevolge hebben dat de accuspanning inzakt. Hierdoor kan dus ook de spanning die de BEC er van maakt voor de ontvanger inzakken. Als daar een servo bij komt die "veel" stroom gebruikt kan dat dus ook net te veel zijn en de boel in de war sturen.
    Het meest simpele is om te testen met een losse ontvanger accu. Je hebt aan een simpele 4 cellen NiMH accu genoeg. De capaciteit hoeft niet eens zo groot te zijn. Iets van 1800mAh tot 2200mAh is ruim voldoende.
    Succes.
     
    Cnn vindt dit leuk.
  9. arthur 1

    arthur 1

    Lid geworden:
    25 jun 2010
    Berichten:
    101
    Locatie:
    temse belgie
    Klaas.
    mijn vaarspanning is 12v het is wel een digitale servo en de straalbuis loopt soepel natuurlijk komt er in 't water wat kracht op want als ik test uit het water heb ik het probleem niet .
    Ernst.
    ik had al zo iets in gedachte dat de bec aan de lage kant zal zijn zeker met een digitale servo daarom ga ik eens testen met een ontvanger accu.
    ik herken het wat u schrijft als de bec spanning daalt alles uitvalt en daarna terug normaal komt. Is het dan aangewezen om eventueel een aparte
    bec aan te schaffen van enkele ampéres. Alvast bedankt om jullie reactie.
     

Deel Deze Pagina