RC boot project - Zender/ontvanger probleem

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Aariejj, 26 aug 2021.

  1. Aariejj

    Aariejj

    Lid geworden:
    26 aug 2021
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Nederland, Arnhem
    Goedenavond allemaal.

    Ik ben nieuw op dit forum, en ook redelijk nieuw binnen de wereld van modelbouw en remote control et cetera.

    Vorige week heb ik voor het vissen een voerboot gekocht. Het was een "oudje", denk uit 2008-2010 ergens. Type is Trend Micro, en dan een van de eerste.

    Werkte prima, accu's waren wat zwak. Van het een kwam het ander, ik wou hem weer opknappen en verbeteren.

    Inmiddels de wat slechtere kabels opnieuw gesoldeerd en de leds weer werkend gemaakt, een led verstraler toegevoegd (10w led).

    Boot heeft trouwens 2 motoren (catamaran model), hook release aan de achterzijde met servo, en een voerbak met de andere servo en er is een volt meter is aangebracht.

    Tot zo ver werkt alles perfect, functies doen het, bereik is goed 150-200m is geen probleem (originele 40mhz handzender op ppm protocol).

    Daarna wou ik een 2,4ghz handzender en ontvanger installeren om de antenne te verwijderen (voor een voerboot is dat een on-ding), zodoende de antenne verwijderd (in dit gat een schakelaar gemaakt voor de led verstraler, best netjes gelukt), receiver (type FS-IA6B) aangesloten met ppm stekkertje, plus op de plus, min op de min et cetera, tot zo ver dacht ik dat ik goed bezig was. Tot dat ik de handzender aanzette (was automatisch gebind, ook gecontroleerd), maar het deed niks. Output mode staat op PPM, maar ik kan trekken en drukken aan mn zender, maar op de voerboot gebeurt niks. Behalve dat het bind lampje op de ontvanger brand. En kan op de zender ook zien, dat wanneer ik de boot aan-uit zet, er een piepje komt dat hij koppelt, dus die verbinding is er.

    Zelf denk ik dat het probleem de type zender is welke ik heb gekocht, dit is er namelijk een voor een drone, type is Flysky FS-i6S. Ik kon hem in de aanbieding (nieuw) kopen, en dat dat het wel zou werken, plug and play. Maar dat viel tegen.

    Inmiddels al 3 dagen aan het spelen met de settings in de zender, firmware geprobeerd te upgraden, maar hij had al de meest recentste firmware, dus dat mocht helaas ook niet baten.

    Wie o wie kan mij helpen en heeft mogelijk een idee in welke richting ik het probleem kan zoeken?

    Gegroet!
     
    Laatst bewerkt: 29 aug 2021
  2. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.884
    Locatie:
    Barneveld
    Weet je zeker dat het ding zo heet? Kom hem niet tegen.
    Probeer eens eerst een servo uit je voerboot direct op een van de 6 PWM uitgangen aan te sluiten en kijk of er iets beweegt.
    PPM is alle kanalen over een enkel draadje, dus dan moet er een of andere besturingsprint in je voerboot zitten die een PPM signaal accepteert en dat uitsplitst naar de verschillende functies.
     
  3. Aariejj

    Aariejj

    Lid geworden:
    26 aug 2021
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Nederland, Arnhem
    -

    Dank voor de snelle reactie.

    Klopt, mijn fout, het is een Flysky, geen Flytec is aangepast!

    Er zit inderdaad een besturingsprint in, maar kan ik aannemen dat de rest werkt omdat alles wel werkt met de andere zender?
     
  4. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.884
    Locatie:
    Barneveld
    Dat vind ik een logische aanname. Je zegt dat je in de zender hebt geactiveerd dat de ontvanger PPM moet uitzenden op het connectortje van Ch1/PPM
    https://quadmeup.com/ppm-signal-support-for-fs-i6-radio/
    geen idee of je dat moet activeren voor of nadat je de zender/ontvanger aan elkaar "bind"

    Wellicht is er een verschil tussen het PPM signaal uit de oude ontvanger en de FS-IA6B
    Vermeld hier even de naam en type van je oude zender en ontvanger. Wie weet weet iemand iets specifieks over het PPM signaal wat dat setje genereert.
    Anders zou een oscilloscoop inzicht kunnen geven over het soort signaal wat beide ontvangers uitsturen.
     
  5. Aariejj

    Aariejj

    Lid geworden:
    26 aug 2021
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Nederland, Arnhem
  6. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.884
    Locatie:
    Barneveld
    Gezien het bestaan van zo'n kabel vrees ik dat uit jouw oude ontvanger iets anders dan standaard PPM signaal komt maar iets wat Waverunner Control (protocol?) heet. Het kabeltje kost wellicht een pak meer dan je hele nieuwe zendersetje bij elkaar.
     
    Cnn vindt dit leuk.
  7. Aariejj

    Aariejj

    Lid geworden:
    26 aug 2021
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Nederland, Arnhem
  8. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.884
    Locatie:
    Barneveld
    Kan ik je niet bij adviseren, want ik ken de protocollen en regelprinten van die voerboten niet.
    Als het je alleen om de onhandige antenne gaat, maar de boot verder wel bevalt, dan zou ik eerder op zoek gaan naar een verkorte antenne voor de zender
    https://www.muco.nl/zender-en-ontvanger-toebehoren/12178-short-coil-antenne-40mhz-013389002813.html

    of deze https://www.baitboats.net/shuttle-atom-waverunner-antenna.html

    en de ontvangerantenne als een iets uitgetrokken spiraal om een kokertje wikkelen en dan een range check doen. Wie weet lever je maar zo weinig bereik in, dat het dan voor jou voldoende is. Moet je echt 100 meter bij jezelf vandaan voer strooien? of is 50 meter eigenlijk al goed?



    Een "handige Harry" met wat Arduino en electronicakennnis bouwt een eigen controleprintje voor z'n voerboot in combinatie met standaard modelbouwspullen.
     
    Laatst bewerkt: 26 aug 2021
  9. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.367
    Locatie:
    Woerden
    Het is al weer een tijdje geleden dat ik een stuk of 4 voerboten voor kennissen heb "omgebouwd". Die onhandige en vaak storing opleverende "stuurprint" eruit en normale modelbouw apparatuur er in. Werkt veel betrouwbaarder, is flexibeler, en goedkoper.
    Mijn advies is dan ook die print er uit te gooien en normale modelbouw apparatuur er in. Een normale ontvanger, normale servo's en normale motorregelaars. Om lampen aan en uit te zetten en/of een pompje aan en uit, een elektronische schakelaar en in één geval een paar microschakelaars op een servo.
     
    Cnn vindt dit leuk.
  10. Aariejj

    Aariejj

    Lid geworden:
    26 aug 2021
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Nederland, Arnhem
    Dag @Ernst Grundmann dank voor je reactie. Kan ik de print vervangen en de overige componenten laten voor zoals het is of niet? Dit om de kosten binnen te perken te houden, de voerboot is het namelijk economisch gezien niet waard om er op dit moment meer dan ca. € 150 aan uit te geven.

    Wat ik nu heb gedaan is de oude zender set retour gestuurd. Ik heb een nieuwe besteld welke morgen binnenkomt. De FlySky FS-I6 zender, deze en bijbehorende ontvanger ondersteunen ppm, maar of deze wel werkt in tegenstelling tot de vorige is mij een raadsel.

    Wanneer dit ook niet werkt zal ik de print kunnen vervangen eventueel (?!) echter kosten deze op "voerboot websites" zo'n € 175 euro, en ik ben eigenlijk opzoek naar een manier om hem goedkoper werkend te krijgen. Het jammere is namelijk dat het me dan 175 euro kost zonder dat hij er "beter" van wordt.
     
  11. Aariejj

    Aariejj

    Lid geworden:
    26 aug 2021
    Berichten:
    6
    Locatie:
    Nederland, Arnhem

    100m is inderdaad nog kortbij, 100m tot 200m is vrij normaal voor mijn visserij!

    Naast de grote antenne heb ik begrepen dat (voor een boot) een 2,4ghz zender stabieler is met minder kans op storing/weg vallen signaal. Zodoende dacht ik win-win.

    Wat zou het kosten om door een handige harry een nieuwe printplaat te laten maken? En is er iemand op dit forum wie dit zou willen?

    Gegroet
     

Deel Deze Pagina