Digitale servo op 40 mhz. ontvanger

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Berco, 9 sep 2021.

  1. Berco

    Berco

    Lid geworden:
    31 aug 2021
    Berichten:
    4
    Locatie:
    Oudderkerk aan den IJssel
    Hallo,

    Ik heb een vraag betreffende digitale servo’s.

    Is het mogelijk om een Hitec D85MG te laten aansturen door de FP-R118F ontvanger?

    Zo ja; kan de servo (na het programmeren) dan 180 graden draaien? Heb ergens gelezen dat een Hitec servo na het programmeren met een oudere ontvanger niet verder komt als 110 graden draaien. Of zou ik moeten kiezen voor een digitale s-bus2 servo van Futaba, kunnen deze wel 180 graden draaien met een FP-R118F ontvanger?

    -Hitec servo D85MG.
    -Robbe Futaba F14 40mhz. met FP-R118F ontvanger.

    Ik wil de servo’s gebruiken voor het stuurwerk en boegschroef voor een binnenvaartschip.
     
  2. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.463
    Locatie:
    Sassenheim
    Gewone digitale servo's doen het gewoon op oudere apparatuur.
    Of je gekozen servo ook te programmeren is weet ik niet, daarvoor moet je verder in de specs kijken of anders een compatibillity lijst van de programmer opzoeken.

    Sbus servo's als ook SR, SXR, SSR servo's zijn hoofdzakelijk niet bemaakt om met normale apparatuur te werken, zeker SBUS niet.
     
  3. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Wat voor puls breedte er uit de ontvanger komt hangt af van jouw zender. De ontvanger heeft daar hoegenaamd niets mee te maken.
    "Normaal" is de puls breedte 1000µs tot 2000µs afhankelijk van de stand van de knuppel of de schuif.. Dat is hetzelfde als 1ms tot 2ms of 0,001seconden tot 0,002 seconden. Zelf gebruik ik meestal de ms, milli seconden, aanduiding.
    De stand van de servo zal bij 1ms volle uitslag naar de ene kant zijn, bijvoorbeeld naar links. Bij 1,5ms staat de servo in het midden en bij 2ms volle uitslag naar de andere kant, rechts in dit voorbeeld.
    Er zijn wat variaties op deze waardes tussen de diverse merken. Vandaar dat een servo plots niet meer in de middenstand staat als je hem met een zender van een ander merk laat werken.
    Hoe groot de uitslag van de servo zal zijn is afhankelijk van de servo. Er zijn servo's die elke kant op maar 45° draaien en andere draaien wel 60°. Er zijn digitale servo's waarbij je die uitslag, binnen bepaalde grenzen, kan aanpassen. Of je 90° beide kanten op kan halen zal je moeten opzoeken is de specificaties van die servo.
    Al met al kan je die servo's dus probleemloos gebruiken met de genoemde ontvanger maar of je de gewenste uitslag zal halen hangt helemaal af van de servo zelf.
     
  4. Berco

    Berco

    Lid geworden:
    31 aug 2021
    Berichten:
    4
    Locatie:
    Oudderkerk aan den IJssel

    Hoi,

    Volgens de Hitec DPC-11 programmer spec. is de D85MG (D-serie) te programmeren, als de servo dan na het programmeren vanuit het 0 punt 90 graden naar links en 90 graden naar rechts kan draaien is het goed.
    Heb begrepen dat een Futaba S.BUS servo niet werkt op een normale 40mhz. ontvanger, maar een Futaba S.BUS2 servo dit wel kan.
     
  5. Berco

    Berco

    Lid geworden:
    31 aug 2021
    Berichten:
    4
    Locatie:
    Oudderkerk aan den IJssel

    Hoi,

    Duidelijk verhaal, ik kan alleen niet terug vinden welke puls breedte de Robbe Futaba F14 40mhz. heeft.
     
  6. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.780
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Futaba houdt gewoon die standaard aan...
     
  7. Berco

    Berco

    Lid geworden:
    31 aug 2021
    Berichten:
    4
    Locatie:
    Oudderkerk aan den IJssel
    Dankje :thumbsup:
     
  8. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Helaas trek je hier volgens mij verkeerde conclusies. De S-bus servo's kunnen inderdaad niet op een gewone ontvanger worden aangesloten, die werken alleen via de S-bus. Waar je de S-bus2 servo vandaan haalt weet ik niet maar die bestaan niet! De S-bus2 is bedoeld om sensoren op aan te sluiten via welke je gegevens vanuit het vliegtuig terug kunt sturen naar je zender, dat heet telemetrie. Wanneer je zender die mogelijkheid heeft, Futaba noemt dat het Fasstest protocol, dan kan je op je zender bijvoorbeeld de accuspanning aflezen of het motortoerental. Dit is allemaal afhankelijk van de sensoren die je aansluit.
    De S-bus2 is niet bedoeld om servo's op aan te sluiten. Doe je dat wel dan werkt de zaak gewoon helemaal niet! Mogelijk kan er dan zelfs iets kapot gaan maar dat weet ik niet zeker.
    Succes.
     
    E.hof vindt dit leuk.
  9. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.094
    Zo af-en-toe vind je iets nieuws...

    Was het in eerste instantie eens met de opmerkingen van Ernst in bovenstaand bericht. Maar uit deze https://manualzz.com/doc/52157604/futaba-s3777sv-servo-manual Futaba handleiding blijkt dat er zowel sbus als sbus2 servo's bestaan en dat een sbus servo ook werkt op een gewone kanaalaansluiting.
     
  10. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Dat is inderdaad ook nieuws voor mij. Er zijn dus servo's die voor zowel de S-bus als PPM geschikt zijn en via de S-bus2 kunnen ook bepaalde servo's worden aangesloten. Nog niet zo lang geleden heb ik nog geholpen bij het installeren van een S-bus systeem in een model. In de handleiding die daar bij zat stond heel duidelijk een waarschuwing dat je de S-bus servo niet op een PPM ontvanger moest aansluiten omdat je dan de servo kan beschadigen. In de handleiding stond ook dat de S-bus2 alleen voor de sensors (telemetrie) bedoeld was.
    Weer wat bijgeleerd dus. :thumbsup:
     
  11. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.463
    Locatie:
    Sassenheim
    Ik heb zitten meten aan mijn R334SBS ontvanger en in SR mode waar eigenlijk SBUS mee moet werken blijkt ook gewoon een puls op de servo poorten te staan. In deze mode kreeg ik een 800Hz signaal met een PWM center van 760usec. Er zijn weinig gewone servo's die hier mee kunnen werken en wat ik kon vinden is net zo duur als de car SBUS servo van Futaba....

    Nu kent SBUS ook nog 3 modes las ik, moet ik toch weer eens aan meten.
     
  12. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    1.403
    Ik heb een tijdje terug wat S.bus servo's van Corona aangeschaft en deze kunnen naast S.bus ook gewoon met ppm aangestuurd worden. Verder kan je van deze servo's ook de uitslagen programmeren, maar ik heb nog geen tijd gehad om te testen of deze geprogrammmerde uitslagen ook werken als je het ppm signaal gebruikt.

    S.bus2 is volgens mij een vergelijkbaar systeem als FrSky FPORT. Hierbij is een combinatie gemaakt van een bus om servos mee aan te sturen en een bus om telemetrie data uit te lezen.
     

Deel Deze Pagina